Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Επιστολή στον Δήμαρχο: "Αναφορά προβλήματος ατμοσφαιρικής δυσοσμίας"

Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας Στ.Κώστογλου με επιστολή  που έστειλε στον δήμαρχο ενημερώνει για την κατάσταση που βίωσαν οι μαθητές του σχολείου την εβδομάδα από τις 26/10/2020 έως τις 30/10/2020.
Στην επιστολή τονίζεται, με δραματικό τρόπο,  ότι το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής δυσοσμίας εμφανίζεται κατ΄επανάληψη και κάποιες ημέρες η διαβίωση στη σχολική μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το έγγραφο  καταλήγει ότι είναι  αναγκαιότητα να  γίνουν εκείνες οι ενέργειες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί. Ανάλογη επιστολή  απέστειλε και ο σύλλογος γονέων του σχολείου με την οποία ζητά να υπάρξει μέριμνα, ώστε να λυθεί οριστικά το  πρόβλημα.

Το έγγραφο - επιστολή του διευθυντή του σχολείου:
<Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για την τραγική κατάσταση, την οποία βίωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής μας μονάδας, την εβδομάδα που διανύσαμε και συγκεκριμένα από τις 26/10/2020 έως τις 30/10/2020.  
Το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής δυσοσμίας εμφανίστηκε κατ' επανάληψη, (άλλωστε συχνά πυκνά ο νοτιάς μας το θυμίζει ότι είναι ακόμη εδώ), ερχόμενο κατά ριπάς, από την περιοχή των Λιπασμάτων, κάνοντας τη διαβίωση στη σχολική μας μονάδα εξαιρετικά δύσκολη.

Ο νεοεκλεγείς Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας έγινε μάρτυρας αυτής της κατάστασης, κατά την πρωινή εθιμοτυπική συνάντηση που είχαμε στο γραφείο μου το πρωινό της Παρασκευής, 30/10/2020, για να ενημερωθώ για τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών τους.
Ελέω πανδημίας τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου καλούμαστε να λειτουργήσουμε με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες φορώντας τις μάσκες
προφύλαξης, σεβόμενοι τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, σεβόμενοι την αξία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των συμπολιτών μας . Όμως, η χαρακτηριστική δυσοσμία που θυμίζει βενζίνη ή παράγωγα πετρελαίου, διαπερνά τις μάσκες μας, φυλακίζεται στους διαδρόμους, δημιουργεί πόνους που τρυπούν το μυαλό μας και δυσκολεύει την αναπνοή μας.


Πολλά παράπονα μαθητών για κεφαλαλγίες, στομαχόπονους, ιλίγγους και τάση προς εμετό, μας οδηγούν να ειδοποιούμε τους γονείς ότι πιθανόν είναι συμπτώματα απλών ιώσεων ή ύποπτων κρουσμάτων COVID-19.

Οφείλω να επισημάνω ότι καθημερινά δεχόμαστε μαρτυρίες από γονείς και εκπαιδευτικούς για την αποπνικτική δυσοσμία στο σημείο υπογειοποίησης της περιφερειακής λεωφόρου Δραπετσώνας ακριβώς, κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της περιοχής , η οποία έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που βιώνουν τακτικά οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας.

Ύστερα από τη συνεδρίαση που έκανε ο Σύλλογος διδασκόντων στις 30/10/2020 και με βάση το πρακτικό που συντάχθηκε (Πράξη 11/30/10/2020), ως υπεύθυνος ασφαλείας και υγιεινής του ανθρώπινου δυναμικού της σχολικής μας μονάδας, είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω τον Δήμαρχο της πόλης μας και τον Δ/ντη Π.Ε. Πειραιά για το συγκεκριμένο γεγονός.

Πραγματικά είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι θα γίνουν εκείνες ενέργειες και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, όχι μόνο του δικού μας σχολείου, αλλά και των όμορων της περιοχής. ( Σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με διευθυντές όμορων σχολείων ενημερωθήκαμε ότι και εκεί αντιμετωπίζεται το ίδιο πρόβλημα δυσοσμίας).

Με απεριόριστη εκτίμηση, Ο Δ/ντης της Σχολικής Μονάδας Σταύρος Κώστογλου>
 
Η επιστολή του συλλόγου γονέων: