Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ένα ΟΧΙ που μοιάζει παράλογο αλλά κρύβει μέσα του αρκετή λογική

του Γ. Τσιρίδη*
Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι πάντα επίκαιρο στην χώρα μας και εκρηκτικό σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Κέρκυρα, Πάτρα, Κερατέα κτλ) και ιδιαίτερα δύσκολο στην περιοχή μας. 

Το Σχιστό έχει επιλεγεί από την Περιφέρεια του Πατούλη σαν ο ένας από τους δυο χώρους όπου θα γίνει εργοστάσιο ανακύκλωσης. 

Ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας αντέδρασε με ένα ξερό όχι σε αντικατάσταση ενός ευέλικτου "ναι μεν αλλά" που είχε πει το 2016 σε ανάλογα σχέδια. Χτες έγινε μια τηλεδιάσκεψη των πέντε δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 Οι δήμαρχοι κατέληξαν και πάλι στην πρόταση στην οποία είχαν συμφωνήσει και το 2016. Η πρόταση αυτή λέει ναι στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό υπό τον όρο ότι θα αφορά μόνο τους δήμους του Πειραιά. Η πρόταση αυτή είναι πιο λογική και διαλλακτική σε σχέση με το σκληρό όχι που λέει το δημοτικό συμβούλιο εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου.

Όπως έγραψα σε ένα φιλικό σάιτ (Σταγόνα4u) που ανέφερε το θέμα, το ναι είναι μια σωστή άποψη για ένα σωστό δημόσιο βίο. Όμως το ναι είναι μια εντελώς λάθος άποψη για έναν δημόσιο βίο πού στηρίζεται στο ψέμα και την παραπλάνηση. Κι εμείς σε τέτοιο δημόσιο βίο, δυστυχώς, ζούμε.

Τι φοβόμαστε; να το εξηγήσω:
Από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση προσπαθούν να πάρουν ένα οποιοδήποτε δικό μας ναι, έστω για τους πέντε μόνο δήμους του Πειραιά.
 Αρκεί να είναι "ναι" στο Σχιστό κι ας έχει όσους όρους θέλουμε. Μόλις κάνουν το εργοστάσιο θα το επεκτείνουν σε έξι, επτά, δεκαεπτά δήμους λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλο εργοστάσιο πλην αυτού και της Φυλής. Θα μας ζητήσουν να λειτουργήσει προσωρινά για δεκαεπτά δήμους μέχρις ότου βρεθούν κι οι άλλοι χώροι για να γίνει άμεσα η αποσυμφόρηση.
Κάποτε (σε τριάντα περίπου χρόνια;) θα παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο που θα περιλαμβάνει κι άλλα εργοστάσια πλην της Φυλής και του Σχιστού, αλλά πάλι θα υπάρχει μια δυσκολία για όλα τα άλλα και θα ζητηθεί από τους κατοίκους αυτής της περιοχής να το αποδεχτούν προσωρινά. Ας το κάνουν τότε. Τώρα είναι καιρός για το όχι.
* Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής δημοτικής κίνησης