Για το θέμα της
διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, για όσα έγιναν, για όσα δεν
έγιναν και για όσα θα γίνουν, η εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ζήτησε τις επίσημες θέσεις και
προτάσεις δημάρχων και φορέων.
Παρακάτω οι δηλώσεις στην εφημερίδα των δημάρχων Κερατσινίου Δραπετσώνας, Πειραιά και Περάματος. Οι θέσεις των δημάρχων έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχουν ειδήσεις και φωτίζουν το μείζον αυτό ζήτημα. Επιπλέον, οι θέσεις που διατυπώνονται για το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στο Σχιστό, διαφέρουν σε πολλά σημεία. Ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας (εδώ)
Οι δηλώσεις των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά:
Ο Δήμαρχος Πειραιά
κ. Γιάννης Μώραλης τοποθετείται για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων
ως εξής:
«Από την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων,
προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας.
Ως εκ τούτου, η κατασκευή σωστά οργανωμένων εγκαταστάσεων επεξεργασίας
στερεών αποβλήτων της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, κρίνεται τουλάχιστον
κρίσιμη και επείγουσα.
Η υλοποίηση των έργων και η αλλαγή διαχείρισης
των απορριμμάτων που παράγονται στην Περιφέρεια, κατά την άποψη μου
είναι επιβεβλημένη και με βρίσκει σύμφωνο, δεδομένου ότι υπάρχει
αναγκαιότητα μείωσης της προς ταφή ποσότητας απορριμμάτων,
ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της επεξεργασίας των
βιοαποβλήτων και δυνατότητα παραγωγής προϊόντων (υλικών ή/και
ενέργειας), η αξιοποίηση των οποίων δύναται να επιφέρει οικονομικά οφέλη
και να συμβάλλει γενικότερα στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών
πόρων.
Είμαι λοιπόν υπέρ της δημιουργίας αυτής της νέας μονάδας, υπό
προϋποθέσεις,
όμως, που θα αφορούν για παράδειγμα το tonaz που θα
διαχειρίζονται οι μονάδες αυτές, ποιοι Δήμοι θα εξυπηρετούνται από τις
εν λόγω μονάδες, θέμα που και παλαιότερα έχω θίξει, καθώς και το κόστος
λειτουργίας τους, θέματα που θα συζητηθούν λεπτομερώς και θα συμφωνηθούν
με την Περιφέρεια και τους Δήμους που εμπλέκονται, εντός της επόμενης
εβδομάδας».
...
Ξεκάθαρος και κατηγορηματικός ήταν ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης σχετικά με την υπογραφή ΣΔΙΤ για τη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό.
1. Συμφωνείτε με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας;
Την περίοδο 2014-2019, στα πλαίσια του Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων από την προηγουμένη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, υπήρξε πρόταση, την οποία αποδέχτηκαν οι 5 Δήμοι της Αντιπεριφέρειας του Πειραιά (Δήμος Πειραιά, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Νίκαιας-Ρέντη, Δήμος Περάματος) και που εάν υλοποιούνταν θα έδινε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την Αττική εδώ και πολλές δεκαετίες.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, που στηριζόταν στην αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και στο γεγονός πως η κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα αναλαμβάνει ό,τι της αναλογεί, οι Δήμοι είχαν συμφωνήσει πως στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, εκεί που λειτουργεί σήμερα ο ΣΜΑ Σχιστού, μπορεί να λειτουργήσει μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στο πλαίσιο των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με 2 βασικές, καθαρές προϋποθέσεις.
Αφενός μεν, να προβλεφθούν χωροθετήσεις και για όλες τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, κι αφετέρου η χωρητικότητα της μονάδας ΜΕΑ του Πειραιά, να καλύπτει αυστηρά μόνο τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά διαχειρίσιμη. Δυστυχώς, σήμερα οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής, εξ όσων γνωρίζουμε, βρίσκονται στον αντίποδα της χωροταξικής δημοκρατίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.
2. Ποια η θέση σας για όσα σχεδιάζονται σε Σχιστό και Φυλή;
Είναι αυτονόητο πως ο Δήμος Περάματος αντιλαμβάνεται το μεγάλο πρόβλημα στη Φυλή και συμμερίζεται την αγωνία των κατοίκων της για αποσυμφόρηση του χώρου, ώστε να σταματήσει η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει στην περιοχή ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που ισχύει μέχρι σήμερα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά προχωρήσαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία, με γνώμονα τη χωροταξική δημοκρατία, ώστε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης.
Άλλωστε, από το 1950 έως το 1991 ο Δήμος μας στο Σχιστό Περάματος είχε υποστεί την ίδια ή και ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή από τη μοναδική χωματερή της Αττικής, η οποία λειτουργούσε στα γεωγραφικά όριά του.
Παράλληλα, έχουμε τονίσει ρητά και κατηγορηματικά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι το Πέραμα είναι ήδη μία περιοχή υπερκορεσμένη από πολλές οχλούσες δραστηριότητες και δεν θα ανεχθεί καμία νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση που σχεδιάζεται ερήμην του Περαμαϊκού λαού.
Για να είμαστε ξεκάθαροι. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δεχτεί όλη την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Αττικής. Εμείς και η Φυλή είμαστε η εύκολη λύση. Με κάθε μέσο και με όλες μας τις δυνάμεις θα εμποδίσουμε κάθε περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας, καθώς στο πλαίσιο της χωροταξικής Δημοκρατίας ο Δήμος Περάματος ήδη έχει κάνει στο ακέραιο και με το παραπάνω το χρέος του.
3. Ποια πιστεύετε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση για την περιοχή σας;
Είναι σαφές πως κάθε νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση που σχεδιάζεται από οποιονδήποτε, ερήμην του Περαμαϊκού λαού και που δεν λαμβάνει υπόψιν της τις ευρωπαϊκές οδηγίες που προωθούν την αρχή της εγγύτητας στη διαχείριση σε σχέση με αυτόν που παράγει τα συγκεκριμένα απόβλητα, είτε στερεά είτε υγρά, θα μας βρει κάθετα αντίθετους.
Πάγια θέση του Δήμου Περάματος, η οποία έχει εκφραστεί τόσο σε Δημοτικά Συμβούλια όσο και με την κοινή επιστολή των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά προς την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή το 2016, είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την αρχή της εγγύτητας.
Η Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά είναι η μόνη, που με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Δημάρχων, ξεκαθάρισε πως επιθυμεί να αναλάβει τη διαχείριση που της αναλογεί στο πλαίσιο της χωροταξικής δημοκρατίας. Να είστε βέβαιοι πως ο Δήμος μας είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για να αποτρέψει σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις που εάν υλοποιηθούν θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.
΄...
Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας με την είδηση της υπογραφής ΣΔΙΤ για το Σχιστό.
Ο δήμαρχος κ. Χρήστος Βρεττάκος σε επικοινωνία μας δήλωσε: «Για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα αλλά και για την Φυλή ξημερώνει μια ίδια μέρα μονότονα ίδια εδώ και 60 χρόνια. Οι γειτονιές μας για τους κυβερνώντες είναι φτιαγμένες για να υποδέχονται τα λύματα, τα σκουπίδια, τις ρυπογόνες δραστηριότητες όλης της Αττικής.
Χωρίς καμία διαβούλευση, σε εποχή πανδημίας, για να μην υπάρξει όπως πιστεύουν αντίδραση νομοθετούν για μια ακόμη φορά σε βάρος μας θεωρώντας μας πολίτες β΄ κατηγορίας.
Στη δική τους ιδιότυπη δημοκρατία και στην αντίληψη για την ισοτιμία των πολιτών είναι φυσιολογικό τα σκουπίδια να ταξιδεύουν 30 και 40 χιλιόμετρα για να καταλήγουν από όλη την Περιφέρεια στη Φυλή και στο Σχιστό.
Τους δηλώνουμε ότι ο λαός της πόλης δεν θα το επιτρέψει.Φτάνει πια.Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν θα παραμείνουν και για τα επόμενα 30 χρόνια η πίσω αυλή της Αττικής.
Ο λαός της πόλης δεν θα αποδεχθεί καμία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, καμία μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, κανένα εργοστάσιο καύσης στο Σχιστό».
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τις δύο προηγούμενες Πέμπτης προς ένδειξη διαμαρτυρίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδο του ΣΜΑ Σχιστού.