Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Μάχη γιγάντων για τον «θησαυρό» των 640 εκατ. που κρύβεται στα σκουπίδια...


Μάχη γιγάντων για τον «θησαυρό» των 640 εκατ. που κρύβεται στα σκουπίδια της Αττικής

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσουν από μεγάλους ομίλους όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Suez, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, Motor Oil, ΔΕΗ κ.α , τα δύο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ

Οι δύο μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων θα εγκατασταθούν σε Φυλή και Σχιστό, θα χρειαστούν 3 και 2 έτη περίοδο κατασκευής αντίστοιχα και η λειτουργία τους είναι 27 έτη για την Φυλή και 30 για το Σχιστό.

«Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή δύο νέων μεγάλων μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική. Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας ξαναμπαίνει στον ευρωπαϊκό δρόμο», σημειώνει σε σχετική του ανάρτηση στα social media o υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης. «Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζουμε στην πράξη τις προσπάθειες για σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμη περισσότερο θα στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται στην Αττική, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί »καταλήγει η ανάρτηση.

Με τις μονάδες καύσης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει το υπόλειμμα ώστε για ταφή να πηγαίνει μόλις το 10% των απορριμμάτων έως το 2030 από 80% που είναι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, τα έργα θα συμβάλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων ώστε το μέγιστο ποσοστό αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν σε υγειονομική ταφή το 2030 να μην ξεπερνά το 10%,να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο δίκτυο υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, με χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, και να αξιοποιούνται ενεργειακά τα υπολείμματα των ΑΣΑ και των δευτερογενών καυσίμων.

Αναθέτουσα Αρχή και αντισυμβαλλόμενος του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) Δημόσιος Φορέας, θα είναι ο ΕΔΣΝΑ. Ο Εθνικός σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία 4 μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης, τα οποία όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης θα προχωρήσουν ανάλογα και με το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει. Ένα από αυτά θα είναι σίγουρα στην Αττική.

Σημειώνεται ότι οι φάκελοι για τα δυο αυτά έργα έχουν κατατεθεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση καθώς και στον Γ. Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Ο. Καβαλάκη.

Τα εν λόγω Έργα, εντάσσονται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδιασμού και του εν ισχύ Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, και αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια με το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση περιβάλλοντος.
Αντιόπη Σχοινά, liberal