Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

ΜΕΑ στο Σχιστό: και τώρα, τρέχουμε...


Από τον Ιανουάριο του 2020 η τοπική κοινωνία πληροφορήθηκε ότι στην περιοχή της Π.Ε. Πειραιά, στο Σχιστό, σχεδιάζεται για να θα γίνει το ένα από τα δύο μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων, το άλλο στη Φυλή.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, στο Σχιστό, το  σχέδιο προέβλεπε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, σχεδόν διπλάσια των αναγκών της περιοχής, 180.000 τόνων και Νέα Μονάδα Αποβλήτων 70.000 τόνων, με ΣΔΙΤ, με δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των επεξεργασμένων απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας έτσι την ταφή, δηλαδή καύση των επεξεργασμένων αποβλήτων.

Τον Φεβρουάριο συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο και αποφάσισε (απόφαση 32/2020): Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου- Δραπετσώνας αρνείται να συμβιβαστεί με αυτή την εξέλιξη και θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο μαζί με τους πολίτες για να αναχαιτίσουμε μαζί και να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια.
Η ζωή μας βρίσκεται πάνω από τις πολιτικές σκοπιμότητες όσων πρωτοστατούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, αν και θα είχαμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε μιας και φιλοξενούμε τα λύματα και τα σκουπίδια όλης της Αττικής για ολόκληρες δεκαετίες.
Δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ
Όχι στην καύση απορριμμάτων
Καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο ΣΧΙΣΤΟ". 
 
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ήρθε και η πανδημία και το πράγμα έδεσε. Χάθηκε χρόνος. Πόσες παρεμβάσεις έγιναν όλο αυτό το διάστημα; Δεν διοργανώθηκε καμία κινητοποίηση, ούτε κυκλοφόρησε κάποιο έντυπο για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, πέρα από ανακοινώσεις στο διαδίκτυο. 
 
 Απ' την άλλη, το καλοκαίρι,  έγινε το πρώτο βήμα.  Ήρθε η τροποποίηση του Εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (εδώ), μετά από διαβούλευση τον δεκαπενταύγουστο, όπου ενσωματώθηκε η αρχική θέση της περιφέρειας για 2 μεγάλα εργοστάσια στο λεκανοπέδιο. 
Και μετά όλα πήραν το δρόμο τους. Πρώτα η απόφαση του ΕΣΔΝΑ, η οποία προβλέπει ότι στο εργοστάσιο της ΠΕ Πειραιά θα έρθουν και τα σκουπίδια των δήμων του νοτίου τομέα της Αθήνας (εδώ). Μετά η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία ενέκρινε δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ. Σε λίγο θα δημοπρατηθεί το έργο και βέβαια η πόλη θα έχει στην ΒΑ πλευρά της μία ακόμα πληγή,  εργοστάσιο που θα ανήκει σε ιδιώτη για την επεξεργασία των αποβλήτων. 
 
Οπότε, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, έχει περίπου διαπιστωτικό χαρακτήρα. Υπάρχει η παλιά απόφαση,  θα επιβεβαιωθεί ή θα βγει κάποια καινούργια και θα περιμένουμε τη δημοπράτηση του έργου. Μάλλον, δεν χρειάζονται άλλες αποφάσεις, ας εφαρμοστεί ό,τι έχει ψηφιστεί. Το γνωρίζουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι.  Άλλωστε το θέμα δεν μπήκε σε συμβούλιο για να συζητηθεί, ως κάτι ξεχωριστό, αλλά πρώτο στον κατάλογο πολλών θεμάτων (εδώ).

Σε κάθε περίπτωση το νέο σχέδιο είναι άδικο για την περιοχή του Κερατσινίου. Μεταφέρεται μια  ακόμα οχλούσα δραστηριότητα σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε περιοχή, αλλά το Κερατσίνι που είναι περικυκλωμένο, από την επιβάρυνση του λιμανιού (κυκλοφορία, καυσαέριο, ηχορύπανση κλπ), Ψυττάλεια, τα εργοστάσια, τα καζάνια, την ιχθυόσκαλα, τα δύο νεκροταφεία, το παζάρι της Κυριακής, τον ΒΙΠΑΣ, κλπ...
Επιπλέον για τους "όψιμους" οικολόγους το νέο σχέδιο δεν προωθεί αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την αρχή της εγγύτητας, αφού τα σκουπίδια θα ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να έρθουν στην περιοχή του Σχιστού. Δεν αναλαμβάνουν άλλοι δήμοι, το όποιο περιβαλλοντικό κόστος και την ευθύνη της διαχείρισης των σκουπιδιών τους, απλώς μεταφέρουν τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα.  Και στο βάθος του ορίζοντα υπάρχει και το κερασάκι, η «καύση των επεξεργασμένων αποβλήτων»!

Από εδώ και πέρα καλό είναι, να σταματήσουν οι τουφεκιές εκατέρωθεν. Αν μπορεί να σωθεί κάτι να σωθεί, να γίνει η προσπάθεια! Ποιος είπε τι και πότε, ποιος κατέθεσε ιδέες οι οποίες όμορφα ακούγονται και δεν εφαρμόζονται, ολίγον ενδιαφέρει! Οι ολιγωρίες και οι ευθύνες, ίσως, αποδοθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος!
Τώρα προέχει, α. η επίσημη ενημέρωση των δημοτών για τα σχέδια, τις προτάσεις, τις συναντήσεις, και β. η εφαρμογή, σε πρώτη φάση, της «ιστορικής απόφασης» του δημοτικού συμβουλίου, έστω και ετεροχρονισμένα!