Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών

Τον Νοέμβριο το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει και θα πάρει αποφάσεις για τα δημοτικά τέλη του επόμενου έτους.

Ο Δήμος για το επόμενο οικονομικό έτος θα έχει επιπλέον έσοδα από την ενσωμάτωση στη φορολογία (ανταποδοτικά τέλη) των αδήλωτων τετραγωνικών, οπότε μείωση από 20 έως 30% του ποσού είναι στις δυνατότητες του προϋπολογισμού και θα ανακουφίσει δημότες και επιχειρήσεις που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο.

Τρεις δημοτικές παρατάξεις με ανακοινώσεις τους ζητούν τη μείωση των δημοτικών τελών στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.  Μάλλον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων να πάρουν τη γενναία απόφαση και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις

Οι ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων:

Γιώργος ΤσιρίδηςΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Τον Νοέμβρη κάθε έτους καθορίζονται τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τις μεγάλες βιομηχανίες. Εν όψει αυτού, σήμερα Σάββατο, τελευταία μέρα του Οκτώβρη, καταθέτουμε την δική μας πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% για τις οικίες και τις μικρές επιχειρήσεις.
 
Να επιχειρηματολογήσουμε γιατί τα δημοτικά τέλη των οικιών σε περιοχές όπως η δική μας πρέπει να μειωθούν, περιττεύει. Η κρίση λόγω χρεοκοπίας, η κρίση λόγω κορωνοϊού και η φτώχεια που χτυπά την πόρτα των λαϊκών στρωμάτων και των μη ευνοημένων συνοικιών, είναι λόγοι γνωστοί και καθολικά παραδεκτοί.
Μπορούν τα δημοτικά τέλη να μειωθούν χωρίς να χτυπήσει διάλυση ο δήμος;Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αυτό γίνεται. Μπορεί να γίνει μετά την ρύθμιση του 2018 σύμφωνα με την οποία σχεδόν τριπλασιάστηκαν (διπλασιάστηκαν σε ύψος και διευρύνθηκαν σε πλάτος επιβολής) τα τέλη που εισπράττει ο δήμος από τις μεγάλες κυρίως αλλά και τις μεσαίες επιχειρήσεις. 
Τα έσοδα ου δήμου αυξήθηκαν κατά τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενάμιση τουλάχιστον εξ αυτών μπορούσε να το διαθέσει για τα πληττόμενα νοικοκυριά και τα μικρά καταστήματα. Αυτό περιλάμβανε η πρόταση που καταθέσαμε με άλλους συνδυασμούς τον Νοέμβριο του 2019, αλλά, δεν έγινε δεκτή από την Διοίκηση.
Σήμερα επαναλαμβάνουμε την πρόταση. Καταθέσαμε εκ νέου την πρότασή μας για μείωση κατά 20% του τέλους οικιών, επικαιροποιημένη, στις 13 Οκτωβρίου 2020. Όλο αυτό το διάστημα η Διοίκηση κάνει σαν να μην την είδε. Κι όμως είναι μια πρόταση εφικτή όσο και αναγκαία. Μάλιστα, ακόμα κι αυτή πρέπει να συμπληρωθεί σήμερα με την ανακούφιση των μικρών μαγαζιών που δεν προβλεπόταν στην περσινή μας πρόταση.
Προτείνουμε:
  • Μείωση του συντελεστή για τις κατοικίες από 1,61 ευρώ ανά τ.μ. που είναι σήμερα στο 1,30. Πρόκειται για μείωση 20%
  • Μείωση του τέλους των μικρών επιχειρήσεων (που φτάνει από το τριπλάσιο του τέλους οικιών) κατά 20% επίσης.
  • Ζητάμε από την Διοίκηση να εισάγει την πρότασή μας για συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και καλούμε την αντιπολίτευση στο σύνολό της (όπως έκανε και πέρυσι) να την ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
...
 
 Παντ. Καμάς: "να σταθούμε στο πλευρό όσων δοκιμάζονται!"
  Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, συναγωνίζεται σε ύψος Δημοτικών Τελών τους Δήμους των πλουσίων των Βορείων Προαστίων. Είναι ένας Δήμος, με υψηλότερα Δημοτικά Τέλη, για κάθε κατηγορία από όλους τους Δήμους των Λαϊκών Συνοικιών.
Το ύψος των Δημοτικών Τελών, είναι το αποτέλεσμα της σπάταλης πολιτικής του "ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ", και του κυρίου Βρεττάκου στην πρώτη πενταετία της Διοίκησής του.
Φέτος τα περισσότερα νοικοκυριά της πόλης μας, σε μία περίοδο που η οικονομία δοκιμάζεται λόγω του covid 19 θα λάβουν λογαριασμό με αυξημένα Δημοτικά Τέλη, εξ αιτίας των διορθώσεων στα τετραγωνικά που δηλώνουμε. 
Την ώρα που η ανεργία μαστίζει την πόλη, την ώρα που η απόγνωση χτυπά την πόρτα κάθε οικογένειας σε αυτή την πόλη, καλούμαστε να πληρώσουμε το λογαριασμό μίας σπάταλης και αναποτελεσματικής Διαχείρισης.
Επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για μείωση των Ανταποδοτικών Τελών στο Δήμο μας. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει ΣΗΜΕΡΑ, για να σταθούμε στο πλευρό όσων δοκιμάζονται!   "Αλλάζουμε"

 
...

Π.Διαλινάκης:     "...να γίνει μείωση για τις κατοικίες και της μικρές επιχειρήσεις"
 Εντός του Νοεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τα δημοτικά τέλη του 2021. Πέρσι ο δήμαρχος αρνήθηκε την πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση δημοτικών τελών.
Φέτος μετά την αύξηση που εκτιμάται ότι θα έρθει στα Δημοτικά τέλη, με την ενσωμάτωση των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά, θα πρέπει να γίνει μείωση για τις κατοικίες και της μικρές επιχειρήσεις της πόλης. Έχουμε εγκαίρως ζητήσει, από τον Ιούνιο να στελεχωθεί το τμήμα του Δήμου που έχει αναλάβει την ενσωμάτωση των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά, που με ευθύνη της διοίκησης του δήμου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα της αύξησης για να επωφεληθούν οι κάτοικοι της πόλης.
"Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου - Δραπετσώνας"