Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

"Kakeibo: Η ιαπωνική τέχνη της εξοικονόμησης χρημάτων"

Στην Ελλάδα της κρίσης δεν χρειάζονται ιδιαίτερα τρικ και τεχνικές για να μειώσουμε τα μηνιαία έξοδα. Οι περισσότεροι κάνουμε περικοπές και φροντίζουμε να αγοράζουμε τα απολύτως απαραίτητα. Ωστόσο, ποτέ δεν βλάπτει να γνωρίζουμε μεθόδους που βοηθούν στην μικρή εξοικονόμηση χρημάτων.


Ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ για την kakeibo (προφέρεται κα-κέ-μπο), αλλά η 114 ετών εξαιρετικά απλή ιαπωνική τεχνική εξοικονόμησης χρημάτων και οργάνωσης των δαπανών είναι μια μέθοδος που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

Πώς λειτουργεί η kakeibo
"Η βασική ιδέα είναι απλή: στην αρχή κάθε μήνα σκεφτείτε προσεκτικά πόσα χρήματα θα θέλατε να εξοικονομήσετε και τι θα πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε τον στόχο σας", εξηγεί ο εκδότης του βιβλίου "Kakeibo: Η ιαπωνική τέχνη της εξοικονόμησης χρημάτων".

Η ιαπωνική λέξη μεταφράζεται ως "τετράδιο λογαριασμών για τα νοικοκυριά". Εμπνευστής της μεθόδου που χρονολογείται από το 1904 ήταν ο δημοσιογράφος Motoko Hani.Το kakeibo δεν είναι μόνο ένας τρόπος καταγραφής για τα χρήματα που ξοδεύουμε. Το μυστικό της επιτυχίας του, είναι ότι μας κάνει να σκεφτούμε αναλυτικά τις κατηγορίες των εξόδων μας και να κατανοήσουμε καλύτερα την οικονομική μας κατάσταση.

Συγκεκριμένα, διαχωρίζει τις δαπάνες σε τέσσερις κατηγορίες:
Επιβίωση όπως π.χ. τρόφιμα, έξοδα για τα παιδιά, μεταφορές, θέρμανση
Προαιρετικά πράγματα όπως καφέδες, ψώνια και φαγητό σε εστιατόριο
Πολιτισμός - βιβλία, τηλεόραση, περιοδικά και ταινίες
Extra - δώρα, επισκευές, λευκά είδη κλπ

Μόλις δείτε γραμμένο στο τετράδιο πού πηγαίνουν τα χρήματά σας, έχετε τέσσερις ερωτήσεις για να απαντήσετε:
Πόσα χρήματα έχετε;
Πόσα χρήματα θέλετε να αποταμιεύσετε;
Πόσα ξοδεύετε πραγματικά;
Πώς μπορείτε να βελτιωθείτε και να ξοδεύετε λιγότερα;

Υποστηρικτές της τεχνικής αναφέρουν ότι με το να σκεφτόμαστε πού πηγαίνουν τα χρήματά μας, καθώς και πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα έξοδα έως και 35%.

Φυσικά, δεν χρειάζεστε το kakeibo για να το κάνετε αυτό, αλλά η απλή μορφή του, σάς βοηθά να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για τα οικονομικά σας. πηγή