Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Μετατρέπονται οι δήμοι σε ΑΕ


Στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «κυβερνησιμότητας» το τελευταίο χρόνο, με κάθε ευκαιρία, μεταφέρονται αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και των Υπηρεσιών των Δήμων σε ολιγομελείς επιτροπές, πλήρως ελεγχόμενες από τον εκάστοτε Δήμαρχο, ή και σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς-Ανώνυμες Εταιρείες εκτός Δήμου.
Με τις διατάξεις αυτές ουσιαστικά συρρικνώνεται η Δημοκρατία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο μέλλον οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τη λειτουργία των δήμων, αλλά και τη διάθεση των πολιτών να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού το δημοτικό συμβούλιο, αργά αλλά σταθερά, μετατρέπεται σε "διακοσμητικό όργανο" και η στενή ομάδα γύρω από τον εκάστοτε δήμαρχο θα διοικεί τον δήμο.
 Βέβαια σε μεγάλο βαθμό "βόλεψαν" οι αλλαγές αυτές και οι αντιδράσεις είναι μικρές από εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κριτική στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ασκεί με ανακοίνωση του, η παράταξη  «Συντονισμός Αιρετών». Στην ανακοίνωση του για ν/σ ΥΠΕΣ με τίτλο "Μετατρέπει στους δήμους σε ΑΕ" καταγράφεται το νέο τοπίο στην ΤΑ.
  • Τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε το νόμο 4623/2019 που κατάργησε στην πράξη τη βούληση του εκλογικού σώματος όπως αυτή είχε εκφραστεί, λίγους μήνες πριν, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Με το νόμο αυτό αποψίλωσε από αρμοδιότητες τα Δημοτικά Συμβούλια.
  • Με την επίκληση της "κυβερνησιμότητας", σημαντικές αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή, αφού διασφαλίστηκε η πλασματική πλειοψηφία του Δημάρχου με την «αυθαίρετη προσθήκη» δημοτικών συμβούλων και από την μειοψηφία. 
  • Μερικούς μήνες μετά, οι συγκυρίες του κορωνοϊού λειτούργησαν ως άλλοθι για τη λήψη αποφάσεων με τα Δημοτικά Συμβούλια να μη συνεδριάζουν καθόλου ή να “συνεδριάζουν “ δια περιφοράς ή με «τηλεδιάσκεψη», πράξεις που εξαφάνισαν την διαφάνεια, το δημόσιο έλεγχο, απαξίωσαν το θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και κατήργησαν τη συμμετοχή των πολιτών.
  • Με μεταγενέστερες διατάξεις η Οικονομική Επιτροπή μετατράπηκε σε υπερόργανο, αφού οι αποφάσεις της για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, που αφορούν δαπάνες για τον κορωνοϊό, κατέστησαν υποχρεωτικές για το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ασκούνταν από τις Υπηρεσίες των Δήμων (Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία) μεταφέρονται σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς (Ν.4690/2020) που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, διαχειριζόμενες όμως χρήματα των δημοτών που μεταφέρονται από τους ΚΑΠ. Η έγκριση των διοικητικών πράξεων των ιδιωτών ανατίθεται, τυπικά και όχι ουσιαστικά, στους υπαλλήλους του Δήμου ή ακόμα και στον ίδιο το Δήμαρχο
  • Στη αφαίμαξη αυτή των Δήμων με τη μεταφορά χρημάτων από τους ΚΑΠ στην ΕΕΤΑΑ, που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση στο Ν/Σ περί ιθαγένειας την Παρασκευή 10-10-2020, η ΚΕΔΕ αντέδρασε έντονα με ψήφισμά της που όμως δεν λήφθηκε υπόψη από το ΥΠΕΣ.