Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Η “Ναυμαχία της Σαλαμίνας” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή τη συμπλήρωση δυόμισι χιλιάδων χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, φέρνει στην σκηνή τέσσερις πρωταγωνιστές, που αφηγούνται κι ενσαρκώνουν τα πρόσωπα της ιστορικής ναυμαχίας.


Η Μαρία Καλλιμάνη, ο Δημήτρης Καταλειφός, η Θέμιδα Μπαζάκα και ο Γιάννης Τσορτέκης ζωντανεύουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα της ιστορικής ναυμαχίας σε μια παράσταση που συνδυάζει τη θεατρική αφήγηση με ένα κινηματογραφικό οδοιπορικό στα θαλάσσια στενά της Σαλαμίνας.

Πρόκειται για μια σύνθεση, ένα ταξίδι στον χρόνο που αντλεί το περιεχόμενό της από το βιβλίο του Ηρόδοτου, σε ελεύθερη απόδοση του διακεκριμένου καθηγητή Αρχαιολογίας, Πέτρου Θέμελη – και εμπλουτίζεται με αποσπάσματα από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, σε μετάφραση του ποιητή Κώστα Λάνταβου.Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική στιγμή στην ελληνική και την παγκόσμια ιστορία, αφήνοντας έκτοτε ανοιχτό το ερώτημα πώς θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί, εάν το αποτέλεσμα εκείνης της ημέρας ήταν διαφορετικό…

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας παρουσιάζεται σε ελεύθερη απόδοση της αφήγησης του Ηροδότου: Πέτρος Θέμελης.  Αποσπάσματα από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, μετάφραση: Κώστας Λάνταβος. Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Τσορτέκης. Σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ: Ηλίας Γιαννακάκης. 
Μουσική σύνθεση: Κώστας Στεργίου, Διονύσης Μακρής, Κώστας Λώλος. Μουσικοί επί σκηνής: Κώστας Στεργίου, Διονύσης Μακρής

Σάββατο 31 Οκτωβρίου – 21.00, Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ γενική είσοδος, Διάρκεια 60’

Δημοτικό θέατρο Πειραιά: Τηλέφωνο 2104143310