Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Όχι τα επεξεργασμένα απόβλητα στη θάλασσα. Η απόφαση και η ανακοίνωση του Δήμου

 Με απόφαση του ο υπουργός περιβάλλοντος ακυρώνει την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης και αναπέμπει την απόφαση στην αποκεντρωμένη για να πράξει σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης. 
 
  Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:
"Επειδή πρέπει, κατά παραδοχή των τρίτου και τέταρτου λόγου ακυρώσεως, να ακυρωθεί η προσβαλλομένη απόφαση, προκειμένου να ακολουθηθεί η τηρητέα διαδικασία για τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι τροποποιήσεις των περιβαλλοντικών όρων επιφέρουν ουσιώδη μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, και να ληφθούν οι προβλεπόμενες γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων κ.λπ.) καθώς και οι απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. ..."
...
<Για τους λόγους αυτούς: ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την από 26.8.2020 προσφυγή του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας. ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 59425/ 3158/ Φ12/ 28.7.2020 απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.  
ΑΝΑΠΕΜΠΟΥΜΕ την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να πράξει σύμφωνα με το σκεπτικό της παρούσας.>
 
Άρα, εάν διαβάζουμε σωστά η διαδικασία θα ξαναγίνει και η ακύρωση επήλθε για λόγους διαδικαστικούς(διαβούλευση, γνωμοδοτήσεις κλπ); Τι λένε οι ειδικοί; (Αναπέμπω:  αρνούμαι να επικυρώσω μια απόφαση, ένα νομοσχέδιο κ.λπ., και το επιστρέφω για αναθεώρηση και βελτίωση)
 
Η ανακοίνωση του Δήμου για τη θετική εξέλιξη:
 
ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΝΕΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ OIL ONE
Στο πλαίσιο του αγώνα της πόλης για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα απ’ τον οικιστικό ιστό, η Δημοτική Αρχή είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που έδινε τη δυνατότητα στην OIL ONE να απορρίπτει υγρά απόβλητα κατευθείαν στην θάλασσα. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Χατζηδάκης έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου και ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Αυτή η θετική απόφαση ενισχύει την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την απομάκρυνση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα απ’ τα σπίτια μας.


Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα να αποδεχθούν και να στηρίξουν την νομοθετική πρωτοβουλία του δήμου που οδηγεί στην άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Σε αυτή την θετική εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή των νομικών του δήμου, κυρίου Καραπαναγιώτη Κωνσταντίνου και κυρίας Μυργιαλή Χρυσούλας.