Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Επιβεβαιώνεται η υπερσυγκέντρωση βενζολίου


 Κερατσίνι - Δραπετσώνα / Επιβεβαιώνεται η υπερσυγκέντρωση βενζολίου 
 

Η μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου κρίνει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Oil One ως υπεύθυνες για την έντονη δυσοσμία στην περιοχή

Κόλαφο για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος συνιστά η τρίτη κατά σειρά μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφορικά με την έντονη δυσοσμία από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που καθιστούν αναγκαία την απομάκρυνσή τους, καθώς η κατάσταση συνεχίζει εδώ και πέντε χρόνια να είναι πνιγηρή και επικίνδυνη για τη ζωή των κατοίκων.

Είχε προηγηθεί η μελέτη του «Δημόκριτου» και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφορικά με τις μετρήσεις των ρύπων. Η τρίτη μελέτη, την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει τη μεγάλη συγκέντρωση ρύπων στην περιοχή του Κεραστινίου και της Δραπετσώνας, με την πηγή προέλευσης να σχετίζεται με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Oil One.



Σύμφωνα με την μελέτη του ΑΠΘ, «παρότι ο μικρός αριθμός των μετρήσεων VOCs (θειούχες ενώσεις) που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δεν επιτρέπει την άμεση σύγκριση της μέσης τιμής που βρέθηκε στις διάφορες θέσεις με την τιμή του ετήσιου ορίου, η συχνότητα εμφάνισης συγκεντρώσεων βενζολίου πάνω από την ετήσια οριακή τιμή ήταν 

81% στο σημείο ΔΚ4 (Οικίσκος μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων στο Κερατσίνι),

 75% στο σημείο ΔΚ5 (Γέφυρα Κερατσινίου), 

19% στο σημείο ΔΚ1 (2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας ), 

11% στο ΔΚ3 (1ο Ενιαίο Λύκειο Κερατσινίου) και 

8% στο ΔΚ2 (4ο ΓΕΛ Κερατσινίου).

Στην ίδια μελέτη υπογραμμίζεται ότι «με βάση τις μετρήσεις βενζολίου προκύπτει ότι πιθανότατα το σημείο όπου βρίσκεται ο οικίσκος του Δήμου Κερατσινίου επηρεάζεται από κάποια πηγή εκπομπής βενζολίου που δεν σχετίζεται τόσο με την κυκλοφορία αυτοκινήτων ή την καύση βιομάζας, όπως στους σταθμούς του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικών Ρύπων, όσο με διάχυτες εκπομπές από βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες με αντικείμενο την επεξεργασία, αποθήκευση, διακίνηση πετρελαίου και προϊόντων του».

«Ο οικίσκος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της Oil One, όπου γίνεται επεξεργασία θαλασσίου έρματος (δηλ. διαχωρισμός των μειγμάτων υπολείμματος πετρελαίου και νερού που προκύπτουν από τη λειτουργία των πλοίων, που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά)» αναφέρεται στη μελέτη του ΑΠΘ. 
 
Χρ. Βρεττάκος: Ευθύνη της κυβέρνησης 
«Τώρα πια η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει εκ νέου την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων που μέχρι στιγμής είναι μέσα στα σπίτια μας. Διαφορετικά αδιαφορεί για την υγεία των ανθρώπων και ταυτίζεται με τα συμφέροντα που επιχειρούν στην περιοχή μας!» τονίζει στην «Α» ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. 

Ηλέκτρα Βισκαρδουράκη  πηγή:  Αυγή