Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Καλή Χρονιά!

Χρόνια Πολλά! Καλή Χρονιά!

Δραπετσίνι ...


Υγεία - Αισιοδοξία - Αλληλεγγύη!
Με περισσότερα χαμόγελα και δύναμη για τα δύσκολα!

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Ας σκεφτούμε τα «πρωτάκια» μας


του Νίκου Σαλτερή, δημοσιεύτηκε στο protagon

Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερούμε από τους μαθητές της Α’, Β’ Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου την επαφή με τη σχολική αίθουσα. Η έλλειψή της θα επιδράσει αρνητικά στο πώς θα αναπτυχθούν ως μελλοντικοί αναγνώστες, δηλαδή ως καλλιεργημένοι και ενεργοί πολίτες. 
Νίκος Σαλτερής
 
Νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία έκλεισαν Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Εσπευσμένα και χωρίς η Πολιτεία να επιτρέψει στους δασκάλους να «αποχαιρετήσουν» τους μαθητές και να εξηγήσουν, ιδιαίτερα στους μικρότερους, πώς «θα γίνεται το μάθημα» το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση με τα κομμωτήρια, για τα οποία υπήρξε ρύθμιση να μην κλείσουν αιφνιδιαστικά (και βεβαίως να ξανανοίξουν πρώτα).
Έτσι, οι μαθητές στερήθηκαν τη ζωντανή διδασκαλία και παράλληλα τις ευκαιρίες κοινωνικοποίησης που προσφέρει το σχολείο, ενώ οι γονείς τους φορτώθηκαν ένα επιπλέον βάρος, που συχνά τους οδηγεί σε απόγνωση. Κι όλα αυτά, γιατί ως Πολιτεία και στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα μας, σταθήκαμε ανίκανοι να προστατεύσουμε τη λειτουργία των σχολείων.
 Έκτοτε, η εξ αποστάσεως διδασκαλία λειτουργεί σχετικά ικανοποιητικά παρά τις όποιες δυσκολίες, κενά και αδυναμίες της, που αναδεικνύουν καθημερινά εκπαιδευτικοί και γονείς, οι οποίοι και τη στηρίζουν. Αντιθέτως, το υπουργείο Παιδείας, η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εξάντλησαν τις δυνατότητές τους να πράξουν κάτι παρόμοιο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να συνεχίζονται πολλά από τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο πρώτο κλείσιμο των σχολείων και ακόμα μεγάλος αριθμός μαθητών να μη διαθέτει κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία και γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο. 
 
Εν τω μεταξύ, οι διακοπές των Χριστουγέννων έφτασαν, η εξ αποστάσεως διδασκαλία σταμάτησε και η υπόθεση κανονικής επαναλειτουργίας Νηπιαγωγείων και Δημοτικών στις 8 Ιανουαρίου φαίνεται πως δύσκολα θα επιβεβαιωθεί, παρά την επιθυμία όλων. Είναι πλέον ορατό ενδεχόμενο ο χρόνος λειτουργίας των σχολείων ως τα τέλη του Ιανουαρίου να ταυτίζεται με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. 

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

11 ερωτήματα για το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο

Τη Δευτέρα 28/12 έχει προγραμματιστεί η τελευταία συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι του δήμου στο youtube (εδώ).

Ευκαιρία είναι, κλείνοντας και η χρονιά, μια χρονιά που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην "πλάτη" της πόλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι να θέσουν εκτός ημερησίας διάταξης, και τα παρακάτω ερωτήματα για τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση τη χρονιά που πέρασε, αλλά δεν υπήρξε η απαιτούμενη ενημέρωση. 

Ούτως ή άλλως στο τέλος κάθε περιόδου γίνονται απολογισμοί και επαναπροσδιορίζονται στρατηγικές. Είναι χρέος των εκλεγμένων να υπάρξει ενημέρωση για τα κρίσιμα θέματα, ώστε φορείς και δημότες να γνωρίζουν. Άλλωστε ενεργός δημότης είναι ο ενημερωμένος δημότης. Πολυτέλειες, αλλά έτσι είναι!


1. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, έπρεπε να δοθεί το τελευταίο παραδοτέο Π.5 από την έρευνα του Δημόκριτου με τα αποτελέσματα της διασποράς αέριων ρύπων στην περιοχή των Λιπασμάτων. Εάν έχει παραδοθεί από το ερευνητικό εργαστήριο το πόρισμα, ό,τι και να αναφέρει, γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα; Διαβάστε στη stagona4u για το θέμα (εδώ).

2. Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα της απαλλοτρίωσης; Κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την απαλλοτρίωση έχει προσφύγει η Εθνική Τράπεζα διά της θυγατρικής της! Έχει ασκηθεί παρέμβαση υπέρ της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας στο ΣτΕ. Πότε αναμένεται η απόφαση; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

3. Αρχές Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε η έρευνα του ΑΠΘ με την αξιολόγηση των μετρήσεων του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου για το θέμα της δυσοσμίας. Στα συμπεράσματα της έκθεσης και στην τελευταία παράγραφο έλεγε: Για την επιβεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων, αλλά και τον εντοπισμό άλλων πιθανών πηγών εκπομπών SVOCs κρίνεται σκόπιμο να διενεργηθούν μετρήσεις διάχυτων εκπομπών στην περιβάλλοντα αέρα... Έχουν γίνει οι ενδεικνυόμενες επαφές με το ΑΠΘ; Ξεκίνησαν οι νέες μετρήσεις ή πότε ξεκινούν, πρέπει να γνωρίζει κάτι παραπάνω η τοπική κοινωνία;

Η διαχείριση της πανδημίας


Στη μεγάλη πτώση της χώρας μας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, όπως αποτυπώνεται στα πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg, αναφέρεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 
Ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι –με βάση τα στοιχεία– η χώρα μας είναι 50η στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη, καθώς σημείωσε πτώση 19 θέσεων, η οποία είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ...

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η διαχείριση της πανδημίας από την ΝΔ είναι από τις χειρότερες στον κόσμο.

 
Το Bloomberg ανανέωσε χθες την κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών στην διαχείριση της πανδημίας.
Με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών η χώρα μας είναι 50η στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη. Από τον προηγούμενο μήνα πέσαμε 19 θέσεις που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

ΧΒρεττάκος: "Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα έχουν αλλάξει σελίδα"

άρθρο του Χ.Βρεττάκου στη εφημερίδα "παρόν της Κυριακής"

Για δεκαετίες το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα ήταν η «πίσω αυλή» της Αττικής. 
Στην πόλη μας λειτούργησαν οι πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της Αττικής (Λιπάσματα, τσιμεντάδικο, NAΦΘΑ κ.ά.), η ΔΕΗ, η «χαβούζα», η Ψυττάλεια. 
Το βιομηχανικό παρελθόν και η γειτνίαση της πόλης μας με τη θάλασσα μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν τη μονόπλευρη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πόλης προς όφελός τους και σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
 Διαχρονικά, οι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας. Μέσα στα σπίτια μας λειτουργούν ακόμα ρυπογόνες εγκαταστάσεις. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απόβλητα των πλοίων, η OIL ONE, η οποία λειτουργεί από το 2014, εκλύει βενζόλιο στην ατμόσφαιρα της Δραπετσώνας, δημιουργώντας συνθήκες αφόρητες και επικίνδυνες για τους κατοίκους.
 Δίπλα το παλιό τσιμεντάδικο –νυν Lafarge– συνεχίζει τη συσκευασία και μεταφορά τσιμέντου, ενώ τα ΕΛΠΕ αφήνουν εγκαταλελειμμένα τα κουφάρια των δεξαμενών και η Εθνική Τράπεζα αφήνει τα ιστορικά διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια να καταρρέουν σε μια έκταση 240 στρεμμάτων. 

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ευγένιος Τριβιζάς «Ένα δέντρο μια φορά »

Ευγένιος Τριβιζάς: «Ένα δέντρο μια φορά / The Boy And The Tree». Ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι για την αγάπη, την αδιαφορία και την αλληλεγγύη...

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Ερώτηση για τη νέα περιβαλλοντική αδικία στο Σχιστό

Ο Γ. Ραγκούσης, βουλευτής του Σύριζα στην Β´Πειραιά, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς  τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κ.Χατζηδάκη 
για τη νέα περιβαλλοντική αδικία στο Σχιστό Περάματος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας! 

 

Με την ερώτηση του ο βουλευτής, καταθέτοντας πλήθος επιχειρημάτων, καλεί τον υπουργό να απαντήσει  σε δύο ερωτήματα:
<1. Θα ανακαλέσετε το άρθρο 142 του ν. 4759/2020 ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020, που αναμφίβολα συνιστά αντισυνταγματική, αντιπεριβαλλοντική και αντιχωροταξική νομοθετική αδειοδότηση για τον ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό, στα διοικητικά όρια του Δήμου Περάματος;
2. Θα ζητήσετε την ανάκληση της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής για τη μεμονωμένη-και όχι ταυτόχρονη με τις υπόλοιπες-κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό πριν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής και χωρίς τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, ανακαλώντας ταυτόχρονα και την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα;>

 Η ερώτηση του Γ. Ραγκούση:

"πόλεμος" για τα led

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ δημοτικής αρχής και της δημοτικής κίνησης "αλλάζουμε" για την τοποθέτηση λαμπτήρων τεχνολογίας led στους δρόμους της πόλης.
 Η δημοτική αρχή με ανακοίνωση της αναφέρεται στη σπουδαιότητα του έργου, σχολιάζοντας τις θέσεις δύο υποψηφίων δημάρχων, με σκωπτική διάθεση, χωρίς να αναφέρει τα ονόματα τους. 
Αμέσως αντέδρασε στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής ο Παντ. Καμάς, ο οποίος θεωρεί ως καλύτερη λύση τις ενεργειακές κοινότητες, και τα φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα. Και, επιπλέον, τονίζει ότι με αυτή τη σύμβαση η δημοτική αρχή "ιδιωτικοποίησε"  τον οδοφωτισμό,  λέγοντας ότι λάμπει δεν είναι χρυσός
 
Το θέμα που βάζει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής είναι σημαντικό! Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε! Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν  στη δημόσια αντιπαράθεση αναφέρεται ότι "οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι εκπροσωπούν το χθες", πρέπει να γράφονται και τα ονόματα τους ή δημοσιοποιούνται τα κείμενα που προκάλεσαν την ανακοίνωση.  Αλλιώς τους παίρνει όλους η μπάλα και δεν τους δίνεται το δικαίωμα να τοποθετηθούν και να αντικρούσουν! 
 
 
Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

<ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 2
 
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της προηγούμενης δημοτικής θητείας ήταν η μετατροπή του οδοφωτισμού της πόλης σε LED. Ένα έργο που μετέτρεψε την πόλη σε πιο φωτεινή άρα πιο ασφαλή, με πολλά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Ξεκίνησε το Γενάρη του 2019 με δάνειο 2.000.000€ για 10 χρόνια και με απόσβεση της επένδυσης λόγω μειωμένης δαπάνης για το ηλεκτρικό ρεύμα σε 5 χρόνια.
 
Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ένας από τους υποψηφίους Δημάρχους έλεγε πριν τις εκλογές του 2019 ότι αν εκείνος γίνει Δήμαρχος επειδή εκφράζει το μέλλον σε αντίθεση με μένα που εκφράζω το χθες, θα άλλαζε τον οδοφωτισμό της πόλης, θα τον μετέτρεπε σε LED γιατί θα έχουμε σοβαρά περιβαλλοντικά οφέλη. Δεν είχε δει ίσως, γιατί δεν περπατούσε στην πόλη, ότι το έργο που οραματιζόταν είχε ήδη ξεκινήσει.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Προσποίηση γιορτής

 Προσποίηση γιορτής, του Θανάση Σκαμνάκη

Τα λαμπιόνια επινοούν μια γιορτή καθώς η γιορτή ματαιώνεται. Φορτώσαμε μπαλκόνια, σπίτια, διαδρόμους, δρόμους, δέντρα και δεντράκια με φωτεινούς καταρράκτες και προσποιούμαστε πως πανηγυρίζουμε.

Αντί να κάνουμε άσκοπες βόλτες, να χαιρετιόμαστε, να φιλιόμαστε και να ευχόμαστε ο ένας στον άλλο, συνήθειες που έτσι κι αλλιώς είχαμε εξοβελίσει από την καθημερινότητα και τις είχαμε εναποθέσει στις γιορτές (σαν μας βρήκαν ήδη με πολλή έκπτωση αξίας οι απαγορεύσεις!), αντί τα παιδιά να ψάχνουν παιχνίδια, να λένε κάλαντα, να τρώνε κεράσματα. Αντί να αιωρείται μια προσδοκία κάποιας ευτυχίας, απρόσωπης, απροσδιόριστης, χριστιανικής ή άθεης ή άλλης, και να πλανιέται αυτή η αιώνια μελαγχολία των γιορτών που περιέχει πάντα τις εικόνες όπου καιροφυλακτεί ένα καλύτερο, μια ευχή έστω. Αντί να ελπίζεις σε ένα βρέφος που συμβολίζει μια αναγέννηση. Αντί, αντί, αντί…
Αντί γι’ αυτά, η μοναξιά γενικεύεται, κάτι που ασφαλώς δεν λειτουργεί παρηγορητικά. Μονάχα διαχέει τη μελαγχολία και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να την κάνει ελαφρότερη, πιθανόν όμως και ανήκεστη.
Τα σπίτια τα κλείσαμε ερμητικά. Κυρίως τις χαραμάδες. Να μην εισβάλουν από εκεί ανασφάλειες. Παρότι ο ιός επιβάλλει ανοιχτά παράθυρα και μπαλκόνια για να αλλάζει ο αέρας, τα κλείνουμε ασφυκτικά γιατί ο φόβος είναι το κύριο μέτωπο. Όσο απομακρύνουμε το θόρυβο των άλλων, σα να νομίζουμε πως εξορίζουμε το κακό, όπως στο δρόμο αποστρέφουμε τις ανάσες μας, τόσο εγκαθιστούμε εντός μας το φόβο. Αυτός ο φόβος δεν αποτάσσεται με μαγγανείες, όπως ο σατανάς. Τα ρήγματα μέσα μας παραμένουν ενεργά, ανοιχτές πληγές και δρόμοι. Από εκεί διεισδύει. Τον ανασαίνουμε και τον αποβάλλουμε κρατώντας το ίζημα του. Η μοναξιά δεν βρίσκει τρόπο να τον νικήσει. Τα σκυλιά μυρίζουν το φόβο, τα έχετε ακούσει πως αλυχτάνε χωρίς εμφανή λόγο και γίνονται επιθετικά - όπως και οι άνθρωποι εξ άλλου!..

Οι γιορτές ήταν πάντα το πρόσχημα των κοινωνιών για να λειτουργούν. Να συνευρίσκονται, να ξεδίνουν, να επικοινωνούν, να ξεκουράζονται οι άνθρωποι.
Τώρα σαν να τους κάθισε καλά η κατάργηση των κατά (το) σύστημα επίβουλων. Ό,τι δεν κατέλυσαν οι αιώνες το αποσάθρωσαν μέσα σε λίγα χρόνια και το εκτελούν μέσα σε μια πανδημία.

Κι ανοίγουμε την τηλεόραση. Όχι στις ειδήσεις, εκεί καιροφυλακτούν τα δηλητήρια. Να δούμε Big brother, Batchelor και πολλά άλλα συναφή, ίσως λιγότερο σκουπίδια αλλά πάντως σκουπίδια, της αποκαρδίωσης. Να σφαγιάζονται οι παίχτες κι εμείς με όλη την κακία που μας εναποθέτει η καραντίνα να πανηγυρίζουμε γιατί ερεθίζουν τις πιο σκοτεινές όψεις του εαυτού μας και του κόσμου μας.

Οπότε όσες χαραμάδες κι αν κλείσεις, η βία, ο φόβος, η ανασφάλεια, ο διπλανός νταής, ο φαλλοκράτης μπαίνουν από τις εικόνες και τους ήχους μιας οθόνης και μιας ζωής που υποβαθμίζεται σε κάθε επίπεδό της. συνέχεια πηγή

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

4.000 δώρα στα παιδιά των γειτονικών δήμων από τον ΟΛΠ

4.000, δώρα διέθεσε  η ΟΛΠ Α.Ε. για τα παιδιά οικονομικά ασθενών οικογενειών των γειτονικών δήμων (Πειραιά, Περάματος, Σαλαμίνας), ενώ σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές των παντοπωλείων διανεμήθηκαν και τρόφιμα σε οικογένειες.
Πάντως, η είδηση έχει τους αστερίσκους της, μιας και υπάρχει και το θέμα με τον 4η προβλήτα. 
Ερωτήματα: Το Κερατσίνι δεν ανήκει στους γειτονικούς δήμους; Δεν πρόσφερε δώρα ο ΟΛΠ σε όλους τους γειτονικούς δήμους; Πρόσφερε δώρα και δεν τα δέχτηκε ο δήμος; Δεν υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται και πληρούν τα κριτήρια της δωρεάς στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα; Υπάρχει άλλη κίνηση εταιρικής ευθύνης προς  το Κερατσίνι από τον ΟΛΠ;

 
Η εφημερίδα "Ναυτεμπορική" αναφέρει:
 ΟΛΠ: Προσφορά 4.000 δώρων στα παιδιά των γειτονικών δήμων. Χριστουγεννιάτικες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Η παράδοση των διατακτικών έγινε την Τετάρτη, από τον πρόεδρο, Yu Zenggang, και την ανώτατη διοίκηση της ΟΛΠ  Α.Ε. Εκ μέρους των δήμων παρέστησαν οι Γιάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Λαγουδάκης, δήμαρχος Περάματος, και Παντελής Διολέτης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σαλαμίνας.

Επίσης η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. οργάνωσε μια σειρά από ενέργειες και δράσεις ενόψει των Χριστουγέννων: Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, η ΟΛΠ Α.Ε. ενίσχυσε τα συσσίτια αγάπης που παρέχονται στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως.

Προσέφερε δώρα σε παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα στην ευρύτερη περιοχή. Όπως κάθε χρόνο, μοιράστηκαν δώρα σε όλους τους εργαζόμενους και στα παιδιά των εργαζομένων της εταιρείας, ενώ βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές και φοιτητές, συνολικά 34.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε., Yu Zenggang, απευθύνοντας θερμές ευχές προς όλους για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά, τόνισε ότι «για μία ακόμη χρονιά η ΟΛΠ Α.Ε. συμπαραστέκεται στις ασθενέστερες ομάδες των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλει στο έργο των δημοτικών αρχών για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής».

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Σωπάστε επιτέλους!

Σωπάστε επιτέλους! Σεβαστείτε το πένθος 100 οικογενειών κάθε μέρα!

του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου.  lifo.gr

Πολύ συχνά, συχνότατα, ο δημόσιος διάλογος κυριαρχείται από ασημαντολογίες που παρουσιάζονται ως η συντέλεια του κόσμου, για λόγους μικροπολιτικής.
Όχι όμως σε περιόδους που πεθαίνουν 100 άνθρωποι τη μέρα από μια πανδημία.

Κάθε μέρα ―κάθε μέρα!―, 100 οικογένειες θάβουν το αγαπημένο τους πρόσωπο, τυλιγμένο με σελοφάν, σε μια άδεια εκκλησία, ανυπεράσπιστες απέναντι στην αρρώστια. Μόνο το πρώτο 11ήμερο του Δεκεμβρίου 1.066 σπίτια έζησαν μιαν σχεδόν εξωγήινη εμπειρία θανάτου.
Το πένθος απλώνεται βαθμηδόν σε ολόκληρη την επικράτεια- σε πόλεις αμήχανες, σαστισμένες, δρόμους άδειους, δυσοίωνους.

Κι όμως, τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων και οι παρατρεχάμενοί τους έχουν κορώσει, αναπηδούν με φτηνό πνεύμα από ευφυολόγημα σε μπηχτή και τούμπαλιν, επαναφέροντας εμμονικά στο δημόσιο διάλογο διαξιφισμούς που θα έκαναν θραύση σε άλλες, πιο ανέμελες εποχές.
Αν ο Τσίπρας νοίκιασε ένα σπίτι 500 ή 1000 ευρώ· αν ο πρωθυπουργός έκανε ποδήλατο στην Πάρνηθα ή στο Καλλιμάρμαρο· αν… Φανερώνοντας μιαν ανατριχιαστική ανωριμότητα - κυρίως όμως μιαν πρωτοφανή ύβρι για το πένθος των ανθρώπων, διπλα τους, για τους οποίους υποτίθεται δουλεύουν και νοιάζονται.

Στα δικά μου χρόνια, όταν συνέβαιναν απείρως πιο μικρές εθνικές τραγωδίες, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες και το ραδιόφωνο έπαιζε πένθιμα εμβατήρια. Οι πολιτικοί έδειχναν ένα πρόσωπο σοβαρότητας, ενσυναίσθησης και εμψύχωσης. Δεν έχει σημασία αν το πίστευαν ή όχι. Το έδειχναν. Κι αυτό αρκούσε για να επουλώσει κάπως την τραυματισμένη δημόσια εικόνα.

Σήμερα, βυθισμένοι στην κοκορομαχία τους, δεν έχουν πια αίσθηση του χώρου και του χρόνου, άφησαν τα πρώτα και καίγονται με τα δεύτερα. Μια τέτοια συμπεριφορά, που κρατάει μέρες, στην χειρότερη στιγμή της πανδημίας, δημιουργεί μια τρομερή αίσθηση αποκαρδίωσης και ανασφάλειας. Ο πολιτικός κόσμος δεν έχει αρθεί (ακόμη μια φορά) στο ύψος των περιστάσεων. Όσο για τα social media, αυτά πάντα ήταν ευεπίφορα στο fake δράμα και την ασημαντολαγνεία...
Ίσως αυτή η φωτογραφία με τους νεοσκαμένους τάφους για θύματα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, τους βοηθήσει όλους να συνέλθουν.
Αυτό είναι το μόνο θέμα. Τα άλλα είναι μικροπολιτικό ψιλόβροχο.
Πηγή: lifo.gr

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

"ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ!"


Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, εργαζόμενοι του Δήμου και εκπρόσωποι φορέων, προχώρησαν σήμερα το πρωί (15/12) σε αποκλεισμό του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό.

Ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας με ανακοίνωση του επισημαίνει:
<
Με την σημερινή μας παρουσία δηλώσαμε την απόφαση της πόλης ότι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν θα παραμείνουν η πίσω αυλή της Αττικής και για τα επόμενα 30 χρόνια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε ομόφωνα:
- Καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο Σχιστό.
- Κανείς νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.
-Καμία ΣΔΙΤ.


Καλούμε την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις αποφάσεις της πόλης και τις διαθέσεις των κατοίκων. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε την μεγαλύτερη υποβάθμιση της ζωή μας. Θα συνεχίσουμε.
! ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ>

 
Για την ιστορία:  παρόντες στην κινητοποίηση ήταν ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας,   οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων,  Γιώργος Τσιρίδης, Παντελής Καμάς, Γιώργος Καλαμαράς, (οι άλλοι;) ο βουλευτής β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης,  δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. 
 

κλικ στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα

 



Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

4 ΟΧΙ

(ενημερωτικό δελτίο του Δ. Κερατσινίου Δραπετσώνας)
Το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου -Δραπετσώνας στην τελευταία συνεδρίαση του,  ομόφωνα είπε 4 ΟΧΙ στον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη, και την κυβέρνηση για το Σχιστό.

ΟΧΙ στη μονάδα επεξεργασίας στο Σχιστό με οποιαδήποτε μορφή!

ΟΧΙ στο ΣΜΑ Πειραιά

ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ

ΟΧΙ στην καύση 

Θεωρητικά, από εδώ και πέρα ο κ.  Πατούλης πρέπει να "ξεχάσει"  το Σχιστό, γιατί δεν υπάρχει συναίνεση από καμία παράταξη του  Δήμου που προορίζεται να "φιλοξενήσει" τα σκουπίδια δίπλα στα γεωγραφικά του όρια!   Όπως βέβαια, πρέπει να το ξεχάσει και ο δήμος Πειραιά, για τον οποίο,  η κυβέρνηση με τροπολογία στη βουλή, έδωσε άδεια για  σταθμό μεταφόρτωσης σε ιδιοκτησία που ανήκει στο δήμο Πειραιά, αλλά βρίσκεται στο Σχιστό.

 Η αρχική πρόταση για τη μονάδα που θα κατασκευαστεί στο Σχιστό, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ θα έχει δυναμικότητα 180.000 τόνους σύμμεικτα συν 70.000 τόνους βιοαπόβλητα και θα αφορά του δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, τους δήμους των νησιών της γεωγραφικής ενότητας Πειραιά και τους δήμους του νοτίου τομέα των Αθηνών (απόφαση του ΕΣΔΝΑ εδώ).

Από εδώ και πέρα θα αρχίσουν, οι συζητήσεις, οι υποσχέσεις και οι  εναλλακτικές προτάσεις. Μια σκέψη που έπεσε ή θα πέσει στο τραπέζι, για  να χρυσώσει το χάπι, είναι η υπόσχεση για απαλλαγή εισφορών προς τον ΕΔΣΝΑ και για μείωση της δυναμικότητας της μονάδας του Σχιστού. Ακόμα, η κατάργηση της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων,  η ακύρωση της απόφασης για το ΣΜΑ Πειραιά, η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχει καύση,  που αναφέρθηκε ήδη στην τηλεδιάσκεψη των δημάρχων του Πειραιά είναι "προτάσεις" και θέματα που θα "παίξουν" το επόμενο διάστημα. Εκτός εάν, αυτοί που αποφασίζουν και ορίζουν, το μέλλον των περιοχών σκεφτούν αλλιώς, όπως θα σκέφτονταν για παρεμβάσεις κοντά τους τόπους κατοικίας τους!

 Όμως, η απόφαση δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας είναι ξεκάθαρη. Το παρελθόν και η εξέλιξη του ΣΜΑ Σχιστού, ο οποίος κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί 5 δήμους και εξυπηρετεί 22 δεν αφήνει περιθώρια για άλλες σκέψεις.  Το δημοτικό συμβούλιο με την απόφαση του στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. ΟΧΙ στη μονάδα επεξεργασίας στο Σχιστό με οποιαδήποτε μορφή!

Η απόφαση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική, είναι ιστορική, γιατί δεσμεύει απόλυτα, όσους συμμετείχαν στην συζήτηση, άλλωστε μεταδόθηκε και απευθείας στους δημότες, να μην συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις για το Σχιστό, αλλά  χρήσεις στην περιοχή, από εδώ και πέρα, που δεν θα πρέπει να έχουν την υποψία όχλησης.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Κερατσινίου -Δραπετσώνας δεσμεύτηκε στο δημοτικό συμβούλιο να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα από όλες τις παρατάξεις και τους φορείς του δήμου και να εξαντλήσουν όλα τα νομικά και κινηματικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στο Σχιστό. Είθε...

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί, εκτός από την ομόφωνη απόφαση, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο διεξήχθη ομαλά, σε κλίμα συναίνεσης, με καλές τοποθετήσεις, με επιχειρήματα και θετικές προτάσεις για την περιοχή. Οπωσδήποτε, η απευθείας μετάδοση και το "ειδικό βάρος" συμμετεχόντων, βοήθησε σε αυτό. Σίγουρα στο μέλλον θα γίνουν καλύτερες οι συζητήσεις, εάν προσεχθεί το κομμάτι της διαχείρισης της συζήτησης!  Η μονομερής διακοπή όσων παρεμβαίνουν δημιουργεί άσκοπες εντάσεις! Γιατί ως γνωστόν η δράση απαιτεί αντίδραση!

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Δύο σημαντικές σνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου


Δύο σημαντικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα αυτή στον δήμο
Κερατσινίου Δραπετσώνας με τηλεδιάσκεψη! 
Οι αποφάσεις είναι αναμενόμενες, έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις των περισσοτέρων δημοτικών παρατάξεων  και είναι μονόδρομος οι επιλογές των δημοτικών συμβούλων. Ενδιαφέρον, μπορεί να  έχουν οι τοποθετήσεις και τα νέα στοιχεία που πιθανόν θα παρουσιαστούν.

Σήμερα, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, 19.30μμ με τηλεδιάσκεψη, θα γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τα σκουπίδια και τη συμμετοχή της περιοχής μας : «ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΣΜΑ) ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.»

Για το θέμα έχουν γίνει πολλές συνεδριάσεις, έχει εκφραστεί η αντίθεση όλων των παρατάξεων για τη λειτουργία σταθμού μεταμόρφωσης και εργοστασίου αποβλήτων, αλλά τα περιθώρια έχουν στενέψει. Το συμβούλιο θα σχεδιάσει τρόπους αντίδρασης και θα προσπαθήσει να χαράξει μια "γραμμή άμυνας". Βέβαια οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από την πολιτεία και προχωράνε οι σχεδιασμοί, αλλά μέχρι να  ξεκινήσει η λειτουργία μπορεί κάτι να γίνει! Τα περιθώρια για αλλαγή των σχεδίων είναι μικρά, αλλά ..."ποτέ μην λες ποτέ"  ! Μακάρι!
 
Επιπλέον την Κυριακή, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ, γίνονται δύο συνεδριάσεις. Η πρώτη έχει θέμα το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 2021 και η δεύτερη έχει θέμα τον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του 2021 Και οι δύο θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη.
 
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έχει και τη δική της "μαύρη σελίδα" μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη, τα οποία για μια χρονιά ακόμη παραμένουν αυξημένα, αν και,  υπήρχαν περιθώρια για κάποια ελάφρυνση σε αυτή τη πολύ δύσκολη περίοδο που βρίσκονται οι οικογένειες της πόλης (εδώ). 
Λογικά ο προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία, μιας και η αντιπολίτευση δεν έχει άλλο δρόμο, αφού σύσσωμη διαφώνησε για τα δημοτικά τέλη!
Το τεχνικό πρόγραμμα, μετά τη διαβούλευση που έγινε, θα συμπληρωθεί και με προτάσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που έχουν κατατεθεί. Άλλωστε γιατί έγινε διαβούλευση; Και εάν γίνει αυτό θα υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση.

ΥΓ. Δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά, μιας και θεωρείται ήδη κεκτημένο, οι συνεδριάσεις θα μεταδοθούν από το κανάλι του δήμου στο youtube!

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ένα σχόλιο για το έρημο το Σχιστό.


Ένα σχόλιο για το έρημο το Σχιστό. 
του Ν. Μπελαβίλα, ανάρτηση στο fb

Τούτες τις ημέρες ο Πειραιάς ταλαιπωρείται για άλλη μια φορά, με τα σκουπίδια. 
Με αποτέλεσμα να θυμόμαστε μιάν άλλη εποχή και ένα μεγάλο αυτοδιοικητικό κίνημα για το περιβάλλον: το κίνημα της «Χαβούζας» στο Κερατσίνι και στον Αη Γιάννη Ρέντη. 
Αυτό έφερε την υποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή και επέβαλε την αλλαγή στρατηγικής για τα λύματα του λεκανοπεδίου που ως τότε έπεφταν χύδην στον Ακροκέραμο και στον Κηφισό. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις, οι συγκρούσεις εβδομάδων στους δρόμους του Πειραιά προκάλεσε εν τέλει στην κατασκευή του πρώτου εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια και την αναβίωση της θάλασσας του Σαρωνικού.
 
 Η δραματική εξέλιξη όμως ήταν η εξής: Ενώ τότε όλος ο τεχνικός κόσμος πρότεινε την κατασκευή όχι ενός αλλά πολλών περιφερειακών μονάδων βιολογικού καθαρισμού, τελικά επιβαρύνθηκε μόνο ο Πειραιάς και ειδικά το Πέραμα και το Κερατσίνι, καθώς η μοναδική εγκατάσταση έγινε απέναντι τους.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΣΧΙΣΤΟ: η νέα πραγματικότητα

Το θέμα των απορριμμάτων, όχι αυτών που παράγουν οι κάτοικοι του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, αλλά των άλλων δήμων, τα οποία θα έρχονται στο Σχιστό 
α. στο Σταθμό μεταφόρτωσης του Δήμου Πειραιά (νομοθετική ρύθμιση της περασμένης εβδομάδας) και 
β. στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που σχεδιάζεται να γίνει στο Σχιστό απασχολεί και θα απασχολεί για το επόμενο χρονικό διάστημα όσους κατοικούν στην περιοχή. 
 Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας δημοσίευσε δύο ανακοινώσεις για το θέμα, οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνουν τον προβληματισμό για το "τοπίο" όπως διαμορφώνεται, και τη  διάθεση να υπάρξει αντίσταση και αντίδραση στα σχέδια υποβάθμισης της περιοχής.
 
 Ανακοινώσεις του Δήμου για τα σκουπίδια
Στην πρώτη ανακοίνωση αναφέρονται τα τηλέφωνα της πολιτικής προστασίας για καταγγελία δυσοσμίας στην περιοχή μας! 
Η ανακοίνωση αναφέρεται σε δυσοσμία από σκουπίδια "εξαιτίας της υπάρχουσας ζοφερής κατάστασης" τις εξελίξεις για το θέμα των απορριμμάτων! 
 
 Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάποιο  έκτακτο γεγονός ή κάποιο στοιχείο που δείχνει ότι άλλαξε κάτι, τόσο άμεσα και τόσο δραματικά ώστε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Σημειώνεται ότι για τη δυσοσμία στην  περιοχή της Δραπετσώνας, για την οποία έχουν γίνει και μετρήσεις ερευνητικών κέντρων, δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο! 
Αν και, ο ενημερωμένος πολίτης διεκδικεί τα δικαιώματά του από καλύτερη θέση, εντούτοις δύο λόγια παραπάνω χρειαζόταν σε αυτή την ανάρτηση από το επίσημο χώρο του δήμου.

...

ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

Παρά την πανδημία συνεχίζουμε: Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 06:00 π.μ. οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι εργαζόμενοι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και εκπρόσωποι φορέων, κλείνουμε το ΣΜΑ στο Σχιστό.
Η κυβέρνηση, και όχι μόνο, θα πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα ότι μετά από 60 χρόνια θα σταματήσουμε να δεχόμαστε τα σκουπίδια της Αττικής.
 Καμία εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή του Σχιστού. Δεν είμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας!

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

"ζητούμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου"

 Η αγανάκτηση κατοίκων της Δραπετσώνας, της Χαραυγής, της Ευγένειας για τις καρκινογόνες οσμές που προέρχονται από την oilone εκεί στην άκρη της «πολλά υποσχόμενης» Ανάπλασης πλημμυρίζουν το διαδίκτυο.

Οι διαμαρτυρίες πολιτών και δημοτικών παρατάξεων για τις νομοθετήσεις δημιουργίας εργοστάσιου επεξεργασίας απορριμμάτων που θα καλύπτει τους δήμους του μισού λεκανοπέδιου, μα και δημιουργίας νέου ΣΜΑ του δήμου Πειραιά στο ίδιο μέρος, πλημυρίζουν το διαδίκτυο.
Η ανησυχία πολιτών και δημοτικών παρατάξεων για την εξέλιξη μεγάλων έργων που θα παγιώσουν οριστικά την ήδη υποβαθμισμένη θέση του δήμου μας, όπως η επέκταση του σταθμού κοντέινερ της COSCO, η «ολική επαναφορά» σε λειτουργία του νεκροταφείου Ανάστασης, η επαναλειτουργία του εργοστάσιου της ΔΕΗ, περνούν συχνά-πυκνά από το διαδίκτυο.
Σε ολ’ αυτά η δημοτική αρχή με ευθύνη του δήμαρχου κ. Βρεττάκου κωφεύει.
Αποφεύγει πεισματικά να αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού, έκφρασης και αποτελεσματικής εκδήλωσης της αντιπαράθεσης μας με όλες αυτές τις δράσεις που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγιεινή παραμονή μας στον δήμο.
Γι αυτό ζητούμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβούλιου με αποκλειστικό θέμα τον συντονισμό όλων, τον καθορισμό «οδικού χάρτη» δράσης όλων, για να διασώσουμε ότι μπορεί να διασωθεί από τρόπο ζωής μας. 

Δυστυχώς, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να αγωνιστούμε τώρα καθυστερημένα για την επαναφορά της καθημερινότητας μας στην κατάσταση που βρισκόταν προ 7ετίας κι όταν το κατορθώσουμε, να ξεκινήσουμε τον αγώνα για να «αλλάξουμε την πόλη», για «καλύτερες μέρες».

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

"Άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου"

Η δημοτική κίνηση "Λαϊκή συσπείρωση" με ανακοίνωση της ζητάει την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού συμβουλίου, σε έκτακτη συνεδρίαση, για να πάρει αποφάσεις και να καθορίσει τη στάση του απέναντι στα σχέδια που οδηγούν  σε νέα υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας!

 

Η ανακοίνωση αναλυτικά: 

 <Άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.   Οι εξελίξεις για τα απορρίμματα με τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) από τον δήμο Πειραιά και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό, επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση εκτάκτως του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.  

Για το κεφάλαιο τα σκουπίδια είναι χρυσός. Η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις ζωές μας και το περιβάλλον.  Φτάνει πια ως εδώ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία χωροθέτησε τη δημιουργία του ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά.
Η Περιφερειακή αρχή Πατούλη με την ανοχή των δημοτικών αρχών Κερατσινίου Δραπετσώνας και Περάματος δρομολογεί νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό. Όλοι τους εγκληματούν για άλλη μία φορά σε βάρος της ζωής μας.

Να συνεδριάσει τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αποφασίζοντας την εναντίωση του απέναντι σε αυτά τα σχέδια. Δεν έχουμε άλλη ζωή να τους χαρίσουμε.>

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Κερατσίνι προς Δήμο Πειραιά : "ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ"

Στις 4/12/2020 οι βουλευτές, της ΝΔ αυτή τη φορά,  ψήφισαν την τροπολογία του υπουργείου περιβάλλοντος και "φόρτωσαν" την ταλαιπωρημένη περιοχή του Σχιστού με μια ακόμα οχλούσα δράση. Τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά.
Πριν από  μέρες ο περιφερειάρχης Πειραιά ανακοίνωσε στους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά ότι σύντομα θα δημοπρατηθεί το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων στο Σχιστό! 

Τόσο απλά, χωρίς έλεος, κάθε οχλούσα δραστηριότητα "την στέλνουν", όσοι αποφασίζουν, μακριά από τα σπίτια τους, κατά προτίμηση στο Σχιστό και κατ επέκταση στο Κερατσίνι, στη  Δραπετσώνα, στο Πέραμα. Λες και δεν υπάρχουν άλλοι ελεύθεροι χώροι, λες και εδώ ζουν διαφορετικοί άνθρωποι που αντέχουν και υπομένουν! Φαίνεται ότι η "λογική μάνδου" έχει διαποτίσει τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις.
Κάπως έτσι, το 1990 ήρθε στο Σχιστό ο ΣΜΑ, αρχικά για τους δήμους του Πειραιά, και σιγά σιγά, με αποφάσεις, ο ΣΜΑ Σχιστού έφτασε να υποδέχεται τα σκουπίδια 22 δήμων. 
Μετά ακολούθησαν οι τόνοι του φωσφογύψου, το παζάρι από το κέντρο του Πειραιά, το νεκροταφείο, ο ΒΙΠΑΣ και βλέπουμε... Και όλα αυτά σε ωραίο περιτύλιγμα!  "Κόσμημα" είπαν ότι θα είναι το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων. Ε, αφού θα είναι κόσμημα γιατί να μην το πάνε πχ. στο Φάληρο, ελεύθερη έκταση είναι με πολλά στρέμματα, ένα "κόσμημα" θα στολίσει την περιοχή! 
 
Τέλος πάντων, συνήθως έτσι γίνεται, χρόνια τώρα, και μάλλον αυτό θα γίνεται! Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ή με απόφαση για το κοινό καλό. Μετά, έρχεται το "χρέος", οι διαμαρτυρίες!  
Βέβαια, οι δυνατότητες πλέον, μετά τη μεγάλη περίοδο εφησυχασμού, είναι περιορισμένες. Την περίοδο που πέρασε, όπου με επαφές και διαβουλεύσεις, παρεμβάσεις η πόλη, η περιοχή έπρεπε να "επανατοποθετηθεί" στα μυαλά όσων αποφασίζουν!  
 
Στο τέλος, έτσι συνήθως κλείνει ο κύκλος, έρχονται και  οι ανακοινώσεις, τα συνθήματα και οι διαμαρτυρίες. Μένει για τις παρέες ότι διαφωνήσαμε, ότι δεν θέλαμε,  αλλά ήρθε κλπ. Και η ζωή συνεχίζεται!  Και σιγά σιγά ξεφουσκώνει το θέμα, ξεπροβάλλουν και άλλα θέματα και οι σκοτούρες και πάμε γι΄άλλα. Τόσο απλά!
...
Ανακοινώσεις έχουν δημοσιεύσει σχεδόν όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η οποία στέλνει σαφές μήνυμα στον Δήμο Πειραιά.
"ο ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά ΔΕΝ θα λειτουργήσει στην περιοχή του Σχιστού."
 
Η ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας:
<ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

"Όχι στην υποβάθμιση της ζωής μας"

 
                                Λίτσα Ρέπα *
 
Όταν στην πρώτη απόπειρα το Μάιο του 2020, με τις ίδιες συνθήκες, (1ο κύμα πανδημίας, καραντίνα) η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε αιφνιδίως να νομοθετήσει τη λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποριμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Πειραιά, στο Σχιστό οι σφόδρες αντιδράσεις των πολιτών, των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Α & Β Πειραιά, έβαλαν φρένο στο σχεδιασμό, που σήμερα στις ίδιες συνθήκες με διαδικασίες fast truck εν κρυπτώ και μετ επιτάσεως των συμφερόντων που εξυπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, επαναφέρει στη Βουλή για να τον υλοποιήσει.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με δελτία τύπου και δήλωση του βουλευτή Γ.Ραγκούση, είχε τονίσει πως θα πρόκειται για χυδαίο εμπαιγμό εφόσον η απόσυρση της τροπολογίας δε συνοδευόταν από δημόσια δήλωση για οριστική και αμετάκλητη απόφαση να μην επανέρθει.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον χυδαίο τρόπο που η κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετώντας τους ολιγάρχες που τη στηρίζουν, ευθαρσώς δηλώνει στην πράξη ότι οι γειτονιές της Β’ Πειραιά προορίζονται μόνο για τα σκουπίδια τους, επαναφέροντας τη σχετική τροπολογία στη Βουλή την ώρα που η χώρα καταγράφει ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων από τον Covid 19 και οι πολίτες παραμένουν περιορισμένοι στα σπίτια τους, έντρομοι από την ανικανότητα και την εγκληματική ολιγωρία της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει ξεδιάντροπα αυτήν την τροπολογία έγκλημα, όμως ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας του Περάματος και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά θα ανατρέψει στην πράξη τα σχέδια αυτά όπως άλλωστε έπραξε στο παρελθόν με ανάλογες εγκληματικές απόπειρες,θυμίζω μόνο τη μάχη της Χαβούζας από ένα μακρύ κατάλογο περηφάνων αγώνων της περιοχής μας.
Σήμερα αυτοί που επιχειρούν αυτό το έγκλημα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χάσουν και θα λογοδοτήσουν.

Όσοι δε έσπευσαν το Μάιο επιπόλαια να πανηγυρίσουν, εφησυχάζοντας εαυτούς και αλλήλους,ελπίζω να προβληματιστούν για το κατά πόσο τελικά επικίνδυνο είναι να πατάς σε δύο βάρκες και μάλιστα σε συνθήκες τρικυμίας.
 

*πρ. Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας
Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Δήμος Περάματος: Δεν θα λειτουργήσει στο Σχιστό κανένας νέος ΣΜΑ

Δήμος Περάματος: Κανένα νέο ΣΜΑ δεν θα λειτουργήσει στην περιοχή του Σχιστού


Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια του Δήμου Περάματος.

Η επανεμφάνιση μέσω τροπολογίας του σχεδίου για την αδειοδότηση νέου ΣΜΑ, αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, χωρίς καμία διαβούλευση, εν μέσω της πανδημίας, είναι γεγονός απαράδεκτο και εκθέτει τους εμπνευστές του.
Είναι αδιανόητο ότι σε απόσταση 200 μέτρων από το ΣΜΑ, που εξυπηρετεί 20 Δήμους, να κατασκευάζεται νέος, μακριά από τους κατοίκους του Πειραιά, αλλά δίπλα από τα σπίτια των πολιτών του Περάματος και του Κερατσινίου.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική την ώρα που δίνουμε την μάχη, ώστε να μην σχεδιαστεί νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και βιοαποβλήτων

Το Πέραμα είναι μία περιοχή σε περιβαλλοντική κρίση εξαιτίας της επιβάρυνσης που υφίσταται από πλήθος ρυπογόνων και οχλουσών δραστηριοτήτων. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή η λογική πως αφού μία περιοχή είναι ήδη υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά μπορεί να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Η τροπολογία αυτή δείχνει πως είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες περιβαλλοντικού απαρτχάιντ στην πόλη του Περάματος. Θα αντιληφθούν όμως γρήγορα πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό.
Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Α’ και της Β’ Πειραιά να πάρουν θέση. Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει την τροπολογία.
Η προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν μπαίνει καμία διαπραγμάτευση.