Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Το «τείχος» στο Καστράκι και οι παρενέργειες

Έχουν περάσει 10 μέρες από τότε που ο Λ. Ιγνατιάδης δημοσίευσε στη stagona4u (εδώ) το άρθρο για το «τσιμεντένιο τείχος» που κτίζεται στο Καστράκι. 
Από τότε πολλοί κάτοικοι της περιοχής, κυρίως Δραπετσωνίτες, πήραν θέση, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που έκαναν το ίδιο. Μάλιστα ο Γ. Τσιρίδης, δημοτικός σύμβουλος και παλιός αντιδήμαρχος στην περιοχή αναρωτήθηκε, εάν γνωρίζει η αρχαιολογική υπηρεσία, συγκρίνοντας το «τσιμεντένιο τείχος» με τον αντίστοιχο μικρό τοίχο που βρίσκεται στο ξεκίνημα της ευθείας στον αρχαιολογικό χώρο του Καστρακίου. Μάλιστα ζήτησε να γκρεμιστεί το τείχος.

Μέχρι σήμερα από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπάρχει απόλυτη ησυχία. Στους δικτυακούς τόπους που διαχειρίζεται δημοσιεύονται καλλιτεχνικά νέα για τις προβολές των θερινών κινηματογράφων, όμορφες φωτογραφίες από την καντίνα του πολυχώρου στου Κράκαρη για το χοτ ντογκ με 1 εύρω και φωτογραφίες από επισκευές και μικρά έργα, πράγματα που είναι η καθημερινότητα των δήμων, τα βασικά καθήκοντα κάθε δημοτικής αρχής. Για το Καστράκι, ένα θέμα ύφους και φυσιογνωμίας της πόλης, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση! Γιατί; Δεν πρέπει για ένα θέμα, που έχει αναδειχτεί από δημότες, να υπάρξει κάποια απάντηση- ενημέρωση; Δεν δικαιούνται οι άνθρωποι να γνωρίζουν για το γιατί και πως; Απλά πράγματα δηλαδή!

Θα μπορούσε η δημοτική αρχή να βγει με μια ανακοίνωση της και να υποστηρίξει την επιλογή της. Να αναφερθεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον οποίο δόθηκαν χρήματα για ιδέες και προτάσεις. Να μιλήσει για κάποιους βασικούς κανόνες αρχιτεκτονικής τοπίου, αν υπάρχουν. Να επικαλεστεί λόγους ασφαλείας και να εξηγήσει τους χρηστικούς λόγους που κυριάρχησε αυτή η επιλογή. Έστω, να μιλήσει για την ανθεκτικότητα ή την αισθητική του μπετόν,  αγαπημένο υλικό των τελευταίων χρόνων (πλατεία Κύπρου, πεζοδρόμια σχολείων, λιπάσματα) την εποχή βέβαια, που τα ψυχρά υλικά κυριαρχούν στην αισθητική τοπίου για βιοκλιματικούς λόγους κυρίως. Να πει κάτι!


Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για κάποιο λόγο έγινε! Άραγε υπάρχει πρόβλεψη για «τείχος» στις προτάσεις των αρχιτεκτόνων στον διαγωνισμό ιδεών που έγινε; «Δένει» το «τσιμεντένιο τείχος» με την αισθητική των προτάσεων που επιλέχτηκαν; Οι φωτογραφίες (εδώ) δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Εάν υπάρχει στις προτάσεις που βραβεύτηκαν τοίχος από μπετόν,  όλα καλά, οι ειδικοί το είπαν κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν και τέλος! Απλώς να το γνωρίζουν και οι δημότες, οι οποίοι θα μείνουν που θα μείνουν με τις αμφιβολίες τους και την αισθητική τους "ιδιαιτερότητα"! Ίσως ο επικεφαλής της επιτροπής που επέλεξε τους νικητές και τα βραβεία στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και έχει πλήρη εικόνα των προτάσεων να μπορεί να πει κάτι παραπάνω!

Από την άλλη, αυτή η απόλυτη σιωπή, υπάρχει και από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Άραγε γιατί κάποιος εκτίθεται στο κοινό ζητάει την ψήφο και θέλει να γίνει δημοτικός σύμβουλος; Εύκολη απάντηση: για να εκπροσωπήσει τους συνδημότες του για θέματα της γειτονιάς και της πόλης του και να τους ενημερώνει για πράξεις και επιλογές! γιατί άλλο; 

ε, ούτε αυτό γίνεται! Ο Οδ.Κουντουπίδης, παλιός Δραπετσωνίτης και αρθρογράφος στη stagona4U, καθημερινά προσκαλεί και προκαλεί ονομαστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν θέση,  και περιμένει να το κάνουν! 

Βέβαια το θέμα θα λυθεί σε κάποιο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, όπου μια ομάδα δημοτικών συμβούλων θα βάλουν θέμα να γκρεμιστεί το «τείχος» και τότε θα υπάρξει ενημέρωση για την επιλογή  και όλοι με την ευθύνη της ψήφου τους θα πάρουν θέση. 
Μέχρι τότε όμως, μήπως η δημοτική αρχή με μια ανακοίνωση της πρέπει να δώσει και το στίγμα των επιλογών της. Για να κλείσει το θέμα οριστικά! Άλλωστε ανοιχτά ζητήματα στην πόλη υπάρχουν πολλά και για διαφωνίες και για προτάσεις! Και όχι απλά θέματα,  ζητήματα που ανάλογα με την τελική τους έκβαση θα διαμορφώσουν μια πολύ διαφορετική πόλη!