Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

"Πρόβλημα" με το σιντριβάνι* στην Πλατεία Κύπρου;

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε, σήμερα, στις υπηρεσίες του δήμου  με το που ξεκίνησε η μέρα!


Συγκεκριμένα στις 9 το πρωί ο υπεύθυνος βάρδιας άνοιξε τον διακόπτη για να ξεκινήσει η ενεργοποίηση του σιντριβανιού στην ανανεωμένη Πλατεία Κύπρου. Μια καθημερινή κίνηση ρουτίνας! 
Όλα κυλούσαν ομαλά, μια συνηθισμένη μέρα ξεκινούσε, όσο μπορεί να είναι συνηθισμένη στις μέρες του κορονοϊού.

Ξαφνικά, ακούστηκαν φωνές από γραφείο του 2ου ορόφου. Ήταν η ώρα που "συνηθίζουν επιτελικά στελέχη", εργαζόμενοι, αλλά και επισκέπτες του Δήμου να βρίσκονται στα παράθυρα τους με θέα στην πλατεία Κύπρου και να απολαμβάνουν το ξεκίνημα του σιντριβανιού. 

 Στις καλές εποχές, προ κορονοϊού, ο πρωινός καφές ήταν μια μικρή ιεροτελεστία! Πίσω από τα μεγάλα τραπέζια συνεδριάσεων του δήμου μαζευόταν για να απολαύσουν την ιδιαίτερη αυτή στιγμή, μικροί και μεγάλοι. Ανάμεσα τους και ο φωτογράφος (ένας είναι ο φωτογράφος), για το "δυνατό" κλικ της ημέρας!
Ανώτερο στέλεχος που ασχολείται με στατιστικά δεδομένα, ερεύνησε το θέμα και διαπίστωσε ότι το καθημερινό ξεκίνημα με θέα το νερό, που με δύναμη εκτοξεύεται, γεμίζει αισιοδοξία στους πολίτες και όλοι ξεκινούν με κέφι τη μέρα τους. Υπογράμμισε δε, ακόμα  κι αυτό(!), η παραγωγικότητα ανεβαίνει. Μάλιστα προσπάθησε να εξηγήσει το γεγονός αναλύοντας θεωρίες για την επίδραση του τρεχούμενου νερού στην ηρεμία και ευεξία του ατόμου! 
 

Βέβαια, με το καιρό, 3 μήνες λειτουργεί η νέα πλατεία, υπήρξαν και "προβλήματα", όπως ότι μπήκε θέμα κυκλικής αλλαγής γραφείων!  Τα καλύτερα γραφεία ήταν τώρα πια, αυτά με θέα πλατεία.  Επιπλέον, μια μικρή λεπτομέρεια, η οποία όμως έχει τη σημασία της, έχει σχέση με τις  συννεφιασμένες μέρες, όπου γενικότερα πολλοί  άνθρωποι έχουν τις μαύρες τους. Αυτές οι μέρες είναι, πλέον, οι "καλές μέρες" για πολλούς πέριξ της πλατείας! Ατύπως επιβεβαιώθηκε, ότι εκτός από το νερό, ιδιαίτερη χαρά σε όσους παρακολουθούν τον τρελό ρυθμό του σιντριβανιού  προκαλούν και τα χρώματα που εναλλάσσονται με αμείωτη ένταση σε πλήρη αρμονία με το νερό.

Έτσι, λοιπόν, έγινε και σήμερα. Ενώ ήταν όλοι έτοιμοι να απολαύσουν αυτή τη καθημερινή μαγική στιγμή, ο καθένας από διαφορετικό παράθυρο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, «κρότος» ακούστηκε δυνατός! Το συντριβάνι έβγαλε ένα αχνό μαύρο χρωματισμό, πετάχτηκε λίγο νεράκι και μετά "σιωπή". Ούτε 15 δευτερόλεπτα δεν λειτούργησε με το πρώτο άνοιγμα.
Μετά από αυτό, τρέξανε όλοι, "μηχανικοί και υπομηχανικοί", πάντα σε απόσταση ενός μέτρου, ελέω Τσιόρδα, αλλά τίποτα. Κατήφεια!
Το μαντάτο διαδόθηκε σαν αστραπή! «Το σιντριβάνι σταμάτησε»! 

 Συνέβησαν και άλλα «ευτράπελα», που να τε λέμε τώρα! Μέσα στον χαμό, υπήρξαν και οι πιο ψύχραιμοι, οι οποίοι είπαν «δεν έφτασε και το τέλος του κόσμου βρε παιδιά!»! Βρέθηκε και ο κατασκευαστής, ο οποίος προσπαθώντας να κρατήσει την ταραχή, δήλωσε «μερικές μέρες θα χαθεί η μαγεία και τίποτα άλλο, θα γίνει καλύτερο»! Τους έβαλε όλους σε σκέψεις, τι εννοούσε άραγε; "Υπάρχει και καλύτερο;"

Και, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις η αντιπολίτευση έτρεξε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση «δια περιφοράς»! Όμως η δημοτική αρχή είχε κάνει τα κουμάντα της,  τους βγήκε με κόκκινο που λένε! Ανακοίνωσε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη! 
Στόχος, μακροπρόθεσμος βέβαια,  να υπάρχει tablet για όλους, ώστε στις δύσκολες περιπτώσεις, όπως τη δεδομένη, να γίνονται συνεδριάσεις από το σπίτι! 
 Μάλιστα πληροφορίες λένε, ότι έχει ανατεθεί σε κορυφαίο τεχνικό, να διερευνήσει την αγορά και να καταθέσει πρόταση, ώστε να υπάρξει προμήθεια tablet, στο οποίο να μπορεί να τροποποιηθεί το λογισμικό. Η ιδέα είναι απλή. Το tablet να έχει ένα μόνο ένα κουμπί με "κεντρικό χειρισμό".  Ακόμη, κι αυτό δείχνει ότι έχει υπάρξει προβληματισμός(!) για το θέμα, η αυστηρή απαίτηση προς τον τεχνικό ήταν: το tablet  να δείχνει τον χώρο του δημοτικού συμβουλίου στην εικόνα υποδοχής!  Και αυτό δεν ήταν τυχαίο! Η σκέψη που κυριάρχησε στις συσκέψεις ήταν να γίνει σωστά ο σχεδιασμός, ώστε να πετύχει το εγχείρημα της τηλεδιάσκεψης. Και όπως ξέρουμε, σε αυτές τις περιπτώσεις, βασικό συστατικό ...της επιτυχίας  είναι  να αισθάνονται άνετα οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση.  
"Τάπα" από το πουθενά! Και η συνεδρίαση θα γίνεται, και θα δίνεται ο λόγος από τον πρόεδρο, δεν θα γίνεται φασαρία, δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις, δεν θα υπάρχουν χαρτιά και πλαστικά ποτηράκια παρατημένα εδώ κι εκεί, και... 
Απλά πράγματα δηλαδή!
Πάντως, έτσι μερικές φορές γράφεται και η ιστορία! Από ένα σταματημένο σιντριβάνι φτάνεις ακόμα και στον εκσυγχρονισμό των τεχνικών υποδομών... και στην τηλεδιάσκεψη!

Αυτά τα μαγικά συνέβησαν στη μικρή μας πόλη την πρώτη του μήνα! «Καλό μήνα», λοιπόν!




Υ.Γ.Συντριβάνι ή σιντριβάνι;  Το σιντριβάνι προέρχεται από την τουρκική λέξη sadirvan και αυτή με τη σειρά της από την περσική šādurvān.
Συνεπώς αφού πρόκειται για μια λέξη δάνειο από την τουρκική, θα έπρεπε να γραφεί με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, άρα με ι, μιας και ο κανόνας της νέας ελληνικής λέξης λέει πως όσες λέξεις έρχονται από ξένες γλώσσες γράφονται με τον πιο απλό τρόπο (στη συγκεκριμένη περίπτωση με -ι και όχι με -υ).
Το υ προέρχεται από παρετυμολογία, δηλαδή από λανθασμένη σύνδεση με το συντρίβω, με το οποίο προφανώς δεν έχει καμία ετυμολογική σχέση. 

Ελληνικής καταγωγής λέξεις με παρόμοια σημασία είναι ο πίδακας και το αναβρυτήριο (αναβρύ[ω]= αναβλύζω, αναβρύζω).