Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΔΕΗ Κερατσινίου: Κάλλιο αργά παρά ποτέ!


Επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Έτσι φαίνεται!  Ξεκινούν οι προσπάθειες και οι ενέργειες για την κήρυξη διατηρητέου μνημείου του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι.
Βεβαίως χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου και τη σημερινή, η οποία μετρά, ήδη, 6 χρόνια στην εξουσία!  Σήμερα ο δήμος, με δική του πρωτοβουλία, προχωράει σε μια «επιθετική» κίνηση για την αξιοποίηση του παλιού εργοστάσιο του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου ΔΕΗ στο Κερατσίνι, τον φημισμένο, πάλαι ποτέ, «δράκο του Κερατσινίου».
Ήδη, η τωρινή δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει από το 2017 (εδώ) ότι σειρά παίρνει η ΔΕΗ Κερατσινίου μετά τα λιπάσματα. Φαίνεται ότι εκτιμήθηκε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, ωρίμασαν οι συνθήκες, και προχωράει σε αυτή την σημαντική κίνηση.

Τα προηγούμενα χρόνια κρίθηκε από τη διοίκηση της  ΔΕΗ ότι η λειτουργία των μονάδων του Αης Γεωργίου ήταν ασύμφορη οικονομικά για την επιχείρηση (εδώ). Επιπλέον, η σκέψη για δημιουργία νέας μονάδας στο Κερατσίνι είχε σημαντικές δυσκολίες, λόγω της εγγύτητας με τις κατοικίες και λόγω της ουσιαστικής αντίστασης των κατοίκων της περιοχής, όσες φορές επιχειρήθηκε να έρθει ως πρόταση στον δήμο (εδώ), (εδώ), (εδώ).
 
Τελευταία, υπήρχε κάποια φαινομενική ησυχία για το θέμα, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό, και ανεπίσημα ακουγόταν ότι επίδοξοι αγοραστές μελετούν ιδέες και ετοιμάζουν προτάσεις για την έκταση του εργοστασίου. Σίγουρα δεν είναι γνωστό που βρίσκονται οι συζητήσεις, άλλωστε τα σχέδια αυτά, που μακάρι να μην είναι αληθινά, ανακοινώνονται μετά τις συμφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, η σκέψη για την κήρυξη διατηρητέου μνημείου του κτηριακού συγκροτήματος του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και οι νέες χρήσεις που προτείνονται είναι μια σημαντική κίνηση για την ιστορία και το μέλλον της πόλης.
Τα διατηρητέα κτίρια, ως τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, προστατεύονται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος της χώρας, οπότε αυτόματα δεν μπορούν να κατεδαφιστούν ή να τροποποιηθούν με συνέπεια δύσκολα να πουληθούν και αυτό ανοίγει τον δρόμο για παραχώρηση της έκτασης στον δήμο. 
Ήδη στη χτεσινή συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν όλοι οι παρόντες! Ποιοι ήταν παρόντες και τι είπαν δεν έγινε γνωστό, μιας και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση (γιατί;), πλην της ανάρτησης του δήμου για την πρόταση της δημοτικής αρχής!

Οπωσδήποτε, θα υπάρχουν και κάποιες διαδικασίες, ο δήμος οφείλει να ενημερώσει, και βεβαίως δεν θα είναι όλα τόσο εύκολα. Πάντως μετά την αιτιολογημένη πρόταση από τον δήμο, η οποία έχει ήδη εκπονηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα χρειαστεί κάποια έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου, και κάποια υπουργική απόφαση, και βέβαια πιθανόν να υπάρξουν ενστάσεις κλπ.
Δηλαδή, θέλει χρόνο  το όλο εγχείρημα  και είθε ο χρόνος που πέρασε να μην λειτουργήσει κατά της κίνησης του δήμου, με την έννοια ότι η ΔΕΗ έχει ετοιμάσει κάτι άλλο!
Τώρα, εάν όλα πάνε καλά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρακάτω πρόταση για τις νέες χρήσεις του χώρου του εργοστασίου. Η πρόταση αναφέρεται στη μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών για την τεκμηρίωση κήρυξης ως διατηρητέου μνημείου του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι.



ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ


...
Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνεται η συντήρηση και η αποκατάσταση του κτηριακού συνόλου του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, καθώς και η επανάχρησή του. 
Οι χρήσεις που προτείνονται να φιλοξενηθούν στον ατμοηλεκτρικό σταθμό συνάδουν με την ιστορία του χώρου αναδεικνύοντας τον ως τόπο ιστορικής μνήμης, ενώ παράλληλα τον επανασυστήνουν στο σήμερα.

Συγκεκριμένα, το Κτήριο Α 
μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο της ιστορίας και της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, ενώ ξεχωριστή μνεία θα γίνεται στην «Μάχη της Ηλεκτρικής» όπου θα παρουσιάζεται όλη η δράση του αντιστασιακού αγώνα στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο χώρος του Κτηρίου Β, θα χρησιμοποιηθεί ως υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων και ανοιχτών περιοδικών εκθέσεων, ενώ προτείνεται να ανακτηθεί η παρουσία των 8 καμινάδων ως χαρακτηριστικό σύμβολο του σταθμού.

Επίσης, το Κτήριο Δ, προτείνεται να μετατραπεί σε Σύγχρονο Τεχνολογικό Κέντρο Εκπαίδευσης, δομή η οποία θα εισάγει παιδιά και ενήλικες στις νέες τεχνολογίες και στην τεχνογνωσία των θετικών επιστήμων. Διαδίκτυο, αστροφυσική, ρομποτική, φυσική, χημεία, κινηματογράφος με διαδραστικά παιχνίδια και πειράματα είναι κάποιες από τις κατευθύνσεις εκπαίδευσης που θα μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες του χώρου, ενδυναμώνοντας την εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών επιστημών στην κοινωνία και δίνοντας τα ερεθίσματα και την τεχνογνωσία προς δημιουργία νέων καινοτόμων τεχνολογιών

Tο Κτήριο Γ προτείνεται να στεγάσει λειτουργίες, όπως αυτές του αναψυκτήριου, του εκθετηρίου-πωλητήριου, του κέντρου πληροφοριών (infocenter), γραφείων διοίκησης και λοιπών βοηθητικών χώρων.

Τέλος, σύμφωνα με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου το 2014  ο ευρύτερος περιβάλλοντας χώρος του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου είναι χαρακτηρισμένος πράσινο, παράμετρος η οποία θα ενταχθεί στον σχεδιασμό του και θα συντελέσει στην ανάδειξη της συνολικής ανάπλασης του διατηρητέου μνημείου.