Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Πολεοδομική μελέτη για την περιοχή των λιπασμάτων!

Με τους γνωστούς κανόνες "συνωμοτικότητας" χωρίς δημοσίευση  πρόσκλησης, χωρίς δελτίο τύπου, δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως, ποιοι συμμετείχαν, τι είπαν, έγινε μία ακόμα σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. 
 
Από τις πληροφορίες που "διέρρευσαν" και από την ενημέρωση των κ. Καμά και Τσιρίδη (δελτία τύπου παρακάτω)  μάθαμε ότι εκτός από την ενημέρωση για την δυσοσμία, το θέμα της ημέρας ήταν η συζήτηση για πολεοδομική μελέτη της περιοχής των λιπασμάτων.
Για το θέμα είχαν γραφεί πολλά στο παρελθόν, κυρίως όταν προέκυψε το θέμα της απαλλοτρίωσης, από τον Γ.  Τσιρίδη (εδώ). Η  δημοτική αρχή με μεγάλη καθυστέρηση, μάλλον ωρίμασε η ιδέα, το έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων και όπως λένε οι ανακοινώσεις το Πάσχα θα είναι έτοιμη η μελέτη!
Τι μεσολάβησε και ξαφνικά ήρθε προς συζήτηση, μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ. "Άλλωστε γιατί η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει;" Αποφασίζουν γι΄αυτά οι εκλεγμένοι! 
Η πολεοδόμηση των περιοχών περιβαλλοντικής αναβάθμισης γίνεται με βάση πολεοδομική μελέτη, η οποία εκπονείται με πρωτοβουλία των ενδιαφερομένων και εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος. Με την πολεοδομική μελέτη καθορίζονται κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και ειδικών χρήσεων χώροι.  
Στο παρελθόν ο Δήμος Δραπετσώνας, τότε, έφτιαξε τη δική του πολεοδομική μελέτη που αφορούσε  την ίδια περιοχή για τροποποίηση του ΓΠΣ. Η Μελέτη τελείωσε το 2006 και προέβλεπε χώρους γραφείων, εμπορικών καταστημάτων, κατοικιών, ξενοδοχείου, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και εκτεταμένου πρασίνου. «Χωροταξική-Πολεοδομική Μελέτη Ανάπλασης της Βιομηχανικής Περιοχής στα όρια του Δήμου Δραπετσώνας» Δήμος Δραπετσώνας, 2006, Κλουτσινιώτη Ο, Μεσαρέ Σ. Η μελέτη αυτή έμεινε στα αζήτητα. 
 
Σε κάθε περίπτωση, για την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης χρειάζεται χρόνος. Βέβαια, είναι σημαντικό ότι ξεπεράστηκαν οι αγκυλώσεις και το θέμα προχωράει στην επόμενη φάση!
Από εδώ και πέρα οι ειδικοί έχουν τον λόγο, οι οποίοι πρέπει να επιλεγούν με προσοχή, γιατί η περιοχή προς πολεοδόμηση είναι κατηγορίας ΑΑ, "φιλέτο" όπως λένε οι ειδήμονες!

Οι ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων:
 
"Αλλάζουμε" Παντ. Καμάς
<Διενεργήθηκε σύσκεψη των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, σήμερα, 19/10/2020, στο Δημαρχείο της πόλης.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, υπό το φως της Μελέτης του ΑΠΘ, οι δυνατότητες οι οποίες ανοίγονται για την διεκδίκηση μίας καλύτερης ποιότητας ζωής στην πόλη, καθώς και οι κινήσεις που οφείλει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο, για να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση προς την Πολιτεία.
Περαιτέρω συζητήθηκε το θέμα εφαρμογής Σχεδίου Πόλης στην περιοχή των λιπασμάτων.
Συμφωνήθηκε να γίνει μία σύσκεψη των Επικεφαλής των Παρατάξεων με Πολεοδόμο, για να λυθούν διάφορα ζητήματα επί των οποίων υπήρξαν διαφορετικές προσσεγγίσεις.
Ο Συνδυασμός Κερατσίνι- Δραπετσώνα #ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, εξέφρασε την άποψη, ότι η ανάπλαση των Λιπασμάτων, θα πρέπει να διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας και την προσέλκυση επενδύσεων, στη βάση της σκέψης ότι η πόλη μας, μπορεί αξιοποιώντας το παραλιακό μέτωπό της να μετατραπεί σε ένα μεγάλο Κέντρο Συνεδριακού Τουρισμού>

 "Η δική μας πόλη", Γ. Τσιρίδης
<19/10/2029, ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ 9.30μμ (εδώ)
Μόλις τελείωσε η σύσκεψη των επικεφαλής στον δήμο μας. Ήταν όλοι οι συνδυασμοί πλην της Βάνας που δεν μπορούσε.Θέματα συζήτησης η Όιλ ουάν και η πολεοδομική μελέτη για την περιοχή της Ανάπλασης. Μιλήσαμε και για το μετρό.
Εν συντομία: Α.Όιλ ουάν: Είδαμε τα αποτελέσματα του ΑΠΘ που υποδεικνύουν την Όιλ Ο (ονομάζοντάς την) σαν υπεύθυνη για τις μυρωδιές. Συζητήσαμε την τακτική μας σε σχέση με την εισαγγελική έρευνα και το τι άλλο μπορεί να γίνει.
Β.Μετρό: Είδαμε τι έχει γίνει και για Μετρό και για Τραμ. Στην ουσία είμαστε αποκλεισμένοι από όλα. Για να υπάρχουμε στους σχεδιασμούς τους, έστω τους μελλοντικούς, πρέπει κάτι να ξεκινήσουμε από τώρα. Θα προτείνει τρόπους ενέργειας η διοίκηση και θα το προχωρήσουμε ώστε να μπούμε έστω στους σχεδιασμούς του 2027.
 
Γ.Πολεοδομική μελέτη:
Πληροφοριακά σημειώνω τα εξής:
Γ1): Ο δήμος έχει ένα μάστερ πλαν και θα μας το δώσει. Προβλέπει χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής, υγείας, παιδείας και συντελεστή δόμησης 0.15
Γ2):. Η απόφαση του ΣτΕ για την απαλλοτρίωση των Λιπασμάτων αναμένεται τον Γενάρη του 2021. Αν κι εφ όσον ....
Γ3):. Ο δήμος ετοιμάζει Πολεοδομική Μελέτη που θα είναι έτοιμη γύρω στο Πάσχα.
Εγώ είπα ότι δεν πρέπει να πάμε σε πολεοδομική μελέτη για τροποποίηση του ΓΠΣ, όπως σκέφτεται η δημοτική αρχή, αλλά, σε Προκαταρκτική Μελέτη Ανάπλασης όπως προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο αυτά τα δύο μπορεί να συνδυαστούν.
 
Ο Καμάς είπε πως πρέπει να δούμε και ιδιωτικές επενδύσεις (για να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση) παράλληλα με την δημόσια δική μας επέμβαση.
Μιλήσαμε και για τις ανοησίες του ΠΑΚΟΕ περί ραδιενέργειας στα Λιπάσματα.>