Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Εντός εκτός & επί τ' αυτά



Λίγο καθυστερημένα, αλλά δυο λόγια για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανάπλαση της πρωην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας.

Στις 25-11-2014 έγινε η αναμενόμενη  συνεδρίαση για την ανάπλαση. 
Στην αίθουσα παραβρέθηκαν, εκτός των δημοτικών συμβούλων,  φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο φορέων, παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι, παλιοί πολιτικοί, και λίγοι πολίτες.
Για τη σπουδαιότητα του θέματος, η κινητοποίηση και η συμμετοχή δημοτών ήταν μικρή. Δεν δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα, δεν παραβρεθήκαν βουλευτές της περιοχής, για να τοποθετηθούν και να αναλάβουν δεσμεύσεις, ίσως να μην καλέστηκαν, ούτε ήταν παρούσα η περιφερειάρχης, η οποία θα πρέπει να έχει λόγο για το θέμα!
Ακόμα για τη συνεδρίαση δεν υπήρχε συγκεκριμένη γραπτή εισήγηση και στο τέλος δεν υπήρξε καμία απόφαση, η οποία θα οριοθετούσε το θέμα και θα δέσμευε για τις επόμενες κινήσεις ή έστω η συνεδρίαση δεν κατέληξε σε ένα πλαίσιο αρχών, ομόφωνα ψηφισμένο, το οποίο να δείχνει την κατεύθυνση από εδώ και πέρα! Όμως το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει, όχι για να διαπιστώνει, αλλά για να παίρνει αποφάσεις τις οποίες οφείλει να υλοποιεί η δημοτική αρχή.   

Η συζήτηση ήταν ανιαρή, προβλεπόμενη, πρόχειρη. Όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται το κακό που έχει κάνει η τηλεόραση σε όλους. Το δημοτικό συμβούλιο λειτουργεί, σχεδόν, με όρους τηλεοπτικού πάνελ. Εντυπωσιακές ατάκες, γενικόλογες τοποθετήσεις, ισορροπίες, προσεκτικές αιχμηρές διατυπώσεις, τεράστιες εισαγωγές, ανώφελα χαμόγελα, κτυπήματα στην πλάτη. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά υπήρξαν κοινότυπες διαπιστώσεις,  όμορφα λόγια, επαναστατική διάθεση και μια κουραστική πολυλογία για ένα θέμα για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν γίνει κινητοποιήσεις, έχουν γίνει συνεδριάσεις, ημερίδες κ.λπ. Εν ολίγοις, τίτλος για τη συνεδρίαση:  «άνθρακες ο θησαυρός».
Εξαίρεση ήταν η παρουσία δημοτών και φορέων. Στις ξεκάθαρες τοποθετήσεις τους φάνηκε μόνο η αγωνία για την περιοχή, το ενδιαφέρον και η αγάπη τους για την πόλη και για τον χώρο της ανάπλασης… 
Από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι έβαλαν τις διαχωριστικές γραμμές, επισήμαναν τους αστερίσκους που είχαν βάλει παλιά, αυτοεπαίνεσαν δράσεις και παλιές προσπάθειες τους και γενικότερα η αίσθηση ήταν ότι υπήρχε μια υποχρέωση και προσπάθησαν να τη διεκπεραιώσουν, καταγράφοντας την παρουσία τους.
Στο παρελθόν, ακολουθώντας την ίδια τακτική, με ατελείωτες συζητήσεις, διαφωνίες για την καταγραφή της άποψης, αναποφασιστικότητα, πολύμηνες μελέτες, χάθηκαν χρόνια, χάθηκαν ευκαιρίες και σήμερα έχει αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς (ρυθμιστικό 2014, δεν μας επιτρέπουν ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχουμε γνώμη και προτάσεις) και η υπόθεση ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας μοιάζει σαν όνειρο απατηλό. 

Δημοτικά Παρατηρητήρια Πολιτών σε επτά δήμους

Στην εισαγωγή στην Ελλάδα και στην δημιουργία Δημοτικών Παρατηρητηρίων Πολιτών (ΔΠΠ) με βάση την εμπειρία της Ισπανίας προχωράνε με συνέπεια οι δήμοι Αγ. Δημητρίου, Δάφνης, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης και Αλίμου αφού πραγματοποίησαν την δεύτερη συνάντησή τους για το θέμα. 
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε, η ελληνική έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που μπορούν να χρησιμοποιούν τα Δημοτικά Παρατηρητήρια Πολιτών για την ταξινόμηση των στοιχείων από τους απολογισμούς των δήμων και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του δημοτικού έργου. 
Παράλληλα έγινε συζήτηση και αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη δημιουργία συνελεύσεων των ΔΠΠ σε κάθε δήμο που θα συσπειρώσει σταδιακά τους πολίτες και αξιοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρεμβαίνουν συλλογικά στο έργο των δήμων, είτε ασκώντας έλεγχο, είτε κάνοντας προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων.
Τα παρατηρητήρια, όπως γίνεται και στην Ισπανία, θα λειτουργούν με ανοιχτές συνελεύσεις και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, θα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και θα πραγματοποιούνται κατά διαστήματα συναντήσεις με αυτά άλλων δήμων για την ανταλλαγή εμπειριών. 


Στη συνάντηση αποφασίσθηκαν τα εξής: 
α) Να συγκληθούν άμεσα οι πρώτες ανοιχτές συνελεύσεις παρατηρητηρίων, έστω και ολιγομελείς, σε δήμους που υπάρχουν πολίτες που είναι έτοιμοι να πάρουν πρωτοβουλίες. β) Κάθε παρατηρητήριο να δημιουργήσει δικό του ιστότοπο (ιστοσελίδα ή blog) 
γ) Να αξιοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα από κάθε Παρατηρητήριο  
δ) Να δημιουργηθεί ένας κοινός ηλεκτρονικός τόπος με την ονομασία Δημοτικά Παρατηρητήρια Πολιτών, όπου θα υπάρχουν διαθέσιμα για τους πολίτες όλα τα link των παρατηρητηρίων, που έχουν συγκροτηθεί.  
ε) Να βγει ένα έντυπο από κάθε παρατηρητήριο που θα μοιράζεται στους πολίτες του αντίστοιχου δήμου και θα τους ενημερώνει σχετικά την ύπαρξη παρατηρητηρίου στο δήμο, τι ακριβώς είναι το παρατηρητήριο και πώς λειτουργεί. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένα σχέδιο κειμένου που θα δημοσιοποιηθεί και θα μπορεί προαιρετικά να αξιοποιηθεί από τα Παρατηρητήρια, αφού βέβαια διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του δήμου. 
στ) Να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, οικολογικές ή με όποιο άλλο κοινωνικό περιεχόμενο με στόχο την ευρύτερη γνωστοποίηση των παρατηρητηρίων στους πολίτες του δήμου. 
ζ) Μετά από συνεννόηση με τα υπό συγκρότηση παρατηρητήρια θα ορισθεί νέα συνάντηση για την ανταλλαγή των πρώτων εμπειριών. Για περισσότερες πληροφορίες 6977990887 και 6978169513 πηγή

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Συνέλευση της Εργατικής Λέσχης

Η  Εργατική Λέσχη Κερατσινίου - Δραπετσώνας έχει συνέλευση το Σάββατο 29-11-2014 και με ανοιχτή πρόσκληση καλεί μέλη, φίλους και όχι μόνο να παραβρεθούν.
 Η πρόσκληση αναφέρει: Σας προσκαλούμε στη συνέλευση της Εργατικής Λέσχης Κερατσινίου - Δραπετσώνας για να συζητήσουμε για τα μαθήματα αλληλεγγύης, τη δημιουργία ομάδας παραδοσιακών χορών και μουσικής, τις πρωτοβουλίες και δράσεις μας σε τοπικό επίπεδο και γενικότερα τη συνολική παρέμβασή μας. Μετά τη συνέλευση θα ακολουθήσει Heavy Rock party.

"Πολιτιστικές διαδρομές"...Δεκέμβριος 2014

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και για τον μήνα Δεκέμβριο!

Σημειώνουμε ότι ο τομέας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, μοιάζει έτοιμος από καιρό,  έχει βρει τον "βηματισμό" του και συνεχίζει την αθόρυβη,  ουσιαστική και δημιουργική του παρουσία.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Το μάζεμα της ελιάς...

 Το μάζεμα της ελιάς. Ένα εκπληκτικό φιλμ για μια ελληνική παράδοση αιώνων
Ένα υπέροχο οπτικό ταξίδι στους ελαιώνες της Κρήτης γεμάτο μνήμες, συγκίνηση, και την ψυχή της Ελλάδας.  "The Olive Tree Will Always Be Here", δηλαδή "η ελιά θα είναι πάντα εδώ" ο τίτλος του ολιγόλεπτου φιλμ. Μια ταινία μικρού μήκους για την σημασία της ελιάς για τους Έλληνες με αισθητική τελειότητα, δύναμη και ευαισθησία. 
Μαγικές κινηματογραφικές εικόνες από μια φθινοπωρινή Κρήτη και από πρόσωπα βγαλμένα από μια άλλη εποχή. 
Δημιουργία της Indigo View για ελληνική εταιρεία εξαγωγών προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου

Συνηθισμένα εκφραστικά λάθη σε συνηθισμένες εκφράσεις


  • π.μ. (=προ μεσημβρίας), μ.μ. (=μετά μεσημβρίαν και όχι μετά μεσημβρίας), π.Χ. (=προ Χριστού), μ.Χ. (=μετά Χριστόν και όχι μετά Χριστού). 
  • «Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν» (και όχι: «όλους όσους…» διότι είναι υποκείμενο στο ρήμα που ακολουθεί, αλλά: «ευχαριστούμε όσους μας συμπαραστάθηκαν» (όταν λείπει το όλους). προσοχή όμως: «επικοινωνεί με όλους όσους γνωρίζει», επειδή εδώ το «όσους» είναι αντικείμενο του ρήματος).

  • Περισσότεροι από έναν ή περισσότεροι του ενός (και όχι: περισσότεροι από ένας)
  • Γίνονται όλοι δεκτοί ανεξαρτήτως ηλικίας (και όχι: ανεξαρτήτου ηλικίας).
  • Ενήργησα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου (και όχι: στα πλαίσια).
  • πόσο πολλοί, τόσο πολλοί, πόσο πολλή (και όχι: πόσοι πολλοί, τόσοι πολλοί, τόση πολλή)
  • κατ΄ αρχήν (=στα βασικά σημεία), Κατ΄ αρχάς (=αρχικά). Π.χ. «Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατ’ αρχήν», « Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε…»
  • Ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής, οι επικεφαλής κλπ. (και όχι: τον επικεφαλή, του επικεφαλούς)
  • Οι μέθοδοι / παράμετροι αυτές (και όχι: οι μέθοδοι / παράμετροι αυτοί). Οι παλαιές οδοί, οι κεντρικές είσοδοι, οι πολλές ψήφοι (και όχι: οι παλιοί οδοί, οι κεντρικοί είσοδοι, οι πολλοί ψήφοι)
  • Η αναπληρώτρια διευθύντρια /υπουργός (και όχι: η αναπληρωτής διευθυντής/υπουργός)
  • Κλητική: "κυρία Πρόεδρε" (και όχι: "κυρία Πρόεδρος)
  • "δόξα τω Θεώ" και όχι "δόξα το θεό"
  • "15 Σεπτεμβρίου" ή "15 του Σεπτέμβρη" (και όχι: "15 Σεπτέμβρη")
  • Το ουσ. λάθος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιθετικός προσδιορισμός: π.χ. «λανθασμένη έκφραση» (και όχι: "λάθος έκφραση").
  • "έχω απαυδήσει" (και όχι: "έχω απηυδήσει", αλλά: "απηύδησα", "είμαι απηυδισμένος").
  • "Γενετικό υλικό" και όχι γεννητικό. Αλλά "προγεννητικός έλεγχος" και όχι προγενετικός
  • Εξοκέλλω και όχι εξοκείλλω. Αλλά εξόκειλα, θα εξοκείλω, έχω εξοκείλει. (συνηθέστερα σε γ’ πρόσωπο)
  • Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

    «Η Βενεζουέλα στην Ελλάδα 2014»

    Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με αφορμή την 2η Ετήσια Πολιτιστική Εκδήλωση «Η Βενεζουέλα στην Ελλάδα 2014», σας προσκαλούν θερμά στην  Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου με τον Περιφερειακό Θίασο της Πολιτείας Πορτουγκέσα  που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το έργο «Συνταξιδιώτες»
    Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20:00
    Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης»

    Ελεύθερη είσοδος
    Μικράς Ασίας 24, Κερατσίνι
    Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6729169, 213 2074674

    Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

    To Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Συμπαραστάτη του Δημότη

    Πέρα από την ρύθμιση του "Καλλικράτη" για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, υπάρχει μια σειρά συστάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που ορίζουν τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας ενός δημοτικού και περιφερειακού Συνηγόρου του Πολίτη. 
    Τα έγγραφα αυτά, τα οποία εμβαθύνουν στην ουσία, τόσο της αποστολής, των αρμοδιοτήτων, όσο και στα χαρακτηριστικά που πρέπει να παρουσιάζει ο τοπικός Ombudsman, δεν φαίνεται να έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση. Ίσως έφταιγε και το ότι δεν είχαν αναδειχθεί ποτέ από τα έγκατα της ιστοσελίδας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα οποία υπάρχουν μόνο στα Αγγλικά και τα Γαλλικά. 
    Μία από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβα ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και ως συντονιστής του Δικτύου Συμπαραστατών που ιδρύσαμε οι συμπαραστάτες το 2012 ήταν η μετάφραση των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Ελληνικά και η χρήση των εγγράφων αυτών στο πλαίσιο της λειτουργίας του θεσμού. Έτσι, μεταφράστηκαν στα Ελληνικά και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο:
    1) Η συλλογή κειμένων του Συμβουλίου της Ευρώπης (2010) με τίτλο "Εθνικοί, περιφερειακοί και τοπικοί Συνήγοροι του Πολίτη και εθνικοί ανεξάρτητοι θεσμοί για την προώθηση και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων" (προσβάσιμο εδώ). Η συλλογή περιλαμβάνει τα ψηφίσματα και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης των ετών 1985-2004 στα οποία αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους στα κράτη πρέπει να υπάρχουν Συνήγοροι όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να παρουσιάζουν αυτοί οι θεσμοί, τόσο ως προς το πρόσωπο που θα εκλεγεί, όσο και ως προς τις αρμοδιότητες που θα ασκεί.

    Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

    Φοιτητές κατέλαβαν το Μπέρκλεϊ: Ώστε γίνονται καταλήψεις και στις ΗΠΑ;

    Χρήστος Δεμέτης - news247  
    Κατάληψη στο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ επειδή αυξάνονται κατά 25% τα δίδακτρα. - Θα βγει ο Ομπάμα να μιλήσει για "θρασίμια" άραγε; επειδή οι φοιτητές του Μπέρκλεϊ έβαλαν λουκέτο στο Πανεπιστήμιο τους, πράγμα σπάνιο για τα ακαδημαϊκά δεδομένα των ΗΠΑ. 
    Οι φοιτητές και ακτιβιστές που συνέδραμαν σε βοήθεια τους κατέλαβαν το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ το βράδυ της Πέμπτης.
    Αφορμή ήταν η απόφαση της διοίκησης να αυξήσει κατά 25% τα δίδακτρα φοίτησης.
    Η κατάληψη ξεκίνησε από 50 άτομα και πλέον πάνω από 300 φοιτητές διαμένουν στους χώρους των κτιρίων λέγοντας πως δεν θα απομακρυνθούν από αυτό αν δεν γίνει άρση της απόφασης.
    Η ασφάλεια του Πανεπιστημίου προχώρησε σε μία προσαγωγή, ενώ ελέγχει την είσοδο και την έξοδο των ακτιβιστών σε αυτό.
    Μεταξύ των αιτημάτων των φοιτητών είναι να μην αυξηθούν τα τέλη φοίτησης, να ενισχυθεί η συμμετοχή των φοιτητών στο Διοικητικό Συμβούλιο και να δημιουργηθεί ένας εταιρικός φόρος για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης τους. Τέλος, ζητούν να τεθεί σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αύξησης των διδάκτρων.
    Το Μπέρκλεϊ είναι μεν δημόσιο αλλά η λειτουργία του "αυτοχρηματοδοτείται" μέσω διδάκτρων.
    Αξίζει να σημειωθεί πως τα δίδακτρα φοίτησης στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσκίσκο ανέρχονται περίπου στα $ 23.266.
    Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ήταν άλλωστε η μήτρα του αντιπολεμικού κινήματος του 1968, όταν χιλιάδες φοιτητές ριζοσπαστικοποιήθηκαν, αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ και διαδήλωσαν δυναμικά, αλλά ειρηνικά, μπροστά από τον τόπο διεξαγωγής του ετήσιου συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, για να ακολουθήσει βίαιη και αιματηρή καταστολή.

    Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

    Το ΚΕΚ ...θα συνεχίσει τη λειτουργία του!



    Συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, την Παρασκευή 21/11/2014, στις 7.00μ.μ. και μεταξύ των θεμάτων και μάλιστα το πιο σημαντικό ήταν ο ορισμός μελών για το νέο διοικητικό συμβουλίου και η ανάθεση καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου στο ΚΕΚ.

    Η συνεδρίαση έγινε μεταξύ «γνωστών και φίλων» μιας και δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, στον χώρο όπου αναρτώνται οι ανακοινώσεις για τις συνεδριάσεις. Πολυτέλειες... Η ανακοίνωση της συνεδρίασης υπάρχει κάπου «κρυμμένη» στη διαύγεια, ανάμεσα σε εκατοντάδες ανακοινώσεις.
    Δυστυχώς οι εξουσίες αλλάζουν, αλλά οι κακές συνήθειες μένουν. Βέβαια οι προεκλογικές διακηρύξεις μένουν για να θυμίζουν την ευθύνη, τον σεβασμό, τη "διαφορετική διαχείριση" της εξουσίας!
    Επί της ουσίας η διοίκηση του δήμου, αφού για ένα μεγάλο διάστημα αμφιταλαντεύτηκε μιας και η θέση της ήταν να κλείσει το ΚΕΚ, δεν συμμετείχε ούτε στις συνεδριάσεις του συμβουλίου του το προηγούμενο διάστημα, έκανε αλλαγή πορείας 180 μοιρών και αποφάσισε να κρατήσει σε λειτουργία το ΚΕΚ, ξεχνώντας και την πολιτική θέση στελεχών που συμμετέχουν στη διοίκηση για τις δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες.
    Στο εισηγητικό σημείωμα η διοίκηση του Δήμου αναφέρει: Προτείνουμε τη διατήρηση του Κ.Ε.Κ για τους εξής λόγους : 1. Δεν έχουμε δυνατότητα να συστήσουμε άλλη κοινωφελή επιχείρηση, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α, η οποία φαίνεται να μακραίνει σε χρόνο. 2. Η Α.Ε μας χρειάζεται προκειμένου να διαχειριστούμε ζητήματα και να καλύψουμε ανάγκες (ανάληψη προγραμμάτων, προσλήψεις προσωπικού κλπ ) στις οποίες  αδυνατούμε να δώσουμε λύσεις, μέσω των διαδικασιών του Δήμου. 3.Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και από οικονομική άποψη, αφού οι οφειλές προς τρίτους δεν είναι τεράστιες, το δε μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς την Α.Ε είναι εισπράξιμο, αλλά και γιατί εκτιμούμε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. 
    Και βέβαια για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του ΚΕΚ και να πληρώνονται οι μισθοί, εκτός των άλλων, ανακοινώνεται ότι τα ενοίκια από ακίνητα του δήμου (δημόσια περιουσία)  θα παραμείνουν στη διαχείριση του ΚΕΚ για εύλογο χρονικό διάστημα…

    Το ερώτημα είναι: δεν ήταν γνωστά όλα αυτά προεκλογικά; Δεν γνώριζαν οι διοικούντες, ενώ ζητούσαν την ψήφο των δημοτών, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να συσταθεί άμεσα κοινωφελής επιχείρηση, ότι δεν μπορούν να «διαχειριστούν ζητήματα» ή ότι η κατάσταση είναι «οικονομικά διαχειρίσιμη»; Και εάν ήταν έτσι, γιατί δεν συμμετείχαν, για να μην μεγαλώσουν τα προβλήματα, τα οποία διαπιστώνουν στην εισήγηση τους, και να αρχίσουν με καλύτερους όρους τη δική τους διαχείριση-διοίκηση του ΚεΚ;  "Άλαλα τα χείλη των ασεβών"…   

    Υ.Γ. Δεν είναι κακό να λειτουργεί το ΚΕΚ με κύριο αντικείμενο την υλοποίηση προγραμμάτων άτυπης επαγγελματικής κατάρτισης (βασικός λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε) και την αντίστοιχη προσφορά δωρεάν προγραμμάτων στους δημότες που δεν μπορούν να τα πληρώσουν στην ελεύθερη αγορά, τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο εισηγητικό είναι αυτονόητα (εξυγίανση, διαφάνεια κλπ) ...κατά τα άλλα, και κάποια "συγγνώμην" κάναμε λάθος, πού και πού, δεν βλάπτει!

    Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

    Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μάρως Δούκα

    Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 θα γίνει η παρουσίαση  του νέου βιβλίου της Μάρως Δούκα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου (Εμμ.Μπενάκη 70, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη 2ος όροφος, τηλ. 210-4003116).
     

    Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

    Ανάπλαση με Πράσινο - Ελεύθερη παραλία


     Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την πορεία μέχρι τον χώρο της ανάπλασης που διοργάνωσε το Συντονιστικό Μαζικών Φορέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας.
    Ανάπλαση με Πράσινο - Ελεύθερη παραλία για τις ανάγκες του λαού μας - Όχι στη ρύπανση και την επικινδυνότητα με διυλιστήρια και καζάνια - Όχι στην κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού του Πειραιά... 


     Βίντεο από τη συγκέντρωση της Κυριακής. Οι ομιλίες της συγκέντρωσης!

    Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

    10 Δημάρχοι της Αττικής για τις εργασιακές σχέσεις...

     Συνέντευξη Τύπου 10 Δημάρχων της Αττικής για τις εργασιακές σχέσεις στην αυτοδιοίκηση 

    Συνέντευξη τύπου στην Καισαριανή, με θέμα «Οι εργασιακές σχέσεις στην Αυτοδιοίκηση: Από τη ζούγκλα των μνημονίων, στη μόνιμη και σταθερή εργασία», έδωσαν σήμερα 10 Δήμαρχοι της Αττικής (Αγίας Παρασκευής-Γ. Σταθόπουλος, Αιγάλεω-Δ. Μπίρμπας, Βύρωνα-Γρ. Κατωπόδης, Ζωγράφου-Τ. Καφατσάκη, Καισαριανής-Γ. Κοντόσταυλος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Χρ. Βρεττάκος, Ν. Ιωνίας-Ηρ. Γκότσης, Περάματος-Γ. Λαγουδάκης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας-Άρης Βασιλόπουλος & Χαλανδρίου-Σ. Ρούσσος).
    Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μπίρμπας τόνισε: "Αυτή η τραγική κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και μέχρι την αναγκαία για μας και διεκδικούμενη κεντρική πολιτική ανατροπή, εμείς οι 10 Δήμαρχοι του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Αττική, παίρνουμε πρωτοβουλία για επιστροφή στη νομιμότητα, πρωτοβουλία για εφαρμογή του Συντάγματος, υλοποιώντας την ακροτελεύτια διάταξή του."
    Στη συνέντευξη τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν εκτός των εκπροσώπων των ΜΜΕ και η βουλευτής Άρτας και υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Όλγα Γεροβασίλη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, κ. Κώστας Πουλάκης, καθώς και πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εργαζόμενοι, εκτέθηκε εκ μέρους των Δημάρχων η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, οι τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο οι Δήμοι – ως ο εγγύτερος προς τους πολίτες θεσμός – καλούνται να αντιμετωπίσουν, παρά το γεγονός ότι έχουν στη διάθεσή τους 65% λιγότερους κρατικούς πόρους και 30%-40% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με το 2009, εξαιτίας των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία), των συνταξιοδοτήσεων και των πρόωρων αποχωρήσεων. 
    Και, ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η ανάγκη μίας άλλης πολιτικής σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που θα κατατείνει στην αναγνώριση πλήρων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στη δημιουργία μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας και στον περιορισμό της εποχικής απασχόλησης μόνο όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση της υπηρεσίας. 

    Όπως ανέφερε στην εισηγητική του τοποθέτηση, εκ μέρους των 10 Δημάρχων, ο Δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μπίρμπας, «οι κυβερνήσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών χθες, των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας σήμερα, απαγορεύουν τις προσλήψεις, και ελαστικοποιούν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ. Με σχέδιο, αλλοιώνουν τη θεσμική στόχευση και τους σκοπούς δημόσιων οργανισμών (ΟΑΕΔ) και κοινωνικών συλλογικοτήτων (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κ.λπ.), ώστε να παραβιάσουν κάθε κείμενη εργατική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς αυτούς ως by pass φορείς προσλήψεων μειωμένων δικαιωμάτων». 

    260 στον Δήμο για κοινωφελή εργασία

    Οι θέσεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού  έχουν κατανεμηθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, με πληθυσμιακά κριτήρια και σε ειδικότητες που έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ελλείψεις. 
    Στο μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν άνεργους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και  σε μικρότερο ποσοστό, ανέργους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

    Από τις 49.803 προσλήψεις, οι 14.000 θα γίνουν στα υπουργεία, 31.953 στους δήμους, 3.500 στις περιφέρειες και 350 στις αποκεντρωμένες διοικήσεις του κράτους που λειτουργούν στις περιφέρειες της χώρας. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτές οι θέσεις για την Περιφέρεια Αττικής. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν για 5 μήνες και σε ειδικές περιπτώσεις (εκπαίδευση) για 6 μήνες και 15 ημέρες.
    Ωφελούμενοι του προγράμματος, μπορούν να είναι:
    – Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
    – Άεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
    – Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
    – Άνεργοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

    Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

    Την Τρίτη 18/11 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

    Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19:00 μ.μ. συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο Κερατσινίου. (32η Τακτική Συνεδρίαση). 
    Δυστυχώς οι δημοτικές αρχές αλλάζουν, αλλά οι κακές συνήθειες μένουν. Για μια ακόμα φορά δεν υπάρχει ενημέρωση στην ιστοσελίδα του δήμου για το συμβούλιο της Τρίτης, ούτε η ημερήσια διάταξη ούτε τα εισηγητικά δελτία. Η πληροφορία της συνεδρίασης διακινείται στο διαδίκτυο, (facebook), από γνωστούς και φίλους. 
    Τελικά θέλει χρόνο για να καταλάβουν όποιοι αναλαμβάνουν την εξουσία ότι είναι κενός περιεχομένου ο πολιτικός λόγος όταν δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πράξεις. Στην περίπτωση της τωρινής διοίκησης, η οποία εκλέχτηκε με σημαία τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών, έχει αντιδήμαρχο διαφάνειας - επικοινωνίας, είναι ανεξήγητο! 3 μήνες είναι στη διοίκηση του δήμου και 3 μήνες σε διαδικασία ενημέρωσης, είναι δύσκολο να αναλάβει κάποιος να ενημερώνει την ιστοσελίδα για τι συνεδριάσεις;
    Άλλωστε, αν και δεν είναι θέμα τι λέει ο νόμος, αλλά πως αντιλαμβάνεσαι το ρόλο σου σε θέση ευθύνης, ενημερωτικά και μόνο, το άρθρο (Άρθρο 67 - Σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, παρ,4)! αναφέρει ότι η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου.   

    Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, με γυμνό μάτι, δεν φαίνονται σημαντικά θέματα, την "παράσταση" αναμένεται να κλέψουν τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα!  Υπάρχουν πολλά θέματα (37), τα περισσότερα διαχειριστικά. 
    Ξεχωρίζει η συζήτηση για τη συγκρότηση, με καθυστέρηση, της Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, ήδη έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα. Για την επιτροπή εκδήλωσαν ενδιαφέρον αρκετοί συνδημότες και φορείς. Στο παρελθόν η επιτροπή διαβούλευσης ποτέ δεν βρήκε βηματισμό για να παρεμβαίνει στα κοινά. Όμως η ουσιαστική λειτουργία της μπορεί να βοηθήσει την «εξουσία» να παίρνει μια μυρουδιά από τις ανάγκες της κοινωνίας και βέβαια είναι μια θεσμοθετημένη διαδικασία συμμετοχής στα κοινά δημοτών και φορέων ανεξάρτητα ποιον στήριξαν στις εκλογές.
    Ενδιαφέρον έχει ότι στη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει να συγκροτήσει ειδικές συμβουλευτικές επιτροπές, οι δύο προέρχονται από τον δραστήριο τομέα πολιτισμού και αθλητισμού, για την καλύτερη διαβούλευση και επεξεργασία θεμάτων. Προτείνεται να συγκροτηθούν με συμμετοχή φορέων και δημοτών οι επιτροπές: επιτροπή αθλητισμού, επιτροπή πολιτισμού, επιτροπή για τα αδέσποτα. 
    Ακόμα υπάρχουν θέματα για τα ΤοπΣΑ (τοπικά σύμφωνα απασχόλησης) για τα οποία δεν είναι γνωστή η θέση της δημοτικής αρχής, και συνεχίζεται η "φρενίτιδα" με τις τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπάρχουν αρκετές προτάσεις προς έγκριση... και οι γνωστές έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε συνδημότες που εχουν ανάγκη οι οποίες αυτή τη φορά είναι αισθητά λιγότερες!
    Τέλος στο πρόγραμμα υπάρχει και  η πρόταση της ΔΕΠ για κατανομή των χρημάτων που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, αλλά απουσιάζει για μια ακόμα φορά η μελέτη για τη συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων με τα χρήματα που προορίζονται για τα σχολεία (ΣΑΤΑ)!

    Ψήφισμα για τα ζητήματα Παιδείας

    Το παρακάτω ψήφισμα είναι του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής για τα ζητήματα Παιδείας! Εδώ το δημοτικό συμβούλιο πότε θα αποδείξει το προεκλογικό: "η παιδεία είναι προτεραιότητα"; Έστω και με ένα ψήφισμα! Ακούει κανείς;

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής κατά τη συνεδρίασή του στις 12/11/2014 ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, το παρόν ψήφισμα το οποίο απευθύνει στα Υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών
    ΕΠΕΙΔΗ αγωνιούμε για το ΤΩΡΑ και το ΜΕΛΛΟΝ της μόρφωσης των παιδιών  ΕΠΕΙΔΗ υπερασπιζόμαστε το ΣΗΜΕΡΑ και το ΑΥΡΙΟ του Δημόσιου Σχολείου που το δικαιούνται όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που ζουν στην χώρα μας
    ΕΠΕΙΔΗ αντιστεκόμαστε στη διάλυση της Δημόσιας, Δωρεάν και Ενιαίας Εκπαίδευσης  όπως ήδη εφαρμόζεται με την υποχρηματοδότηση, τις σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις καταργήσεις δομών (βλ.σχολικοί φύλακες), τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, τις «καθυστερήσεις» κάλυψης αναγκών σε νευραλγικούς τομείς λειτουργίας των σχολείων (βλ.καθαρίστριες, παράλληλη στήριξη, μεταφορές μαθητών), τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, τις καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, το «Νέο» Λύκειο κ.α.
    ΖΗΤΑΜΕ από το Υπουργείο Παιδείας, τη Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής  και τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Β΄Αθήνας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας:
    Την ολοκληρωμένη λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου με πλήρες πρόγραμμα σε όλους τους τύπους των Δημοτικών. Το ολοήμερο σχολείο δεν καλύπτει μόνο την κοινωνική ανάγκη για τους γονείς, οφείλει να έχει και εκπαιδευτικούς στόχους, που δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τους απαραίτητους δασκάλους γενικής παιδείας και ειδικοτήτων. Άμεσα λοιπόν πρέπει να δοθεί η διοικητική λύση που με πλήρη σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών θα εξασφαλίσει την λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.   
    Την απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα κατά 10%. Με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις «νομιμοποιήθηκε» το να λειτουργούν τμήματα σχολείων με 27, 28 έως και 30 παιδιά! Και αυτό όχι για παιδαγωγικούς λόγους αλλά για να μην γίνουν επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, για να μην φανεί έντονα το πρόβλημα έλλειψης αιθουσών και σχολικών κτηρίων. 

    17 Νοέμβρη

      «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»...


     












    Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

    «Θέλουμε πράσινο, όχι διυλιστήρια»



    Συγκέντρωση μπροστά από το πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας και πορεία στον χώρο στον οποίο βρισκόταν το εργοστάσιο Λιπασμάτων, πραγματοποίησαν, το πρωί της Κυριακής, κάτοικοι και φορείς της περιοχής διεκδικώντας να γίνει ανάπλαση στον χώρο προς όφελος των κατοίκων.
    Κανονικά ο τίτλος της ανάρτησης θα έπρεπε να είναι : "Μεγάλη συγκέντρωση στη Δραπετσώνα!"  
    ...Η συγκέντρωση είχε κόσμο, ήταν καλή, δεν ήταν όμως μεγάλη όσο μεγάλο είναι το πρόβλημα για την περιοχή.
    Στη συγκέντρωση μαζεύτηκαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης και οικονομικά ισχυρών να μετατρέψουν ξανά την πόλη μας σε "βιομηχανική χαβούζα".   
    Οι συγκεντρωμένοι έστειλαν το μήνυμα τους στην κυβέρνηση,  ώστε να μην λειτουργήσει καμία ρυπογόνος βιομηχανία  στην περιοχή και απαίτησαν από τους βουλευτές, τον δήμαρχο, τον αντι περιφερειάρχη, τους περιφερειακούς συμβούλους που ήταν παρόντες να αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για το θέμα.
    Εκτός από την αγωνιστική διάθεση και τις διαβεβαιώσεις για συνέχιση του αγώνα, η συγκέντρωση εξελίχτηκε σε μια ευκαιρία να βρεθούν παλιοί φίλοι και συναγωνιστές, οι γειτονιές της Δραπετσώνας να «άκουσουν» για το μεγάλο πρόβλημα και να υπάρξουν κάποιες δεύτερες σκέψεις για το θέμα. 

     Γιατί η αλήθεια είναι ότι, κάτω από τη μύτη "ειδημόνων και μη", πέρασαν το προηγούμενο διάστημα διατάξεις που καταδικάζουν την περιοχή! Τότε, πολλοί ζούσαν στον πυρετό της φόρμουλα1, θέμα το οποίο ερχόταν στην επικαιρότητα πυκνά - συχνά σε ανύποπτες στιγμές, γεγονός ανεξήγητο για όσους γνώριζαν πόσο παράτολμο οικονομικά ήταν ένα τέτοιο εγχείρημα. 
    Από εδώ και πέρα, χρειάζεται οργανωμένη και συντονισμένη δράση ώστε να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος για τα προβλήματα από την απόφαση για νέες βιομηχανίες στην περιοχή, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της εξέλιξης. 
    Επιπλέον ο δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, έχει τον μηχανισμό και τη δυνατότητα, να κοινοποιήσει κατ΄αρχάς το πρόβλημα παντού, να αναδείξει το θέμα και να οργανώσει πράξεις αντίδρασης.
     Επειδή υπάρχει ήδη καθυστέρηση, «κέρδος» είναι ότι ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε μέσα στο Νοέμβρη με πιθανότερη ημερομηνία στις 24 Νοεμβρίου να γίνει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να καθοριστεί το επίπεδο των πρωτοβουλιών και των δράσεων από εδώ και πέρα με τελικό στόχο την κατάργηση, όλων των φωτογραφικών ρυθμίσεων και νομοθετημάτων που έχουν ψηφιστεί και διευκολύνουν τη λειτουργία βιομηχανιών και ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ στην περιοχή μας κάνοντας την νέα χαβούζα.