Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ερώτηση στη Βουλή για το ΣχιΣτό

Η βουλευτής Β’ Περαιά του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή μας και το για τον ΣΜΑ Σχιστού. 
Τα ερωτήματα που θέτει στο έγγραφό της προς το αρμόδιο υπουργείο, είναι τα εξής:


-Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία ΜΕΑ στο Σχιστό, δεδομένου πως αιτήσεις ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη μονάδα με δυναμικότητα 180.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως και κόστος περί τα 25 εκατ. ευρώ είχαν εκδηλωθεί από το 2016 και δεν προχώρησε, και από πού θα προέρχεται η ιδιωτική χρηματοδότησή της;
ς προς τον καταμερισμό των απορριμμάτων στις τρεις υπό δημιουργία μονάδες (Φυλή, Σχιστό και Γραμματικό), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη, πόσους τόνους απορριμμάτων προβλέπεται να επεξεργάζεται η ΜΕΑ Σχιστού και πόσους οι άλλες δύο μονάδες;
-Αν λειτουργήσει η μονάδα του Σχιστού έτσι όπως προβλέπει το σχέδιο, ποιοι δήμοι θα την τροφοδοτούν; Θα αφορά μονάδα την Περιφέρεια Πειραιά ή θα κάνουν χρήση και άλλοι δήμοι;
-Δεδομένου του ήδη μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος στους δήμους Περάματος και Κερατσινίου, πόσα απορριμματοφόρα προβλέπεται να διασχίζουν καθημερινά τους δρόμους των δήμων αυτών;
-Κατά την εκτίμησή σας, ποια εκτιμάται πως μπορεί να είναι η γενικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή από την λειτουργία αυτής της μονάδας; Υπάρχει σχετική μελέτη και πρόβλεψη; πηγή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο!

Την Τετάρτη 04-3-2020 και ώρα 15:30 θα γίνει η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός).

Δύο θέματα που θα συζητηθούν αφορούν και την πόλη μας.  
Το πρώτο είναι το δέκατο τρίτο θέμα της  ημερήσιας διάταξης, το οποίο αναφέρεται στην ΜΠΕ του ΟΛΠ. Συγκεκριμένα: 13ο Θέμα. "Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση και ανανέωση της Α.Π. 104050/17-5-2006 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ Α.Ε. (όπως ισχύει). (Εισηγητής ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ν. Παπαδάκης)"

Το δεύτερο θέμα το οποίο αφορά εμμέσως την πόλη είναι η διοργάνωση διαμαρτυρίας από δήμους και φορείς της Δυτικής Αττικής για τον σχεδιασμό της περιφέρειας η οποία προβλέπει νέα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, επιλεκτικά, στη Φυλή και στο ΣχιΣτό!

Στη χτεσινή συνάντηση στο δημαρχείο Κερατσινίου δημάρχου και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων με βουλευτές και περιφερειακού συμβούλους  απουσίαζαν οι βουλευτές (κρίμα!!!), εκτός της κ. Κασιμάτη και εκπροσώπου του κ. Ραγκούση!  Η συνάντηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.  Οι εκλεγμένοι με την παράταξη του κ. Πατούλη, παρουσιάστηκαν όλοι  και  μίλησαν για το "εργοστάσιο κόσμημα" που  ετοιμάζουν για το ΣχιΣτό!
Με αυτά τα δεδομένα  μήπως πρέπει να κινητοποιηθούν για το περιφερειακό συμβούλιο και οι φορείς της περιοχής μας; Μήπως πρέπει να ακουστεί και το δυνατό όχι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας;

Η ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου αναφέρει: "
Την επόμενη Τετάρτη θα είμαστε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η φωνή μας θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Πρέπει να καταλάβει ο κ. Πατούλης -και όσοι αποφασίζουν μαζί του- πως η Δυτική Αθήνα - Αττική δεν είναι ο απόπατος της Αττικής. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Και στα περιφερειακά συμβούλια και στον ΕΔΣΝΑ και στο κέντρο της Αθήνας και στην πύλη της χωματερής της Φυλής."

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Δεν το βάζει κάτω ο ΟΛΠ για τον προβλήτα 4

Δεν το βάζει κάτω ο ΟΛΠ και η Cosco για τον προβλήτα 4. Η σημασία σε έσοδα και κέρδη
Δεν το βάζει κάτω ο ΟΛΠ για τον προβλήτα 4. Σε συνομιλία που είχε το metaforespress.gr με ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού, μετά το τέλος της εκδήλωσης για την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας, εκφράστηκε η αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη των συζητήσεων με την τοπική κοινωνία, τους δήμους και το υπουργείο Ναυτιλίας για τη δημιουργία του.

«Έχουμε κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τους δήμους, θα ακολουθήσουν κι άλλες», επισήμανε το στέλεχος του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι και με την υπάρχουσα χωρητικότητα (προβλήτες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) ο Πειραιάς είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις υφιστάμενες και μελλοντικές ροές.

Γιατί είναι κρίσιμος ο προβλήτας 4;
Είναι κρίσιμος στην προσπάθεια του ΟΛΠ να αναρριχηθεί στην 3η θέση της Ευρώπης, αυξάνοντας την ετήσια δυναμικότητά του στα 10 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (σήμερα, η ετήσια δυναμικότητα φτάνει τα 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια).
Επίσης, η συνεισφορά του 4ου προβλήτα – των 2,8 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων – εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική στα έσοδα και κέρδη του Οργανισμού.
Είναι ενδεικτικό ότι, πέρσι, από τα συνολικά έσοδα των 149,2 εκατ. του ΟΛΠ, τα 91 εκατ. προέρχονταν από τους προβλήτες Ι και ΙΙ και ΙΙΙ (αντάλλαγμα παραχώρησης).
Σε επίπεδο κερδών, εάν και ο προβλήτας Ι σημειώνει ζημιές, οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ παρουσίασαν καθαρά κέρδη 51,6 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στην αύξηση της καθαρής κερδοφορίας και μερισματικής απόδοσης του ΟΛΠ.πηγή

Συζήτηση επί σοβαρών θεμάτων με βουλευτές και περιφερειακούς συμβούλους!

Ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, καλεί τους βουλευτές της Α΄& Β΄ Πειραιά και τους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής ενότητας Πειραιά σε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:30 για συζήτηση επί των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν και θα απασχολήσουν το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. 

Θέματα που απασχολήσουν τους προσκεκλημένους θα είναι : 
α. Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο Σχιστό που ανακοινώθηκε από την περιφέρεια. 
β.Το αίτημα για άμεση μετεγκατάσταση των Oil One και Lafarge, απομάκρυνση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την απόφαση της σύσκεψης των φορέων (εδώ).
γ. Η λειτουργία του νεκτροταφείου της Ανάστασης και το αίτημα για μετατροπή όλου του χώρου σε χώρο πρασίνου.
δ.Τα σχέδια της Cosco στο λιμάνι και ...ό,τι άλλο προκύψει!
Αλλιώς,  οι «ανοιχτές πληγές» της πόλης και η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών δράσης.

Στη συζήτηση έχουν κληθεί και θα παραβρεθούν(;) οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου. 
Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής με την επιλογή να συμμετέχουν στη συζήτηση και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εκλεγμένοι επικεφαλής των παρατάξεων εκφράζουν ένα κομμάτι της πόλης και πρέπει να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα σχέδια, τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι βουλευτές και οι περιφερειακοί σύμβουλοι το επόμενο διάστημα! 

Επιπλέον, σε αυτή την δύσκολη για τη περιοχή συγκυρία,  οι δεσμεύσεις των βουλευτών και των περιφερειακών συμβούλων, εάν υπάρξουν,  θα έχουν ιδιαίτερη αξία. Η συμμετοχή τους σε κόμματα και σε συνδυασμούς, οι αποφάσεις των οποίων θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής για πολλά χρόνια, θα βοηθήσει να γίνουν γνωστές και να προωθηθούν οι θέσεις της πόλης! Επί της ουσίας βέβαια, οι συναντήσεις με βουλευτές θα έχουν κάποια αξία, εάν πέρα από τις φιλοφρονήσεις και το καλογραμμένο δελτίο τύπου που θα ακολουθήσει καταλήξουν σε κάποιο πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.  

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η  δημοτική αρχή, αυτή τη χρονική στιγμή, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μετά από καιρό "βαθιάς περισυλλογής" δείχνει αποφασισμένη να μην κυνηγάει τα προβλήματα που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην περιοχή. Μπαίνει μπροστά, μοιράζει το παιχνίδι, ζητάει και από άλλους να πάρουν την ευθύνη τους. Γενικώς κινείται και αυτό καταγράφεται στα θετικά για την ίδια και για την πόλη. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ευθύνη των αποφάσεων της επόμενης μέρας είναι κυρίως δική της!

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΟΧΙ από 30 φορείς και συλλόγους της πόλης!

Περισσότεροι από 30 φορείς και σύλλογοι της πόλης ανταποκρίθηκαν χθες βράδυ στο κάλεσμα του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου, για συζήτηση σχετικά με τις «ανοιχτές πληγές» της πόλης και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών δράσης.
Από τον διάλογο που πραγματοποιήθηκε φάνηκε ξεκάθαρα η διάθεση των εκπροσώπων των φορέων και των συλλόγων, να συμβαδίζουν με το Δημοτικό Συμβούλιο και να απαιτήσουν:

Σχετικά με τα απορρίμματα:
-Δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ
-Όχι στην καύση απορριμμάτων
-Καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο Σχιστό.

Σχετικά με τα σχέδια της Cosco στο λιμάνι:
-Όχι στο master plan της Cosco που αλλάζει με τρομακτικό τρόπο τη φυσιογνωμία της πόλης, χειροτερεύει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, δημιουργεί σοβαρότατα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά ζητήματα και απομειώνει την περιουσία των δημοτών.
-Δεν θα επιτρέψουμε το μπάζωμα της θάλασσάς μας στον Αϊ-Γιώργη στην περιοχή του Σκλαβενίτη και τη δημιουργία χώρου εμπορευματοκιβωτίων. Αυτή η δραστηριότητα θα γίνεται μέσα στον οικιστικό ιστό 24 ώρες το 24ωρο, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες ηχορύπανσης και φωτορύπανσης, που θα διώξουν στο τέλος τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.
-Όχι στη δημιουργία car Terminal μπροστά από τη ΔΕΗ, γιατί θα συρρικνώσει κι άλλο τον χώρο της ναυπηγοεπισκευής και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, μιας και θα διακινούνται από εκεί πάνω από 1.000.000 αυτοκίνητα τον χρόνο.

Σχετικά με τη λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών στην περιοχή:
-Άμεση μετεγκατάσταση των Oil One και Lafarge, απομάκρυνση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ.
-Απαλλοτρίωση και απόδοση των 640 στρεμμάτων στους κατοίκους για δημιουργία υποδομών παιδείας, υγείας, πολιτισμού, αναψυχής και πρασίνου.

Σχετικά με το νεκροταφείο της Ανάστασης:
-Άμεση απόδοση στην πόλη των χώρων που γίνονταν οι τριετείς ταφές.
-Διατήρηση μνημείων που θα καθορίσει το υπουργείο Πολιτισμού.
-Μεταφορά των ενεργών οικογενειακών τάφων στο νέο νεκροταφείο του Σχιστού.
-Παύση λειτουργίας και μετατροπή όλου του χώρου σε χώρο πρασίνου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθούν δράσεις αντίστασης και κινητοποιήσεις.

Σύσκεψη φορέων της πόλης: ΌΧΙ στο εργοστάσιο απορριμμάτων στο ΣχιΣτό

Δελτίο Τύπου του Συνδυασμού Κερατσίνι – Δραπετσώνα #ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ για τη Σύσκεψη φορέων της πόλης στις 24/02/2020


<Πραγματοποιήθηκε σήμερα 24/02/2020, στο Δημαρχείο του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, η σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε η Δημοτική Αρχή για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας. Ο Συνδυασμός μας προφανώς και συμμετείχε. Εξάλλου το πλαίσιο το οποίο κατατέθηκε είναι αυτό που ΕΜΕΙΣ, εισηγηθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Η πόλη μας πρέπει να πει τέσσερα μεγάλα ΌΧΙ. Όχι στην Επεξεργασία Απορριμμάτων στο Σχιστό. ΟΧΙ στην αδηφάγα επέκταση της COSCO. ΌΧΙ στη λειτουργία του Νεκροταφείου της Ανάστασης. ΟΧΙ, στη λειτουργία Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, δίπλα στον οικιστικό ιστό.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, συντάσσεται με το αυτονόητο αίτημα, για σεβασμό στην ποιότητα της ζωής μας, για σεβασμό στην ιστορία μας, για σεβασμό των πολιτών που κατοικούν σε αυτή την πόλη και δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Χαιρετίζουμε την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής αγώνα με συμμετοχή των φορέων αλλά και των παρατάξεων που είναι έτοιμες να αγωνιστούν για την πόλη μας και την προοπτική της.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Τα σκουπίδια ξεσηκώνουν Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Χριστίνα Παπασταθοπούλου efsyn
Ετοιμη για κινητοποιήσεις δηλώνει η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αντιδρώντας στα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την επιλογή της καύσης και τη χωροθέτηση μόνο δύο σημείων στην Αττική, τη Φυλή και το Σχιστό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου αποφάσισε πως αρνείται να συμβιβαστεί με αυτές τις εξελίξεις και θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο μαζί με τους πολίτες για να αναχαιτίσουν και να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, δηλώνοντας «στο ίδιο έργο θεατές», κατέγραψε το πρόβλημα με ημερομηνίες:
● 1950 - 1991: η χωματερή στο Σχιστό φιλοξενούσε τα απορρίμματα όλης της Αττικής.
● 1992 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ: λειτουργεί ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό, στον οποίο συγκεντρώνονται τα απορρίμματα 18 δήμων για να μεταφερθούν στη Φυλή, όπου συγκεντρώνονται όλα τα απορρίμματα της Αττικής.
● 2020 - ; : Για μια ακόμη φορά η Φυλή και το Σχιστό προτείνονται από την Περιφέρεια Αττικής, εντελώς αυθαίρετα και δίχως να προηγηθεί σχετικός διάλογος, να υποδεχτούν τα απορρίμματα όλης της Αττικής.

«Η δημοτική αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας δηλώνει στην περιφερειακή αρχή του κ. Πατούλη αυτό που είχε υπογραμμίσει και στην περιφερειακή αρχή τής κ. Δούρου: τα δικά μας σκουπίδια δεν θέλουμε να τα στείλουμε στην αυλή του γείτονα. Ομως σας ξεκαθαρίζουμε ότι και τα σκουπίδια του γείτονα δεν θα τα φέρετε στη δική μας αυλή. Η Φυλή και το Σχιστό δεν θα είναι και αυτόν τον αιώνα η πίσω αυλή της Αττικής».

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

ΟΧΙ στο εργοστάσιο σκουπιδιών του ΣΧΙΣΤΟΥ! Η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου. Η στάση των δημ.συμβούλων!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας  με θέμα "ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ" μετά τις τοποθετήσεις, αρχικά κατατέθηκαν 3 προτάσεις. 
Από τον Δήμαρχο, τον Παντ. Καμά και τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τροποποιήθηκε η πρόταση - εισήγηση του δημάρχου και σχεδόν ταυτίστηκε σε πολλά σημεία με την πρόταση του Παντ. Καμά! Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο δήμαρχος στη συνεδρίαση προσπάθησε με τις παρεμβάσεις του να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη της πρότασης, ώστε να υπάρξει ομόφωνη θέση του δήμου! Σημαντική ήταν και βοήθησε στην κατανόηση της διάστασης του θέματος η παρέμβαση του εκπροσώπου από το  Δυτικό Μετώπο (Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων  και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας)!
 

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο άκουσε τις προτάσεις α) της δημοτικής αρχής και β) της Λαϊκής Συσπείρωσης και κατά πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής. 
Για την ιστορία: Έχει κάποιο ενδιαφέρον η στάση παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας!  Το θέμα της συζήτησης στη συνεδρίαση του Δ.Σ δεν ήταν ένα καθημερινό διαχειριστικό θέμα. Το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό είναι θέμα ειδικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα σημαντικό!  Οι αποφάσεις για το θέμα, εάν θα γίνει εργοστάσιο, εάν θα γίνει εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων κλπ, θα καθορίσουν το μέλλον της ήδη επιβαρυμένης πόλης του Κερατσινίου για τα επόμενα χρόνια! Με αυτή την έννοια, καλό είναι να υπογραμμιστούν κάποιες από τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα:
  • Την πρόταση ψηφίσματος της δημοτικής αρχής ψήφισαν (είκοσι (20) ψήφους ΥΠΕΡ) οι σύμβουλοι του "άλλου δρόμου", ο Παντ. Καμάς επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "αλλάζουμε" και ο Μαυρούτσος Παναγιώτης από τη δημοτική κίνηση του Φ. Καμπούρη.
  •  Η πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κερατσινίου - Δραπετσώνας έλαβε τρείς (3) ψήφους ΥΠΕΡ των κ.κ. Δημοτικών Συμβούλων: Γεώργιος Αρφαράς, Γεώργιος Καλαμαράς και Παναγιώτης Καραγιαννίδης. Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης (εδώ)
  • Απουσίαζαν από την αρχή της συνεδρίασης οι: Αλεξανδράκη Νικολέτα, Δατσέρη Βασιλική, Θωμαΐδης Δημήτριος, Καψοκόλης Πέτρος, Λάλος Μηνάς
  • Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας απουσίαζαν οι κκ. Δημοτικοί Σύμβουλοι Ηλίας Αγγελόπουλος, Νικόλαος Βρεττάκος, Ελένη Δαβγιώτη, Μιχαήλ Σταυριανάκος και Γεώργιος Τσιρίδης. 
  • ΚΑΤΑ ψήφισαν :Οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Αβρααμίδης, Μαρία Αντωνοπούλου και Φίλιππος Καμπούρης
  • Λευκό δήλωσαν: οι Παναγιώτης Διαλινάκης, Παναγιώτης Κούβαρης, Μαρία Μαντουβάλου και Ιωάννης Τζιώτης  (δεν προσμετράται η ψήφος τους)
  • Στα πλην της συνεδρίασης ήταν η απουσία εκπροσώπου της περιφέρειας Αττικής. 
 Η απόφαση32/2020
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας για το ζήτημα της Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό
Σχετικά με το σοβαρό ζήτημα των απορριμμάτων και τα σχέδια της περιφερειακής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου - Δραπετσώνας αποφάσισε στη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου τα εξής:

"Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Αττικής έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με μεγάλες και σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό!



Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το 1ο θέμα το Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 19/2/2020 με τίτλο : 
«ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» είναι η εξής.


Οι διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα αυτό προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, με κύριο στόχο την εξασφάλιση υψηλών κερδών για το κεφάλαιο. Πλήττεται έτσι η δημόσια υγεία, η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στην καθαριότητα, υποβαθμίζεται το περιβάλλον, λεηλατείται παραπέρα το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων χρησιμοποιήθηκε επί μακρόν από την άρχουσα τάξη -και συνεχίζει να το κάνει- ως προνομιακός χώρος προκειμένου να προωθήσει την αντεργατική της επίθεση για την πλήρη διάλυση των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, που τα τελευταία χρόνια παίρνει σαρωτικό και γενικευμένο χαρακτήρα.

Την τελευταία ειδικότερα δεκαετία ο τομέας των στερεών αποβλήτων, πέρα από πεδίο άντλησης υψηλών κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους, έχει αναδειχθεί και σε σημαντικό παράγοντα υποβοήθησης της προσπάθειας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας από εξωτερικές πηγές σε Ενέργεια και πρώτες ύλες. Αυτό αποτυπώνεται στις κεντρικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, με πυρήνα την ανάδειξη των αποβλήτων ως πόρου ικανού να εξασφαλίσει μέσω της διαχείρισής του το αναγκαίο ποσοστό κέρδους για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα, αλλά και να αποτελέσει, στη συνέχεια, φτηνή πρώτη ύλη για μια επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας

Λάθος η όποια σκέψη για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα


WWF, Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2020

Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία για τη θεμελίωση μιας πραγματικά κυκλικής οικονομίας, μέσα από την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για τα πλαστικά μίας χρήσης και την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ακούγεται ολοένα και πιο έντονα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βλέπει την καύση απορριμμάτων ως μια “εύκολη” λύση στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.
 Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή είναι ασύμβατη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ενώ αποτελεί μια περιβαλλοντικά και οικονομικά δαπανηρή και ήδη ξεπερασμένη μέθοδο.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις οργανώσεις κατέθεσαν αναλυτικά τις θέσεις τους στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα από κοινή επιστολή, ζητώντας του παράλληλα να πάρει σαφή θέση υπέρ μιας κυκλικής οικονομίας, στην οποία η καύση απορριμμάτων ή υπολειμμάτων δεν έχει καμία θέση.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

του Γ. Τσιρίδη
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει πιστή στο καθήκον που ανέλαβε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης. Με όλα όσα κάνει, προσπαθεί να μάς πείσει ότι όλα όσα έκανε ο Σύριζα ήταν καλά. Μάλλον πρόκειται για ένα σχέδιο παμπόνηρο του ίδιου του Τσίπρα, έτσι ώστε να τού στρωθεί ο δρόμος για την επάνοδο και όταν επανέλθει να εφαρμόσει τα προγράμματά του με τις ευλογίες κι όχι τις κατάρες του κόσμου.
**********
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις παίρνω από το σημερινό κύριο θέμα του δημοτικού συμβουλίου στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα.
Για τα σκουπίδια ο λόγος σήμερα. Διαχείριση απορριμμάτων είναι ο τίτλος στην καθαρεύουσα. Και εγείρεται εδώ το κλασικό ερώτημα. Αφορά ένα θέμα του Κερατσινίου όλη την υπόλοιπη Ελλάδα;
Η απάντηση είναι ναι. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Κερατσίνι αφορά όλο το λεκανοπέδιο, αφού για τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου πρόκειται. Αφορά όμως και όλη την Ελλάδα, αφού αντίστοιχα μοντέλα θα εφαρμοστούν κι εκεί. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει.
Η Δούρου (του Σύριζα) είχε προτείνει ένα σχέδιο διαχείρισης με έξι εργοστάσια ανακύκλωσης στο λεκανοπέδιο. Σωστό και δίκαιο και πρτοπαντός θετικό γιατί προέβλεπε ανακύκλωση και στην πηγή και στα εργοστάσια. Τόσο καλό που αποδείχτηκε αδύνατο να γίνει, τουλάχιστον σε διάστημα μιας τετραετίας. Έτσι έμεινε το θέμα στα χέρια του Πατούλη (ΝΔ).

Αυτή τη φορά έρχεται ένα σχέδιο που έχει πιο πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί αλλά είναι τρισχειρότερο σε όλα του.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

«Βιομηχανία vs πόλης»: Το Κερατσίνι και το δικαίωμα στην ανάσα

«Βιομηχανία vs πόλης»: Το Κερατσίνι και το δικαίωμα στην ανάσα
Γρηγόρης Ν. Θεοχάρης, TVXS - TV Χωρίς Σύνορα 

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα ξέρουν από αγώνες. Ξέρουν ότι, από το μεροκάμματο, μέχρι την ανάσα, τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα είναι υπό διεκδίκηση. Οι άνθρωποί τους δεν έχουν ψευδαισθήσεις ως προς με το ποιούς τα βάζουν. Ένας πολυπλόκαμος εχθρός, αλλά όχι ανίκητος. Μέτρο το μέτρο ανοίγουν τον δικαιωματικό δρόμο προς τη θάλασσα και σε αυτή την αέναη πάλη δεν υπάρχουν «μικρές νίκες»... 
Όταν λοιπόν την περασμένη Παρασκευή εκδικάστηκε η αγωγή κατά του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου, που κατέθεσε η εταιρεία Oil One, διεκδικώντας 500.000 ευρώ, κι έναν χρόνο φυλάκιση του δημάρχου για συκοφαντική δυσφήμιση, οι άνθρωποι της πόλης ήταν εκεί.

«Η πόλη ήταν εκεί»
λέει στο Tvxs.gr ο δήμαρχος. «Γιατί η πόλη δικαζόταν, όχι εγώ. Δικαζόταν το δικαίωμά της να έχει άποψη και γνώμη για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών της. Ήταν πάρα πολύ κόσμος συγκεντρωμένος. Αυτό ήταν το ουσιαστικό κομμάτι. Στο τυπικό κομμάτι αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να περπατήσει η αγωγή. Αποδείχθηκε και στην ακροαματική διαδικασία. Άλλοι ήταν οι στόχοι. Ήταν ένα μήνυμα προς πολλούς παραλήπτες: "Παιδιά μην πολυλέτε και πολλά πράγματα γιατί εμείς είμαστε εδώ, έχουμε τη δυνατότητα να σας ταλαιπωρούμε, οπότε σκάστε"».

Αλλά δεν το «σκάνε» και «η απάντηση δόθηκε από τους ανθρώπους», όπως το έθεσε ο δήμαρχος. Διότι το πρόβλημα είναι ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Και το πρόβλημα έφτασε να γίνει τόσο έντονο, που ο δήμος προχωρούσε και σε κλείσιμο σχολείων. Το χειρότερο ακόμη είναι, ότι το κράτος απουσιάζει.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ό,τι πιο οχληρό, ό,τι ρυπογόνο ...πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα" .

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας με επιστολή του απευθύνεται σε φορείς- συλλογικότητες- σωματεία της περιοχής και τους καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου ενόψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται για την πόλη! 
Συγκεκριμένα στο κάλεσμα του αναφέρει " Ό,τι πιο οχληρό, ό,τι ρυπογόνο και ό,τι μη αρεστό, πρόκειται να φιλοξενηθεί και πάλι στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα" . 
 Το κάλεσμα του δημάρχου είναι ξεκάθαρο η  ανταπόκριση και συμμετοχή όλων είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία! 
Άμεσα  πρέπει να επιτευχθεί ο ευρύτερος συντονισμός δυνάμεων και δράσεων, με σκοπό να αποτραπούν οι εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις, κατ΄αρχάς, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο ΣχιΣτό!

Η επιστολή του Δημάρχου:  ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ- Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ 

Αγαπητοί φίλοι, φίλες
Για πολλές δεκαετίες η πόλη μας αποτέλεσε μια περιοχή που συγκέντρωνε το σύνολο σχεδόν των οχλουσών περιβαλλοντικά χρήσεων.
Μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (Λιπάσματα, ΔΕΗ, Τσιμεντάδικο) έδρευαν εδώ. Τα λύματα ολόκληρης σχεδόν της Αττικής βρίσκονται στην Ψυττάλεια, για 40 χρόνια τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου έρχονταν εδώ και τα τελευταία χρόνια μέρος των απορριμμάτων 18 Δήμων έρχονται στο Σχιστό. Την ίδια ώρα, το λιμάνι του Πειραιά επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε βάρος της πόλης μας, δημιουργώντας μια πολλαπλά επιβαρυμένη προοπτική.

Οι κάτοικοι της περιοχής, με τους αγώνες τους όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησαν να γιατρέψουν τις πληγές της πόλης και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε έναν Δήμο με ελεύθερους- δημόσιους χώρους και σε ένα περιβάλλον που θα διασφαλίζει την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Δημοτικό Συμβούλιο για το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών στο ΣχιΣτό!

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:00, στο Δημαρχείο Κερατσινίου συνεδριάζει το δημοτικό σε κανονική συνεδρίαση με πλήθος θεμάτων!

Μεταξύ των θεμάτων, το πρώτο για συζήτηση, είναι «Το σχέδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθεί η περιφέρεια Αττικής» με άλλα λόγια η εξαγγελία για λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΣχιΣτό ή κατ' άλλους η λειτουργία "σκουπιδο-εργοστασίου" με δυνατότητα θερμικής επεξεργασίας(!), διατύπωση η οποία μεταφράζεται από ειδικούς και μη ως καύση επεξεργασμένων απορριμμάτων!

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της περιφέρειας αναφέρει ότι "μέσα στην άνοιξη θα προκηρυχτεί η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ η κατασκευή των δυο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στον Πειραιά (Σχιστό) και στον κεντρικό τομέα της Αθήνας (Φυλή) ενώ το έργο του Γραμματικού θα συνεχιστεί ως δημόσιο έργο". 

Οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα διαθέτουν τεχνολογία ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με ποσοστά που μπορούν να φτάσουν και το 60%. Στο Σχιστό θα κατασκευαστεί μία τεράστια μονάδα η οποία θα επεξεργάζεται 180.000 τόνους απορριμμάτων και 70.000 βιοαποβλήτων. Μια από τις τεχνολογίες που θα εφαρμόζεται – ειδικά στις μεγάλες υποδομές – θα είναι και της ενεργειακής αξιοποίησης των επεξεργασμένων απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας έτσι την ταφή.

 Για το θέμα με ανακοίνωση του ο πρώην αντι περιφερειάρχης Γ. Γαβρίλης παίρνει θέση επισημαίνοντας «Αυτό το σχέδιο συνιστά μια επιλογή ταξικής μεροληψίας σε βάρος της Φυλής και του Πειραιά, μεταφέρει το κόστος στους πολίτες και δεν το καθιστά περιβαλλοντικά διαχειρίσιμο. Αντίθετα λόγω των σωρευτικών επιβαρύνσεων από τις οχληρές δραστηριότητες, παλαιών και νέων, στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί συνθήκες περιβαλλοντικού «Απαρτχάιντ» (εδώ).

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και θα του άξιζε μία έκτακτη, καλά προετοιμασμένη, ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή της περιφέρειας Αττικής και ειδικών επιστημόνων με ειδίκευση τη διαχείριση απορριμμάτων.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Νέα σύσκεψη φορέων για τα καζάνια!

H Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κερατσινίου – Δραπετσώνας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περάματος, 
καλούν σε οργανωτική σύσκεψη τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος, τους μαζικούς φορείς και τα εργατικά σωματεία των περιοχών μας 
το Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020, στις 6:00μ.μ., στο 20ο Δημοτικό Κερατσινίου (25ης Μαρτίου 206 – 208, Κερατσίνι).

Σκοπός της σύσκεψης είναι οι φορείς
α. να εκτιμήσουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην περιοχή με τα νέα στοιχεία και τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος που δρομολογούνται στην περιοχή 
 β.να αποφασίσουν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα!

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Κοινό μέτωπο των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής Πειραιά (ΥΠΟΜΝΗΜΑ)

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κοινό μέτωπο των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής Πειραιά εναντίον ΜΠΕ της ΟΛΠ ΑΕ (COSCO)


Κοινό υπόμνημα κατέθεσε το σύνολο των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για...ανανέωση-τροποποίηση ΑΕΠΟ, για τη λειτουργία του λιμένα, των υφιστάμενων και νέων έργων περιοχής αρμοδιότητας ΟΛΠ Α.Ε
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Των ΔΗΜΩΝ: Περάματος, Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Κορυδαλλού, Σαλαμίνας
αναφορικά με την ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ για την ανανέωση – τροποποίηση ΑΕΠΟ, για τη λειτουργία του λιμένα, των υφιστάμενων και νέων έργων αρμοδιότητας ΟΛΠ Α.Ε.

Εισαγωγή – παρούσα κατάσταση
Στην παράκτια ζώνη από τον Πειραιά ως το Πέραμα, εδώ και δεκαετίες έχουν εγκατασταθεί πλήθος από οχληρές και επικίνδυνες χρήσεις, που δεν σχετίζονται (στο σύνολό τους) αποκλειστικά με τον ΟΛΠ, αλλά ουσιαστικά αποτελούν λειτουργίες και χρήσεις που προσελκύει ο χαρακτήρας του λιμανιού (δεξαμενές καυσίμων –«καζάνια», «ναυπηγοεπισκευή», διαχείριση και επεξεργασία αστικών αποβλήτων-«ΕΥΔΑΠ», απόβλητα πλοίων, Ναύσταθμος κλπ.)
Οι χρήσεις αυτές είναι πλέον μέσα στον αστικό ιστό, δηλαδή δίπλα σε κατοικίες, σχολεία, κέντρα υγείας κλπ.
Επομένως το ζήτημα των επιπτώσεων στο περιβάλλον από παλιές και νέες χρήσεις, από αναβίωση παλαιών χρήσεων και επέκταση των υφιστάμενων πρέπει να προσεγγιστεί 
ΣΥΝΟΛΙΚΑ.
Χρειάζεται να υπάρξει μια ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ που θα τηρεί τις κατευθύνσεις του ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (Ν.4277/2014) και θα έχει ως στόχο τη βελτίωση του αστικού ιστού και των υποδομών και θα διαφυλάττει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του θαλάσσιου μετώπου.
Η «εξειδικευμένη» στρατηγική μελέτη όπως ονομάζεται (που αυτή τη στιγμή ΔΕΝ διαθέτουμε τυπικά και ουσιαστικά) οφείλει να εκτιμήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνολικά – ολιστικά κατανοώντας την αθροιστική αλληλεπίδραση των πηγών ρύπανσης όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αντιμετωπίζοντας την πόλη (τον αστικό ιστό) και το λιμάνι ενιαία. Άλλωστε οι εμπειρίες από το πολύ πρόσφατο παρελθόν έχουν δείξει ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν εξαντλούνται στα διοικητικά όρια των Δήμων (βλ. «Αγ. Ζώνη ΙΙ»).

Διαμαρτυρία βουλευτών Α΄ & Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ για την αγωγή της Oil One κατά του Δημάρχου Κερατσινίου Χ. Βρεττάκου

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητάμε να σταματήσουν κάθε είδους διώξεις εναντίον του Δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου», τονίζουν οι βουλευτές της Α και Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ , Θοδωρής Δρίτσας, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούση και Τρύφωνας Αλεξιάδης


Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνουν «εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, που δικάζεται αύριο το πρωί στα Δικαστήρια του Πειραιά, μετά από αγωγή της εταιρείας Oil One, επειδή εκείνος και η Δημοτική Αρχή, ως όφειλαν, υπερασπίστηκαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.»

Όπως επισημαίνουν «Η εταιρεία Oil One όπως και άλλες ελεγχόμενες ως ρυπογόνες εταιρείες που λειτουργούν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους στην Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους κατοίκους και στην ευρύτερη Πειραιώτικη κοινωνία και όχι να καταφεύγουν σε απαράδεκτες εκδικητικές μεθόδους τρομοκράτησης των κατοίκων, των αιρετών ή ακόμα και υπηρεσιακών παραγόντων.»

«Είναι καιρός πια οι ρυπογόνες βιομηχανίες να κλείσουν και να απομακρυνθούν από την περιοχή», καταλήγουν στην κοινή δήλωση τους.

Η κοινή δήλωση των βουλευτών Α'και Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, Νίνας Κασιμάτη, Γιάννη Ραγκούση και Τρύφωνα Αλεξιάδη:

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, που δικάζεται αύριο το πρωί στα Δικαστήρια του Πειραιά, μετά από αγωγή της εταιρείας Oil One, επειδή εκείνος και η Δημοτική Αρχή, ως όφειλαν, υπερασπίστηκαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητάμε να σταματήσουν κάθε είδους διώξεις εναντίον του Δημάρχου.

Η εταιρεία Oil One όπως και άλλες ελεγχόμενες ως ρυπογόνες εταιρείες που λειτουργούν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους στην Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους κατοίκους και στην ευρύτερη Πειραιώτικη κοινωνία και όχι να καταφεύγουν σε απαράδεκτες εκδικητικές μεθόδους τρομοκράτησης των κατοίκων, των αιρετών ή ακόμα και υπηρεσιακών παραγόντων.

Είναι καιρός πια οι ρυπογόνες βιομηχανίες να κλείσουν και να απομακρυνθούν από την περιοχή πηγή

Δημοσιεύτηκε το Παραδοτέο Π.3 του "Δημόκριτου" για την παρακολούθηση ποιότητας ατμόσφαιρας ("δυσοσμία")!


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας το Παραδοτέο Π.3 της έρευνας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", το οποίο αφορά την παρακολούθηση ποιότητας ατμόσφαιρας με εκπόνηση εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων και χρήση υπολογιστικών εργαλείων προσομοίωσης διασποράς ρύπων και συνεισφοράς πηγών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Ελευσίνας!
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι δύσκολο να αναλυθούν από μη ειδικούς! Έχουν όμως μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και παρουσιάζουν μια πραγματικότητα που έχουν βιώσει οι κάτοικοι του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας! Οπότε με ενδιαφέρον αναμένεται να  παραδοθεί το τελικό πόρισμα του ερευνητικού κέντρου  στο τέλος του καλοκαιριού. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται και το πόρισμα της έρευνας του αστεροσκοπείου από το σταθμό που έχει στήσει ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας στον χώρο των "Λιπασμάτων"!

Παρακάτω παρουσιάζεται μέρος από τα γενικά συμπεράσματα, στο παραδοτέο 3, και πίνακας με τα σημεία δειγματοληψίας όπου έγιναν οι μετρήσεις! Στο site του δήμου υπάρχει το πλήρες κείμενο!
Ο καθένας μπορεί να κάνει τις αντιστοιχίσεις, τις σκέψεις και τα συμπεράσματα του! Ολόκληρο το κείμενο εδώ

Απόσπασμα από τα συμπεράσματα:
5. ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  5.1 ∆ΡΑΠΕΤΣΩΝΑ-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

Η εκδίκαση της αγωγής εναντίον του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την εκδίκαση της αγωγής της εταιρείας «Oil One» για συκοφαντική δυσφήμηση, σε βάρος του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, με την οποία η εταιρεία διεκδικεί 500.000 ευρώ αποζημίωση και έναν χρόνο προσωποκράτησή του. Το επόμενο διάστημα το  δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση του!
Πάντως, στη διαδικασία ενώπιον των δικαστών οι δικηγόροι του Δήμου με μεθοδική δουλειά και επιχειρήματα στήριξαν τον δήμαρχο αντικρούοντας  όλα τα  επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Σημαντική ήταν και η κατάθεση του πρώην αντιπεριφερειάρχη  Γ. Γαβρίλη ως μάρτυρα υπεράσπισης του Δημάρχου!

Δυναμικό ήταν το «παρών» που έδωσαν δεκάδες εργαζόμενοι και πολίτες, από νωρίς το πρωί, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον Χρήστο Βρεττάκο.
 Ο Χ. Βρεττάκος μετά το τέλος της διαδικασίας ανάρτησε την παρακάτω δήλωση: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδημότες και τις συνδημότισσες μου, που έδωσαν από το πρωί το αγωνιστικό παρόν έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά. Αποδείξατε ότι η πόλη δεν μπορεί να φιμωθεί. Στείλατε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πόλη θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεσα μετεγκατάσταση της OIL ONE, της LAFARGE και για το ξήλωμα των δεξαμενών της ΕΛΠΕ.




Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

"Τι προκύπτει όμως από αυτή την απάντηση ή τι εντέχνως αποκρύπτεται από το κείμενο;"

Ο Γ. Γαβρίλης, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, με νέα δήλωση του απαντάει στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη (εδώ) για την επιλογή της περιφέρειας να λειτουργήσει εργοστάσιο επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων στο ΣχιΣτό.
Ο κ. Γαβρίλης δίνει τις απαντήσεις του σε όσα του καταλογίζονται στην ανακοίνωση της περιφέρειας, στηρίζοντας δυνατά τις επιλογές της προηγούμενης περιόδου με περιφερειάρχη την κ. Δούρου!

<Μία οφειλόμενη απάντηση στον Περιφερειάρχη Αττικής από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γαβρίλη Γ.
Από τη Περιφερειακή αρχή απαιτήθηκαν χίλιες λέξεις και περίσσεια επίθετα και χαρακτηρισμοί στη προσπάθειά της να απαντήσει σε μία δήλωση πολιτικής κριτικής, για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων .
 

Το δικό μου σχόλιο εδώ είναι. Ο καθ’ είς και ο κόσμος του, ο καθ’ είς και τα όπλα του.
Τι προκύπτει όμως από αυτή την απάντηση ή τι εντέχνως αποκρύπτεται από το κείμενο;

1.Προκύπτει η γνωστή παλαιοκομματική αντίληψη ότι «παραλάβαμε καμένη γη» για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, η απάντησή σας είναι μια επανάληψη του χθες.

2.Ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν ακυρώνεται όπως ισχυρίστηκα αλλά επικαιροποιείται λέτε εσείς.
Υποστήριξα:
α. Ότι ανατρέπεται ο πυρήνας του υφιστάμενου σχεδίου, όπως η δημόσια διαχείριση που αντικαθίσταται από τα ΣΔΙΤ.
β. Ότι αποσιωπήσατε τους μισούς και πάνω προτεινόμενους χώρους του υφιστάμενου σχεδίου για την επεξεργασία των απορριμμάτων.
γ. Ότι δρομολογείτε τη καύση.

Αυτά επί της ουσίας συνιστούν μεγάλες αλλαγές, εάν συμφωνήσουμε σε αυτή τη διαπίστωση, τότε βάλτε όποιο προσδιορισμό εσείς θέλετε.

3. Άσκησα κριτική ότι η επιλογή σας να μείνετε μόνο στο ΣΧΙΣΤΟ και ΦΥΛΗ, συνιστά ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο που μας γυρίζει στο παρελθόν, στην απάντησή σας αναφέρεστε σε όλα τα άλλα εκτός από τη βαριά ¨συνιστώσα¨ που χαρακτηρίζει ένα αποκεντρωμένο σύστημα που είναι οι χωροθετήσεις των μονάδων επεξεργασίας στη βάση της εγγύτητας.


4. Οι λαθροχειρίες στις λέξεις και η «αντίληψη πολλοί θα το διαβάσουν, λίγοι θα καταλάβουν τη διαφορά» συνεχίζεται με το ζήτημα της καύσης. Είναι προφανές ότι εγώ και πολλοί άλλοι, δεν σας ασκήσαμε κριτική για τη καύση των ανεπεξέργαστων απορριμμάτων όπως εσείς λέτε, προφανώς εδώ κατασκευάσατε την ερώτησή μας, για να μην απαντήσετε στην ουσία της κριτικής μας.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Συνάντηση Χρ. Βρεττάκου με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη

 Με δελτίο τύπου η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι έγινε συνάντηση του Περιφερειάρχη κ.  Πατούλη με τον Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας. 
Στο δελτίο τύπου αναφέρονται τα θέματα που συζητήθηκαν. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη υλοποίησης αναπτυξιακών υποδομών σε περιοχές που είναι για χρόνια υποβαθμισμένες!
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ότι συζητήθηκε το θέμα λειτουργίας εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΣχιΣτό! 
Επειδή το θέμα είναι σημαντικό για την περιοχή, αναμένουμε και την ενημέρωση από την πλευρά του δήμου για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση! 
Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας και τη θέση της δημοτικής αρχής για τα σκουπίδια στο ΣΧιΣτό (εδώ),  είναι δίκαιο να γνωρίζουν οι δημότες  την ακριβή θέση της περιφέρειας για το εργοστάσιο, εάν διατυπώθηκε στη συνάντηση! Συγκεκριμένα πρέπει να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για την καύση επεξεργασμένων απορριμμάτων, για τους τόνους που θα επεξεργάζεται το εργοστάσιο (πόσες χιλιάδες;), για τα σκουπίδια των δήμων που θα "φιλοξενεί" το εργοστάσιο (πόσων;) και γενικότερα γιατί από τον αρχικό σχεδιασμό των 6 εργοστασίων στο λεκανοπέδιο επιλέχτηκε το Σχιστό και η Φυλή για να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων  σχεδόν ολόκληρης της Αττικής!

Η ενημέρωση από την περιφέρεια: 
Με στόχο τη δρομολόγηση και προτεραιοποίηση έργων ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, που θα συμβάλλουν στην ισότιμη ανάπτυξη και των 66 Δήμων της Αττικής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με όλους τους Δημάρχους, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό συνάντησε τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκο στα γραφεία της Περιφέρειας. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου και η Γενική Διευθύντρια αναπτυξιακού προγραμματισμού, έργων και υποδομών της Περιφέρειας Ε. Βελγάκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη υλοποίησης αναπτυξιακών υποδομών σε περιοχές που είναι για χρόνια υποβαθμισμένες, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και η ανάδειξη της περιοχής.

Ειδικότερα εστίασε στη σημασία δρομολόγησης αναπλάσεων στην περιοχή των παλαιών λιπασμάτων στο Κερατσίνι αλλά και στην περιοχή Καστράκι όπου πλησίον βρίσκεται και αρχαιολογικός χώρος.

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΣχιΣτο

Δήλωση δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου:
Στο ίδιο έργο θεατές;
1950- 1991: η χωματερή στο Σχιστό φιλοξενούσε τα απορρίμματα όλης της Αττικής.
1992 έως και σήμερα: λειτουργεί ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό, στον οποίο συγκεντρώνονται τα απορρίμματα 18 δήμων για να μεταφερθούν στη Φυλή, όπου συγκεντρώνονται όλα τα απορρίμματα της Αττικής.
2020- ; : Για μια ακόμη φορά η Φυλή και το Σχιστό προτείνονται από την Περιφέρεια Αττικής, εντελώς αυθαίρετα και δίχως να προηγηθεί σχετικός διάλογος, να υποδεχθούν τα απορρίμματα όλης της Αττικής.

Αυτή είναι η δικαιοσύνη τους. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν συνηθίσει οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές να αντιμετωπίζουν την πόλη μας. Θα τους αφήσουμε;
Η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας δηλώνει στην Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη αυτό που είχε υπογραμμίσει και στην Περιφερειακή Αρχή της κ. Δούρου: Τα δικά μας σκουπίδια δεν θέλουμε να τα στείλουμε στην αυλή του γείτονα. Όμως σας ξεκαθαρίζουμε ότι και τα σκουπίδια του γείτονα δεν θα τα φέρετε στη δική μας αυλή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης πρόκειται να συνεδριάσει για το κρίσιμο αυτό θέμα την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 8 μ.μ., για να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Φυλή και το Σχιστό δεν θα είναι και αυτό τον αιώνα η πίσω αυλή της Αττικής.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Κάλεσμα - δήλωση του Δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας για την αγωγή της Oil One

Κάλεσμα συμπαράστασης απευθύνει στους δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, και όχι μόνο, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ενόψει της εκδίκασης της αγωγής της Oil One στο πρόσωπο του με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Η δίκη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.
 
Η δήλωση του Δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου 
Το δίκιο είναι με το μέρος μας
Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στα δικαστήρια του Πειραιά η αγωγή της Oil One ενάντια σε μια ολόκληρη πόλη, ενάντια στο παρόν και το μέλλον μας, ενάντια στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η αγωγή της Oil One δεν αφορά εμένα προσωπικά, αλλά στόχο έχει να εκφοβίσει όσους και όσες διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Στόχο έχει να εκβιάσει καταστάσεις και να ποινικοποιήσει αγώνες και δράσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ως δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας έπραξα ό,τι όφειλε να κάνει ένας άνθρωπος που επιλέχθηκε με την ψήφο των πολιτών. Να προασπίζεται δηλαδή τα συμφέροντα των ανθρώπων της πόλης και του περιβάλλοντός της. Μέσω της συλλογικής δράσης και της δημόσιας εκφοράς λόγου, προσπάθησα να εκφράσω αυτό που όλη η πόλη απαιτεί: Η δημόσια υγεία μας και ο καθαρός αέρας να πάψουν να γίνονται θυσία για το οικονομικό κέρδος λίγων.

Για δεκαετίες ολόκληρες το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα αποτελούσαν τον φτωχό συγγενή του λεκανοπεδίου. Οι άνθρωποι της περιοχής ζούσαν με το βάσανο της ρύπανσης και της μόλυνσης. Αφότου έκλεισαν οι βαριές βιομηχανίες στην περιοχή- όχι με ευθύνη των κατοίκων- με νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στη νύχτα τα καζάνια επέστρεψαν για να κάνουν και πάλι την καθημερινότητά μας δύσκολη. Από τότε που τα καζάνια επέστρεψαν δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας, έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας των κατοίκων για απομάκρυνσή τους. 
Η Δημοτική Αρχή ήταν και παραμένει συμπαραστάτης αυτής της κινηματικής διαδικασίας και θα εξακολουθήσει να το κάνει μέχρι η Oil One, το τσιμεντάδικο της Lafarge και οι δεξαμενές πετρελαίου των ΕΛΠΕ απομακρυνθούν από τον οικιστικό ιστό της πόλης.
Την Παρασκευή, στα δικαστήρια του Πειραιά δε συμπαραστεκόμαστε σε ένα πρόσωπο, αλλά διαδηλώνουμε για τις ίδιες τις ζωές μας, για το περιβάλλον και τον καθαρό αέρα.
Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Θα νικήσουμε.
ΟΛΟΙ- ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣTHΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ 14Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 9:00 ΤΟ ΠΡΩΙ.

Aπάντηση Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το "Σχιστό"


Απάντηση στην ανακοίνωση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη (εδώ) για το εργοστάσιο στο Σχιστό έδωσε η περιφέρεια  Αττικής. 
Στην ανακοίνωση- απάντηση, πέρα από αυτά που λέγονται για τα καλά της ανακύκλωσης, για να περάσει η νέα πολιτική, αλλά και ο εξωραϊσμός   για το φιλικότερο,   «πράσινο» σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων δεν κρύβεται η αλήθεια για το Σχιστό! 
Η αλήθεια, η οποία είναι σκληρή για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά,  ιδιαίτερα της  περιοχής του Σχιστού- Κερατσινίου!
 Σε όλους είναι γνωστό ότι   το Κερατσίνι είναι μια ιδιαίτερα βεβαρημένη από πολλές οχλούσες δραστηριότητες περιοχή ! Και δυστυχώς η περιοχή αυτή επιλέχτηκε να  φιλοξενήσει το νέο εργοστάσιο, το οποίο θα επεξεργάζεται χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από πολλούς δήμους, οι οποίοι τελικά θα στέλνουν "τα σκουπίδια" τους στην πόρτα του καλού γείτονα! 

Συγκεκριμένα  τρία σημεία της ανακοίνωσης έχουν σχέση με τον σχεδιασμό για την περιοχή:
α. "η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσει μοντέλο καύσης ανεπεξέργαστων απορριμμάτων..." άρα δεν απορρίπτει την καύση και προφανώς θα υιοθετήσει μοντέλο επεξεργασμένων απορριμμάτων.   Εννοεί RDF? RDF: Refuse Derived Fuel (από τα υλικά των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται) Διαβάστε για καύση RDF (εδώ)
. Σε κάθε περίπτωση η καύση, όσο καλή κι εάν παρουσιάζεται είναι καύση. Ιδιαίτερα για μια περιοχή με τόσο μεγάλη επιβάρυνση, κοντά στην οικιστικό ιστό! Όσο φιλικότερο για το περιβάλλον και να είναι το μοντέλο διαχείρισης που προωθεί η νέα Διοίκηση.

β.< "τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι οι 180.000 τόνοι που θα επεξεργάζεται η νέα μονάδα είναι πολλοί..." >     Ναι είναι πάρα πολλοί! Σχεδόν διπλάσιοι από τα σκουπίδια που παράγουν οι δήμοι του Πειραιά συν τα 70.000 βιοαπόβλητα. Και μιλάμε για περιοχή που είναι περικυκλωμένη : βιομηχανίες oilone, λαφαρτζ, ολπ, 2 νεκροταφεία, περιοχή απόθεσης φωσφογύψου, ιχθυόσκαλα, Ψυττάλεια, Βιπας...

γ. "Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που έχουμε, καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια... Άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα έργα ΣΔΙΤ είναι τα μόνα που έγιναν ακριβώς στην ώρα τους και χωρίς καμία υπέρβαση κόστους." Επομένως το έργο θα γίνει με πρόγραμμα ΣΔΙΤ και η περιοχή την επόμενη μέρα θα συζητάει με τον ιδιώτη, ο οποίος, και λογικό είναι, θα θέλει αύξηση των κερδών από την επένδυση του! 


Aπάντηση Περιφέρειας Αττικής σε Γαβρίλη για την διαχείριση των απορριμμάτων 
Η Αττική και ο Πειραιάς, θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο, «πράσινο» σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ως το 2025
Με αφορμή μια σειρά από ψεύδη που αναφέρονται σε ανακοίνωση- δήλωση του πρώην αντι-περιφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη, για το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που προωθεί η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω: 
Πρώτον, λέει ψέματα ο πρώην αντι-περιφερειάρχης , όταν ισχυρίζεται ότι ακυρώνεται το ήδη ψηφισμένο σχέδιο ΠΕΣΔΑ. Το ψηφισμένο σχέδιο ΠΕΣΔΑ δεν ακυρώνεται, αλλά επικαιροποιείται, όπως προβλέπει άλλωστε η νομοθεσία , να επικαιροποιείται ανά 5ετία. Με δεδομένο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης του εθνικού σχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2020, αντίστοιχα θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και τα 13 Περιφερειακά Σχέδια, ανάμεσα σε αυτά και της Αττικής. 
Δεύτερον, είναι αναγκαία η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ που ψηφίσθηκε το 2016, αφού στο νέο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής  πρέπει να περιληφθούν και οι νέες οδηγίες της Ε.Ε. του 2018, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Δίκαιο έως τον Ιούνιο του 2020.