Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Αλληλεγγύη: το όπλο μας στα χρόνια της πανδημίας

 Χρήστος Βρεττάκος: Αλληλεγγύη: το όπλο μας στα χρόνια της πανδημίας

 Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να αφήνει πίσω της χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο, ενώ οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της παραμένουν απρόβλεπτες. 
Σε αυτό το πρωτόγνωρο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας ανέλαβε από την πρώτη στιγμή να σηκώσει στις πλάτες του ένα πολύ μεγάλο βάρος. Βάρος που υπερβαίνει όχι απλά τις δυνατότητες ενός Δήμου, αλλά της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εξαρχής, ως Δημοτική Αρχή, επιλέξαμε, συνειδητά, να αφήσουμε στην άκρη επικοινωνιακού τύπου και αναποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Βασικό μας μέλημα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Έτσι, ευθυγραμμιστήκαμε με τις εισηγήσεις και τις οδηγίες των ειδικών και της επιστημονικής κοινότητας, ώστε να αποτρέψουμε την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, τοποθετώντας πάντα στο επίκεντρο των δράσεων μας τον πολίτη και τις ανάγκες του.
«Κανένας μόνος του στην κρίση»
Χάρη στη σημαντική συμβολή των εργαζομένων στην καθαριότητα, προσπαθούμε καθημερινά να διατηρούμε την πόλη καθαρή και να αποτρέπουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Την ίδια ώρα, οι αξίες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας δεν μπορούσαν να ανασταλούν, ούτε βέβαια να περιοριστούν. Συνεπώς, συντονίσαμε όλες τις υφιστάμενες υπηρεσίες μας και δημιουργήσαμε και νέες συνθήκες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, με στόχο να μη μείνει κανείς αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη για όλους μας χρονική περίοδο. Έτσι, λειτουργεί στον Δήμο μας τηλεφωνική γραμμή για υποστήριξη ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και την εξυπηρέτησή τους. Επίσης, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Ταυτόχρονα, αναλογιζόμενοι την αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως, δημιουργήσαμε τη γραμμή πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Παράλληλα, όλες οι δομές αλληλεγγύης του Δήμου μας- Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Παροχή Συσσιτίου κ.λπ.- συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προστατευθούν με αξιοπρέπεια οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας και οι εκατοντάδες πολίτες που οφελούνται και το έχουν ανάγκη.
Στην όλη προσπάθειά μας, βασικοί συντελεστές παραμένουν οι εργαζόμενοι του Δήμου, οι οποίοι επιτελούν το καθήκον τους, αλλά και εθελοντές από την κοινωνία των πολιτών.
 
Στο πλευρό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων
Όταν η παρούσα καραντίνα και η υγειονομική έκτακτη ανάγκη τελειώσει, τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο. Τα αλυσιδωτά γεγονότα που έχουν πυροδοτηθεί από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, μας προϊδεάζουν για τις ολοένα δυσκολότερες ημέρες που ξημερώνουν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, καθώς και στον χώρο των εργατικών δικαιωμάτων.
Η κοινωνία μας βιώνει περίπου εδώ και 10 χρόνια τις άγριες επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας. Η φτώχεια είναι παρούσα στη χώρα μας εδώ και χρόνια και πιθανότατα πολύ σύντομα να πάρει τραγικά μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι συνεπώς βέβαιο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα γενναία μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των πολιτών και των επιχειρήσεων θα οδηγηθούμε σε έναν πραγματικό όλεθρο.
Από την πλευρά μας και αναλογιζόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει, εξαιτίας της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, πολλοί επαγγελματίες και οικογένειες της πόλης, αποφασίσαμε ως Δήμος να προχωρήσουμε σε μια σειρά από έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση επιχειρήσεων της περιοχής. Επιδιώκουμε έτσι να δώσουμε πνοή στην οικονομία της πόλης, στοχεύοντας παράλληλα στον, όσο το δυνατόν περισσότερο, περιορισμό των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα αποφασίσαμε: -Απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού) για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν οι ΠΝΠ.
- Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν οι ΠΝΠ.
-Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%) για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν οι ΠΝΠ.
- Απαλλαγή καταβολής των μισθωμάτων των κυλικείων των σχολείων και κατ’ επέκταση των αθλητικών χώρων και όλων των κυλικείων που μισθώνει ο Δήμος και οι σχολικές επιτροπές για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν οι ΠΝΠ.
- Απαλλαγή καταβολής των μισθωμάτων των εμπορικών μισθώσεων των καταστημάτων του Δήμου, που έχει αναθέσει την εκμετάλλευση ο Δήμος στην δημοτική επιχείρηση ΚΒΔΜ 2 ΑΕ για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν οι ΠΝΠ.
Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.
-Αποφασίστηκε ο συμψηφισμός τυχόν καταβληθέντων ποσών που αφορούν το χρονικό διάστημα απαλλαγής που ισχύουν οι περιορισμοί.
--Ρύθμιση καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων των περιπτέρων σε (3) τρείς δόσεις και μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 31/7/2020 έως 30/11/2020.
- Απαλλαγή καταβολής των τροφείων του Βρεφονηπιακού Σταθμού που λειτουργεί στο κτίριο «ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ» στη Δραπετσώνα για τις ανάγκες του Λιμενικού με Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο μας, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

Ωστόσο, το βασικό και αναγκαίο στην παρούσα φάση δεν είναι άλλο από τις άμεσες πρωτοβουλίες και τα σοβαρά μέτρα που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου, μετά τα περιοριστικά μέτρα, να ανοίξουν στο σύνολό τους τα μαγαζιά της πόλης και της χώρας με όλους τους εργαζομένους που απασχολούσαν πριν από αυτά. Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και απαραίτητα τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, για να αποφύγουμε να ζήσουμε και πάλι καταστάσεις μεγάλης ύφεσης, έκρηξης της ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας.

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι αυτό που ξημερώνει θα εξαρτηθεί και τελικά θα κριθεί από όλους και όλες εμάς, από τους λαούς και τον τρόπο που θα αντιδράσουν απέναντι στα νέα δεδομένα και τις νέες συνθήκες. πηγή