Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης απαντά σε 15 ερωτήσεις που του θέσαμε


Ο Γιώργος Γαβρίλης εκλέχτηκε Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά το 2014 με το ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου. 
Προφανώς η γνώμη μας γι'αυτόν τον δραστήριο συμπολίτη μας είναι αποσπασματική, μιας και δεν παρακολουθούμε από κοντά τις διαδικασίες και τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής.
Αναγκαστικά λοιπόν ότι μπορούμε να μάθουμε γι'αυτόν τον ήπιο συμπολίτη μας το μαθαίνουμε από τα έργα και τις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, από τη στάση που κρατά σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους πέντε δήμους του Πειραιά και από τις σχέσεις που καλλιεργεί με πολίτες και με τα θεσμικά όργανα της περιοχής μας.
Από όλα αυτά μόνο καλά λόγια μας βγαίνει να πούμε για τον Γιώργο Γαβρίλη, παρόλες τις όποιες διαφωνίες μας σε κάποια θέματα.
 Έχει τύχει επίσης να ακούσουμε από ανθρώπους που από διάφορες θέσεις έχουν με κάποιον τρόπο συνεργαστεί μαζί του, άνθρωποι που κινούνται σε όλους τους πολιτικούς χώρους παρακαλώ, να μιλούν γι'αυτόν με πολύ καλά λόγια. Κι αυτό στην εποχή μας είναι κάτι που σπανίζει και αξίζει να το προσέχουμε.
Ακολουθεί η πρώτη συνέντευξη που μας έδωσε καταχείμωνο. Για τις ερωτήσεις συνεργάστηκαν εκ μέρους της ιστοσελίδας Σταγόνα ο Θεολόγος Ιγνατιάδης και εκ μέρους του μπλογκ Δραπετσίνι ο Νίκος Χάνος.


1η: Ο θεσμικός ρόλος της Αντιπεριφέρειας Πειραιά και οι σχέσεις με τους Δήμους της περιοχής.
Απάντηση: Τυπικά το θεσμικό πλαίσιο, υπό το οποίο συγκροτούνται και λειτουργούν οι Περιφέρειες και κατ’ επέκταση οι Περιφερειακές Ενότητες (Αντιπεριφέρειες) ρυθμίζονται από τον «Καλλικράτη». Η Περιφέρεια μπορεί να εκπονεί μελέτες και εκτελεί έργα είτε μέσω των δικών της Τεχνικών Διευθύνσεων, είτε να χρηματοδοτεί έργα των Δήμων αφού προηγουμένως υπογραφεί προγραμματική σύμβαση.
Μετά από 7 χρόνια εφαρμογής του νόμου έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα και απαιτούνται μεγάλες αλλαγές. Όμως, για να έχουν οι αλλαγές απτά αποτελέσματα προέχει να υπερβούμε το μνημονιακό πλαίσιο, στο οποίο έχει περιοριστεί να κινείται η Αυτοδιοίκηση, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο θεσμικά κατοχυρωμένο κοινωνικό ρόλο της.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες θέσαμε, από την ανάληψη των καθηκόντων μας, ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της Αντιπεριφέρειας, των Δήμων και των Φορέων της περιοχής και τώρα, περίπου 3,5 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι το έχουμε επιτύχει.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Όχι στα καζάνια. Διεκδικούμε τη ζωή!



Συγκέντρωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 2.00 μ.μ.

Όχι στα καζάνια. Διεκδικούμε τη ζωή!
Πριν από είκοσι περίπου χρόνια κλείσανε τα εργοστάσια της περιοχής. Μαζί με τη θλιβερή πρωτιά στους καρκίνους και την αφόρητη δυσοσμία τους, πήρανε και χιλιάδες θέσεις εργασίας, «δώρο» στους νέους «παράδεισους» κακοπληρωμένης εργασίας. 
Εμείς, κάτοικοι αυτής της γωνιάς της πόλης, πιστέψαμε πως τουλάχιστον θα ανασαίνουμε στους καιρούς της αποβιομηχάνισης.  Για είκοσι σχεδόν χρόνια βλέπαμε κλειστό το δρόμο για την παραλία, αλλά δεν σκουπίζαμε πια  θειάφι στις αυλές και στα μπαλκόνια μας. 

Κι όμως…, λίγο πριν δούμε το δρόμο για την παραλία να ανοίγει και μια πρωτόγνωρη βόλτα στη θάλασσα να εμφανίζεται στις γειτονιές μας, η βρώμα ήταν και πάλι εδώ. Έμπαινε και μπαίνει ξανά στα σπίτια μας από τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα. Μόνο που τώρα δεν φέρνει μαζί της τις δουλειές του παρελθόντος. 
Είναι μόνη της. Ενοχλητική, εκνευριστική, απρόβλεπτη, ανυπόφορη κι απειλητική. Τα καζάνια της ΟilONe ξερνάνε βρώμα και αρρώστια, χωρίς την παλιά παρηγοριά, το μεροκάματο. Τα κοντινά σπίτια και σχολεία την αναπνέουν καθημερινά, όσοι βρίσκονται λίγο πιο μακριά  κάθε φορά που ο άνεμος φυσάει απ’ το νότο ή τη δύση και όσοι ζητούν λίγη ηρεμία στην παραλία των Λιπασμάτων συνέχεια. Οι καλοκαιρινές συναυλίες και το αναψυκτικό στην καντίνα μπλέκονται με τη μυρωδιά των καζανιών που θυμίζει δακρυγόνο και χαβούζα. Γιατί; Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μια ελεύθερη από βρώμες παραλία; Γιατί πρέπει να κλείνουμε και πάλι τα τζάμια μας; 

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ανεχθούμε αυτή την πραγματικότητα. Αν η ρύπανση των εργοστασίων, συνόδευε παλιά (και) την περηφάνεια του μεροκάματου, σήμερα συνοδεύει μονάχα το επιχειρηματικό κέρδος και τον κυνισμό του. Τα αφεντικά της OilOne  αδιαφορούν για τον δικό μας αέρα.  Τον αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία πλουτισμού. Αρνούνται ακόμη και την ύπαρξη της ρύπανσης. Μας βγάζουν τρελούς, μίζερους, γκρινιάρηδες.
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Πρέπει να τους διώξουμε. Δεν θα θυσιάσουμε τον αέρα μας, για να αυγατίζουν οι περιουσίες τους. Δεν θα θυσιάσουμε τη βόλτα στη θάλασσα και τη δροσιά της γι’ αυτούς. Η άδεια που τους έδωσαν το Γενάρη του ’15, λίγο πριν τις εκλογές, όπως και η επέκταση της, που δόθηκε το καλοκαίρι του ’17,πρέπει και να ανακληθούν. Η OilOne πρέπει να απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές. 

Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να πάρει καθαρή θέση. Είναι με το δικαίωμα στην υγεία και το καθαρό περιβάλλον των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής ή με το θράσος των επιχειρηματιών της OilOne; Θα οδηγήσουν την OilOne και τα καζάνια της μακριά από την πόλη μας ή θα την αφήσουν να επιβαρύνει την αναπνοή μας και να απειλεί την υγεία μας;

Για να καθαρίσει ο αέρας μας, πρέπει να σηκωθούμε. Να ονειρευτούμε από κοινού μια άλλη παραλία, φιλόξενη και καθαρή. Να οργανωθούμε και να ενωθούμε στον αγώνα. Να εξηγήσουμε σε κάθε συμπολίτη μας τη δυνατότητα να κερδίσουμε μια καλύτερη ζωή. Να τον καλέσουμε στο πλευρό μας.


  •  άμεση ανάκληση της άδειας εμπορίας που δόθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στην OilOne,
  • επανεξέταση-ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη λειτουργία της βιομηχανίας,
  • σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της OilOne  και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων (Lafarge, δεξαμενών ΕΛΠΕ) από την πόλη μας

  Όλοι  στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 2.00 μ.μ. 

Λεωφορείο θα αναχωρήσει από το παλιό Δημαρχείο Δραπετσώνας στις 13.30 και από τον ΗΣΑΠ Πειραιά στις 13.45

Σύλλογοι Εκπ/κων Π.Ε.: Πειραιά «η Πρόοδος», Νίκαιας,Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Σαλαμίνας, Αργοσαρωνικού.
Σύλλογοι γονέων: 1ου Δημ. Σχ. Δραπετσώνας, 2ου Δημ. Σχ. Δραπετσώνας, 4ου Δημ. Σχ. Δραπετσώνας
Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός σύλλογος «Άγιος Μηνάς» πηγή

Hellas ή Greece;

Hellas ή Greece; Πώς μας αποκαλούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι 
 





Το θέμα των σχεδιαστών του παρακάτω χάρτη ήταν πώς αποκαλούν την Ελλάδα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Oι πιο συνηθισμένες ονομασίες είναι Grecia, Grecko, Greeka, Greece και Grekland που προέρχονται από το λατινογενές Γραικός.
Οι Τούρκοι και γενικά οι ανατολίτες μας λένε Yunanistan ή Yunan που υποδηλώνει προέλευση από την Ιωνία (Μικρά Ασία). Μόνο οι Νορβηγοί μας αποκαλούν Hellas!

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Η τροποποίηση, της τροποποίησης...


Στις 2-2-2018 δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση «Καθορισμός λειτουργίας των σχολικών επιτροπών και ρύθμιση οικονομικών θεμάτων αυτών», η οποία τροποποιούσε την ΥΑ για λειτουργία των σχολικών επιτροπών και αντιμετώπιζε προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από την κακή λειτουργία σχολικών επιτροπών.

 Η απόφαση, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών στο διοικητικό συμβούλιο των σχολικών επιτροπών, γεγονός που ανέτρεπε τις ισορροπίες, και σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είχε την απόλυτη πλειοψηφία η διοικούσα παράταξη σε έναν δήμο. 
Ο κύριος στόχος  αυτής της ρύθμισης ήταν η κατανομή των φτωχικών κονδυλίων για την λειτουργία των σχολείων, βασικό έργο των σχολικών επιτροπών, να γίνεται κυρίως με εκπαιδευτικά κριτήρια και όχι με αυτοδιοικητικά. Δυστυχώς υπήρχαν περιπτώσεις όπου σχολικές επιτροπές έδιναν ελάχιστα χρήματα στα σχολεία ή δεν τα έδιναν στη ώρα τους.

Δυστυχώς την επομένη δημοσίευσης της απόφασης, ξέσπασε πόλεμος δηλώσεων, έβγαλε ανακοίνωση ακόμα και η ΚΕΔΕ, και 20 μέρες μετά, στις 25-02-2018, ήρθε η τροποποίηση της απόφασης.
 Όλα παραπέμπονται για το μακρινό μέλλον, για το Σεπτέμβριο του 2019. Για ένα καθαρά εκπαιδευτικό θέμα υπερίσχυσε η λογική του ελέγχου της πλειοψηφίας από τη διοικούσα παράταξη. Πραγματικά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η λειτουργία τέτοιων οργάνων, όταν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τώρα όλοι ησύχασαν και η ζωή συνεχίζεται! 
Πώς είπατε; Έπιασαν τόπο - και εδώ - οι πιέσεις των δημάρχων;

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

«ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων


Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης στους Δήμους για ασφάλεια μαθητών,επισκευή αύλειων χώρων σχολικών κτιρίων. Με έγγραφό του ο Υπουργός Εσωτερικών καλεί τους Δήμους της Χώρας για την υποβολή προτάσεων έτσι ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων. Η πρόσκληση συνοδεύεται από παράρτημα με τα ανώτατα όρια χρηματοδότησης των Δήμων

Η πρόσκληση αυτή αφορά στη χρηματοδότηση των Δήμων για την επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης, που στόχο έχει τη βελτίωση των υποδομών της Α/βαθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ (€).

Καθορίζεται ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο (Δήμο), το οποίο διαμορφώνεται σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
Ο αριθμός μαθητών με συντελεστή βαρύτητας 70%.
Ο αριθμός τμημάτων των σχολείων με συντελεστή βαρύτητας 30%.
Ελάχιστο ποσό κατανομής 5.000,00€.

Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των Δήμων. Η παράταση δίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
 
 Επιλέξιμες δαπάνες είναι:
Κάθε είδους δαπάνη που αφορά στην επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων. Συναφείς δράσεις (ενδεικτικά αναφέρονται) :

  • Κατασκευή ραμπών πρόσβασης ΑΜΕΑ που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στον χώρο του σχολείου
  • Παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας των μαθητών κατά την προσέλευση και πρόσβαση στα σχολικά κτίρια, ήτοι διαγραμμίσεις οδών,
  • τοποθέτηση ανακλαστικών οδοστρώματος και εγκατάσταση προειδοποιητικών πινακίδων περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων και πινακίδων σήμανσης.
ΕΔΩ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Όχι στα καζάνια! Συγκέντρωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος


Όχι στα καζάνια. Διεκδικούμε τη ζωή!

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 2.00 μ.μ. 
Λεωφορείο θα αναχωρήσει από το παλιό Δημαρχείο Δραπετσώνας στις 13.30 και από τον ΗΣΑΠ Πειραιά στις 13.45

άμεση ανάκληση της άδειας εμπορίας που δόθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στην OilOne,
επανεξέταση-ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη λειτουργία της βιομηχανίας,
σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της OilOne και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων (Lafarge, δεξαμενών ΕΛΠΕ) από την πόλη μας

Σύλλογοι Εκπ/κων Π.Ε.: Πειραιά «η Πρόοδος», Νίκαιας, Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Σαλαμίνας, Αργοσαρωνικού.
Σύλλογοι γονέων: 1ου Δημ. Σχ. Δραπετσώνας, 2ου Δημ. Σχ. Δραπετσώνας, 4ου Δημ. Σχ. Δραπετσώνας
Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός σύλλογος «Άγιος Μηνάς»

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ο χατζηκυριάκειος «Ηρακλής»

Πώς η ΑΓΕΤ έφθασε να γίνει η πρώτη εξαγωγική τσιμεντοβιομηχανία της Ευρώπης

Ο δημιουργός της ΑΓΕΤ καθιέρωσε το τσιμέντο ως πρώτο οικοδομικό υλικό

Στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ από τον 20ό στον 21ο αιώνα και ενώ στο διάστημα της τελευταίας 15ετίας εμφανίστηκαν στην ελληνική οικονομική ζωή πλήθος νέες και δυναμικές εν πολλοίς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα νέα επιχειρηματικά «τζάκια», υπάρχουν αρκετές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που είτε έχουν κλείσει ή σύντομα πρόκειται να γιορτάσουν την πρώτη εκατονταετία της ζωής τους. Είναι κάποιες γνωστές και άγνωστες επιχειρήσεις που συνεχίζουν την οικονομική δραστηριότητά τους, οι περισσότερες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ στα ίδια αυτά χρόνια κάποιες άλλες περισσότερο γνωστές έπαψαν να υπάρχουν. Στην καταγραφή της ιστορίας τους, η οποία επί της ουσίας αποτελεί ιστορία της ελληνικής οικονομίας, αποβλέπει η έρευνα του «Βήματος της Κυριακής».

Αν η δημιουργία του τσιμεντοποιείου «Τιτάν» το 1902 οφείλεται στην ιδέα ενός ανθρώπου και στη συγκέντρωση δυνάμεων μιας ομάδας κορυφαίων επιχειρηματιών της εποχής, η εμφάνιση και η ανάδειξη του δεύτερου τσιμεντοποιείου, που καταξιώθηκε όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στο διεθνή χώρο, της ΑΓΕΤ, οφείλεται σε ορισμένα ιστορικά... «τυχαία» γεγονότα και αποτελεί δημιούργημα του ίδιου δαιμόνιου ανθρώπου: του Ανδρέα Χατζηκυριάκου.

Ολα άρχισαν το 1910, όταν οι υπόλοιποι μέτοχοι του «Τιτάνα» αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων χωρίς να συμπεριλάβουν μεταξύ των μετόχων της τον Α. Χατζηκυριάκο. Τότε εκείνος πούλησε το μερίδιό του στον όμιλο Κανελλοπούλου - Ζαχαρίου και «αφού διά της τελείας αποχωρήσεώς του απηλλάγη κάθε δεσμεύσεως, έφυγε το 1910 διά την Κωνσταντινούπολιν, όπου προσεκλήθη να διοργανώση το εργοστάσιον τσιμέντων Arslan, το οποίο εκτίζετο δι' ελληνικών κεφαλαίων εις τον κόλπον της Νικομηδείας.

Στις 7 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το λιμάνι

Εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης των φορέων, στην υποβληθείσα μελέτη ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά (master plan) από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), μετά και τις αντιδράσεις δήμων της περιοχής, ότι ο χρόνος που δόθηκε από τη διοίκηση του ΟΛΠ ήταν ανεπαρκής, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις και διαφωνίες από τους δήμους στο προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Η ΕΣΑΛ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστο Λαμπρίδη στο υπουργείο Ναυτιλίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από συναρμόδια υπουργεία, έκρινε σκόπιμο ότι η ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 07/03/2018 και η διοίκηση του ΟΛΠ θα πρέπει να δώσει στους φορείς διαβούλευσης, το αναγκαίο υλικό προκειμένου να λάβουν θέση επί αυτής.

Οι προτάσεις των δήμων θα πρέπει να εξεταστούν από τον ΟΛΠ σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να υιοθετηθούν.
Στην περίπτωση που ο ΟΛΠ αποδεχτεί προτάσεις των δήμων θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο τροποποίησης, ενώ στην περίπτωση που κάποιες από αυτές απορρίψει, θα πρέπει να δώσει αιτιολογημένη πρόταση.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Με το εκπαιδευτικό κίνημα κι όχι με την ΚΕΔΕ ο Δήμος Κερατσινίου -Δραπετσώνας

  Σε ανακοίνωση του  ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πειραιά  "η Πρόοδος" καταφέρερετε εναντίον της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναφέρει ότι η κινητοποίηση που οργανώνουν από κοινού την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο συνιστά "κήρυξη πολέμου". 

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται θετικά η στάση του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας ο οποίος συντάχτηκε με το εκπαιδευτικό κίνημα και όχι με τα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν υποτάχθηκε σε συντεχνιακές λογικές και δεν υλοποίησε την απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. για το κλείσιμο των Δήμων την Τρίτη 20 Φλεβάρη.

Ακολουθεί η  ανακοίνωση με το ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον
<Με την προώθηση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανοίγει και πάλι το κορυφαίο ζήτημα του δημόσιου νηπιαγωγείου. Από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι:

Κορυφαίο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος αποτελεί η άμεση θεσμοθέτηση σε όλη την επικράτεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Η πολιτική των μνημονιακών περικοπών διαιωνίζει τη λειτουργία παράλληλων δομών προσχολικής αγωγής, μεταθέτοντας διαρκώς στο μέλλον τη θεσμοθέτηση του δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου περιορίζοντας στην εφαρμογή του μόνο στις περιοχές που δεν απαιτείται καμία επιπλέον δημόσια δαπάνη.

Παρουσίαση βιβλίου: «Η ΑΡΓΥΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»

Την ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 Φεβρουαρίου 2018 ώρα 7μμ.,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, Αμφιάλη οι εκδόσεις «Ν & Σ Μπατσιούλας» παρουσιάζουν το καινούριο βιβλίο του Γιώργου Τσιρίδη "Η ΑΡΓΥΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ"
Πρόκειται για ένα «επικό» μυθιστόρημα, 610 σελίδων που εκτυλίσσεται την εποχή των Ατλάντων (9.600 π.Χ.) και την ύστερη νεολιθική εποχή (3.600 π.Χ.).
Στηριγμένο στον Πλάτωνα, τον Ησίοδο, στις σύγχρονες ανακαλύψεις για την προϊστορία και στην φαντασία του αναγνώστη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τον συγγραφέα: «Η ΑΡΓΥΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»
<Το βιβλίο, πέρα από την λογοτεχνική του αξία (μικρή ή μεγάλη θα το πείτε εσείς εκ των υστέρων) έχει ενδιαφέρον και μόνο από το θέμα που πραγματεύεται και από τον τρόπο που το αντιμετωπίζει. Το γεγονός ότι η δράση τοποθετείται χρονικά στο 9.600 π.Χ. και το 3.600 π.Χ. είναι ήδη ένα στοιχείο ενδιαφέροντος ή έστω περιέργειας. Η Ατλαντίδα και η Νεολιθική εποχή δίνουν το πλαίσιο ως προς τον χρόνο ενώ τόποι γύρω από το Αιγαίο (Κρήτη, Αργολίδα, Αττική, Νησιά) και έξω από τις Ηράκλειες Στήλες (το σημερινό Γιβραλτάρ) δίνουν τους χώρους όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα.

"Είμαι δυσλεκτικός"

"Δεν είμαι χαζός, είμαι δυσλεκτικός": αυτή είναι η κραυγή αγωνίας ενός παιδιού που βασανίζεται από τη δυσλεξία και αδυνατεί να παρακολουθήσει το μάθημα, όχι επειδή δε θέλει αλλά επειδή γύρω του ορθώνονται χιλιάδες εμπόδια που πασχίζει να ξεπεράσει! 
Ένα βίντεο φοιτητών, μια συλλογική προσπάθεια, βασισμένη σε αληθινή εμπειρία…

Στην αρχή του βίντεο βλέπουμε τον μαθητή στην τάξη την ώρα του μαθήματος, ώσπου η κάμερα "μπαίνει" στο μυαλό του και παρακολουθούμε το… λαβύρινθο της σκέψης του και τις δυσκολίες που του προκαλούν τα βιβλία και οι επιπλέον γνώσεις…

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Επτά ιστορίες εργαζόμενων ανθρώπων


 «Μας Έχουν Πηδήξει τα Όνειρα»
 - Αυτή Είναι η Νέα Εργατική Τάξη στην Ελλάδα
Είμαστε μια γενιά αριθμών. Στην αρχή χαρακτηριστήκαμε ως η γενιά των 700 ευρώ. Μετά, υποβαθμιστήκαμε σε γενιά των 400. Είμαστε αυτοί που καθοριζόμαστε από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα ξεχειλωμένα ωράρια, την εργασιακή επισφάλεια. Η γενιά που αδυνατεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο μέχρι τα 30. Κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη, παλεύει να επιβιώσει. Η γενιά που δεν ονειρεύεται.

Ξόδεψε τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης σε αναγνωστήρια, αίθουσες εξετάσεων και περιστασιακές δουλειές. Οι επιδιώξεις της εξαντλούνται στην καταβολή του ενοικίου στο τέλος του μήνα. Με το ακουστικό στο αυτί ή τον δίσκο στο χέρι, αγωνίζεται καθημερινά, για να συνεχίζει να υπάρχει.

Με την υπογραφή του τέταρτου μνημονίου προ των πυλών, συλλέξαμε επτά ιστορίες εργαζόμενων ανθρώπων των οποίων η νεότητα συνέπεσε με τις πολιτικές λιτότητας. Η νέα εργατική τάξη στην Ελλάδα μπορεί να μη δουλεύει με φόρμα εργασίας, προσφέρει, ωστόσο, τις υπηρεσίες της σε πολύ χαμηλή τιμή.

Χρύσα Τσιτροπούλου, 30 ετών, καθηγήτρια αγγλικών
Δεν ξέρω αν μπορώ να πω ότι κάνω δύο ή περισσότερες δουλειές, επειδή θεωρητικά έχω πολλούς εργοδότες. Εργάζομαι σε ένα φροντιστήριο και παραδίδω ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών σε παιδάκια. Ξεκινάω κάθε μέρα περίπου στις δύο το μεσημέρι και τελειώνω οκτώ, εννιά, κάποιες φορές και στις δέκα το βράδυ, ανάλογα με τις μετακινήσεις που χρειάζεται να κάνω.

Αρχαιολογικός Περίπατος στον Πειραιά

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες ονόμαζαν Ακτή ολόκληρη την Αττική. 
Αργότερα η ονομασία Ακτή αποδόθηκε στη λεγόμενη σήμερα Πειραϊκή χερσόνησο, δηλαδή από το σημερινό Πασαλιμάνι έως και τον κεντρικό λιμένα του Πειραιά.
 Αυτή η περιοχή στα αρχαία χρόνια γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας καθώς ήταν ο μεγαλύτερος λιμένας της Αθήνας, και ίσως ολόκληρης της Ελλάδας, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των νεώσοικων.
Την Κυριακή 4 Μαρτίου αρχαιολογικός περίπατος στον Πειραιά, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. 
Η ξενάγηση μας θα ξεκινήσει από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, χρονολογούμενα από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Δίπλα από το μουσείο θα δούμε το θέατρο των ελληνιστικών χρόνων της Ζέας.
Κατευθυνόμενοι προς το λιμάνι της Ζέας θα κάνουμε μια στάση στο ιστορικό Ρολόι «Αυγό» του Πειραιά. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στοανατολικό μέρος της μαρίνας της Ζέας όπου θα ξεναγηθούμε στους αρχαίους νεώσοικους, τα αρχαιότερα δημόσια κτήρια του Πειραιά.
Τέλος θα επισκεφτούμε το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οπού θα γίνει και μάθημα ζωγραφικής για αυτούς που έχουν καλλιτεχνικές αναζητήσεις. πηγή

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ξεκινάει η ανάπλαση στο Καστράκι

Ένας υπερτοπικός πόλος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής πρόκειται να δημιουργηθεί στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, με την ανάπλαση της περιοχής Καστρακίου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του σχετικού έργου, προϋπολογισμού 3.568.668,99 ευρώ με ΦΠΑ.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός νέου πάρκου στην όμορη περιοχή με τον αρχαιολογικό χώρο, με υποδομές πολιτισμού και αναψυχής (ανοικτό θέατρο, παιδική χαρά, αναψυκτήριο) και με ζώνες πρασίνου, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ο χώρος του Καστρακίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της Δημοτικής Ενότητας Δραπετσώνας, σε άμεση γειτνίαση με τον Δήμο Πειραιά, και περικλείεται από τις οδούς Ακτή Ηετιώνεια και Κανάρη.

Η κατασκευή του πάρκου, ως συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου, διατηρεί τη συνεκτικότητα με αυτόν, όσο και με τον αστικό ιστό, με στόχο την ανάδυση ενός υπερτοπικού πόλου λόγω της θέσης του χωροταξικά, αλλά και της ιστορίας του.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
  •  την ανακατασκευή και διαμόρφωση συνολικά του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής του Καστρακίου συνολικού εμβαδού 20.833,77 τ.μ., 
  • την αποπεράτωση του υφιστάμενου αναψυκτηρίου συνολικού εμβαδού 170,64 τ.μ., 
  • την αποπεράτωση του υφιστάμενου ανοικτού κυκλικού υπαίθριου θεάτρου πέντε βαθμίδων 300 θέσεων, 
  • την κατασκευή νέας παιδικής χαράς συνολικού εμβαδού 497,20 τ.μ., ε
  • κτεταμένες φυτεύσεις πρασίνου και κατασκευή αρδευτικού δικτύου καθώς και ηλεκτροφωτισμό συνολικά για τον χώρο.

Τέλος, τη δημοπράτηση, την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, την επίβλεψη κατασκευής του έργου και την παραλαβή του αναλαμβάνει ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Το χαμάμ πήγε... σχολείο

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Για περισσότερα από σαράντα χρόνια έμενε ένα κουφάρι απέναντι από το πολυϊατρείο της Ανάστασης, της γειτονιάς του Κερατσινίου που αναπτύχθηκε από τους ξεριζωμένους της Μικράς Ασίας.

Η περιοχή οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο νεκροταφείο, που πλέον διατηρείται μόνο για τους οικογενειακούς τάφους καθώς οι υπόλοιπες λειτουργίες του έχουν μεταφερθεί από χρόνια στο Σχιστό.
Η δυναμική γειτονιά του καλλικρατικού Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ήταν στην ουσία ακατοίκητη ώς το 1932 και στα όριά της λειτουργούσε μόνο το Νεκροταφείο της Ανάστασης, που είναι το παλιότερο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Ο πρώτος πυρήνας της ήταν οι 25 πέτρινες και κεραμοσκεπείς πολυκατοικίες, που εξασφάλισαν ένα αξιοπρεπές κεραμίδι για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Μορφωμένοι στη συντριπτική τους πλειονότητα και με δυναμισμό γρήγορα κέρδισαν θέση στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Την ίδια εποχή άρχισαν να αναπτύσσονται μεγάλες επιχειρήσεις που εξασφάλιζαν μεροκάματο αλλά συνετέλεσαν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση που αποτελεί το χαρακτηριστικό για όλους τους δυτικούς δήμους του λεκανοπεδίου. Οι παλιότεροι κάτοικοι της γειτονιάς θυμούνται το «τρενάκι», ένα είδος τελεφερίκ, που διέσχιζε την κεντρική λεωφόρο 25ης Μαρτίου και μετέφερε από αέρος πρώτη ύλη από τα λατομεία Αμφιάλης στο τσιμεντάδικο.

Το ανατολικό όριο της Ανάστασης είναι η σημερινή οδός Ελευθερίου Βενιζέλου.

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

2018: Έτος «κλειδί» για την ευρύτερη περιοχή Πειραιά

Από το Πέραμα μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και από το Κορυδαλλό μέχρι την Πειραϊκή, ένα μεγάλο στοίχημα παίζεται αυτή τη χρονιά για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Μέσα στο 2018 η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πέντε Δήμοι που αποτελούν την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ που, από διάφορους πόρους, κυρίως Κοινοτικούς, κατευθύνονται σε συγκεκριμένα έργα, τα οποία μάλιστα –και αυτό είναι πολύ σημαντικό- βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.
Η ανάπλαση του χώρου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Τουρκολίμανο, στα Λιπάσματα, στη Ηετιώνεια και στο Καστράκι στη Δραπετσώνα είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και εφόσον ολοκληρωθούν, θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης.

Παράλληλα, προωθείται η αστική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του «Παπαστράτου» (θέσεις πάρκινγκ, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, φωτισμός, μετατροπή των γραμμών του ΟΣΕ σε ποδηλατόδρομο) σε συνδυασμό με την ιδιωτική επένδυση στα τρία μεγάλα κτίρια της εταιρείας, δρομολογούν την αναβάθμιση μιας καθ’ όλα υποβαθμισμένης περιοχής.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Πειραιά, ο μεγαλύτερος Δήμος της περιοχής, έχοντας αναδειχθεί «πρωταθλητής» μεταξύ των δήμων όλης της χώρας με το φάκελο που κατέθεσε για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, έχει εξασφαλίσει 80 εκατ. Ευρώ για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων. Η κατασκευή ξύλινου «περίπατου» πάνω στα βράχια της Πειραϊκής, η μετατροπή της Χαριλάου Τρικούπη – από το λιμάνι έως το Πασαλιμάνι – σε ένα «βουλεβάρτο» με μεγάλα πεζοδρόμια και ψηλά δένδρα, η αξιοποίηση του στρατοπέδου Παπαγεώργη στα Καμίνια, είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα έργα που μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης και έχουν ενταχθεί στον συγκεκριμένο φάκελο.

Ενστάσεις για την ένταξη εγκαταστάσεων στους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής Λιπασμάτων

Με δήλωση του ο Ζ. Ζούπης, δημοτικός σύμβουλος - επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"  καταθέτει τις ενστάσεις του για την ένταξη εγκαταστάσεων  στους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής Λιπασμάτων (εδώ), θέμα το  οποίο θα συζητηθεί την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 14-2-2018.

< ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 Πήρα την πρόσκληση για το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 14-2 και απ΄ότι είδα ο Δήμαρχος έθεσε ως πρώτο θέμα την "Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ένταξη εγκαταστάσεων στους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής Λιπασμάτων". Είχε δεσμευτεί απέναντί μου, ότι θα φέρει σχετικό θέμα.
Μόνο που η εισαγωγή αυτού του θέματος πια, είναι παραπλανητική, αναδεικνύει βαθιά αντιδημοκρατικότητα και για άλλη μια φορά μετατρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο σε υποβαθμισμένο όργανο που επικυρώνει πρακτικές και αποφάσεις που ήδη άλλοι έχουν αποφασίσει πριν το Συμβούλιο και μάλιστα τις υλοποιούν! Τι καλείται επομένως να συζητήσει και να αποφασίσει; Μα να καλύψει τις παρατυπίες και παρανομίες που ήδη υπάρχουν. Να γίνει συνένοχο ...

Ας δούμε ορισμένα απλά πραγματάκια, γιατί τα άλλα θα τα πούμε στο Συμβούλιο και βέβαια όπως έχω προαναγγείλει θα πρέπει να απασχολήσουν άλλες Αρχές, άλλους θεσμούς.
- Το θέμα δεν έχει νόημα να συζητηθεί πια. Ήδη, κοντά ένα μήνα τώρα προχωράνε "εργασίες" χωρίς να έχει αποφασίσει κανείς. Το κατήγγειλα πριν λίγες μέρες, μετά από επίσκεψή μου με τον π. βουλευτή Κ.Λάλο και το δημοτικό σύμβουλο της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" Νίκο Βρετάκο.
- Το "σχέδιο" έχει δημοσιευτεί καιρό πριν από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων του Δημάρχου. Το ίδιο και το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του.
- Προχωρούν ήδη εργασίες που διαμορφώνουν μια περιοχή της Ανάπλασης, συνιστούν επομένως έργο στο σύνολό του, όπως έγινε και πέρυσι χωρίς να υπάρχει Μελέτη, συνολικός Προυπολογισμός, επιβλέπων μηχανικός, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον τρόπο υλοποίησής του. Όλα εν ολίγοις είναι στον αέρα, γίνονται παράνομα και παράτυπα. Μηχανικοί, Νομικοί και Μελετητές από όλη την χώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά από αυτά που γίνονται στον Δήμο μας και με τον τρόπο που γίνονται.
- Το έργο βαφτίζεται "κατασκευές", το έργο βαφτίζεται "προμήθειες", το έργο κατατμίζεται... Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά και ασφαλώς θα πρέπει να αποφανθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και η Δικαιοσύνη. Αυτό και θα γίνει.
- Απορώ πως καθορίζονται κόστη και ποσότητες αναγκαίων υλικών, χωρίς να υπάρχει συνολική Μελέτη. Ποιος σκέφτηκε αυτή την πατέντα άραγε; Κατανοεί η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι υπεύθυνοι των Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών ότι επωμίζονται σοβαρές ευθύνες και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις; Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για όσους δημοτικούς συμβούλους σηκώσουν το χέρι τους και ψηφίσουν την Τετάρτη, είτε καταλαβαίνουν είτε όχι. Ας επιλέξουν α στο όνομα μιας παραταξιακής πειθαρχίας, επιλέγουν να καλύψουν μια παρανομία

ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΤΗ ΙΔΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ. ΕΓΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΔΕ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Για όλα διακωμωδηθήκαμε. Η άποψή μας και οι προτάσεις μας, οι ερωτήσεις και ενστάσεις μας πετάχτηκαν στον κάλαθο των απορριμάτων
ΟΛΑ ΚΑΛΥΦΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΧΑΡΕΙ. Μόνο που ο λαός δεν πληροφορήθηκε - αδυναμία της Αντιπολίτευσης - τι κρυβόταν πίσω από τις σερπαντίνες και τα όμορφα ακούσματα .

ΦΕΤΟΣ, ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΤΟ 2018 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 2017 . Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θα ανεχτούν την σωρεία των παρανομιών, επειδή ο Δήμαρχος επείγεται να παρουσιάσει έργο ενόψει εκλογών. Που δεν θα ανεχτούν την καταστροφή της υπόθεσης της Ανάπλασης των Λιπασμάτων με τις αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη , ούτε τις προτάσεις του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού της Περιφέρειας, ούτε άλλες σκέψεις, προτάσεις, Μελέτες
Είπα και ελάλησα , αμαρτίαν ουκ έχω>

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο για τη νέα παρέμβαση στα Λιπάσματα

Την Τετάρτη 14-02-2018 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, θα συζητηθεί το σχέδιο και θα ληφθεί απόφαση για την ένταξη νέων εγκαταστάσεων στους κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή των Λιπασμάτων.  

Είναι αξιοσημείωτο, ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα.  Είναι ευκαιρία στη συνεδρίαση  να τεθούν όλα τα ερωτήματα και να διατυπωθούν οι ενστάσεις για τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο βέβαια είναι μακριά από το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού,  εάν όμως υλοποιηθεί όπως περιγράφεται θα αλλάξει την περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Πειραιά να περάσουν εκεί πολλά ευχάριστα καλοκαιρινά απογεύματα.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον χώρο είναι:
· Γήπεδο ποδοσφαίρου 5*5
· Γήπεδο τένις
· Γήπεδο καλαθοσφαίρισης
· Αποδυτήρια
· Υπαίθριο ανοιχτό θέατρο
· Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως καμαρίνια και WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ
· Αναψυκτήριο


Η επέκταση του σχεδίου περιλαμβάνει
νέες εγκαταστάσεις στηνπεριοχή Κράκαρη και περιοχή του Σιλό και ενοποίηση των χώρων με πεζοδρομο ο οποίος θα διατρέχει την περιοχή.

  ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΚΑΡΗ: Η περιοχή που ορίζεται στα ανατολικά από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη και τον ταινιόδρομο του εργοστασίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων (ΑΕΕΧΠ – Λιπάσματα Δραπετσώνας) και εκτείνεται προς τα δυτικά έως και το Μνημείο του Θεμιστοκλή – Φάρος θα διαμορφωθεί για την υποδοχή χρήσεων αναψυχής και αθλητισμού.
Συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν:
· 1 Γήπεδο καλαθοσφαίρισης
· Παιδική χαρά
· Αναψυκτήριο
· Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, φυλάκιο, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και χώρος στάθμευσης ποδηλάτων.

Αντιρρήσεις για το Master Plan του ΟΛΠ από δημάρχους και φορείς

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στις 7.2.2018, στο κεντρικό κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων, για να συζητηθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Master Plan) της Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) ΑΕ.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι:
 Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΟΛΠ ΑΕ καθορίζει για τα επόμενα χρόνια τους τρόπους ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει άμεση θετική ή αρνητική επίδραση στη λειτουργία των πόλεων, στη τοπική οικονομία και στη ποιότητα ζωής των πολιτών.
Για αυτό, οι Αυτοδιοικητικοί και άλλοι φορείς πρέπει να φροντίσουν ώστε η σχέση Λιμανιού- Πόλεων να μην καταστεί ετεροβαρής με ζημία των Πόλεων.
Ωστόσο, όπως επανέλαβαν, η διαβούλευση αν και αποτελεί συμβατική υποχρέωσή της ΟΛΠ ΑΕ, γίνεται με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, με αποτέλεσμα να καθίσταται μια προσχηματική διαδικασία, που συνιστά αντισυμβατική αντιμετώπιση. 

Γενικές επισημάνεις και διαπιστώσεις ως προς το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου:
1. Δεν έχουν παρασχεθεί, ως οφειλόταν, επαρκή και αναλυτικά στοιχεία για τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που περιγράφονται στο master plan.
Ειδικότερα, δεν έχουν τεθεί υπ’ όψιν μας προβλέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας τόσο των νέων δραστηριοτήτων όσο και της επέκτασης των υφισταμένων χρήσεων καθώς επίσης και της ηχορύπανσης εξαιτίας της λειτουργίας βαρέων μηχανημάτων (γερανογέφυρες κλπ) έναντι πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Aυτό θα είναι το νέο πρόσωπο της Δραπετσώνας


    του Γιάννη Πανταζόπουλου
Στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή» έλεγε ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια που συνόδευε για πολλά χρόνια την προσφυγική περιοχή στην ευρύτερη θαλάσσια ακτογραμμή της Αττικής. Όμως η πολυαναμενόμενη ανάπλασή της θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Από το περασμένο καλοκαίρι που πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ «Λιπάσματα 2017 - Φεστιβάλ στη θάλασσα», η Δραπετσώνα οδηγείται σταδιακά σε μια άνθηση, αφήνοντας πίσω της την περίοδο της εγκατάλειψης.
 Να υπενθυμίσουμε ότι η επικείμενη ανάπλαση αφορά τα 640 στρέμματα της πρώην λιμενοβιομηχανικής περιοχής Λιπασμάτων. Αναμφίβολα, ο συγκεκριμένος οικισμός φέρει ένα ιστορικό βάρος, με βιομηχανίες, εργοστάσια και προσφυγικό παρελθόν. 
Το εργοστάσιο λιπασμάτων, που αποτελεί και το επίκεντρο της μητροπολιτικής ανάπλασης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1909, γράφοντας τη δική του ιστορία για 90 ολόκληρα χρόνια. Από το 1999, οπότε το εργοστάσιο έκλεισε, η περιοχή αφέθηκε στην εγκατάλειψη.
 
 Tο σημείο που κάποτε κυριάρχησε ως ενεργειακός κόμβος με την εμβληματική καμινάδα και τα χνάρια της βιομηχανικής ιστορίας να το ακολουθούν προβλέπεται να αποκτήσει και πάλι ζωή, ώστε, σε συνδυασμό με την εγγύτητα του θαλάσσιου τοπίου, να μετεξελιχθεί σε έναν δημόσιο χώρο με νέο περιεχόμενο, κυρίως προσβάσιμο από όλους.
 Όμως, εδώ και λίγους μήνες, μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που οργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου και διεξήχθη ανάμεσα σε 21 υποψηφίους, το αρχιτεκτονικό γραφείο IO CARYDI με επικεφαλής την αρχιτέκτονα και πολεοδόμο δρα Ηώ Καρύδη, πλαισιωμένο από μια πλήρη διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων (Β. Βασιλειάδης, Δ. Βενιζέλος), πολεοδόμων (Δ. Μπαλαμπανίδης, Ε. Πατατούκα, Α. Καρύδη), περιβαλλοντολόγων (Π. Παναγιωτίδης, Α. Κεφάλα), τη γραφιστική υποστήριξη της deworks.co (Δ. Τζαβάρας) και των Β. Κανελλοπούλου και Α. Τσώκου Παππά, έλαβε το 1ο βραβείο. 
 
Βασικός στόχος της πρότασης είναι η επαναχρησιμοποίηση του χώρου, με το υγρό στοιχείο να λειτουργεί ως αναπόσπαστο τμήμα και κεντρική ιδέα το τρίπτυχο «ανάπτυξη - αναβάθμιση - αξιοποίηση», βάσει της οποίας η περιοχή της Δραπετσώνας αναμένεται να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο πόλο έλξης, ώστε να ζωντανέψει η σχέση της πόλης με την παράκτια ζώνη.

Στην ερώτηση τι περιλαμβάνει η πρότασή της και πού επικεντρώνεται, η κ. Καρύδη απαντά στη LiFO: «Η πρόταση που παρουσίασε η ομάδα του γραφείου IO CARYDI αποτελεί πρότυπο παράδειγμα για τον ελληνικό χωρικό σχεδιασμό. Πρόκειται για μια πρόταση που δεν βασίζεται στην εντατική υπερ-εκμετάλλευση της γης, η οποία παραδοσιακά έχει εκφραστεί σε γειτονικές μητροπολιτικές αναπλάσεις µε την υψηλή συγκέντρωση χρήσεων και κτιρίων αλλά και την ελαχιστοποίηση των φυσικών περιοχών σε ρόλο παθητικού σκηνικού που πλαισιώνει μια αστική παρέμβαση. 
Αντιθέτως, βασίζεται στην προστιθέμενη αξία του τόπου, στην ίδια τη φυσιογνωμία του φυσικού τοπίου, συνθέτοντας ένα ενιαίο πάρκο πρασίνου με πρόσβαση σε ενιαίο παράκτιο περίπατο μέσα από ήπιες παρεμβάσεις, οι οποίες, σε επίπεδο αποδοτικών χρήσεων, δημιουργούν υποδομές για διαφοροποιημένη αναψυχή και πολιτισμό στον θαλάσσιο ορίζοντα». 

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Oil-One

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά "Η Πρόοδος" επανέρχεται και στη βάση όσων συζητήθηκαν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 και αποτυπώθηκαν στο δελτίο τύπου της σύσκεψης των μαζικών φορέων ενάντια στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της Oil-One, με πρόταγμα την κοινή απαίτηση για:
άμεση ανάκληση της άδειας εμπορίας που δόθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στην Oil-One,
επανεξέταση-ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη λειτουργία της βιομηχανίας,
σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της Oil-One και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων (Lafarge, δεξαμενών ΕΛΠΕ) από την πόλη μας
 με κάλεσμα του προτείνει στους συλλόγους εκπαιδευτικών Πειραιά  την πραγματοποίηση κινητοποίησης στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.
καθώς και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, όπως μοίρασμα ανακοίνωσης που καλεί στην κινητοποίηση και την ανάρτηση  πανό σε επίκαιρα σημεία της περιοχής με τις υπογραφές όλων των φορέων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και σύνθημα:  ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ

Μέσα στη γενική ησυχία που υπάρχει γύρω από το θέμα, η πρωτοβουλία είναι σημαντική και αξίζει να βρει μιμητές.

Να μπει τέλος στο έγκλημα απέναντι στην ανάπλαση των Λιπασμάτων

*Δήλωση Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Ζαχαρία Ζούπη, επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ» 

Πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε τον χώρο της Ανάπλασης των Λιπασμάτων. Ήμουν εγώ, ο π. Βουλευτής Κ.Λάλος και ο Δημοτικός σύμβουλος της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» Ν. Βρετάκος. Απογοήτευση ... Μια από τα ίδια... Ο αγωνιστής Δήμαρχός μας ετοιμάζεται να μας εκπλήξει και πάλι με νέα έργα στην περιοχή, έργα που τα αποφάσισε ασφαλώς μόνος και τα υλοποιεί απ΄ότι φαίνεται όχι με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά με τον Γενικό Γραμματέα και με την βοήθεια κάποιων από τους εκατοντάδες συμβασιούχους που διαθέτει (βλέπετε, για να μην ξεχνάμε και το «αριστεριλίκι» ο Δήμαρχός μας είναι ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας) και οι οποίοι παίρνουν οδηγίες μόνο από τον κύριο Γενικό! Βλέπετε στον Δήμο μας δεν γίνονται πια οι παρεμβάσεις με επιβλέποντες μηχανικούς και στην βάση μελετών, όπως πρέπει και όπως είναι και νόμιμο. Θα σταθούμε όμως σ΄αυτά τα θέματα παρακάτω.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Το ερέθισμα για την επίσκεψη ήταν κάποια δημοσιεύματα σε δύο τοπικά blog που μας ενημέρωναν για το νέο σχέδιο του Δημάρχου για την περιοχή από τον όρμο Κράκαρη. Υπήρχαν μάλιστα και φωτο ! Θυμήθηκα το σχέδιο που είχε ο προηγούμενος Δήμαρχος με το σχέδιό του γα την FORMULA. 

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Κερατσίνι

Το πρόγραμμα για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις έχει ως εξής: 

· Σάββατο 10/02/2018,
- στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κύπρου.  
Η κλόουν σφυριχτρούλα έρχεται στην πόλη μας!  Μουσική σε αποκριάτικους ρυθμούς, μουσικοχορευτικοί διαγωνισμοί με δωράκια στους νικητές, μαλλί της γριάς για όλους σε διάφορα χρώματα, μαγικά, παιχνίδια και πολλά ακόμα σε ένα δίωρο πάρτι για παιδιά και για όσους αισθάνονται παιδιά.
- στις 10:30 το πρωί, στην οδό Παύλου Φύσσα.
Καρναβαλιστές του Καλλιτεχνικού οργανισμού «Μορφές έκφρασης»
Η ομάδα καρναβαλιστών με αφετηρία τη διασταύρωση των οδών Π. Φύσσα και Λεωφ. Σαλαμίνος, μας παρασύρει σε μια ανέμελη και χαρούμενη αποκριάτικη παρέλαση για να τραγουδήσουμε παλιά αποκριάτικα τραγούδια αλλά και να χορέψουμε το γαϊτανάκι που στήνεται σε διάφορα σημεία. 
Μουσικοί, ηθοποιοί, γκάιντες, κλαρίνα, κιθάρες, νταούλια, μας προ(σ)καλούν σε μια παρέλαση… αλλιώς.  

Κυριακή 11/02/2018, στις 11 το πρωί, στο πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας.
Αποκριάτικο παιχνίδι.
Επειδή οι απόκριες θέλουν… τα παιχνίδια τους, σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στήνουμε στο αίθριο του πρώην Δημαρχείου Δραπετσώνας μία παιχνιδούπολη. Παίζουμε ομαδικά παιχνίδια, κατασκευάζουμε χαρταετούς και μάσκες, στήνουμε γαϊτανάκια και βέβαια χορεύουμε σε αποκριάτικους ρυθμούς


Σάββατο 17/02/2018 από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα,
 «Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού» σε συνεργασία με την Ένωση Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας «Το Αρκάδι». Θα ακολουθήσει απονομή στο νικητή καθώς και αποκριάτικο πάρτι στις 6 το απόγευμα, στο πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας.

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά

Μακέτα:Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.1ο βραβείο του διαγωνισμού
Συντάκτης: Βάνα Μελά*
Το περιμέναμε με αγωνία... αλλά δεν είδαμε να προβλέπεται οτιδήποτε σχετικά με αυτό στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης του Λιμένα Πειραιά (master plan)» από την ΟΛΠ Α.Ε. 
Στην ίδια εταιρεία ανήκει και το κτίριο, γνωστό μας ως Silo, που προοριζόταν να επιτελέσει ένα σπουδαίο μουσειακό ρόλο, να στεγάσει περίπου 2.000 αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες.

Πράγματι, ήδη από το 2010 είχε εξαγγελθεί πανηγυρικά η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», το οποίο παρουσιάστηκε τότε από τον ΟΛΠ και το ΥΠΠΟ.
 Στόχος ήταν η ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού στη ζωή μας. Στόχος ήταν η δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής που, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε κυρίως την ίδρυση τριών μουσείων, ανάμεσά τους και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αλλωστε, το μουσείο θεωρήθηκε πόλος έλξης για τον τουρισμό αλλά και εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής.

Αφού λοιπόν, μ’ αυτή την επιλογή, επιβεβαιώθηκε η πίστη μας στην αξία της βίωσης πολιτισμικών εμπειριών, αφού σκεφτήκαμε τότε πόσο ωραία ιδέα ήταν το λιμάνι να παίζει περισσότερους σημαντικούς ρόλους, εκτός του εθνικο-οικονομικού, του εμπορικού, της εξυπηρέτησης του κοινού για τις μετακινήσεις του, αφού σκεφτήκαμε επίσης ότι το μουσείο θα διατηρούσε στο διηνεκές τη δυνατότητά μας να επισκεπτόμαστε το λιμάνι, στοιχείο καθοριστικό για τον ψυχισμό μας ως ανθρώπων από τον Πειραιά, το περιμέναμε δικαιολογημένα, γιατί θυμόμαστε ότι το κτιριολογικό πρόγραμμά του είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ότι είχε γίνει διεθνής διαγωνισμός και ότι όλοι το εκθείαζαν ως μοναδικό έργο.