Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Δημοτικά τέλη: Αν όχι τώρα, πότε;

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας είχε την ευκαιρία στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 20-11-2020, να πάρει μια γενναία απόφαση και να μειώσει τα δημοτικά τέλη, ώστε να πλησιάσουν το ποσό δήμων της Αττικής με τα μικρότερα τέλη.

Στη συνεδρίαση  με 18 ψήφους της δημοτικής παράταξης του «άλλου δρόμου» (1 δημ. σύμβουλος δεν ψήφισε)  πέρασε η πρόταση της δημοτικής αρχής για τα δημοτικά τέλη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, κρατώντας «σκληρή» στάση σε όλη τη διαδικασία, δεν δέχτηκαν καμία μείωση των δημοτικών τελών στις κατοικίες, ούτε 20%, ούτε τη «συμβιβαστική» πρόταση για 16%, και επέλεξαν για μια ακόμη φορά να κρατήσουν υψηλά δημοτικά τέλη σε μια λαϊκή περιοχή του Πειραιά.
Επιπλέον, 11 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψήφισαν την άλλη πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών. Όμως μόνο 11 από τους 22 συμβούλους της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχασαν την ευκαιρία να ανακουφίσουν τους δημότες και να "επιβάλλουν" τη θέση τους. Εκτός από τις περιπτώσεις που υπήρχε αντικειμενική δυσκολία, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Μπορούσαν να είναι παρόντες στη ψηφοφορία και να επηρεάσουν την τελική απόφαση. Άλλωστε η ψηφοφορία έγινε από το σπίτι και με ένα κλικ στον υπολογιστή τους θα μπορούσαν να πάρουν θέση.

Όμως, για πολλούς λόγους, οι συνθήκες τη φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για να αποφασίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι μείωση των δημοτικών τελών. Κάποιοι από αυτούς είναι:
  1. Στον δήμο έχουν υποβληθεί 15.000 αιτήσεις (δήλωση στη συνεδρίαση) για αδήλωτα τετραγωνικά, οπότε στα ταμεία του δήμου θα έρθουν ποσά που δεν είχαν προβλεφτεί μέχρι τώρα.
  2. Υπάρχει και εφαρμόζεται, ένας από τους τελευταίους νόμους που ψήφισε ο σύριζα ως κυβέρνηση, όπου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να 10πλασιάσουν τα δημοτικά τέλη μεγάλων επιχειρήσεων, οπότε στα ταμεία του δήμου θα εισρεύσουν χρήματα που δεν υπήρχαν πριν από δύο χρόνια.
  3. Οι παροχές στις ευάλωτες ομάδες δίνονται τα τελευταία χρόνια και το ποσό είναι στους ετήσιους σχεδιασμούς και δεν θα επιβαρύνει, επιπλέον, τον προϋπολογισμό του δήμου.  Ακόμα κάποιες από αυτές τις δράσεις είναι  προγράμματα που στηρίζονται και με επιχορηγήσεις, οπότε δεν θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο προϋπολογισμός.
  4. Τα δημοτικά τέλη είναι ένα σταθερό και σίγουρο έσοδο του Δήμου. Ο Δήμος το διαθέτει για την ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, δημοτικό φωτισμό. Όμως με την τοποθέτηση λαμπτήρων νέας τεχνολογίας led θα πέσει σημαντικά το κόστος που πληρώνει ο δήμος στην ΔΕΗ για δημοτικό φωτισμό.
  5. Υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο στον  δήμο,  το οποίο (αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση) είναι περίπου 3.900.000 ευρώ.
  6. Τα ποσά που έχουν εισπραχτεί τη φετινή χρονιά από δημοτικά τέλη είναι μεγαλύτερα από άλλες χρονιές, όχι όλα όσα είχαν προϋπολογιστεί, αλλά περισσότερα. Ακόμα, μετά το τέλος των προσφυγών μεγάλων επιχειρήσεων για τα τέλη που τους καταλογίστηκαν, ή ολόκληρα τα ποσά ή μέρος των θα μπουν στα ταμεία του δήμου.
  7. Τα χρόνια της κρίσης από το 2014 μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία μείωση των δημοτικών τελών και ήταν χρόνια δύσκολα με την οικονομική κρίση και την κρίση λόγω της πανδημίας. Η ανεργία έχει φουντώσει και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται ή κλείνουν. Οπότε τα 50 ευρώ που θα μειωθεί το κόστος για κάθε σπίτι, που μπορεί να είναι και 100, γιατι όχι, είναι μια ανακούφιση.
  8. Η μείωση των εσόδων του Δήμου και κάθε δήμου είναι γεγονός λόγω της πανδημίας. Όμως, στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία η κάθε δημοτική αρχή οφείλει να βρίσκει τρόπους να στηρίζει τους δημότες και τις επιχειρήσεις της πόλης.
Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά. Μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να ξαναδούν το θέμα, συνυπολογίζοντας ότι οι δημότες φορολογούνται ήδη από δεκαπέντε μεριές. Οι φόροι πρέπει να αναζητούνται από τους «έχοντες και κατέχοντες» και να μειώνονται σε όλους και κυρίως σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Άλλωστε, αυτό δεν έλεγαν και οι προεκλογικές διακηρύξεις;


ΥΓ. Το δημοτικό συμβούλιο, ανάμεσα στα άλλα,  στην τελευταία συνεδρίαση πήρε και μια σημαντική απόφαση. Με εισήγηση του τμήματος παιδείας αποφασίστηκε, ομόφωνα, να επιχορηγηθούν, εκτάκτως, οι σχολικές επιτροπές. Με το σημαντικό ποσό που ψηφίστηκε θα  αγοραστούν συσκευές tablet και θα διανεμηθούν σε μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση! Εδώ, αξίζουν τα συγχαρητήρια!