Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Κι όμως κάτι κινείται...

Σε μια εποχή "χειμερινής ησυχίας", πάνω από 20 φορείς και συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου εκπαιδευτικών Πειραιά «η Πρόοδος» για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου αγώνα ενάντια στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της OilOne στη Δραπετσώνα με σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ». 
Στην ιδιαίτερα θερμή συνάντηση τονίστηκε από όλους ότι η εγκατάσταση της OilOne δημιουργεί πρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους και οι συνέπειες από τη λειτουργία της αθροίζονται στα πολλαπλά περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και πυκνοκατοικημένη περιοχή. 

 Αίτημα όλων των φορέων, όπως δηλώθηκε με τις τοποθέτησεις, ήταν ότι πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία της η OilOne και να φύγει άμεσα από την περιοχή, ώστε να αποδοθεί ο χώρος στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Ακόμα από τις τοποθετήσεις προέκυψε ότι άμεσα θα δημοσιευτεί κείμενο –πλαίσιο θέσεων, το οποίο θα εκφράζει τους φορείς που συμμετείχαν. Παράλληλα θα υπάρχει ενημέρωση για τις κοινές δράσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι φορείς της περιοχής.

Οι άξονες που θα κινηθούν, στο επόμενο διάστημα, οι κοινές δράσεις των φορέων της περιοχής, χωρίς να αποκλείονται οι επιμέρους δράσεις που θα αναπτύξει κάθε φορέας μόνος του,  είναι:
  • Παράσταση εκπροσώπων των φορέων στο υπουργείο ενέργειας, στον υπουργό κ. Σταθάκη και απαίτηση για τήρηση των τελευταίων υποσχέσεων και άμεση ανάκληση όλων των αδειών λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή της Ανάπλασης.
  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας με έμφαση στη σχολική κοινότητα οι οποίες θα κορυφωθούν την άνοιξη με ένα πολιτιστικό διήμερο στην περιοχή της «Ανάπλασης». π.χ. πανό και αφίσες σε κεντρικά σημεία της πόλης και τα σχολεία, ενημερωτικό υλικό στις γειτονιές (εδώ έχει σημαντικό ρόλο και ο μηχανισμός του δήμου), διαγωνισμούς και εκθέσεις ζωγραφικής, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία...
  • Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός των εγκαταστάσεων τον Γενάρη.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η δημοτική αρχή με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η οποία διατύπωσε την πρόταση, για κοινό αγώνα, συμπόρευση των τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων, συλλόγων εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων, πολιτών και δημοτικών παρατάξεων, έχοντας μία κοινή στόχευση, ένα ενιαίο κίνημα στην πόλη που θα απαιτήσει από την κυβέρνηση: να αφουγκραστεί και αποδεχθεί την θέληση των ανθρώπων της πόλης, που καθημερινά δοκιμάζεται και είναι αποδέκτης των βλαβερών συνεπειών από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της OilOne!

Κλείνοντας, παρά τις δυσκολίες, τις αγκυλώσεις από τη εσωτερική λειτουργία φορέων και  λογικές του παρελθόντος, αλλά  και τις ιδιαίτερες επιμερους διαφωνίες για το πλαίσιο, ακόμα και το περιεχόμενο της αφίσας είναι  θετικό  ότι βρέθηκαν τόσοι φορείς, συζήτησαν για παραπάνω από 3 ώρες και  δήλωσαν ότι θα διαθέσουν τις δυνάμεις τους για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου αγώνα ενάντια στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της OilOne στην περιοχή μας. 
Και αυτό είναι το σημαντικό...

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

‘’ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ’’

Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Άλλος Δρόμος, συμμετέχοντας 
σε ευρεία σύσκεψη φορέων (εδώ) που διοργανώθηκε χθες, από τους Συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου αγώνα ενάντια στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της OilOne, διατύπωσε ακόμη μία φορά την πρόταση, για κοινό αγώνα, συμπόρευση των τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων, συλλόγων εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων, πολιτών και δημοτικών παρατάξεων, έχοντας μία κοινή στόχευση, ένα ενιαίο κίνημα στην πόλη που θα απαιτήσει από την κυβέρνηση:
να αφουγκραστεί και αποδεχθεί την θέληση των ανθρώπων της πόλης, που καθημερινά δοκιμάζεται και είναι αποδέκτης των βλαβερών συνεπειών από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της OilOne
1. άμεση ανάκληση της άδειας εμπορίας που δόθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στην OilOne
2. επανεξέταση όλων των αδειών που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη λειτουργία της βιομηχανίας
3. σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της OilOne και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων (Lafarge, δεξαμενών ΕΛΠΕ , από την πόλη μας.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ


Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Πειραιά μπαίνουν μπροστά και καλούν σε ευρεία σύσκεψη τους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής Πειραιά  για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου αγώνα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. 
στα 13ο & 21ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου, (Βοσπόρου και Παλαιολόγου)

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: <Δυσοσμία, ανασφάλεια και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Δραπετσώνας, της Χαραυγής, της Ευγένειας και του υπόλοιπου Κερατσινίου προσφέρουν τα καζάνια της Oilone στο χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Γι' αυτό πρέπει να φύγουν. Να φύγουν γρήγορα.
Ανάλογα με τον καιρό και το κατά που φυσά ο άνεμος, η δυσοσμία της επεξεργασίας των πετρελαιοειδών πλήττει άλλοτε τις γειτονιές κοντά στην εταιρεία και άλλοτε ακόμη και αυτές που βρίσκονται πιο μακριά. Κατά περιόδους η δυσοσμία γίνεται αφόρητη για τις γειτονικές περιοχές.
Οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών γεννούν δικαιολογημένα αισθήματα ανασφάλειας τόσο για την υγεία όσο και για τις ανυπολόγιστες συνέπειες ενός πιθανού ατυχήματος. Τα παραπάνω ανοίγουν την όρεξη και σε άλλους επιχειρηματίες (π.χ. Lafarge) για την ενεργοποίηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων που θα πλήξουν περαιτέρω την καθημερινότητα των γύρω συνοικιών.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Πρόσκληση στην ΟΛΠ ΑΕ για την αντιμετώπιση των πλημμυρών


Μετά τη μεγάλη πλημμύρα, την καταστροφή στη Μάνδρα και τα προβλήματα στην περιοχή "Σκλαβενίτη" στο Κερατσίνι άρχισε σε πιο έντονο ρυθμό να κινείται κάτι... "Κάλλιο αργά παρά ποτέ"!

<Οι τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις επανέφεραν, με επιτακτικό τρόπο, το ζήτημα της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στη συμβολή των λεωφόρων Δημοκρατίας και Γρ. Λαμπράκη, στη περιοχή του Νέου Ικονίου, στο σημείο, που είναι γνωστό ως «Σκλαβενίτης».

Γι’ αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση προς την ΟΛΠ ΑΕ για να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας, ώστε να εξεταστούν και ν’ αποφασιστούν όλα τα απαιτούμενα τεχνικά έργα για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.
 
Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σημείο σε κάθε δυνατή βροχόπτωση συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες υδάτων, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οχήματα και οδηγοί, με κίνδυνο να υπάρξει απώλεια ανθρώπινων ζωών.
 
Όπως έχει επισημανθεί εγγράφως, από το 2007, από τη Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά- τότε Νομαρχίας Πειραιά- τα φαινόμενα αυτά εντάθηκαν:
1) Μετά τις εργασίες επιχωμάτωσης, σε μήκος περίπου 200 μέτρων, που πραγματοποίησε, την περίοδο 2002- 2003, ο ΟΛΠ, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο δίκτυο όμβριων υδάτων να μη μπορεί να ανταποκριθεί στη νέα κατάσταση.
2) Από τεχνικά έργα, όπως ο μαντρότοιχος (τοιχίο) του ΟΛΠ, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες υψομετρικές διαφορές («αρνητικές»), που εμποδίζουν την εκτόνωση των συσσωρευμένων υδάτων.

Η Περιφερειακή Αρχή αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επεσήμανε τα τέσσερα σημεία, που εδώ και δεκαετίες προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα, στη Παλαιά Κοκκινιά, στο Πέραμα, στο «Σκλαβενίτη», σε Κορυδαλλό- Νίκαια. Και προχώρησε στις εξής ενέργειες:
α) Εκπόνησε σχέδιο άμβλυνσης των συνεπειών των προβλημάτων, το οποίο χάρη στον άριστο συντονισμό των εμπλεκομένων αρχών, λειτούργησε πολύ καλά στην πρόσφατη ισχυρή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να προσφερθεί εγκαίρως βοήθεια σε κινδυνεύοντες επιβάτες οχημάτων και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές στην περιοχή «Σκλαβενίτης»
β) Προώθησε τις διαδικασίες, δημοπρατήθηκαν και ανατέθηκαν, για πρώτη φορά, σε μελετητές η εκπόνηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών μελετών για όλα τα σημεία.
γ) Υλοποιείται αντιπλημμυρικό έργο στη περιοχή του νεκροταφείου Σχιστού, ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση υδάτων, που επιβαρύνει την περιοχή του Σχιστού.>

«Ένα σχολείο διηγείται»

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, θα βραβευτούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Σχολεία Β΄ Ευκαιρίας απ’ όλη την Ελλάδα και την ομογένεια, που έλαβαν και αυτό τον χρόνο μέρος στον διαγωνισμό με εξαιρετικές δημιουργίες των μαθητών.
Με ταινίες μικρού μήκους, βίντεο, φωτοϊστορίες, κόμικς, εικαστικές συνθέσεις, οι μαθητές αφηγήθηκαν την ιστορία του σχολείου τους, άλλοτε με συγκινητικό τρόπο, άλλοτε με χιούμορ, μα πάντα δείχνοντας την αγάπη τους στο σχολειό τους και στους δασκάλους τους.

Τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο στην τελετή απονομής βραβείων του 4ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού, με θέμα «Ένα σχολείο διηγείται», που διοργανώνουν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
  Από τη Νέα Υόρκη έως τις Καλυθιές Ρόδου, από το Κερατσίνι ως το Ισραηλιτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης μέχρι το Κορδελιό, την Πέλλα, το Βελβεντό, τη Χαλκίδα, το Μοσχάτο κι άλλες γωνιές της Ελλάδας, οι μαθητές έδειξαν ταλέντο και ευαισθησία.

Στην τιμητική επιτροπή μετέχουν άνθρωποι όπως η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η σκηνοθέτις Ραφίκα Σαουίς, η συνθέτις Αφροδίτη Ραϊκοπούλου, η επιστήμονας των διαστημικών ταξιδιών Ολυμπία Κυριοπούλου κ.ά.

Μια μικρή γεύση από τις δημιουργίες των παιδιών:

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος» στο Κερατσίνι

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μμ στο πολιτιστικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης στο Κερατσίνι (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, - Ταμπούρια)
 
Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου - Δραπετσώνας σας καλεί στην προβολή του Ντοκιμαντέρ "ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ" των Ηλία Γιανακάκη και Εύης Καραμπάτσου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μμ στο πολιτιστικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης στο Κερατσίνι (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, - Ταμπούρια)

Θα προλογίσουν οι σ.Σταμάτης Κοιλάκος και Δημήτρης Καρακώστας.
Η ταινία προσπαθεί να μεταφέρει μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις τα βιώματα των πρωταγωνιστών της που είχαν την «τύχη» να "αναμορφωθούν" στην εθνική κολυμπήθρα της Ελλάδας του εμφυλίου.
Στα πλαίσια τον προσωπικών μαρτυριών βλέπουμε την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της αείμνηστης αγωνίστριας ηθοποιού , Αλέκας Παΐζη .
Ο χώρος της Μακρόνησου είναι τόπος μαρτυρίου και «ιδεολογικής αναμόρφωσης» των κομμουνιστών. Θεωρείται για την Ελλάδα χώρος αντίστοιχος με τα στρατόπεδα Αουσβιτς, Μαουτχάουζεν, Νταχάου, σημείο ιστορικής μνήμης, σε μια χώρα που μοιάζει να θέλει να ξεχάσει κομμάτια της ιστορίας της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ειδική σύσκεψη για τον ΧΑΔΑ στο Σχιστό

Ειδική σύσκεψη για την πορεία των εργασιών του επικίνδυνου ΧΑΔΑ, στο Σχιστό, του μοναδικού στην Ελλάδα με ραδιενεργά απόβλητα, συγκάλεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπύρος Κοκκινάκης, η βουλευτής Β΄ Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί οι τρεις από τις τέσσερις φάσεις του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) στο Σχιστό, με χρήματα που προέρχονται είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Κατόπιν αυτών επισημάνθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να εξετάσουν το φάκελο που υπέβαλε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) για την αποκατάσταση της 4ης και τελευταίας φάσης, του έργου, η οποία έχει καθυστερήσει περίπου 1,5 χρόνο και αφορά την στέγη του ΧΑΔΑ. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τις υπηρεσίες να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους το αργότερο σε ένα μήνα. Το έργο αν και δεν έχει ολοκληρωθεί δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή παρά τις ποσότητες νερού που δέχεται. 

"Δραπετσώνα η συγκρότηση μιας εργατικής - προσφυγικής γειτονιάς"


Από τις εκδόσεις Ύψιλον/ Βιβλία, κυκλοφόρησε το βιβλίο "Δραπετσώνα η συγκρότηση μιας εργατικής - προσφυγικής γειτονιάς"
Συγγραφείς του βιβλίου οι Αρχιτέκτονες Αλεξάνδρα Μούργου, Καλιρρόη Παναγοπούλου και Αντωνία Σμυρνή.
Το βιβλίο διερευνά το ζήτημα του προσφυγικού και εργατικού εποικισμού στην περιοχή της Δραπετσώνας κατά τον εικοστό αιώνα, μέχρι την περίοδο της μεταπολίτευσης προκειμένου να ψηλαφίσει τη σχέση μετεξέλιξης της γειτονιάς και του πληθυσμού.
 Η σχέση αυτή, επειδή είναι διαλεκτική και νομοτελειακή, χαράζει πάνω στον πολεοδομικό ιστό ολόκληρη τη διαδικασία ένταξης κι οριστικής αποκατάστασης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, με την ταυτόχρονη δημιουργία και συγκρότηση ενός σαφούς στρώματος εργατικής τάξης. 
Το παράδειγμα της Δραπετσώνας είναι ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, μιας και ήταν μία από τις γειτονιές που αποτυπώνεται η όσμωση ενός "προϋπάρχοντος" και ενός "μετέπειτα" κόσμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Περιμένουμε ή προγραμματίζουμε;

Η τελευταία φορά που συζητήσαμε για τις πλημμύρες στο Κερατσίνι, στον κόμβο Σκλαβενίτη, ήταν στις 22 Οκτωβρίου 2015(εδώ), την ημέρα που γινόταν κινητοποίηση για την πώληση του λιμανιού.
Από τότε πέρασαν 2 χρόνια και σήμερα συζητάμε το ίδιο θέμα και μάλιστα δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου. 

Τα προβλήματα στην περιοχή είναι γνωστά σε όλους. Ήδη από την προηγούμενη μέρα της νεροποντής σε ανακοίνωση, υπήρχε η προειδοποίηση: «Να αποφεύγονται άσκοπες
μετακινήσεις σε περιοχές, που γίνεται, συχνά, συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων βρόχινων νερών, όπως στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο κόμβο του «Σκλαβενίτη», στη Λεύκα, στο λιμάνι του Περάματος και στην περιοχή της Παλαιάς Κοκκινιάς.»

Το ίδιο βέβαια σκηνικό συνεχίζεται χρόνια τώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, φωτογραφία με χάρτη, δίπλα, "υπήρχε ένα
ρέμα, το οποίο κατεβαίνει από τα υψώματα του Κορυδαλλού και συναντά το μονοπάτι από τα Ταμπούρια ακριβώς. Το νερό του πρώην ρέματος ακολουθεί τη Δημοκρατίας, βρίσκει πρώτα τον κόμβο όπου συγκλίνουν τέσσερις ασφάλτινες πίστες, οι οποίες κατεβάζουν εκατομμύρια τόνους νερού και στη συνέχεια βρίσκει τη μάντρα του ΟΛΠ στον Σκλαβενίτη και την τσιμεντωμένη θάλασσα. Δεν μπορεί να διαφύγει και πλημμυρίζει την πόλη."

Από εκεί και πέρα, τι γίνεται; Περιμένουμε, προσευχόμαστε, προγραμματίζουμε; Δίνουμε λύσεις; Τρέχουμε εκ των υστέρων;
Και βέβαια δεν είναι λύση κάθε φορά να αποφεύγουμε κάποιους δρόμους ή κλείνουμε σχολεία και αθλητικά κέντρα(!) επειδή φοβόμαστε για τα χειρότερα.
Λύση είναι να συντηρούμε ό,τι χρειάζεται συντήρηση, έγκαιρα, να παλεύουμε τη γραφειοκρατία με παραστάσεις στα υπουργεία και σε κάθε αρμόδιο, με κινητοποιήσεις εάν χρειάζεται, να «βγάζουμε στη σέντρα», ακόμα και με δελτία τύπου τους υπευθύνους που με τα έργα τους μεγάλωσαν το πρόβλημα, να προτείνουμε και άλλες λύσεις!

Σίγουρα όλα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σήμερα. Το πρόβλημα έρχεται από παλιά, όμως ευθύνη και μέριμνα όποιου βρίσκεται σε θέση ευθύνης πρέπει να είναι να «τρέξουν» όλες οι διαδικασίες για φρεάτια, διατομή αγωγών, συντήρηση, για ο,τιδήποτε, και βέβαια να γίνουν οι μελέτες, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις! Το θέμα δεν είναι απλό και δεν προσφέρεται για πολιτική. Στη συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να γίνει μεγάλη παρέμβαση για να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, γιατί η φύση δεν ξεχνάει…

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Τα σκάνδαλα της Χούντας

 Τα σκάνδαλα της Χούντας: Αυτή είναι η αλήθεια για την δικτατορία που "έφτιαξε και δρόμους" Οικογενειοκρατία, σκάνδαλα, οικονομία, δικαιώματα: Ένα μικρό δείγμα από αυτά που έκανε η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» με τα «καθαρά χέρια»
 ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ Πηγή: www.lifo.gr
Οι νοσταλγοί της θυμούνται μόνο τα καλά (όπως όλοι οι νοσταλγοί οποιουδήποτε πράγματος, ακόμα και της δραχμής) και ίσως δεν γνωρίζουν τα διάφορα σκάνδαλα ή τις ζημιές που προκάλεσε η χούντα.
 Πώς να τα γνώριζαν βέβαια όταν επί 7 χρόνια δεν υπήρχε η δυνατότητα ελεύθερης πληροφόρησης και κάθε αρνητικό γεγονός αποσιωπούνταν, λογοκρίνονταν ή και αυτολογοκρίνονταν.
 Να ένας ενδιαφέρων κατάλογος που αλίευσα απ' τα Νομικά Ανάλατα:


Χούντα και παιδεία
 -1. Εκδίωξη των εκπαιδευτικών που είχαν αριστερό φρόνημα.
2. Επαναπρόσληψη συνταξιούχων εκπαιδευτικών με γνωστά φρονήματα.
-3. Πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών που διέθεταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.
-4. Οι μαθητές υποχρεώθηκαν να υμνούν τους συνταγματάρχες.
-5. Απαγόρευαν στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν μέχρι και την λέξη κόκκινο επειδή παρέπεμπε στο κομμουνισμό.
-6. Οι μαθητές που έγραφαν με το αριστερό υποχρεώνονταν να γράψουν με το δεξί, ακόμα και δια της βίας, επειδή η γραφή με το αριστερό ισοδυναμούσε με υποσυνείδητη ροπή προς τον κομμουνισμό και έπρεπε να παταχθεί!
-7. Οι μαθητές έπρεπε να κάνουν ομιλίες και να διαγωνίζονται σε εκθέσεις υπέρ της χούντας.
-8. Απαγορεύονταν-κατάσχονταν τα εξωσχολικά βιβλία με κόκκινο εξώφυλλο επειδή παρέπεμπαν στο κομμουνισμό!
-9. Απαγορεύονταν-κατάσχονταν βιβλία από συγγραφείς που η κατάληξή του επώνυμού τους θύμιζε Ρωσία ή κομμουνισμό, όπως Τσέχοφ, Ντοστογιέφσκι, Ζερβό (ζερβά=αριστερά) κτλ.

Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής

 Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και για την ασφάλεια των μαθητών, η Περιφερειάρχης Αττικής, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά αύριο όλα τα σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Τις σχετικές αποφάσεις διακοπής μαθημάτων σχολείων α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες υπέγραψαν οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 και του άρθρου 4 του π.δ/τος 79/2017.
Περιφέρεια Αττικής http://www.patt.gov.gr/site/index.php…


Σίγουρα κάποια σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κτιριακών εγκαταστάσεων ή λόγω ειδικών συνθηκών( π.χ. είναι κοντά σε ρέματα ). 
Μάλλον δεν χρειαζόταν να κλείσουν  όλα τα σχολεία στην πρωτεύουσα λόγω των βροχών. Σήμερα τα σχολεία  είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου οι οποίες λογικά θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα!

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Η ευκαιρία για τη ρημαγμένη ΝΑΦΘΑ

Το πρόγραμμα για «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας», νέα δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα –Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020 είναι η ευκαιρία για τη ρημαγμένη ΝΑΦΘΑ (εδώ),  η οποία παραμένει για 15 χρόνια άδειο κουφάρι στις άκρες της πόλης.

Η δράση απευθύνεται στους δήμους και αφορά μεταξύ άλλων και βιομηχανικά κτίρια και σε μια από τις περιπτώσεις υπάρχει και η εξαιρετική προυπόθεση: "η αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας του κτιρίου για αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα παρέχει ο Δήμος ή αρμόδιος φορέας του χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα στους πολίτες..."
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Στο μέλλον δεν θα υπάρχει δικαιολογία! Για περισσότερες πληροφορίες, πρόσθετο ενημερωτικό υλικό, για τη δράση στο www.antagonistikotita.gr

Η νέα δράση απευθύνεται στους ΟΤΑ Α’ βαθμού όλης της χώρας και στοχεύει αφενός στην ανάδειξη των δημοτικών κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και αφετέρου στην ουσιαστική αναζωογόνηση και αλλαγή προσανατολισμού περιοχών σε πολιτιστικούς/τουριστικούς προορισμούς. Με την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων
εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας τους χρήσης θα μετατραπούν τα ανενεργά κτίρια σε ζωντανά κύτταρα της πόλης, με τρόπο που θα προμηνύει σημαντικές προοπτικές βιωσιμότητας.

Τα κτίρια των Δήμων που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι: βιομηχανικά κτίρια, ανενεργά ΞΕΝΙΑ, ανενεργά νοσοκομεία, στεγασμένες αγορές, αποθήκες, στεγασμένες στοές, δημοτικά λουτρά, δημοτικά σφαγεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δικαστικά μέγαρα, άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 50.000.000 ευρώ και μέγιστη χρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ ανά πρόταση και έως 100% χρηματοδότηση ανάλογα με το είδος της αξιοποίησης. 
Κάθε Δήμος υποβάλλει μία πρόταση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή, αναστήλωση, αποκατάσταση και επανάχρηση ενός κτιρίου, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Ø το κτίριο απαιτείται να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου ή να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν από Δημόσιο Φορέα για χρονικό διάστημα άνω των δεκαπέντε (15) ετών,
Ø το κτίριο απαιτείται να είναι συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.),
Ø το κτίριο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού ή και εκτός, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη προσβασιμότητα σε αυτό,
Ø η χρήση που θα επιλεγεί θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του κτιρίου τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα και 8 μήνες το χρόνο.

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των κτιρίων είναι:
1) Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας του κτιρίου για αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα παρέχει ο Δήμος ή αρμόδιος φορέας του χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα στους πολίτες και αξιοποίηση μέχρι 20% κατά μέγιστο της επιφάνειας του κτιρίου για οικονομικές δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την κύρια χρήση. Οι οικονομικές δραστηριότητες θα ασκηθούν από ιδιώτες μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Το ποσοστό χρηματοδότησης θα ανέρχεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα είναι μέχρι 2.500.000 €.

2) Αξιοποίηση 100% της επιφάνειας του κτιρίου για παροχή αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που παρέχονται από το Δήμο ή αρμόδιο φορέα του ή από ιδιώτη με οικονομικό αντάλλαγμα.

Λειτουργικές δαπάνες σχολείων (δ΄δόση)

154.550,00 ευρώ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων 
Την κατανομή ποσού 25.000.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2017, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Είναι αυτονόητο ότι η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα συνεδριάσουν άμεσα και θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες για να δοθούν τα χρήματα στα σχολεία!
Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αντιστοιχεί το ποσό των 154.550,00 ευρώ. 
Με τα χρήματα αυτά θα καλυφτούν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων! Η απόφαση εδώ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

“Τα καπέλα της σκέψης”

«Six Thinking Hats» είναι το βιβλίο του φυσικού, συγγραφέα, εφευρέτη και συμβούλου από τη Μάλτα Edward de Bono, το οποίο περιγράφει ένα εργαλείο για την ομαδική συζήτηση και την ατομική σκέψη που περιλαμβάνει έξι χρωματιστά καπέλα. 
Το βιβλίο σε συνδυασμό με την ιδέα της παράλληλης σκέψης παρέχει ένα μέσο για την οργάνωση διαδικασιών που απαιτούν ομαδική σκέψη με λεπτομερή και συνεκτικό τρόπο καθώς και την σίγουρη επιτυχία τους (Edward de Bono, 1985).

Οι ομάδες μαθαίνουν να σκέφτονται μέσα από 6 διαφορετικές οπτικές. Κάθε οπτική εκφράζεται μέσα από την υιοθέτηση ενός «σκεπτόμενου καπέλου». Φορώντας νοερά το καπέλο του, μπορεί κανείς να εστιάσει σε συγκεκριμένες παραμέτρους ενός προβλήματος που, ενδεχομένως, έχει τεθεί προς συζήτηση, ενώ αλλάζοντας καπέλο να εξετάσει το πρόβλημα από άλλη πλευρά. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι ομάδες αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους αλλά και τη δημιουργικότητά τους.

Τα καπέλα και οι σημασίες τους, όπως παρουσιάστηκαν στους φοιτητές του μαθήματος «The Classroom: A social and cultural meeting place» από τις εκπαιδευτικούς Peltola Katarina και Winter-Osterberg Nina είναι τα εξής:
Μαύρο καπέλο: Αντιπροσωπεύει τις αρνητικές πλευρές ενός θέματος και τα μειονεκτήματα που εκείνο παρουσιάζει. Είναι ο «συνήγορος του διαβόλου» και συμπεριλαμβάνει την επισήμανση κινδύνων, προβλημάτων, εμποδίων καθώς και την ανάλυση τους.
Κίτρινο καπέλο: Το κίτρινο καπέλο είναι το καπέλο της αισιοδοξίας. Βοηθά να σκεφτούμε τα θετικά στοιχεία των καταστάσεων και συμβολίζει την δημιουργικότητα και τον οραματισμό.

Η συνταγή που σώζει ζωές παιδιών

Πριν από μερικές βδομάδες, πήγα στην τάξη του Τσέις για ενισχυτική διδασκαλία. Είχα στείλει ένα μέιλ στην δασκάλα του Τσέις ένα βράδυ όπου έγραφα «Ο Τσέις επιμένει πως αυτές οι ασκήσεις που έχει για το σπίτι είναι μαθηματικά – αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι τον πιστεύω. Βοήθεια, παρακαλώ». Μου απάντησε αμέσως λέγοντας: «Κανένα πρόβλημα, μπορώ να καθίσω μαζί του μετά το σχολείο οποιαδήποτε στιγμή». Κι εγώ της λέω «Όχι, όχι αυτόν. Αυτός το καταλαβαίνει. Εμένα βοηθήστε». Κι έτσι κάπως κατέληξα μπροστά σ’ έναν μαυροπίνακα σε μια άδεια αίθουσα της πέμπτης δημοτικού κοιτάζοντας επίμονα σειρές σχημάτων που για την δασκάλα του Τσέις ήταν «αριθμοί».

Στάθηκα λίγο μπροστά στον πίνακα ενώ η δασκάλα του Τσέις κάθισε πίσω μου, βυθισμένη στο γραφείο της και με ήρεμη φωνή προσπαθούσε να με κάνει να καταλάβω τον «νέο τρόπο που διδάσκουμε τη διαίρεση». Ευτυχώς για μένα, δεν χρειάστηκε να ξεμάθω πολλά γιατί ποτέ μου δεν κατάλαβα τον «παλιό τρόπο που διδάσκαμε τη διαίρεση». Μου πήρε μία ολόκληρη ώρα να λύσω ένα πρόβλημα, αλλά καταλάβαινα πως η δασκάλα του Τσέις με συμπάθησε έτσι κι αλλιώς. Συνεργάστηκε παλιότερα με την ΝΑΣΑ, κι έτσι προφανώς έχουμε πολλά κοινά.

Έπειτα, καθίσαμε για λίγα λεπτά και συζητήσαμε για την διδασκαλία των παιδιών και τι ιερό καθήκον και ευθύνη που είναι. Συμφωνήσαμε πως μαθήματα όπως η ανάγνωση και τα μαθηματικά είναι τα λιγότερο σημαντικά που διδάσκονται σε μια τάξη. 
Μιλήσαμε για την διαμόρφωση μικρών ψυχών που θα συνεισφέρουν σε μια μεγαλύτερη κοινότητα -και μιλήσαμε για το κοινό μας όνειρο να αποτελούνται αυτές οι κοινότητες από άτομα που είναι Ευγενικά και Γενναία πάνω απ’ όλα.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

4 σποτάκια για την σεξουαλική παρενόχληση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) θέλοντας να επιστήσει την προσοχή στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, δημιούργησε τέσσερα σποτ όπου συμμετέχουν γνωστές Ελληνίδες ηθοποιοί. 
Τα τέσσερα σποτ αναπαριστούν διαφορετικές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και υγείας. Το περιεχόμενο των σποτ, μεταξύ άλλων, επιχειρεί να συμβάλλει στον προσδιορισμό της λεπτής γραμμής μεταξύ κομπλιμέντου και σεξουαλικής παρενόχλησης.
 Τα σενάρια έγραψε η συγγραφέας και σεναριογράφος Μανίνα Ζουμπουλάκη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Όλγα Μαλέα. Πηγή: www.lifo
 

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

«Ο επιθεωρητής» από τον Εξωραϊστικό Χαραυγής

Την κωμωδία «Ο επιθεωρητής» του Νικαλάι Γκόγκολ παρουσιάζει, με την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής και το Νεανικό θεατρικό σχήμα του «Θυμελη». Η παράσταση, μετά την περασμένη Κυριακή, επαναλαμβάνεται με ελεύθερη είσοδο την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο θέατρο «Αντ. Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας 24 και Παπαναστασίου, Κερατσίνι).
«Ο Επιθεωρητής» αποτελεί όχι μονάχα τη λαμπρότερη διακωμώδηση της τσαρικής γραφειοκρατίας, αλλά και της κοινωνικής διαφθοράς σε όποια χώρα και σε όποια ιστορική περίοδο κι αν τη συναντάμε.  Για αυτόν το λόγο ο Γκόγκολ δέχθηκε ανελέητες επιθέσεις την επομένη της πρώτης παράστασης του Επιθεωρητή. Με αφορμή αυτές τις επιθέσεις γράφει στο φίλο του Στσέπκιν: "Τώρα καταλαβαίνω τι σημαίνει να είσαι κωμωδιογράφος.  Την παραμικρή αλήθεια -ακόμη και ίχνος αυτής της αλήθειας- αν πεις, έχεις να αναμετρηθείς όχι μονάχα με άτομα, αλλά με ολόκληρες τάξεις". Και από αυτήν την άποψη, "Ο Επιθεωρητής" αποτελεί ένα από τα κλασικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο χώρο της κοινωνικής σάτιρας.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Το «στοίχημα» του Πειραιά

300 εκατομμύρια για να αλλάξει η πόλη και το λιμάνι – Θα τα καταφέρουν οι Δήμοι;

Ένα στοίχημα 300 εκατομμυρίων καλούνται να κερδίσουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Αυτά περίπου είναι τα εξασφαλισμένα κονδύλια, τα οποία μέσω ΕΣΠΑ κια Περιφέρειας κατευθύνονται στους Δήμους του Πειραιά για συγκεκριμμένες παρεμβάσεις. Τέτοιες που αν το στοίχημα κερδηθεί, μπορεί πραγματικά ταεπόμενα 4-5 χρόνια να αλλάξει πρόσωπο η πόλη. Αλλά από την άλλη, αν αυτό το στοίχημα χαθεί, η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά θα είναι καταδικασμένη στη μιζέρια για τις επόμενες δεκαετίες.
Το επίδικο είναι αν οι Δημοτικές Αρχές είναι σε θέση να απορροφήσουν και να διαχειριστούν με επάρκεια τα εξασφαλισμένα δυσθεώρητα αυτά κονδύλια. Ο Δήμος Πειραιά, που έχει εξασφαλίσει περίπου 120 εκατομμύρια (τα 80 μέσω του εξαιρετικού φακέλου του για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), έχει φυσικά τον πρώτο λόγο σ’ αυτό το «παιχνίδι». Αλλά και οι περιφερειακοί Δήμοι, όπως του Κερατσινίου-Δραπετσώνας (όπου εκτός από την ανάπλαση των Λιπασμάτων προβλέπεται και δημιουργία Κέντρου Υγείας), το Πέραμα, ο Κορυδαλλός και η Νίκαια-Ρέντης έχουν σημαντικό μερίδιο σ’ αυτόν τον πακτωλό εκατομμυρίων που περιμένουν να αξιοποιηθούν.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, είναι εξασφαλισμένα 230 εκατομμύρια ευρώ που πιθανότατα, με κάποιες συμπληρωματικές μελέτες, μπορεί να προσεγγίσουν τα 300. Στο κονδύλι αυτό θα πρέπει να προστεθούν πάντως και άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία τριών προβλητών για Mega-κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι. Κονδύλι, που κι αυτό έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι απαιτείται μεγάλος βαθμός ωριμότητας από τις δημοτικές αρχές της πόλης ώστε να μην χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία για τον Πειραιά. Ειδικότερα για τον Δήμο Πειραιά και τα 80 εκατομμύρια της ΟΧΕ απαιτείται η συγκρότηση επαρκούς διαχειριστικής αρχής που θα μπορέσει να απορροφήσει και να αξιοποιήσει το τεράστιο αυτό κονδύλι, το οποίο θα έρχεται απευθείας στη δημοτική αρχή για συγκεκριμμένα έργα, τα οποία περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα, εξηγεί στο Portnet ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, είναι το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπάρχουν ώριμες μελέτες για τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν. Κι αυτό έχει την σημασία του, καθώς, όπως είναι γνωστό, το δύσκολο τμήμα της υλοποίησης ενός έργου του δημοσίου είναι η ωρίμανση των μελετών του. portnet

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Το οχυρό της Ηετιώνειας Πύλης -Ενας άγνωστος θησαυρός στον Πειραιά



Την ανάπλαση της περιοχής Καστρακίου Δραπετσώνας ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μετά την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας. 

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 3,57 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων και αναπλάσεων, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη περιοχή.

Η ανάπλαση του λόφου Καστράκι σε συνδυασμό με την αναστήλωση των οχυρώσεων της Ηετιώνειας, που χρηματοδοτήθηκαν με 700.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής και ολοκληρώνονται το Φεβρουάριο του 2018, διαμορφώνει ένα αναμορφωμένο σύνολο, σε μια περιοχή συνολικής έκτασης σχεδόν 40 στρεμμάτων. Με το όνομα Ηετιώνεια ή Ηετιωνεία ήταν κατά την αρχαιότητα ο πρώτος ορμίσκος αριστερά του εισερχομένου του κεντρικού λιμένα Πειραιά καθώς και η προεξοχή της ακτής που σχημάτιζε αυτόν. 

Η Ηετιώνεια Πύλη αποτελούσε μεγάλο οχυρωματικό έργο στην εποχή του, χωρίς ιδιαίτερη αυλή, που όμως δέσποζε του αρχαίου λιμένα, αριστερά του εισερχομένου, λόγω ακριβώς του βραχώδους υψώματος που είχε ανεγερθεί. Έφερε δίφυλλη θύρα πλάτους 3,70 μ, ανάμεσα σε δύο πύργους διαμέτρου περίπου 10 μ.

Το μέτωπο της πύλης προστατεύονταν από προτείχισμα και από μια μεγάλη σκαμμένη τάφρο πλάτους 3,5 μ. που μπροστά στην πύλη στένευε στα 1,80 όπου και υπήρχε ξύλινη κινητή γέφυρα, που στηρίζονταν σε κτιστούς πεσσούς.


Νέα παιδική χαρά, θέατρο 300, αναψυκτήριο και διαδρομές περιπάτου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, «με την ολοκλήρωση και των δύο έργων θα δημιουργηθεί ένας πολυλειτουργικός, συνεκτικός χώρος πολιτισμού και αναψυχής, με υπερτοπική σημασία, ικανός να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες καθώς πρόκειται για τον πρώτο ανοικτό αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή του Πειραιά».

Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις φύτευσης στην έκταση, η πόλη θα αποκτήσει έναν «πνεύμονα» πρασίνου,

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Ένα υπέροχο κλάδεμα (;)

Κάθε φορά που ένα υγιές δέντρο κλαδεύεται  βαθιά, υπάρχει το καλό σενάριο, όπου το δέντρο θα επανέλθει και θα ξαναφουντώσει, αλλά υπάρχει και το κακό σενάριο.
 Το δέντρο να μην τα καταφέρει και να μείνει ξερό κούτσουρο για κάποια χρόνια, μέχρι να ξεριζωθεί.
 Ίσως έτσι πρέπει να κλαδεύονται τα μεγάλα δέντρα, ίσως είναι ο σωστός τρόπος, οι ειδικοί ξέρουν. Σίγουρα όμως ένα ακόμα δέντρο θα δυσκολευτεί τούτο το χειμώνα. Θα δυσκολευτεί σε μια πόλη με λίγο πράσινο, όπου δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χάνονται δέντρα.
Πάντως  στο site dasarxeio.com υπάρχουν ενδιαφερουσες πληροφορίες για τις αποκλαδώσεις δέντρων εντός αστικού ιστού  (εδώ):

<...Επίσης ο αείμνηστος καθηγητής της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Ντάφης, τονίζει μέσα από το βιβλίο του «Δασοκομία Πόλεων» .εκδ. Art of Text. (2001) 
…«Όσο υγιέστερο είναι ένα δένδρο τόσο πληρέστερη είναι η κόμη του και αντιστρόφως. Η κόμη με το φύλλωμά της είναι το «εργοστάσιο» του δένδρου και πηγή όλων των ευεργετικών επιδράσεων στον άνθρωπο. Συνεπώς οποιαδήποτε κλάδευση της κόμης είναι σφάλμα. 
Μειώνει τη ζωτικότητα του δένδρου ως συνόλου διότι απομακρύνεται ένα σημαντικό μέρος των αφομοιωτικών οργάνων. Όσο πιο συχνές είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο έντονες γίνονται τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται με αποτέλεσμα να δίνεται ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δέντρα. Όσο κατά το δυνατόν υπόκεινται σε λιγότερο κλάδεμα τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή. 
Δεν πρέπει εδώ να εφαρμόζονται οι ίδιες μέθοδοι που εφαρμόζονται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. Εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλοι σκοποί. Εδώ πρέπει να τονισθεί με έμφαση η κακοποίηση που υφίστανται τα δένδρα στις πόλεις και ιδιαίτερα τα δέντρα των πεζοδρομίων από τις βάρβαρες όσο και αλόγιστες πολλές φορές κλαδεύσεις. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται η κλάδευση των δένδρων αν και με μια περισσότερο προσεκτική εκλογή των ειδών θα αποφεύγονταν πολλές κλαδεύσεις και συνεπώς άσκοπες δαπάνες πέρα από την κακοποίηση των δένδρων».>

Ο σχεδιασμός και η προβολή της ταυτότητας μίας πόλης

Ο σχεδιασμός και η προβολή της ταυτότητας μίας πόλης – Τα λάθη και οι νέες τάσεις στο branding των πόλεων

Άρθρο του Ράλλη Γκέκα Δρ. Οικονομικών ΤΑ   


Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ταυτότητα μιας πόλης έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Το place branding, το place marketing, το locality branding είναι ορισμένες μόνο έννοιες, οι οποίες από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έχουν συστηματοποιηθεί στη διεθνή ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Από τότε, ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, μέχρι σήμερα, η θεωρία εμπλουτίστηκε με πολύ μεγάλη εμπειρία, ανανεώθηκε και επικαιροποιήθηκε με τα νέα δεδομένα. Το άρθρο αυτό έχει τρεις στόχους:

  1. Ο πρώτος είναι να αμβλύνει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ακαδημαϊκών-θεωρητικών αναζητήσεων και της πραγματικότητας.
  2. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την Ελληνική υπάρχουσα κατάσταση. Το City Branding αποτελεί, διεθνώς, έναν πολύ βασικό άξονα πολιτικής παρέμβασης της ΤΑ. Στην Ελλάδα, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες έχουν καταβληθεί[1], η πολιτική αυτή δεν έχει ενταχθεί στην ατζέντα των περισσότερων δημάρχων. Για να υπάρξει ένα μέγεθος σύγκρισης είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι, σε σχετική έρευνα που έγινε, το εν τρίτον των νορβηγικών δήμων εφαρμόζουν πολιτικές branding για τις πόλεις τους. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα μεγέθη είναι σχεδόν αποκαρδιωτικά.
  3. Ο τρίτος λόγος που οδήγησε στη συγγραφή αυτού του άρθρου έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ελάχιστοι δήμοι στην Ελλάδα, που έχουν ασχοληθεί με το branding της πόλης τους, έχουν ασχοληθεί πολύ στρεβλά ή στην καλύτερη περίπτωση με όρους της δεκαετίας του ‘90.
Για όλους τους παραπάνω λόγους νομίζουμε ότι αξίζει ο κόπος να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος μεταξύ ακαδημαϊκών, στελεχών και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να παρακολουθήσουμε αποτελεσματικά τα δρώμενα στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Τι είναι το City Branding

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Παντελής Βούλγαρης: “Αγώνας και αξιοπρέπεια”

“Συνειδητά δεν έκανα την ταινία για να πω “Να, ποια είναι τα παλικάρια!”, αλλά μπορεί να παίζει και κάποιο τέτοιο ρόλο η ταινία. Δηλαδή, να έρχεται να μιλήσει σε μια εποχή αφασίας, για τη στάση ανθρώπων που τόλμησαν. Όμως αισθανόμουν, όπως σας το λέω, ότι έχω ανάγκη, εγώ, να συναντήσω -μέσα από τις εικόνες μου- τον Ναπολέοντα και τους διακόσιους”.

Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη και το Tvxs.gr, για το “Τελευταίο σημείωμα”, που διηγείται την πραγματική ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και μαζί των διακοσίων κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, από τις δυνάμεις Κατοχής, ως αντίποινα για τη δράση της αντιστασιακής οργάνωσης του ΕΛΑΣ.
Όπως αναφέρει ο ίδιος: “Αν μπορούσα να δώσω, εγώ, ένα τελευταίο σημείωμα, θα ήταν, να αγαπάμε αυτόν τον τόπο, να αγαπάμε τη ζωή, να μη δεχόμαστε σιωπηρά την καθημερινότητα […] Αγώνας και αξιοπρέπεια, μπορώ να πω. Δυο τέτοιες λέξεις.”

Σε μια περίοδο που η χώρα μας δεν φημίζεται για την αντίστασή της, αποφασίσατε να κάνετε μία ταινία για τους 200 αντιστασιακούς κομμουνιστές της Καισαριανής, όπου όλοι οι κομπάρσοι, μάλιστα, ήθελαν να υποδυθούν τη στιγμή της εκτέλεσής τους.

Τον κεντρικό ήρωα της ταινίας, τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη τον ήξερα από χρόνια. Τον ήξερα μέσα από τα διαβάσματα, τον είχα «συναντήσει» νέος όταν άρχισα να μαζεύω βιβλία και να διαβάζω. Είχε πέσει στα χέρια μου ένα βιβλιαράκι, από το πολύτιμο βιβλιοπωλείο στο Μοναστηράκι που πήγαινα στο υπόγειο και έψαχνα. Ένα βιβλίο που έγραφε κρητικές μαντινάδες, από μία έρευνα μίας Μαρίας Λιουδάκη (που είναι η αδελφή της Χαράς Λιουδάκη η οποία ήταν η αρραβωνιαστικιά του Σουκατζίδη), και μέσα στην εισαγωγή ευχαριστούσε το 16χρονο αγόρι, τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που την είχε βοηθήσει να συλλέξει τις καλύτερες μαντινάδες.