Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ρεπορτάζ στο Mega: περιβαλλοντική "βόμβα" στη Δραπετσώνα

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με ανάρτηση  της στο διαδίκτυο (fb) παίρνει δημόσια θέση για τη δυσοσμία που ταλαιπωρεί την ευρύτερη περιοχή Δραπετσώνας -Χαραυγής τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα με την ανάρτηση κοινοποίησε και βίντεο  από ρεπορτάζ του "Mega"!
Είχαμε χρόνια να ακούσουμε ένα μέσο πανελλήνιας εμβέλειας να αναφέρει τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής και ουσιαστικά να παίρνει θέση για την περιοχή μας! 
Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν πολλά σημεία του ρεπορτάζ. Από το ρεπορτάζ μάθαμε ότι: α)η αντιπεριφερειάρχης τον Μάρτιο του 2020 έστειλε επιστολή και φάκελο στον υπουργό για τη δυσοσμία,  β)η δημοσιογράφος χαρακτηρίζει περιβαλλοντική "βόμβα" τη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή και γ) στο σημείο 2.21 του ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι ζητήθηκε  σε έκτακτες περιπτώσεις η εταιρεία να μην διοχετεύει  τα επεξεργασμένα απόβλητα της  στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά και στη θάλασσα με αγωγό. Ακούσαμε καλά; Τα απόβλητα, δηλαδή  απόβλητα από την επεξεργασία αποβλήτων; 

Εάν ισχύουν αυτά, και είναι γνωστό στους αρμοδίους  τι ακριβώς ζητάει η εταιρεία, καλό είναι, άμεσα, να δημοσιευτεί δημόσια, για να το μάθουμε και οι κοινοί θνητοί!
Επιπλέον, ο δήμος και η αντιπεριφέρεια, εάν γνωρίζουν το πλήρες αίτημα της εταιρείας πρέπει να το δημοσιεύσουν! Έχει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο; Έχει συζητηθεί και υπάρχει θέση του δημοτικού  συμβουλίου για το συγκεκριμένο αίτημα; 
Γνώριζαν οι αρμόδιοι όσα αναφέρονται για το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και τον αρχικό σχεδιασμό και εάν ναι γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν, όταν στο παρελθόν υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από δημότες για οσμές στην αποχέτευση του σπιτιού τους;


 Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρουμε γιατί το "Mega" μας θυμήθηκε ξαφνικά! Σημασία έχει αυτόν τον "όψιμο σύμμαχο" να τον "εκμεταλλευτούμε", να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε για να χαράξουμε φορείς και πολίτες τις επόμενες κινήσεις.

Η ανάρτηση της κ. Αντωνάκου (εδώ): <Από το 2015 οι κάτοικοι της Δραπετσωνας καταγγέλουν... Από το 2015 οι άνθρωποι εκει στερούνται το αυτονόητο,το οξυγόνο και την ασφάλεια της υγείας τους!
Μετά από δυο επιστολές προς το αρμόδιο υπουργείο(Φεβρουάριο-Μάρτιο),έναν φάκελο,επίσης,300 σελίδων που αποστειλαμε με όλο το ιστορικό των επεισοδίων δυσοσμίας αλλά και των εξαγγελιών για απόδοση της περιοχής στους πολίτες,ως χώρος αναψυχής-πολιτισμού-αθλητισμού-πρασίνου.
Μετά από επιστολες-ερωτήματα προς την Ψυττάλεια,το Λιμεναρχείο και τον ΟΛΠ αλλά και των,ως τώρα πορισμάτων του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ που η Περιφέρεια Αττικης έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση για μετρήσεις και ανάλυση,η υπόθεση στην περιοχή των Λιπασμάτων ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πρέπει να λυθεί.Ωρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.>