Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ο «εμφύλιος» τελείωσε; Αποσύρθηκε το άρθρο για ΣΜΑ στο Σχιστό!

Μεσάνυχτα και κάτι η κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προέβλεπε την αδειοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό του Κερατσινίου. 
Αμέσως, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας με μια γενναιόδωρη δήλωση ενημέρωσε για την εξέλιξη και ευχαρίστησε  τους βουλευτές, τους δημοτικούς συμβούλους και όσους βοήθησαν για τη συμβολή τους σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Μέχρι εδώ όλα καλά ή καλύτερα, τέλος καλό όλα καλά. Όμως, ως συνήθως με μαγικό τρόπο, ξεχάστηκαν οι κακοί χειρισμοί,  οι ολιγωρίες αρμοδίων
και μη και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, άρχισαν τα παρατράγουδα. Ποιος έκανε τι και πόσο συνέβαλε στην απόσυρση του άρθρου. Και τι δεν γράφτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα μεσάνυχτα και μετά: Συγχαρητήρια, φλογερές αναρτήσεις, «χαμένοι πάνε μόνο οι αγώνες που δεν δόθηκαν», "keep walking", «συνεχίζουμε…».

 Εντάξει, οι άνθρωποι, και κυρίως οι πολιτικοί, πάντα αυτό κάνουν! Θεωρούν ότι είναι χρέος τους να κεφαλοποιήσουν την όποια καλή εξέλιξη, την όποια επιτυχία!
Βέβαια για να πατάμε και λίγο στην γη. Δεν προετοιμάστηκε και δεν δόθηκε κανένας αγώνας. Το θέμα θα είχε περάσει χωρίς να το καταλάβουμε, εάν ο Χ. Σγαρδέλης δεν είχε γράψει την πληροφορία σε μία ανάρτηση και ο Π. Καμάς με την δημοτική κίνηση "Αλλάζουμε" δεν έβγαζε αυτές τις πολύ σκληρές ανακοινώσεις που ανέδειξαν το πρόβλημα και κινητοποίησαν την "κοινότητα". Από εκεί και μετά η δημοτική αρχή πήρε θέση για απόσυρση του άρθρου και οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν εναντίον αυτών των ρυθμίσεων που αφορούν την περιοχή ζητώντας συζήτηση και κοινή δράση.

Η γραπτή αυτή αντίδραση, αλλά και οι προσωπικές επαφές της δημοτικής αρχής - δημοτικών συμβούλων με βουλευτές και κυβερνητικούς παράγοντες έφεραν το θέμα στο προσκήνιο. Από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους. Οι αρμόδιοι «ζύγιασαν» τις αντιδράσεις,  εκλογές θα έχουμε οσονούπω,  είδαν και το παράλογο του πράγματος και απέσυραν το άρθρο!
 
Βέβαια, καλό είναι να διδάξει κάτι σε όλους αυτή η ιστορία, για να μην τρέχουν  κάθε φορά που θα "σκάει" ένα θέμα! Ας καθίσουν κάτω σύμβουλοι και παρασύμβουλοι και να κουβεντιάσουν, να κουβεντιάσουν και δημόσια τι δεν έγινε όταν έπρεπε, τι θα μπορούσε να γίνει!  Να σχεδιάσουν και να απαντήσουν στο ερώτημα: Πως διεκδικώ, προωθώ, το καλύτερο για τα θέματα της περιοχής μου;
Είναι αυτονόητο ότι όλοι αγαπούν την πόλη που επέλεξαν να υπηρετήσουν! Πριν τις εκλογές όλοι ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί; Για να παραδώσουν μια πόλη καλύτερη ή χειρότερη στους επόμενους; Καλύτερη προφανώς!
 Αλλά πως θα γίνει αυτό; Όταν δεν μιλούν, δεν παίρνουν θέση, δεν έχουν φωνή, συντάσσονται εύκολα με την κυριαρχούσα άποψη, όταν δεν συνθέτουν, όταν βάζουν απέναντι κάθε καλοπροαίρετη κριτική ή ακόμα δεν "περπατούν" στις γειτονιές και δε διεκδικούν για αυτές; Ας το δουν, έχουν τρία χρόνια μπροστά τους και τα δυσκολότερα για την πόλη είναι μπροστά!

Πάντως, «εμφύλιος» με τον δήμο Πειραιά δεν τελείωσε, υπάρχουν και άλλα δύσκολα θέματα (νεκροταφείο Ανάστασης), τα οποία πρέπει να συζητηθούν έγκαιρα και δημόσια.