Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Και το μοιρολόι συνεχίζεται...

Σαν να μην πέρασε μια μέρα! 
Χθες η Δραπετσώνα και οι γύρω γειτονιές πέρασαν ένα ακόμα εφιαλτικό βράδυ! Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική… 
Οι περιγραφές  των κατοίκων της περιοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  δείχνουν την αγωνία από τις ιδιαίτερες δυσκολίες της βραδιάς! Οι αρμόδιοι και άλλοι από κοντά δεν έμειναν πίσω. Έδωσαν το παρόν, έκαναν τη γύρα τους στο διαδίκτυο, έγραψαν τις διαπιστώσεις τους, έγινε και η παλιά συζήτηση για ευθύνες και ολιγωρίες, μίλησαν για τον αγώνα, για το χρέος της πολιτείας και... είπαν δυο θερμά λόγια συμπαράστασης.

Σήμερα το μοιρολόι θα συνεχιστεί! Θα ακουστούν κάποιες επαναστατικές σκέψεις, κάποια δελτία τύπου, αναλυτική ενημέρωση των κάθε λογής ηγεσιών και ως συνήθως θα τεθεί επιτακτικά το θέμα επίλυσης του προβλήματος. Μετά θα περάσουν οι ώρες, οι μέρες  και θα πάμε γι΄άλλα!

Ουσιαστικά, χωρίς να μηδενίζονται προθέσεις, προσπάθειες και ενέργειες ανθρώπων η αίσθηση είναι, ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο από την εποχή που έγινε η πρώτη κινητοποίηση και ίσως, σε λίγο χειρότερο!

Τώρα, όλοι, ξέρουν ότι δε  φτάνει μία ανακοίνωση ή ένα δελτίο τύπου σε αντίστοιχου επιπέδου περιστατικό (δυσοσμία και ατμοσφαιρική ρύπανση). Ας μην το κάνουν και οι αρμόδιοι! Δεν έχει νόημα πια. Χρειάζονται λύσεις!
"Είναι σημαντικό που γίνονται κινητοποιήσεις και δράσεις,  το θέμα κουβεντιάζεται. Όμως, έτσι γίνεται, συνήθως, τα τελευταία χρόνια. Μία μεγάλη κινητοποίηση, δηλώσεις, υπομνήματα, θερμά δελτία τύπου, μικρότερες κινητοποιήσεις, πολυδιάσπαση του κινήματος, δράσεις και μετά έρχεται το καλοκαίρι…"
Και έτσι περνούν τα χρόνια. Το πρόβλημα μένει στο ίδιο σημείο και το ζήτημα γίνεται χειρότερο...

Την 1η Αυγούστου 2019,

μετά από μία αντίστοιχη "εφιαλτική νύχτα", έγινε μια σύσκεψη στο Κερατσίνι με τους νέους βουλευτές και περιφερειακούς συμβούλους και τότε το δελτίο τύπου του Δήμου (εδώ) μεταξύ άλλων έλεγε «ότι η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία να συντάξει ένα σχέδιο νόμου που θα απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή και το οποίο θα τους το καταθέσει, προκειμένου να το στηρίξουν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ταυτόχρονα, τους ζητήθηκε να βοηθήσουν, ώστε όταν παρατηρούνται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, το αρμόδιο υπουργείο να προχωράει αυτόματα σε ενέργειες διακοπής των εργασιών στις παραπάνω βιομηχανίες, όπως εξάλλου οφείλει να πράττει όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Επίσης, τους κάλεσε να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις.
Από τη συζήτηση προέκυψε η διάθεση των βουλευτών να είναι παρόντες σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί άμεσα για το θέμα, με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες στις μελλοντικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της πόλης.»

Αυτή τη φορά ας ξεκινήσουμε αλλιώς!  Τι έγινε
, τι προέκυψε από τις πρωτοβουλίες και τις συναντήσεις (με ημερομηνίες, αλλά και ονόματα!), που βρισκόμαστε, βοήθησαν και πως οι.. . Και τελικά ποιο είναι το σχέδιο, τι κάνουμε… Αντέχουμε;  Περιμένουμε τι;