Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Σύσκεψη στο δημαρχείο για τα προβλήματα της πόλης

Παρακάτω, δημοσιεύονται οι αναρτήσεις του Γ. Τσιρίδη και του Παντ. Καμά μετά  τη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που έγινε τη Δευτέρα 11-05-2020 στο Δημαρχείο. Έτσι, για να μαθαίνουμε και οι υπόλοιποι, "οι κοινοί θνητοί", τι συζητούν οι εκλεγμένοι πίσω από τις κλειστές πόρτες! 
Πάντως, η σύσκεψη κινήθηκε σε επίπεδο προτάσεων και προβληματισμών, μιας και στα κείμενα δεν γίνεται αναφορά για αποφάσεις που θα τρέξουν άμεσα και έχουν σχέση με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινότητα, ιδίως το τελευταίο διάστημα.  Κρατάμε την αναφορά, για συζήτηση και δέσμευση, απευθείας μετάδοσης των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου!
Αναμένουμε και την τοποθέτηση της δημοτικής αρχής!


  Η ανάρτηση του Γ. Τσιρίδη

Χτες έγινε η σύσκεψη του δημάρχου με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Ήταν όλοι εκεί.
Όλοι είπαν ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν θα κάνω πλήρη αναμετάδοση, θα επισημάνω μόνο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Π.Διαλινάκη για την Όιλ Ουάν, του ΚΚΕ για τα σχολεία και τα βάρη των δημοτών και του Π.Καμά για το θέμα της δημοσιότητας των συνεδριάσεων του ΔΣ. Η Βάνα Δατσέρη έκανε σχόλια σε όλες τις παρεμβάσεις, η Δαβγιωτη μίλησε πρακτικά για την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχουμε κι ο Φ.Καμπουρης έθεσε τους προβληματισμούς του για τις σχέσεις με τον Πειραιά. Όλοι βεβαίως μίλησαν για τα σκουπίδια, την διαμάχη με τον Πειραιά, την ΚΟΣΚΟ, το νεκροταφείο, τα δημοτικά τέλη κτλ.
Εγώ στάθηκα στα δύο κύρια σημεία που έθιξε εισαγωγικά ο δήμαρχος. Είπε ότι 1) η πόλη πρέπει να αποκτήσει όραμα 25-ετιας και 2) ότι πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή πλεύσης.
Συμφωνώ απόλυτα πως αυτές οι δύο είναι οι μεγάλες μας προτεραιότητες από τις οποίες εξαρτώνται και όλα τα επιμέρους υπόλοιπα. Εξειδίκευσα τη σκέψη μου επ' αυτών ως εξής:
1. ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ.
Για να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης (όχι απλά των παρατάξεων αλλά της κοινωνίας ολόκληρης) ο δήμος έχει κυρίως δύο εργαλεία, τις Επιτροπές και τον Δημοτικό Έλεγχο.

Α.- ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Πρότεινα τρία είδη επιτροπών.
Α1.- Ας γίνει μια επιτροπή (προτάθηκε πριν από εμένα από άλλους διαδικτυακά) σπουδαίων ονομάτων, δηλαδή πρώην δημάρχων, βουλευτών κτλ που να τονίσουν με την παρουσία και την υπογραφή τους την ανάγκη της πόλης να ξεφύγει από την υποβάθμιση στην οποία την οδηγούν γενικότερες επιλογές (σκουπίδια, ΚΟΣΚΟ, όιλ Ουάν, Ψυττάλεια, λαφαρτζ, νεκροταφεία κτλ)
Μια συνυπογραφη Φωτίου, Σαραφογλου, Μελά, Χάσκα, Χρυσού, Χρονόπουλου, Μπεαζογλου, Λάλου, Διαμαντίδη, Νιώτη, Γαλανού, Νεράτζη και άλλων που θα δεχτούν να μετάσχουν σε μια τέτοια επιτροπή, θα προσέθετε σημαντικό βάρος σε όσα λέμε. Άλλο να τα λέει ένας δήμαρχος που φημίζεται για τις αρνήσεις του σε όλα ή παρατάξεις που έχουν στο μυαλό τους τις επόμενες εκλογές κι άλλο να τα λένε άνθρωποι που χειρίστηκαν τα θέματα από θέση ευθύνης και μιλούν χωρίς σκοπιμότητα μόνο για το καλό της πόλης.
 
Α2.- Ας γίνει μια επιτροπή από μαζικούς φορείς που να συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα για τα θέματα του δήμου. Σύλλογοι όπως ο Τερψηχώρος, τα πολλά σωματεία του Κερατσινίου, οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γονέων κτλ. μπορούν να είναι επίσημα σύμβουλοι του δημάρχου και του ΔΣ προκειμένου να κινητοποιείται ολόκληρη η πόλη όταν χρειάζεται, και δυστυχώς, θα μάς χρειάζεται όλο και πιο συχνά.
 
Α3.- Μια επιτροπή για την ανάπλαση είναι αναγκαία. Όχι μόνο για να μετέχουν άνθρωποι που γνωρίζουν κι ενδιαφέρονται αλλά και για να συνηθίσουν σε αυτή τη συμμετοχική διαδικασία και πολίτες που ως τώρα έχουν μείνει αναξιοποίητοι.

Β.- ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Πρότεινα (για πολλοστή φορά) να γίνεται κάθε μήνα ένα συμβούλιο με τίτλο δημοτικός έλεγχος όπου να συζητούνται όχι τα τυπικά ζητήματα του δήμου αλλά τα προβλήματα της πόλης, από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πλατείες, καθαριότητα, μπορούν να μπαίνουν κι από την αντιπολίτευση αλλά και τα σπουδαία θέματα της πόλης όπως τα εργοστάσια, το λιμάνι, η διαχείριση αποβλήτων κτλ.
Αυτό το συμβούλιο θα το παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι πολίτες και θα έχει σημασία να αναμεταδίδεται, ζωντανά.

2. ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ
Για να υπάρξει μια περιγραφή των μακροπρόθεσμων επιδιώξεων της πόλης για τα επόμενα 20-25 χρόνια, χρειαζόμαστε δύο μελέτες, όχι από αυτεςυπου κατά κόρον αναθέτουν οι φορείς σε εταιρείες για να πάρουν εκθέσεις ιδεών, αλλά τις μελέτες εκείνες που προβλέπουν οι νόμοι περί αστικών αναπλάσεων, ο Ν.1337/83, ο Ν.2508/97 και ο Ν.4539/18. Αυτοί οι νόμοι προβλέπουν μια Προκαταρκτική Μελέτη Ανάπλασης, ένα συγκεκριμένο τρόπο διαβούλευσης και κατόπιν Πολεοδομική Μελέτη και Μελέτη αλλαγής Γ.Π.Σ
Αυτές οι συγκεκριμένες μελέτες μοιάζουν με Μάστερ Πλαν αλλά τα ξεπερνούν κατά πολύ καθώς παράγουν αποτελέσματα.
Πρέπει να γίνουν δύο τουλαχιστον τέτοιες μελέτες.

Α.- ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ.
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Από την περιοχή ανάπλασης Δραπετσώνας μέχρι το Ικόνιο, πρέπει ο δήμος να καθορίσει τι θέλει να κάνει λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα σημερινά (κι αυριανά ως πρόβλεψη) δεδομένα. Αυτό θα είναι το εφικτό όραμα της 25-ετιας. Συντελεστές δόμησης, χρήσεις γης, επιθυμητές δράσεις, περιβαλλοντικοί όροι, οικονομική ανασυγκρότηση όλης της πόλης και του ευρύτερου Πειραιά.

Β.- ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΉ ΜΕΛΕΤΗ
Όλη η πόλη πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο. Δρόμοι και κατευθύνσεις που θα συμμαζέψουν το σημερινό μπαχαλο. Νέες πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις, έργα σημειακά και κυρίως Χρήσεις Γης. Περιοχή αμιγούς κατοικίας, δρόμοι εμπορικοί όπου επιτρέπονται αυτά ή εκείνα, νέοι χαμηλότεροι συντελεστές δόμησης, πράσινο αστικό, κοινόχρηστοι χώροι, υποδομές αναγκαίες με προβλέψεις για τις μελλοντικές ανάγκες, επίλυση προβλημάτων ιδιαίτερων περιοχών όπως Κοκκινόβραχος κτλ.

Η κατ αρχήν ανταπόκριση από πλευράς δημάρχου υπήρξε θετική. Για κάποια από αυτά κινούνται, όπως είπε, ήδη οι υπηρεσίες αναζητώντας χρηματοδότηση. Μακάρι να είναι έτσι. Εγώ νομίζω πως πρέπει ο δήμος να τα δει όλα αυτά με ανοιχτό μυαλό και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Αυτό έχει ανάγκη αυτή η πόλη που δέχεται σήμερα πολλαπλές επιθέσεις από παντού.
 ......................
 
  Δελτίο τύπου της Δημ. Κίνησης " Αλλάζουμε" με επικεφαλής τον  Παντελή Καμά
Σύσκεψη Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 11/05/2020, στο Δημαρχείο Κερατσινίου, σύσκεψη των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Κατά τη Σύσκεψη ο Συνδυασμός Κερατσίνι Δραπετσώνα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, μέσω του Επικεφαλής του Παντελή Καμά, έκανε τοποθέτηση με τους παρακάτω άξονες :

«Η πρόσφατη κρίση, με την απόπειρα χωροθέτησης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, του Δήμου Πειραιά, αναδεικνύει την ανάγκη η πόλη να σταματήσει να αμύνεται. Η πόλη χρειάζεται ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο. Ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο Ανάπτυξης. Ένα εμπροσθοβαρές Σχέδιο Αναβάθμισης του Περιβάλλοντος. Η πόλη χρειάζεται το δικό της οδικό χάρτη για το μέλλον.

Το πρώτο βήμα είναι η συνεννόηση των Δημοτικών Παρατάξεων και των πολιτικών δυνάμεων της πόλης μας. Αυτό απαιτεί άρση της αμοιβαίας καχυποψίας. Δηλαδή απαιτείται η λειτουργία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ως ένας σύγχρονος και Ανοικτός Δήμος, όπου τα ρεύματα και οι απόψεις για το μέλλον, Παρατάξεων, Κομμάτων, Κινήσεων, Φορέων θα συναθροίζονται δημιουργικά και όχι ανταγωνιστικά. Θα αναζητηθεί σε κάθε περίπτωση ο Ελάχιστος Κοινός Παρονομαστής.

Το Δεύτερο βήμα, είναι η ενημέρωση των Δημοτών. Χρειάζεται μία εκτεταμένη εκστρατεία Ενημέρωσης. Αυτή πρέπει να γίνει και από το Δήμο αλλά και από τις Δημοτικές Παρατάξεις. Ο κάθε πολίτης πρέπει να αντιληφθεί τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν και να πάρει θέση. Να στείλει τα δικά του μηνύματα σε κάθε κατεύθυνσης.

Το τρίτο βήμα είναι ο διάλογος με όσους εμπλέκονται στα προβλήματα της πόλης. Προφανώς και θα διαβουλευτούμε, και με την Περιφέρεια, και με την Κυβέρνηση, και με τα κόμματα, και με την Oil One, και με την Cosco, και με το Δήμο Πειραιά. Με όρους όμως δημοσιότητας, διαφάνειας, συλλογικότητας. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει να υπάρχουν συνθήκες πίεσης. Θα πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση των πολιτών, θα πρέπει να υπάρχει κίνημα.

Βασική όμως προϋπόθεση είναι να έχεις οριοθετήσει το δικό σου σχέδιο Ανάπτυξης. Να έχεις προδιαγράψει το πώς εσύ θέλεις να δεις το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα την επόμενη εικοσαετία. Τι μοντέλο Ανάπτυξης επιθυμείς. Ο καθένας εδώ από τις παρατάξεις και τους φορείς της πόλης έχουν τη δική τους προσέγγιση. Ο Ανοιχτός Δήμος δίνει απάντηση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Όλες οι απόψεις μπορούν να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και να υιοθετηθεί όχι η καλύτερη άποψη αλλά η καλύτερη σύνθεση.

Όλα τα παραπάνω βήματα, είναι στην πραγματικότητα οι Επικεφαλίδες των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν. Των ενεργειών που πρέπει να γίνουν με αρχή, μέση και τέλος.

Απαιτείται στην κρίση μία νέα αντίληψη. Η αντίληψη ότι η Διοίκηση, ο Δήμαρχος, αν θέλουν να πετύχουν πρέπει να λειτουργήσουν όπως ο Μαέστρος μίας ορχήστρας. Ο Μαέστρος, δεν έχει γράψει τη Μουσική, δεν είναι αυτός που παράγει τη Μουσική, είναι αυτός που φροντίζει το σύνολο να λειτουργήσει εύρυθμα.

Δεν θα αναφέρω σήμερα, και σε αυτή την παρέμβαση, τις ειδικότερες δικές μας απόψεις. Είναι άλλωστε κατατεθειμένες στο Δημόσιο Διάλογο. Σήμερα εμείς προτείνουμε έναν τρόπο λειτουργίας. Μία μέθοδο, έναν σκελετό αντιμετώπισης της κατάστασης. Να θέσουμε τέρμα στην παθητικότητα, στην απάθεια, την αδράνεια, την άμυνα.

Επίσης προτείναμε την δημιουργία μίας άτυπης ομάδας, με τη συμμετοχή των Πρώην Δημάρχων της πόλης, των πρώην Βουλευτών της πόλης με σκοπό να αποκαταστήσουμε την ιστορικότητα της πόλης και τη συνέχεια στον αγώνα για την επίλυση των Προβλημάτων.

Θεωρούμε σημαντικό ότι ο Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, δεσμεύτηκε στην απευθείας μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου μας, μέσω του διαδικτύου. Είναι ένα πάγιο αίτημα του Συνδυασμού μας και το θεωρούμε το πρώτο βήμα στην πορεία δημιουργίας ενός πραγματικού, ανοιχτού, δημοκρατικού και λειτουργικού Δήμου.