Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Σύσκεψη των επικεφαλής παρατάξεων για το νέο ΣΜΑ του δήμου Πειραιά στο Σχιστό!

Μετά την "αποκάλυψη" για τη δημιουργία ΣΜΑ (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων), δηλαδή μικρής χωματερής του Δήμου Πειραιά στα διοικητικά όρια του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας,  δημοτικές παρατάξεις έστειλαν επιστολή και ζητούσαν τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα θέματα.
  
Την προηγούμενη μέρα, στα κοινωνικά δίκτυα έγινε κυριολεκτικά  "χαμός" με ανακοινώσεις των παρατάξεων και "σκληρές" αναρτήσεις δημοτών για το μέλλον που προετοιμάζεται για  την περιοχή! Κατόπιν αυτών, η δημοτική  αρχή πήρε θέση με  ανακοίνωση της (εδώ).

Σήμερα, 4-5-2020, ημέρα που ψηφίζεται στις επιτροπές της βουλής το σχέδιο νόμου (για  ΣΜΑ Δήμου Πειραιάστο Σχιστό),  η δημοτική αρχή πρότεινε σύσκεψη επικεφαλής παρατάξεων. 
Βεβαίως είναι καλό να συζητούν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά μάλλον καθυστέρησε η ανακοίνωση  για τη  συνεδρίαση!  Η συνεδρίαση έπρεπε να γίνει πριν την καταιγίδα! Για να προγραμματίσει, να αποφασίσει επαφές, να τρέξει πράγματα, να βρει σημεία σύγκλισης. Τα γεγονότα είναι πλέον σε οριακό σημείο και  το κυρίαρχο όργανο του δήμου,  το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει αποφάσεις! 

Το συμβούλιο των επικεφαλής είναι ένα σημαντικό, αλλά άτυπο όργανο και οι αποφάσεις του, θέλουν χρόνο να υλοποιηθούν, μιας και πρέπει να περάσουν από δημοτικό συμβούλιο, γιατί δεν έχουν κάποια νομική ισχύ.
Πέρα από τη βοήθεια σε επίπεδο ιδεών, και εφόσον υπάρχει χρόνος, στο βαθμό που οι αποφάσεις του υλοποιούνται είναι ωφέλιμο. Όμως, εάν χρησιμοποιείται αποσπασματικά και με αφορμή κάποιο "έκτακτο χαστούκι" εναντίον της πόλης και όχι σε επίπεδο προγραμματισμού δράσεων, ίσως δεν έχει νόημα να συγκαλείται. Γιατί απλώς θα χαθεί χρόνος! Καμιά φορά στο ποδόσφαιρο  οι αμυντικοί πετούν την μπάλα στην εξέδρα για ανασύνταξη δυνάμεων και να πάρουν ανάσες. Κάποιες φορές η κίνηση αυτή έχει αποτέλεσμα! Όμως, εδώ δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις!

Παρακάτω η ανακοίνωση των παρατάξεων και η τοποθέτηση του Παντ. Καμά ενόψει της σύσκεψης των επικεφαλής!

Χτες, 3/5/2020, τέσσερις παρατάξεις του ΔΣ στείλαμε στον δήμαρχο την παρακάτω επιστολή:
Κύριε δήμαρχε, Στην περιοχή μας, πέραν των όσων έχουμε θίξει και συζητήσει στα δημοτικά μας συμβούλια, τρέχουν κι άλλες εξελίξεις εξόχως ανησυχητικές.
Α. Ένα νομοσχέδιο αφαιρεί αρμοδιότητες πολεοδομικού περιεχομένου από τον δήμο.
Β. Ένα άλλο νομοσχέδιο ορίζει διαδικασίες μεγάλων έργων φαστ τρακ αφήνοντας την αυτοδιοίκηση στο περιθώριο.
Γ. Ο δήμος Πειραιά, όπως μαθαίνουμε από το διαδίκτυο, ετοιμάζει σταθμό μεταφόρτωσης στην δική μας περιοχή.
Δ. Το νεκροταφείο συνεχίζει την λειτουργία του με τρόπο τον οποίο καταγγείλαμε.
Ε. Η ΚΟΣΚΟ πραγματοποιεί έργα στον Πειραιά χωρίς τις σχετικές άδειες.
Στ. Στην διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού, κάποιες μέρες, οι μυρωδιές στα σπίτια και τις αποχετεύσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Όλα αυτά πέραν των προβλημάτων των δημοτών και καταστηματαρχών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Είναι επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων τουλάχιστον.
Σκόπιμο θα ήταν να πραγματοποιηθεί ζωντανή συζήτηση ή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων για να βρούμε κοινούς τόπους ή έστω κοινά αποδεκτές διαδικασίες εξέτασης των θεμάτων και αγώνα για την επίλυσή τους.
Με τιμή: Δαβγιώτη Ελένη, Δατσέρη Βάνα, Καμάς Παντελής,Τσιρίδης Γιώργος.

Η ανακοίνωση του Παντ. Καμά:
Η πόλη δέχεται μία ολομέτωπη υπόθεση. Αυτή η επίθεση, δεν αποκρούεται με " μουσική δωματίου" 

Στις 5/05/2020,στις 18:00, θα γίνει σύσκεψη των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο, το οποίο χωροθετεί εντός των ορίων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σταθμό Μεταφόρτωσης του Δήμου Πειραιά.
Είναι γνωστό, σε όλους, ότι οι συνδυασμοί των Κυριών Δαβγιώτη Ελένη, Δατσέρη Βάνα, του κυρίου Τσιρίδη, και ο δικός μας, με κοινή επιστολή μας, αιτηθήκαμε και την έκτατη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης και την αυριανή σύσκεψη, η οποία θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.

Η θέση μας είναι σαφής. Η πόλη δέχεται μία ολομέτωπη υπόθεση. Αυτή η επίθεση, δεν αποκρούεται με " μουσική δωματίου". Δεν αποκρούεται με συσκέψεις και συζητήσεις.
Είναι η ώρα κρίσιμων επιλογών. Αλλού απαιτείται σύγκρουση, αλλού απαιτείται διάλογος, για να γλυτώσουμε την επιδείνωση των συνθηκών της ζωής μας, από την ύπαρξη ρυπογόνων βιομηχανιών, πλησίον του Οικιστικού Ιστού, την αδηφάγα επέκταση της Cosco στις ακτές μας, την μετατροπή του Σχιστού, εκτός των άλλων οχλουσών δραστηριοτήτων, οριστικά και δια παντός σε χώρο επεξεργασίας των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ο Συνδυασμός Κερατσίνι- Δραπετσώνα Αλλάζουμε, επιδιώκει σταθερά την σύνθεση και την συμπόρευση όλων των Δυνάμεων της πόλης. Αυτό όμως μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ, με όρους διαφάνειας. Με όρους πλήρους και πλέριας διαφάνειας.
Στο πλαίσιο αυτό εμείς θα επιμείνουμε στην απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.  Στην δημιουργία όρων λειτουργίας ενός ανοιχτού και Δημοκρατικού Δήμου. Διαφορετικά ο κύριος Βρεττάκος ας χαράξει τη δική του πορεία, μόνος του.

Μπορούμε να γίνουμε συνυπεύθυνοι, δεν θα γίνουμε συνένοχοι. Η λογική όταν όλα θα συζητούνται σε κλειστούς τοίχους και ότι κάποιος μόνος του θα κάνει τους χειρισμούς, ενδεχόμενα να είναι ο τρόπος εσωτερικής λειτουργίας του " ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ", δεν μπορεί όμως να είναι ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας.
Η λογική του κυρίου Βρεττάκου, ότι θα πάει την αντιπολίτευση " στραγγαλισμένη" στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές, είναι μία λογική που δεν παράγει αδιέξοδα στην αντιπολίτευση, αλλά στον ίδιο και δυστυχώς και αυτό είναι το σημαντικό στο Δήμο. Δυναμιτίζει την αναγκαία συνεργασία και υπονομεύει τους όρους συναίνεσης που απαιτεί η πόλη.  Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Βρεττάκος, θα επιλέξει την πορεία του και την πορεία της πόλης αφού εκείνος εξελέγη Δήμαρχος. Εμείς επισημαίνουμε. Έχουμε κάθε διάθεση αναδοχής ευθυνών, αλλά καμία διάθεση αναδοχής ενοχών!