Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ο δήμαρχος έπραξε το αυτονόητο...


Μετά την απόσυρση του σχετικού άρθρου για κατασκευή ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό από το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, με μεγάλο δελτίο τύπου ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης απάντησε στις δηλώσεις του Δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου για την κατασκευή ΣΜΑ απορριμμάτων στο Σχιστό.
Στο μακροσκελές κείμενο, εκτός των άλλων, θεωρείται ως δεδομένο δικαίωμα του δήμου Πειραιά σε οικόπεδο της ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, το οποίο βρίσκεται στα όρια του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας με το Πέραμα, πολύ κοντά όμως σε κατοικημένες περιοχές του Κερατσινίου, να αλλάζει χρήσεις γης, χωρίς ουσιαστικά να ερωτάται ο Δήμος που συνορεύει με το οικόπεδο.

Αν αντιστραφούν τα γεγονότα, δηλαδή κάποιος δήμος να ήταν ιδιοκτήτης οικοπέδου στο Φάληρο και να αποφάσιζε  να κατασκευάσει σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων,  χωρίς να ρωτήσει τον Δήμο Πειραιά, τι θα γινόταν; Τι θα έκανε σε αυτή την περίπτωση ο Δήμος Πειραιά. Θα έλεγε περάστε, καλώς ορίσατε;

 Όχι βέβαια!  
Θα αντιδρούσε και θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Επιπλέον, ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, εκτός ότι δεν ρωτήθηκε (που ακούστηκε για καλούς γείτονες;), συνυπολόγισε και την ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή που προοριζόταν ο συγκεκριμένος ΣΜΑ. (2 νεκροταφεία, Ψυτάλλεια, Καζάνια, Ολπ, ιθχυόσκαλα, ΒΙΠΑΣ, ΣΜΑ Σχιστού, εκεί σκέφτονται να κατασκευάσουν και το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων).

 Η αλήθεια είναι μία και την γνωρίζουν όλοι, είτε κατοικούν εδώ ή αρκετά παραπέρα! 
Στο Κερατσίνι και ειδικότερα σε αυτή την περιοχή δεν χωρά καμία επιπλέον επιβάρυνση. Εκτός του ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά θα πρέπει να απομακρυνθεί και ο ΣΜΑ των 19 δήμων, ο οποίος αρχικά κατασκευάστηκε για να μείνει λίγα χρόνια και έμεινε για πάντα! 
Στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά δεν ζουν άνθρωποι δύο κατηγοριών. Όλοι έχουν δικαιώματα είτε κατοικούν στον Πειραιά ή στο Κερατσίνι και όλοι με τον ίδιο τρόπο φορολογούνται! Η περιοχή πλήρωσε τις αποφάσεις των ποικιλώνυμων εξουσιών, οι οποίες για χρόνια την καταδίκασαν σε ανυποληψία  και στα σχέδια τους την είχαν ως "σκουπιδοντενεκέ" του Λεκανοπεδίου! Φτάνει πια!
Ο δήμαρχος, με τη δήλωση και στάση του για το θέμα, έπραξε το αυτονόητο, αυτό που θα έκανε κάθε δήμαρχος το 2020! Υπερασπίστηκε την πόλη του!  Και πολύ καλά έκανε!


ΥΓ. Εννοείται ότι σε αυτή την "αντιπαράθεση" όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης είναι δίπλα στον δήμαρχο!


Απάντηση του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, στις δηλώσεις του δημάρχου Πειραιά:
Ο δήμαρχος Πειραιά προχώρησε σε μία μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία μου επιτίθεται προσωπικά. Προφανώς και δεν θα απαντήσω στο ίδιο ύφος, γιατί πιστεύω βαθιά ότι οι Δήμαρχοι, όταν διαφωνούν, δε διαφωνούν για προσωπικά ζητήματα, αλλά γιατί προσπαθούν να υπερασπίσουν την ποιότητα ζωής και τα δικαιώματα των δημοτών τους.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου μας φιλοξενούμε την επιστολή του Δημάρχου Πειραιά (εδώ: https://keratsini-drapetsona.gr/…/k…/item/9762-dhlesh-mwralh). Προσυπογράφοντας ένα μεγάλο κομμάτι των δηλώσεων του, σημειώνω τα εξής:
Ναι, συμφωνούμε ότι ο Δήμος Πειραιά πρέπει να έχει - αφού αυτό θεωρεί σωστό - Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για δική του χρήση. Αρκεί αυτός ο σταθμός να βρίσκεται στα δικά του όρια.
Ναι, συμφωνούμε ότι η περιοχή του Σχιστού είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη γιατί θεωρούνταν για πολλά χρόνια «η πίσω αυλή όλης της Αττικής». Το γεγονός ότι ο μοναδικός Σ.Μ.Α στην Αττική που εξυπηρετεί πάνω από 5.000.0000 πολίτες βρίσκεται στο Σχιστό, επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση. Ωστόσο, το επιχείρημα που λέει ότι, αφού είναι επιβαρυμένη η περιοχή ας την επιβαρύνουμε κι άλλο, δεν είναι αποδεκτό απ’ τους ανθρώπους της πόλης μας, που αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για μία καλύτερη ποιότητα ζωής γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Προφανώς και δεν έχω καμία διάθεση και πολύ περισσότερο αρμοδιότητα να πω σε οποιονδήποτε Δήμο τι θα κάνει με τις ιδιοκτησίες του. Είναι δεδομένο, όμως, ότι δεν θα σωπάσω, όταν ο οποιοσδήποτε επιχειρεί να αξιοποιήσει εκτάσεις, που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, αλλά βρίσκονται στην πόλη μας, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στην δική μου αντίληψη είναι δεδομένο ότι αν ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας είχε στην ιδιοκτησία του εκτάσεις εντός των ορίων οποιουδήποτε άλλου Δήμου, πριν προβεί σε οποιασδήποτε αξιοποίηση τους, θα διαβουλευόταν με την τοπική δημοτική αρχή και το τοπικό δημοτικό συμβούλιο.
Εμείς θα συνεχίσουμε, γιατί όντως έχουμε μπροστά μας τεράστια ζητήματα, που πλήττουν εξίσου τους κατοίκους όλων των δήμων της περιοχής, να συνεργαζόμαστε με όλους τους Δημάρχους. Βασική προϋπόθεση για την καλή συνεργασία είναι να σέβεται ο καθένας από εμάς τα δικαιώματα και τις ανάγκες των κατοίκων που εκπροσωπεί ο άλλος.



Απάντηση του Δημάρχου Πειραιά εδώ