Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ένας Άλλος Δρόμος για το εργοστάσιο Καχραμάνογλου

 Ελένη Κυραμαργιού
υποψ. δημοτική σύμβουλος Δραπετσώνας με τον "Άλλο Δρόμο"

Το εργοστάσιο Καχραμάνογλου για εμάς στον Άλλο Δρόμο, την αριστερή ριζοσπαστική δημοτική κίνηση πολιτών Κερατσινίου-Δραπετσώνας με επικεφαλής τον Χρήστο Βρεττάκο δεν αποτελεί μια «ανεκμετάλλευτη έκταση στο κέντρο της πόλης» αλλά ένα μνημείο της βιομηχανικής και εργατικής ιστορίας της πόλης μας, όπως και τα υπόλοιπα βιομηχανικά κτίρια που διασώζονται. Το υαλουργείο και ο ηλεκτρικός σταθμός της Εταιρείας Λιπασμάτων, οι δεξαμενές πετρελαίου, η ανενεργή τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ Ηρακλής (ή του ομίλου Lafarge), ο υποσταθμός της ΔΕΗ στον Άγιο Γεώργιο, σήμερα μετεωρίζονται μεταξύ της εγκατάλειψης και των σχεδίων επιχειρηματικής αξιοποίησης, σχέδια που μέχρι στιγμής περιορίζονται σε εντυπωσιακές μακέτες και φαντασμαγορικές συνεντεύξεις τύπου.

Για εμάς τα παραπάνω βιομηχανικά κτίρια αλλά και οι προσφυγικές πολυκατοικίες του Αγίου Διονυσίου, τα προσφυγικά σπίτια του Άη Γιώργη, τα λουτρά Παλλατζιάν, το οικόπεδο των φυλακών των Βούρλων, το νεκροταφείο της Ανάστασης αποτελούν το επίκεντρο ενός φιλόδοξου προγράμματος. Οι πρώην βιομηχανικές μονάδες, τα ερημωμένα κτίρια και οι εγκαταλελειμμένοι ελεύθεροι χώροι θα φιλοξενήσουν το πλέγμα των κοινωνικών υπηρεσιών και των προγραμμάτων ιστορικής επιμόρφωσης που θα δημιουργήσουμε. Η υλική μαρτυρία των κτιρίων που διασώθηκαν θα συνδυαστεί με την άυλη μαρτυρία του αρχειακού υλικού που σαπίζει στις δημοτικές αποθήκες και τη ζώσα ακόμη μνήμη των ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι.
Πιο συγκεκριμένα, το εργοστάσιο Καχραμάνογλου θα μετατραπεί σε στέκι νεολαίας που θα φιλοξενήσει το σύνολο των νεανικών πρωτοβουλιών που ήδη υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν στο Δήμο μας.
Τα μουσικά συγκροτήματα, οι θεατρικές ομάδες και οι ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις των νέων θα στεγαστούν στο συγκεκριμένο χώρο, ζωντανεύοντας όχι μόνο το κτίριο αλλά και ολόκληρη τη πόλη. Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, στο κέντρο της πόλης, θα αποτελέσει ένα πολυχώρο πολιτισμού όπου η δημιουργικότητα, η φαντασία και τα ενδιαφέροντα των νέων θα αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για την υλοποίηση και την άμεση λειτουργία του όλου εγχειρήματος.

Η επανάχρηση του εργοστασίου Καχραμάνογλου, όπως και των υπόλοιπων βιομηχανικών κτιρίων του Δήμου και φυσικά η ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου οριοθετούν μια νέα εποχή στη σχέση των πολιτών με τους δημόσιους χώρους και την ουσιαστική επανοικειοποίηση των φαινομενικά «ανεκμετάλλευτων» περιοχών. Οι δημότες στις επερχόμενες εκλογές καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν Δήμο στην υπηρεσία των κυβερνητικών επιλογών και των προεκλογικών εξαγγελιών -που μένουν στον αέρα διαιωνίζοντας το ρήμαγμα των χώρων- ή Δήμο στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών τους για μια πόλη με ελεύθερους και προσβάσιμους χώρους και σεβασμό στο παρελθόν της. Εμείς στον Άλλο Δρόμο αγωνιζόμαστε για μία πράσινη πόλη με ελεύθερους χώρους και πρόσβαση στη θάλασσα, μια πόλη που θα διασώσει τις μνήμες των κατοίκων και την ιστορίας της. 



Δραπετσίνι: Με αφορμή την ανάρτηση στις 7 Μαΐου για το πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου (εδώ) και το "κάλεσμα" προς τους υποψήφιους δημάρχους για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, η Ελένη Κυραμαργιού, υποψ. δημοτική σύμβουλος Δραπετσώνας με τον "Άλλο Δρόμο"μας έστειλε το κείμενο της με τα σχέδια που κάνουν στον Άλλο Δρόμο για τους ανοιχτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους της πόλης μας. 
Την ευχαριστούμε!