Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τα "ψεύτικα τα λόγια" …τα μεγάλα!

Εντάξει, στις προεκλογικές περιόδους λέγονται υπερβολές! 
Οι "παλαιοκομματικοί"  υποψήφιοι φορτσάρουν, πιστεύουν ότι το θέλει και μια μερίδα του κόσμου. Όμως εδώ χάθηκε η μπάλα! 
Σύμφωνα με όσα διαλαλούν οι ''ντουντούκες'', ζούμε σε μια πόλη όπου έρχεται το μετρό από μέρα σε μέρα, όπου το κέντρο υγείας είναι κάπου εδώ κοντά, όπου φυτεύτηκαν πολλά δέντρα, όπου όλα λειτουργούν ...ρολόι. Σύμφωνα με άλλες «ντουντούκες» θα ζήσουμε σε μια πόλη, όπου θα υπάρχουν άφθονες θέσεις εργασίας, φαγητό, νερό, ρεύμα, φάρμακα για όλους,  και τα πολλά κόκκινα δάνεια θα έχουν νομική στήριξη και ...ίσως "πρασινίσουν" από το κακό τους! 

Τελικά, ίσως αυτό που βιώνουμε στην πόλη μας να αποτελεί πανελλήνια πρωτοπορία. Από τη μια προβλήματα τα οποία απασχολούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία λέγεται ότι θα λυθούν στην πόλη μας, απλά, μαγικά ...ταχυδακτυλουργικά και από την άλλη προβλήματα καθημερινά αποτελούν γαρνιτούρα για την προεκλογική εκστρατεία. 
Οι υποσχέσεις για όλα, για θέσεις εργασίας σε ανέργους, για παρεμβάσεις σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την γενικότερη πολιτική, ίσως συνιστούν ύβρη για μια κοινωνία η οποία ζει τα τελευταία χρόνια στα όρια της. 
Είναι πραγματικά σκληρό να ακούει ο άνεργος, τρεις φορές τη μέρα, από τη ντουντούκα ότι θα βρει δουλειά, όταν αυτό είναι το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας και για χρόνια η επίσημη πολιτεία δεν μπορεί να βρει λύση. Το ερώτημα βέβαια είναι απλό: γιατί αυτό το "μαγικό πρόγραμμα" δεν το προτείνουν, οι λαλίστατοι, στην πολιτεία να ξεμπερδεύουμε μια ώρα πιο μπροστά από την κρίση; 

Αυτή τη φορά, οι δημότες έχουν ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, από ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες θα επιλύουν προβλήματα, θα δίνουν ελπίδες! Από μικρά βήματα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα, θα νοικοκουρεύουν την πόλη, θα δρομολογούν μεγάλες αλλαγές και όχι "ψεύτικα", μεγάλα λόγια! "Ψεύτικα λόγια", τα οποία θα ξεχαστούν την επόμενη μέρα, όταν οι εκλεγμένοι θα παραλαμβάνουν κατά τα ειωθότα καμένη γη. 
Και βέβαια υπάρχει ευθύνη για όσους επιδίδονται σε μικροπολιτικές τακτικές και προσπαθούν για την «αλίευση» των ψήφων να "πουλήσουν" όνειρα σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από την πραγματική αξία! 
Υπάρχει όμως ευθύνη και σε όσους βάζουν το όνομα τους και την παρουσία τους κάτω από το άρμα τέτοιων λογικών. Λογικών οι οποίες υποτιμούν τους πολίτες, στο όνομα της εξουσίας με κάθε τρόπο και τίποτα παραπάνω. Και η ευθύνη είναι διπλή για όλους αυτούς που για δεύτερη φορά, στήνουν παραμορφωτικούς καθρέπτες και υπηρετούν απλουστεύσεις τύπου «υπογειοποίησης» και όχι μόνο.