Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Και τώρα, τι;




 "Εκ βαθέων"… για την «αναγέννηση τώρα»
 Αν κάποιος ερχόταν στην περιοχή μας πριν ένα χρόνο και είχε τη "διαστροφή" για ενασχόληση με τα κοινά, θα διαπίστωνε ότι υπάρχει από τη μια πλευρά ένας δήμος ο οποίος έχει απλήρωτους εργαζόμενους, είχε κλείσει τη ΔΗΚΕΠΑ, είχε σταματήσει το «σήμα κατατεθέν του Κερατσινίου», τα καλλιτεχνικά τμήματα, κ.λπ. , και από την άλλη, μία δημοτική κίνηση πρωτίστως, την «Αναγέννηση τώρα» να διαμαρτύρεται να βγάζει ανακοινώσεις, να διοργανώνει εκδηλώσεις, να βγάζει εφημερίδα, να ασχολείται… 

Σήμερα μετά τις εκλογές, ο δήμαρχος, παρά την αμφισβητούμενη θητεία, είναι εδώ, δηλώνει παρόν και δυνατός και με προοπτική να είναι δήμαρχος και την επόμενη μέρα, έχοντας απέναντι του μια άλλη δημοτική κίνηση η οποία παρουσιάστηκε ως η καθαρή κίνηση εκτός "τοπικού συστήματος", αν και στις τάξεις της είχε ανθρώπους που είχαν υπηρετήσει το "σύστημα", είχαν στηρίξει την προηγούμενη δημοτική αρχή και είχαν ασκήσει διοίκηση στον δήμο.  Η δημοτική κίνηση «Αναγέννηση τώρα», σχεδόν δεν υπάρχει στον τοπικό πολιτικό χάρτη, και δεν υπήρξε ως πρόταση στο μυαλό των συμπολιτών μας, ή καλύτερα  των περισσοτέρων συμπολιτών μας που συμμετείχαν στις εκλογές. Η δράση της, οι ιδέες της, το πρόγραμμα της, οι άνθρωποι της, δεν συγκίνησαν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων!

Για την εξέλιξη αυτή, οπωσδήποτε το γενικότερο πολιτικό τοπίο έπαιξε το ρόλο του, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μια σειρά από γεγονότα και συμπτώσεις, που ίσως ο καχύποπτος να το έλεγε και «σχέδιο» ...εξ ουρανού, έπαιξαν το ρόλο τους. Πιο συγκεκριμένα κάποια από αυτά μπορεί να είναι:

  • Οι συνδυασμοί οι οποίοι παρουσιάστηκαν την τελευταία στιγμή, 30-40 μέρες πριν τις εκλογές είχαν καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Τα ψηφοδέλτια αυτά έκοψαν μέρος από τη δυναμική που είχε αναπτύξει η δημοτική κίνηση «Αναγέννηση τώρα» και οδήγησαν υποψηφίους να ενταχτούν στη δύναμη τους,  και άλλους να απέχουν από τη διαδικασία.
  • Πρόσωπα με αναγνωσιμότητα, η οποία μεταφράζεται και σε εκατοντάδες ψήφους, με «πολιτικές φιλοδοξίες», διακριτικά απείχαν από τη διαδικασία προβάλλοντας θέματα και βάζοντας άλλες προτεραιότητες, χωρίς να πείσουν απολύτως, για την επιλογή τους.
  • Η μονομερής, σχεδόν "εμμονική" κριτική  μελών συνδυασμού, οποίος παρουσιάστηκε 40 μέρες περίπου πριν τις εκλογές και αντί να εστιάζει στη δημοτική αρχή ή σε άλλες δυνάμεις με ερωτήματα και τσιτάτα  απευθυνόταν σχεδόν καθημερινά στην "αναγέννηση".
  • Οι απίστευτες υποσχέσεις για εργασία και παροχές που στόχευσαν ταλαιπωρημένες ομάδες της πόλης και οι οποίες ως σανίδα σωτηρίας ακούμπησαν πάνω στους συνδυασμούς που «τζόγαραν» σε αυτό.
  • Η εσφαλμένη ανακοίνωση από μεγάλα ειδησεογραφικά portals την τελευταία εβδομάδα, και μέσων ενημέρωσης στη διάρκεια της ημέρας των εκλογών, ότι ο Ζαχ. Ζούπης είναι ο υποψήφιος της Δημάρ, η οποία δεν διαψεύστηκε παρά τα έντονα διαβήματα της κίνησης με δελτία τύπου και τηλεφωνικές επαφές.
  • Η σκληρή, αδυσώπητη κριτική από πολλές παρατάξεις και τοπικά μέσα για τον Ζαχ. Ζούπη (έγινε κριτική ακόμα και για το βιογραφικό του), η οποία διανθιζόταν με ξέθαμα παλιών υποθέσεων από το «χρονοντούλαπο», με λοιδορίες και υποτιμητικά σχόλια και η οποία ήταν δυσανάλογη με την αντίστοιχη κριτική σε άλλους υποψηφίους.
  • Η στάση του Ζ. Ζούπη να αναζητήσει αυτοδιοικητικούς για τον συνδυασμό του ανθρώπους που είχαν θετικό πρόσημο στην πορεία τους στη διοίκηση, καθώς και οι  πολιτικές συμφωνίες της τελευταίας στιγμής για θέσεις και αξιώματα.
  • Το «μίσος» παλιών συντρόφων, το οποίο οδήγησε σε "πράξεις παραφροσύνης",  προς τον Ζαχ. Ζούπη οι οποίοι δεν τον συγχώρησαν ποτέ, επειδή υπήρξε σύμβουλος του Κ. Σημίτης.
  • Η άρτια οργανωτική επάρκεια του συνδυασμού Ζούπη, με την επαγγελματική ετοιμότητα, τρόμαξε τους άλλους συνδυασμούς και τους οδήγησε σε άλλες τακτικές, "παράπλευρο κόψιμο", με το επιχείρημα «αυτός δεν έχει ανάγκη στήριξε με και στο δεύτερο γύρο θα τον ψηφίσουμε»
  • Η πληροφορία με τα ψηφοδέλτια στα οποία υπήρχε "λάθος όνομα στην εκτύπωση", μεγάλης και έμπειρης δημοτικής παράταξης διαμόρφωσαν ένα κλίμα την τελευταία στιγμή. 
  • Η ατυχής επιλογή με τα τρυκάκια που έπεσαν τη μέρα των εκλογών και δημιούργησαν προβληματισμό σε ένα ειδικό κοινό που στήριζε την υποψηφιότητα γιατί είχε εκτιμήσει το άλλο ύφος και την χαμηλού τόνων και κόστους προεκλογική του εκστρατεία.
  • Το ιδιαίτερο βάρος που δόθηκε από τον συνδυασμό στις θέσεις, στο πρόγραμμα, στη μη αφισοκόλληση, στις απαντήσεις σε θέματα της επικαιρότητας, τα οποία δεν εκτιμήθηκαν στο βαθμό που όλοι ήλπιζαν από τους δημότες, μιας και, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, πρώτο κριτήριο για την επιλογή ήταν οι συγγενείς, οι συμπέθεροι, οι «σχέσεις», οι υποχρεώσεις, οι υποσχέσεις…

 Και τώρα, τι;

Δύσκολη απάντηση! Υπάρχουν δύο συνδυασμοί οι οποίοι διεκδικούν τη ψήφο στο δεύτερο γύρο με τους οποίους συγκρούστηκε με πάθος η «αναγέννηση τώρα». Από τη μια η παράταξη του Δημάρχου με τον τίτλο «Ισχυρός Δήμος»(;) η οποία πρόβαλε κυρίως το σχέδιο για τη φόρμουλα 1 και από την άλλη η κίνηση  «άλλος δρόμος», η οποία πρόβαλε κυρίως τη στήριξη από τον σύριζα. Από τη μια η "δοκιμασμένη" διοίκηση με τα πολλά προβλήματα και από την άλλη η καινούργια κίνηση με τα νέα πρόσωπα, τον καταγγελτικό λόγο και τα συνθήματα.  

Οπωσδήποτε ο Δήμος χρειάζεται αλλαγή πορείας. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη Δημοτική Κίνηση «Αναγέννηση τώρα». Η διαφορετική, διεκδικητική πρόταση που παρουσίασε για τα τοπικά δρώμενα με την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, με διαφάνεια και έλεγχο, με τη συμμετοχή των πολιτών, με κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό στο περιβάλλον, με ενεργούς πολίτες, απορρίφτηκε από τους δημότες. Η αλλαγή πορείας θα πρέπει γίνει αναγκαστικά από τους συνδυασμούς που θα είναι την Κυριακή στις κάλπες. Το θέμα είναι ποιος μπορεί;

Από εδώ και πέρα, οι πολίτες έχουν και την γνώση και την κρίση να ψηφίσουν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και δεν χρειάζονται περαιτέρω υποδείξεις από κανέναν. Οι ανακοινώσεις - καλέσματα των δημοτικών κινήσεων που θα βρεθούν στις κάλπες την Κυριακή δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
 Όμως σε μια συγκυρία οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με τη δεδομένη και υπάρχουσα κατάσταση στον Δήμο, όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια, η Δημοτική Κίνηση «Αναγέννηση τώρα» πρέπει να πάρει θέση και θα κριθεί γι΄αυτό! 
Και, παρά την πικρία για μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων που φέρθηκαν με «βία και αισχύνη» στον Ζαχ. Ζούπη και σε άλλα στελέχη της Αναγέννησης, τα στελέχη της αναγέννησης δεν πρέπει να νίψουν τα χείρας τους ως Πόντιοι Πιλάτοι, αλλά να πάρουν το ρίσκο και να στηρίξουν ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης... Απαιτώντας παράλληλα δημοσιοποίηση θέσεων και στάσεων για θέματα και ζητήματα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας την επόμενη μέρα!    

ΥΓ1. Η  Δημοτική Κίνηση «Αναγέννηση τώρα», κάπου εδώ ολοκληρώνει τον κύκλο της! Στην ιστορία θα μείνει, ως η κίνηση η οποία σεβάστηκε το πολίτη, δεν υποσχέθηκε, δεν έταξε, λειτούργησε με πολίτες και συλλογικότητες μέσα στην κοινωνία, είχε θέσεις για όλα τα μεγάλα θέματα, είχε προτάσεις,  και δυστυχώς έχασε στη μάχη των εκλογών. Στις τάξεις της υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό νέων παιδιών και όχι μόνο, τα οποία μπορούν με παρακαταθήκη την εμπειρία που απέκτησαν από τη συμμετοχή στις διαδικασίες να δουν από την αρχή τον τρόπο παρέμβασης στα κοινά και να ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία ...και ό,τι ήθελε προκύψει!

ΥΓ2. Και κάτι για τον ΖΖ! Δεν το έχει ανάγκη αλλά θα το γράψουμε, όχι τόσο για τα ανώνυμα κείμενα, τα οποία εύκολα κυκλοφορούν και αναπαράγονται στο διαδίκτυο, αλλά για κάποιους "φίλους" και τη χολή που ρίχνουν σε κάθε ευκαιρία! Ο ΖΖ είναι δημόσιο πρόσωπο, αλλά έχει οικογένεια, παιδιά και γονείς, ας μη το ξεχνάμε!  Φτάνουν τα υπονοούμενα, οι χαρακτηρισμοί και οι τελείες!