Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Μονόδρομος...



Οι δημοτικές κινήσεις που συμμετείχαν στις εκλογές έβγαλαν ανακοινώσεις και όλες κρατούν διακριτικές αποστάσεις από τους δύο υποψηφίους της Κυριακής. Καμία ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε άμεση στήριξη στον έναν ή τον άλλον, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις στελεχών κινήσεων τα οποία έχουν πάρει θέση για τη στάση τους.    

Δεν βοήθησαν γι΄ αυτό και οι δύο μονομάχοι. Ο δήμαρχος με τη θητεία του και τη στάση του όλα αυτά τα χρόνια δεν άφησε τα περιθώρια για σκέψεις συνεργασίας, αν και έχει κάνει κάποια στροφή τουλάχιστον στα λόγια και μιλάει για συνεργασίες την επόμενη μέρα για να μπορέσει να διοικηθεί ο Δήμος.
Απ΄ την άλλη, η βιαστική ανακοίνωση του άλλου δρόμου που δήλωνε «την απόφαση να απέχει από τα συνήθη επικοινωνιακά παιχνίδια και τις υπόγειες διαβουλεύσεις», χωρίς να πάρει την πρωτοβουλία και να προτείνει το νέο πλαίσιο, απέκλεισε κάθε προσπάθεια για προγραμματική συνεργασία και δημιουργία ενός ευρύτερου ρεύματος στήριξης από μέλη, στελέχη που συμμετείχαν στις άλλες δημοτικές κινήσεις, κινήσεις με τις οποίες θα συνυπάρξει στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, απογοήτευσε πολλούς, μιας και σηματοδότησε με το καλημέρα την πολιτική της επόμενης μέρας,  πολιτική της «κλειστής πόρτας» με την οποία πορεύτηκε όλο αυτό το διάστημα.  
Μέχρι σήμερα ο «άλλος δρόμος» δεν έχει δοκιμαστεί στη διοίκηση και έχει καταθέσει ένα θερμό «συνθηματικό» λόγο, χωρίς να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης (;). Όμως, όπως έχουν εξελιχτεί τα γεγονότα αντίπαλος του είναι μόνο ο κακός του εαυτός. Τις τελευταίες μέρες καταγράφονται σημάδια έλλειψης ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης από τη διαχείριση της πρώτης νίκης.  Κινήσεις όπως η ντουντούκα που φωνάζει στις γειτονιές για σύριζα - «άλλο δρόμο», ενόψει δευτέρου γύρου, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο σύριζα στηρίζει τον «άλλο δρόμο», το μόνο που καταφέρνουν είναι να ανάβουν τα «λαμπάκια» στους ψηφοφόρους της άλλης αριστεράς και να ενεργοποιούν τα αντί αριστερά σύνδρομα των δεξιών ψηφοφόρων.

 Αναμφισβήτητα το κλίμα στην κοινωνία είναι υπέρ του «άλλου δρόμου». Είναι το νέο που έρχεται είναι η ελπίδα για όσους έχουν γνωρίσει την «αλλοπρόσαλλη» πολιτική  της διοίκησης του δήμου. Τα «έργα» της στην πόλης τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν μπορούν να ξεχαστούν, όσο και αν το τελευταίο εξάμηνο έγινε μια προσπάθεια για συμμάζεμα! 
Οι πολίτες έχουν δύο επιλογές ή να πιστέψουν ότι από εδώ και πέρα, κάτι θα αλλάξει  όπως υπόσχεται η διοίκηση ή να πάρουν το ρίσκο* και να στηρίξουν ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης... 
Χωρίς "συναισθηματισμούς", η δεύτερη επιλογή, η πρόταση του «άλλου δρόμου» μοιάζει -είναι μονόδρομος.  

*ρίσκο: προχωρώ σε μια ενέργεια αποδεχόμενος τους πιθανούς κινδύνους