Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Χαραυγή: Η εγκατάλειψη έχει όνομα!




Λες και δεν πέρασε μια μέρα!
Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε πριν από 4-5 χρόνια πριν από κάποια προεκλογική περίοδο. Από τότε ελάχιστα από αυτά που αναφέρονται παρακάτω έχουν αλλάξει!  Σίγουρα έχει βελτιωθεί κάπως η κατάσταση με την Ψυτάλλεια όμως τα περισσότερα είναι όπως περιγράφονται, λες και δεν πέρασε μια μέρα!

Σήμερα το αναδημοσιεύουμε με την ευκαιρία των εκλογών και των νέων υποσχέσεων, με την ελπίδα ότι θα ιδρώσουν λίγο όσοι πλειοδοτούν σε λόγια και με την ευχή η νέα δημοτική αρχή να σταθεί με ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της Χαραυγής και να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της!

"Τα τελευταία χρόνια η περιοχή της Χαραυγής βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη. Καθημερινά υψώνονται τεράστιες πολυώροφες οικοδομές, πνίγοντας στο μπετόν τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει στην πόλη μας, η καθαριότητα είναι ελλιπής, σπάνια προγραμματίζονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή και γενικότερα υπάρχει η αίσθηση ότι η διοίκηση του Δήμου είναι πολύ μακριά από τους κατοίκους και τα προβλήματα τους.


 Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές χρησιμοποίησαν την περιοχή ως το "σκουπιδοντεκέ" του λεκανοπεδίου και έκαναν ελάχιστες παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Οι παρεμβάσεις ήταν ελάχιστες, οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι δόθηκαν στους εργολάβους, το πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής που προβλεπόταν από το περίφημο πρωτόκολλο απομάκρυνσης της ΔΕΗ δεν προχώρησε και η περιοχή παρέμεινε στην ανυποληψία και στην εγκατάλειψη. Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι στα προεκλογικά φυλλάδια τους οι παρατάξεις που διοίκησαν το Δήμο παρουσίαζαν ως έργο για την περιοχή τα σχολεία που χτίστηκαν από τον ΟΣΚ τα τελευταία χρόνια.

Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή. Η περιοχή είναι περικυκλωμένη από μεγάλες εστίες μόλυνσης όπως : 1) ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου Κερατσινίου (Εργοστάσιο ΔΕΗ) 2.) Ιχθυόσκαλα  3.) Παλαιό Νεκροταφείο 4) Ακροκέραμος 5) Ψυτάλλεια 6) Περιφερειακός δρόμος από λιμάνι Πειραιά προς Σχιστό.
Τα τελευταία χρόνια το θέμα που εξελίσσεται σε  εξαιρετικό κίνδυνο για την περιοχή αλλά και για την πόλη μας γενικότερα, είναι τα προβλήματα από τη διαχείρισης της παραγόμενης λάσπης στην Ψυτάλλεια και είναι προβλήματα που αφορούν την υγεία των κατοίκων και κυρίως των παιδιών.  Ιδιαίτερα στις μέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή, η κατάσταση είναι αφόρητη, οι οσμές είναι ανυπόφορες και καταγράφονται περιστατικά λιποθυμιών και πονοκεφάλων.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δικαίωμα να ζουν σε μια πόλη καθαρή και περιποιημένη. Η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και άμεσα να παρθούν τα ανάλογα μέτρα ώστε να ανακουφιστεί η περιοχή.
Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι μικρά και καθημερινά θέματα όπως: Η αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας με έμφαση στην καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων και των περιοχών γύρω από τα σχολεία. Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας, Η ανάπλαση της περιοχής γύρω από το Λιμανάκι Κερατσινίου. Η αξιοποίηση του αναπαλαιωμένου εργοστασίου της ΝΑΦΘΑ με τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου και χρήση των κτιρίων για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ΚΑΠΗ, κοινωφελών δραστηριοτήτων.  Βελτίωση της συγκοινωνίας. Τακτική σύνδεση της Χαραυγής και της Ευγένειας με το κέντρο του Κερατσινίου και του Πειραιά. Η περιποίηση και ξαναζωντάνεμα της πλατείας Πόντου. 

Και ακόμα μεγαλύτερα που αφορούν και ολόκληρη την πόλη όπως : Η απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ και απόδοση των χώρων στους κατοίκους  με δημιουργία υπερ-τοπικού πάρκου. Η οριστική απομάκρυνση του παλαιού Νεκροταφείου από τη περιοχή και απόδοση των χώρων στους κατοίκους.  Η αντιμετώπιση του προβλήματος της λυματολάσπη της Ψυτάλλειας, με ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού και άμεση απομάκρυνση της λυματολάσπης. Ειδικότερα η "υπόθεση της Ψυτάλλειας" πρέπει να αντιμετωπισθεί βάσει των επιστημονικών δεδομένων και αξιοποιώντας τις διεθνείς εμπειρίες για την επιλογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών. Σε τέτοιας φύσης και έκτασης καίρια ζητήματα που αφορούν την υγεία δεν επιτρέπεται το αποκλειστικό κριτήριο επιλογής της όποιας λύσης να είναι η "χαμηλότερη τιμή".

Όλοι οι δημότες  πληρώνουν στο Δήμο, τα χρήματα αυτά είναι ανταποδοτικά που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψουν με μορφή υποδομών και έργων για την περιοχή.
 Έργων που θα επιτρέπουν τους κάτοικους να ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον και δυστυχώς τα έργα και οι πρωτοβουλίες για την Χαραυγή έχουν καθυστερήσει επικίνδυνα."