Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Οι φωλιές του φιδιού

 ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


Εκτρέφει η γειτονιά του Φύσσα τους επόμενους Ρουπακιάδες; Αδιανόητο κι όμως πραγματικό. Πριν ακόμα περάσει ένας χρόνος από τη δολοφονία του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, κι ενώ αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά πρόσωπα των μελών της Χρυσής Αυγής, συνοικίες κατά παράδοση αριστερές, όπως το Πέραμα, η Νίκαια και το Κερατσίνι, επιβραβεύουν τους νεοναζί με υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές δημιουργώντας προβληματισμό και ανησυχία.

 Την ώρα που στις περιοχές της μεσαίας τάξης, όπως το Χαλάνδρι και η Αγία Παρασκευή, σημειώνονται ιστορικές αλλαγές με αριστερούς δημάρχους να βγαίνουν νικητές, ψηφοφόροι στις φτωχές εργατικές συνοικίες του Πειραιά «οπλίζουν» τα χέρια των φασιστών και γυρίζουν την πλάτη τους στη Δημοκρατία.

«Από προπύργιο της Αριστεράς, γίναμε μαύρο κάστρο», σχολιάζει ένας παλιός Πειραιώτης που μεγάλωσε στο Πέραμα, σχολιάζοντας το 13,79% που απέσπασε η Χρυσή Αυγή στην περιοχή. Για το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό, παίρνει κανείς το ferry και περνάει απέναντι, στη Σαλαμίνα όπου το 16% των ψηφοφόρων τόνωσε τη δύναμη των νεοναζί (αντιστοιχεί σε 3.472 ψήφους). Περίπου 10.000 ψήφους δίνουν στη Χρυσή Αυγή δύο μεγάλα προάστια του Πειραιά, το Κερατσίνι (4.501) και η Νίκαια (5.273) με τα ποσοστά να είναι επίσης υψηλά, στο 10,51% και 10,53% αντίστοιχα. Νούμερα που προβληματίζουν. Την ώρα που η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής της ομάδας βρισκόταν στη φυλακή, ο μηχανισμός της φασιστικής συμμορίας που έχει στο ενεργητικό της φόνους, δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις και παράνομες πράξεις, συνέχιζε να δουλεύει ασταμάτητα.

Για παράδειγμα, σε έναν μεγάλο και δύσκολο δήμο, όπως ο Δήμος Αχαρνών, ο οποίος παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στην πληθυσμιακή σύνθεση, λόγω και της ύπαρξης μεγάλων οικισμών Ρομά αλλά και πολλών μεταναστών από το πρώην ανατολικό μπλοκ, η Χρυσή Αυγή αποσπά 16,47% - ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της στην Περιφέρεια Αττικής. Αντιστοιχεί σε 6.417 ψήφους που έφεραν τη Χ.Α. στη δεύτερη θέση μετά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ρεκόρ ανόδου των ναζί σημειώθηκε στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Πέλλα, όπου σε απόλυτους αριθμούς από τις 6.937 ψήφους του 2012, έφτασε τις 11.334. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της Χ.Α. σε περιφέρεια, πανελλαδικά (τα πρωτεία έχει η Περιφέρεια της Λακωνίας με 15,48%). Με μικρή διαφορά από την Πέλλα, ακολουθεί το Κιλκίς.

Στην περιοχή των Ποντίων, που γνωρίζουν τι σημαίνει μετανάστευση και ξεριζωμός, το ποσοστό της Χ.Α. φτάνει το 13%. Ακολουθούν οι Περιφέρειες Καστοριάς, Ημαθίας και Β' Θεσσαλονίκης - όλες με ποσοστά πάνω από 12% υπέρ της Χ.Α. Τέσσερις μήνες μετά τον μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς, η Χρυσή Αυγή «χτυπάει» 10% στο νησί - το μεγαλύτερο ποσοστό σε νησί, σημειώνοντας άνοδο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Τώρα που οι χειρότεροι φόβοι των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών επιβεβαιώθηκαν, το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την άνοδο της Χρυσής Αυγής ή την υποχρέωση της αποδυνάμωσής της. 
Και ένα ερώτημα παραμένει μετέωρο. Θα βρεθεί άραγε σύντομα ένα δημοκρατικό κόμμα για να γοητεύσει και να πείσει όσους επιμένουν να ψηφίζουν Ακροδεξιά; πηγή