Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Όχι σε μια νέα, χαμένη πενταετία!



Έμειναν μόνο λίγες μέρες ως τις 18 Μαΐου, ως τις εκλογές της Κυριακής. Οι Δημοτικές κινήσεις ετοιμάζονται για τις τελικές συγκεντρώσεις.
Όλο αυτό το διάστημα οι υποψήφιοι με ανακοινώσεις και περιοδείες προσπάθησαν να ενημερώσουν και να κερδίσουν ψηφοφόρους. Για ανεξήγητους λόγους πολλές  παρατάξεις αδιαφόρησαν και δεν παρουσίασαν πρόγραμμα, ακόμα και αυτές οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές.
Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, δυστυχώς διάλογος επί της ουσίας, δεν έγινε, φρέσκες ιδέες δεν ακούστηκαν. "Πρωτοποριακές", extreme προτάσεις τύπου «υπογειοποίησης» δεν κατατέθηκαν! Η F1 όπως αναμενόταν ήρθε και επανήλθε πολλές φορές στην επικαιρότητα, από διαφορετικά κέντρα, αλλά οι πολίτες δεν τσίμπησαν.  Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο κυριάρχησαν τα συνθήματα και οι αφίσες με βαριές λέξεις. 
Σε λίγες μέρες οι πολίτες έχουν τον λόγο. Έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν στα χέρια τους τη διαχείριση της πόλης,  σε αυτούς που ήταν παρόντες και προσπάθησαν να σταματήσουν την κατρακύλα  παρουσιάζοντας έγκαιρα το σχέδιο τους και σε κείνους που εμφανίστηκαν από το πουθενά, τάζοντας "φύκια και μεταξωτές κορδέλες", δηλώνοντας εγωιστικά ότι μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν τη δουλειά και να σώσουν την πόλη.  
Για το ψύχραιμο παρατηρητή, αυτόν που αγαπά την πόλη δεν θα είναι δύσκολη η απόφαση, γιατί δεν μπορούν να έχουν θέση στις επιλογές του, όσοι άφησαν απλήρωτους εργαζόμενους, όσοι άφησαν τις υποδομές να ρημάξουν,  όσοι απουσίαζαν, όσοι ήταν ωσεί παρόντες.
Και από εκεί και μετά, αφού ξεκαθαρίσει η "ήρα από το στάρι", το ερώτημα είναι ποιος γνωρίζει και μπορεί. Ποιος έχει επιτελείο και σχέδιο, ποιος περπατά στην πόλη και συναναστρέφεται με τους ανθρώπους της, ποιος κρατά μικρό καλάθι και έχει την εμπειρία να παρεμβαίνει, ποιος ξέρει να συνεργάζεται και να ανοίγει πόρτες, ποιος μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στο δήμο.  

Σίγουρα οι φετινές εκλογές, με τους τόσους υποψηφίους, έχουν και κάποια οικογενειακή διάσταση. Άνθρωποι που αγαπούν την πόλη μπήκαν και συμπλήρωσαν ψηφοδέλτια για να στηρίξουν τον αδερφό, τον κουνιάδο, τον συγγενή. Όμως αυτός ο δήμος δεν πρέπει να έχει άλλη μια χαμένη πενταετία! Πέρα από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τους συναισθηματικούς μελοδραματισμούς και τις φιλικές δεσμεύσεις υπάρχει και η πόλη! 
Και πραγματικά είναι άδικο, κάποιοι να παίξουν το ρόλο του «κόφτη», και με την επιλογή τους, για να καταγραφεί ένα ποσοστό για κάθε μελλοντική χρήση, να καταδικάσουν την πόλη ...για λίγους ψήφους!