Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η κάλπη είναι "γκαστρωμένη»...



 Ποιος;

Η προεκλογική περίοδος είναι μια περίοδος πόλωσης. Από αυτή τη λογική δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η γειτονιά μας. Υπήρξαν ακρότητες, χτυπήματα κάτω από τη μέση, βγήκαν από το χρονοντούλαπο παλιές, ξεχασμένες ιστορίες, φίλοι έκοψαν την καλημέρα, αλλά υπήρξαν και καλές στιγμές. (Κάποτε πρέπει να αναγνωρίζουμε τα θετικά, αν υπάρχουν, για να μπορούμε να χτίσουμε και να πάμε παραπέρα). 

Με τα σημερινά δεδομένα, κανένας υποψήφιος δεν ξεχωρίζει αισθητά, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές. Οι πλατείες στις συγκεντρώσεις όλων ήταν "ασφυκτικά γεμάτες", και όλοι προσπάθησαν για το καλύτερο! Μέχρι σήμερα καταγράφεται πολυδιάσπαση δυνάμεων και «ανεξέλεγκτη» κινητικότητα των ψηφοφόρων, οι οποίοι εκτός από τα πιστεύω τους και την αίσθηση τους για το καλό μέλλον της πόλης, έχουν να σκεφτούν και τους συγγενείς και συμπεθέρους. Ίσως η δεύτερη θέση για την άλλη Κυριακή κριθεί στις λεπτομέρειες.

Μπροστά στην κάλπη! 
Παρακάτω ακολουθεί μια μικρή περίληψη, αυτό που μας έμεινε, για τον τρόπο που κινήθηκαν οι υποψήφιοι, για τις προτάσεις τους, για το καινούργιο που έφεραν στην συζήτηση. Και επειδή θα υπάρξουν «αντιδράσεις», μιας και είναι "περίεργη μέρα", δηλώνουμε εξ αρχής ότι το κείμενο είναι γραμμένο με τη δική μας ματιά, με την δική μας «υποκειμενική αντικειμενικότητα».

Φώτης Μελάς: Πρόβαλε με αφίσες και φωτογραφίες παλιές καλές μέρες, κυρίως σχολεία που κατασκευάστηκαν την πρώτη τετραετία ως δήμαρχος.  Δήλωσε ότι θα δίνει το μισθό του σε φτωχούς και γενικότερα εφάρμοσε την τακτική η οποία του έχει δώσει τη νίκη σε προηγούμενες εκλογές και εν ολίγοις συνοψίζεται στη φράση: «Δεν μιλάμε πολύ και περιμένουμε τη σφαγή των άλλων». Επιπλέον προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι σημαντικά του στελέχη με ιστορία, αποχώρησαν από την παράταξη του και είναι υποψήφιοι στον συνδυασμό του Ζ. Ζούπη. 

Χρήστος Σαλαλές:  Εφάρμοσε την παλιά συνταγή. Έδωσε βάρος στην εικόνα, βγήκε σε 7-8 τηλεοπτικές εκπομπές, έφερε τον παλαιό ποδοσφαιριστή Γιούτσο για το ψηφοδέλτιο του (παλιότερα είχε φέρει την Βάνα Μπάρμπα), έριξε πολύ χαρτί στην πόλη με θέσεις για θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος θέσεις για την ανεργία, τα κόκκινα δάνεια, "φαγητό σε όλους", εισπράττοντας όχι και τόσο καλά σχόλια. Δικαιολόγησε την απουσία του από την πόλη ως ανάγκη για εργασία, γενικότερα δεν είχε την ορμή παλαιότερων συμμετοχών του στα κοινά. 

Λουκάς Τζανής:  Μετά από μια θητεία με πολλά παράπονα, πρόβαλε με ιδιαίτερη ένταση το αμφισβητούμενο σχέδιο για τη φόρμουλα 1. Ακόμα με πολλές αφίσες πρόβαλε έργο στα οικονομικά του δήμου,  το μετρό που έρχεται κ.λπ, χωρίς να πει βέβαια ότι εάν έρθει δεν θα είναι μετρό αλλά τραμ και ότι ο υπεύθυνος των οικονομικών που συμμάζεψε ό,τι μπορούσε δεν είναι πια μαζί του, αλλά με τον Ζ.Ζούπη. «Κορυφαία» στιγμή της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν, όταν παρουσίασε τη Μάρθα Καραγιάννη, κάτοικο βορείων προαστίων,  σε προεκλογική συγκέντρωση!  

Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Αθόρυβη, συγκρατημένη παρουσία κινήθηκε σε γειτονιές και πρόβαλε το γεγονός ότι είναι καινούργιος στην πολιτική σκηνή του ενοποιημένου Δήμου!  

Ζαχαρίας Ζούπης: Πρόβαλε την αντιπολίτευση που έκανε 3,5 χρόνια στον νυν δήμαρχο και τις παρεμβάσεις του για τα προβλήματα του Δήμου, έκανε την αυτοκριτική του για το παρελθόν οδηγώντας "βαρίδια" εκτός συνδυασμού και δημιουργώντας μια πολυσυλλεκτική ομάδα. Έβγαλε έγκαιρα πρόγραμμα και καθόρισε με παρεμβάσεις του την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, απάντησε άμεσα σε όλες τις "επιθέσεις" που δέχτηκε, ζήτησε διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, είπε όχι στην ρύπανση της πόλης. Καταγράφηκε ως μια ήρεμη, εναλλακτική δύναμη.  

Χρήστος Βρεττάκος:  Έκανε μεθοδική δουλειά κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα, πρόβαλε το χρίσμα το οποίο πήρε από τον Σύριζα, αν και ο ίδιος δεν είναι σύριζα. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη μη κατάθεση συνολικού προγράμματος, τη διακριτική αποχή στελεχών που ήταν μαζί στο ξεκίνημα και την τακτική της «κλειστής πόρτας» σε θέματα διεύρυνσης, βγήκε στις γειτονιές με δυνατές ντουντούκες με έντονο καταγγελτικό λόγο έχοντας δίπλα του τον κ. Λαφαζάνη, με στόχο να προσεγγίσει δυνάμεις της κοινωνίας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα. 

Ηλίας Πατίδης: Μετά από μια θητεία στο δημοτικό συμβούλιο, κατώτερη των προσδοκιών, κινήθηκε σχεδόν αθόρυβα, στις περιοδείες του πρόβαλε την ευρύτερη πολιτική του ΚΚΕ και σχεδόν παντού τα έντυπα αναφερόταν κυρίως για την περιφέρεια και τις ευρωεκλογές και δευτερευόντως για τις τοπικές εκλογές. Είχε μηδενική  παρουσία στο διαδίκτυο και η παρουσία του στην κοινωνία ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, σε σχέση με άλλες δυνάμεις και άλλες εποχές.

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε, τώρα το λόγο έχουν οι πολίτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θέλουν για δήμαρχο κάποιον που διοίκησε και δοκιμάστηκε ή άλλον. Και αν επιλέξουν άλλον, που είναι και το πιθανότερο, θα αποφασίσουν αν θέλουν για δήμαρχο κάποιον που ασχολήθηκε και ήταν παρών με παρεμβάσεις για την καθημερινότητα του πολίτη, ο οποίος παρουσίασε πρόγραμμα ή άλλον που πήρε το «χρίσμα» και είχε παρουσία στην πόλη ή ακόμα, άλλον ο οποίος παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες και δημιούργησε δημοτική κίνηση.

Οι επιλογές είναι πολλές η απόφαση μία!