Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

«You and AI»: έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη στο Πεδίον του Άρεως


Η ΕΚΘΕΣΗ "YOU AND AIΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΙ ΕΣΥ"  ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΟΧΙ ΩΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΩΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 
Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα είναι το θέμα μια σειράς από εγκαταστάσεις δημόσιου χώρου στην εντυπωσιακή έκθεση που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η έκθεση "YOU AND AI" έχει στόχο να ανοίξει τη συζήτηση γύρω από την αυξανόμενη εφαρμογή αυτών των συστημάτων, και γύρω από τον αντίκτυπό τους στην ανθρώπινη υποκειμενικότητα εντός των κοινωνικών, εργασιακών και δημοκρατικών πλαισίων, μέσα στο Πεδίο του Άρεως, μέσα σ’ έναν ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά σημαίνοντα χώρο στο κέντρο της Αθήνας, έναν χώρο δημόσιας συγκέντρωσης και αναψυχής, που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως βαρόμετρο κοινωνικοοικονομικών αλλαγών.

< Ξεκινώντας από τις προσωπικές και οικιακές συσκευές (έξυπνους βοηθούς, αισθητήρες φωτός και θερμοκρασίας, ηλεκτρικές σκούπες-ρομπότ κ.λπ.), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν επεκταθεί τώρα ταχύτατα και στο δημόσιο χώρο. Τα συστήματα που μας επιτηρούν και μας ταυτοποιούν (από την παρακολούθηση, την αναγνώριση προσώπου και τις κάμερες θερμικής απεικόνισης, μέχρι την ανίχνευση ασύρματων δικτύων) συνιστούν μερικούς μόνο από τους ορατούς και τους αόρατους τρόπους με τους οποίους η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ εφαρμόζεται στο δημόσιο χώρο.>

You and AI, Πεδίον του Άρεως, 24/6-18/7, Με ελεύθερη είσοδο.
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση