Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Συνάντηση Δημάρχου με μέλη της ομάδας "ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ..."

Την Πέμπτη 3/6/2021 και ώρα 15:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας μελών της ομάδας, «ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ» με τον Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας!

Η συζήτηση κράτησε πάνω από 3 ώρες και μεταφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι προτάσεις και τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση των μελών της ομάδας στα Λιπάσματα την Κυριακή 29/05/2021. Στην αρχή έγινε μια αναδρομή από τον Δήμαρχο στα γεγονότα που έχουν συμβεί από το 2013 μέχρι και σήμερα, πως φτάσαμε έως εδώ, και συνεχίστηκε με ανοιχτό διάλογο για πολλά ζητήματα.
Κάθε συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα, αλλά τα «κέρδη», από αυτή τη συνάντηση για την προώθηση του θέματος, ήταν ελάχιστα. Oυσιαστικά δεν εξασφαλίσαμε διαβεβαιώσεις, ούτε έναν οδικό χάρτη ενεργειών και πρωτοβουλιών για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
· Τροπολογία για μετεγκατάσταση βιομηχανιών: Έγινε ενημέρωση από τον δήμαρχο για την κατάσταση που βρισκόμαστε σε ότι αφορά την υιοθέτηση της τροπολογίας του Δημοτικού συμβουλίου (το οποίο προτείνει την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών στα επόμενα 2 χρόνια) από τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η τροπολογία έχει υιοθετηθεί από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και την Ελληνική Λύση. Επισημάνθηκε ότι άμεση λύση του προβλήματος είναι η πολιτική απόφαση. Χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση της κοινωνίας στο κυβερνητικό κόμμα (ΝΔ) και στο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης(ΣΥΡΙΖΑ) μιας και η ταχύτερη λύση των προβλημάτων μπορεί να έρθει με νόμο του ελληνικού κοινοβουλίου.

· Πολεοδομική μελέτη: Ο δήμος περιμένει την έκδοση της απόφασης μετά την προσφυγή της Εθνικής τράπεζας κατά της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής (έχει αναβληθεί η δίκη λόγω Covid) για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 204 στρεμμάτων της περιοχής των λιπασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη θα συνταχθεί με διαφορετικό σκοπό και επιδιώξεις, αφού σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, ο Δήμος θα είναι ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης έκτασης. Οπότε, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του δήμου για το θέμα, αποκλείοντας κατηγορηματικά επί του παρόντος την πρόταση να ανακηρυχτεί η περιοχή ως περιοχή ανάπλασης (πρόταση Τσιρίδη).

· Εξαγγελία στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού το 2019, για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και διεθνούς κέντρου καινοτομίας. Η απάντηση που πήραμε είναι, ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο, η επικοινωνία είναι δύσκολη. 
Για το θέμα ζητήθηκε να αποστείλει ο δήμος επιστολή στο υπουργείο περιβάλλοντος, ώστε να γίνουν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι έχει να κάνει με την πρωθυπουργική εξαγγελία του 2019. Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι δεν έγινε συνάντηση της δημοτικής αρχής με τον συντονιστή για το ζήτημα της επιτάχυνσης του έργου δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας που είχε οριστεί από τον προηγούμενο υπουργό περιβάλλοντος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παραιτήθηκε!

· Επισημάνθηκε η έλλειψη δράσεων ενημέρωσης των δημοτών. Σημαντικό είναι, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, στην πρόταση για ανοιχτή συζήτηση ενημέρωση από επιστήμονες, ότι υπήρξε κατ΄ αρχήν δέσμευση για διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης στα «Λιπάσματα» για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων ερευνών από επιστήμονες του «Δημόκριτου» και του «Αστεροσκοπείου»!

· Ο δήμαρχος δεν απέκλεισε, αλλά και δεν δεσμεύτηκε να γίνει μεγάλη κινητοποίηση στο άμεσο μέλλον, με ανάλογη προετοιμασία (λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, ενημέρωση γονέων στα σχολεία, εφημερίδα στα σπίτια με πορίσματα Δημόκριτου, φυλλάδιο, ίσως και παράλληλη συναυλία,κλπ).

· Ασφαλιστικά μέτρα, δικαστική προσφυγή ή κάτι με νομική διάσταση, για κάποιες μέρες που υπάρχει έξαρση των οσμών, δεν μπορούν να γίνουν, εάν δεν παρθεί απόφαση από τον Άρειο Πάγο για το μέλλον της υπόθεση που μπήκε στο αρχείο και για την οποία ο δήμος έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα.

· Στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει άμεσα, ώστε να παύσουν οι χαρακτηριστικές οσμές που προκαλούν ασφυξία στους δημότες κάποιες μέρες και ενόψει καλοκαιριού δεν υπήρξε σαφής απάντηση.

· Οι υπηρεσίες του δήμου εξετάζουν την περίπτωση προσφυγής σε ευρωπαϊκό δικαστήριο.

· Υπάρχει θετική διάθεση ως προς την πρόταση, να διερευνηθεί ποια προβλήματα προκαλούν, εάν προκαλούν, βιομηχανίες με ίδιο αντικείμενο που λειτουργούν σε ευρωπαϊκές χώρες και να υπάρξει σύγκριση. Ακόμα να εξεταστεί η δυνατότητα σύγκρισης των τιμών μετρήσεων του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου, με ανάλογες μετρήσεις από παρόμοιες εγκαταστάσεις του εξωτερικού. Δεν έγινε ξεκάθαρο πως θα ερευνηθεί το συγκεκριμένο θέμα (πχ. γραφείο του εξωτερικού, έρευνα υπηρεσιών του δήμου κλπ)

· Κατατέθηκε πρόταση για την πραγματοποίηση ενημερώσεων σε σχολεία με την συμμετοχή και των γονέων, συνελεύσεις στις γειτονιές, όπου ειδικοί επιστήμονες θα εξηγήσουν τα προβλήματα στην υγεία, στο περιβάλλον, κλπ, πραγματοποίηση περισσότερων δράσεων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έως τότε η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την πραγματοποίηση μιας ζωντανής ενημέρωσης για τις συνέπειες της μόλυνσης και έπειτα με την ανάρτηση ενός βίντεο.

· Τέλος η δημοτική αρχή μας προέτρεψε να πάρουμε πρωτοβουλίες και διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα μας.

· Ακόμα παραδόθηκαν στοιχεία για τις συσκευές καθαρισμού του αέρα που τοποθετήθηκαν στην πλατεία Ομονοίας (προμηθεύτρια εταιρία, προδιαγραφές).

ΥΓ. Το κείμενο το συνέταξαν οι Κώστας Ψαρράς και Νικ. Χάνος και  κοινοποιήθηκε σε όσους συμμετείχαν στη συνάντηση. Έγινε προσπάθεια να μεταφερθούν οι προτάσεις και οι σκέψεις όσων βρέθηκαν την Κυριακή 29-05-2021 στα Λιπάσματα. Σε κάθε περίπτωση μέσα σε μια συζήτηση 3 ωρών μπορεί να ξέφυγαν θέματα ή να  μπήκαν και άλλα θέματα. Ακόμα, μπορεί κάποιο θέμα για το οποίο έγινε κουβέντα να ξέφυγε σε αυτή την καταγραφή. Εδώ είμαστε για να  συμπληρώσουμε!