Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Κερατσίνι -Δραπετσώνα : για τον «Βιώσιμο Μετασχηματισμό της Περιοχής»!


Με την παρουσίαση του προγράμματος για τον 
«Βιώσιμο Μετασχηματισμό της Περιοχής» του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, 
από την Φώφη Γεννηματά, στον Πολυχώρο των Λιπασμάτων, ολοκληρώθηκε η Πράσινη Εβδομάδα με εκδηλώσεις και δράσεις του Κινήματος Αλλαγής.



 Οι προτάσεις που κατέθεσε η κ. Γεννηματά:
  • "Στηρίζουμε τους πολίτες του Κερατσινιού και της Δραπετσώνας, στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής"
  • Πρότεινε τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου (μηδενικών ρύπων) εκθεσιακού κέντρου (του πρώτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου) στην συνολική έκταση των «λιπασμάτων». 
  • Στις εγκαταστάσεις του θα περιλαμβάνονται ξενοδοχειακοί χώροι, κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική καινοτομία. 
  • Μίλησε επίσης για χώρους πρασίνου, γήπεδα και ανοιχτούς χώρους άθλησης.
  • Αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, καθώς και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, με την ανάδειξη του ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή.
  • Περιβαλλοντική αναβάθμιση του Όρους Αιγάλεω, με δενδροφυτεύσεις και χώρους πρασίνου, για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος της περιοχής. 
  • Στην ανάπλαση του Όρους Αιγάλεω μπορεί να αξιοποιηθεί και το νερό από την μονάδα επεξεργασίας της Ψυτάλλειας για την άρδευση των χώρων πρασίνου. Να μελετηθεί η πιθανότητα απομάκρυνσης ραδιενεργών στοιχείων και μετάλλων από το υπέδαφος του.
  • Να αποδοθεί στον δήμο  παλιός χώρος της ΔΕΗ, 40 στρεμμάτων, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Cosco, και να αποτελέσει χώρο πολιτισμού, με μουσείο ιστορίας εθνικής αντίστασης, είπε η κ. Γεννηματά.
  • Τέλος, πρότεινε ο δήμος να συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Μέρος αυτής θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτικών καταναλώσεων, συνεισφέροντας στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας, σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο όμως μέρος της καθαρής ενέργειας που θα παράγεται, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους ενεργειακά φτωχούς πολίτες της, που το έχουν περισσότερο ανάγκη»