Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Προσφυγές για τη ΜΕΑ Γραμματικού! Για το Σχιστό καμιά καλή ιδέα ;

Το σημαντικότερο υπό δημοπράτηση έργο διαχείρισης απορριμμάτων αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Αττικής πηγαίνει “στις καθυστερήσεις” καθώς μεταφέρθηκε στα τέλη του Ιουνίου η δημοπράτηση του.

Πρόκειται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Γραμματικό, η οποία όντας αντικείμενο πολλών προσφυγών, κόλλησε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).
Η ΜΕΑ Γραμματικού είχε έρθει αντιμέτωπη με πλήθος προσφυγών τοπικών φορέων, οι με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η διακήρυξη του έργου. Πλέον η δημοπράτηση του έργου, όπως επιβεβαιώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, μετατίθεται για τις 28 Ιουνίου.

Όσον αφορά στην αναθέτουσα αρχή του έργου, η οποία είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ), έχει προχωρήσει, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, σε προσβολή των αποφάσεων της ΑΕΠΠ του με προσφυγή προς το ΣτΕ με στόχο να κυλήσει ομαλά ο διαγωνισμός. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΣΔΝΑ, εν αναμονή των εξελίξεων, προχώρησε σε νέα παράταση δύο εβδομάδων από την αρχική ημερομηνία, η οποία ήταν η 14η Ιουνίου.

Το προφίλ του έργου
Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 85,5 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα διαχειρίζεται ετησίως 60000 τόνους σκουπιδιών. Η διάρκεια του έργου ανέρχεται στους 96 μήνες, εκ των οποίων οι 18 αφορούν στην κατασκευή, οι 6 στη δοκιμαστική λειτουργία και οι υπόλοιποι 72 στην εμπορική λειτουργία. Επιπλέον, η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή ο ΕΣΔΝΑ μπορεί να επεκτείνει μονομερώς τη διάρκεια της σύμβασης κατά 6 επιπλέον έτη.ypodomes.com.