Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Σκουπίδια ... και αστική ανάπλαση του κοιμητηρίου Σχιστού

Τις τελευταίες μέρες δύο ειδήσεις, που πέρασαν στα χαμηλά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ταλαιπωρημένη  περιοχή του Σχιστού.
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η έναρξη της τέταρτης και τελευταίας φάσης των εργασιών αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού (χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ύψους 1.001.088,31ευρώ). Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η στεγανότητα της μάζας των 10.000.000 τόνων αποβλήτων με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια (φωσφογύψος), που βρίσκονται κάτω από επιφάνεια 125 στρεμμάτων.
Χθες ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει η αστική ανάπλαση του κοιμητηρίου Σχιστού με χρηματοδότηση ύψους 1,4 εκ. ευρώ από την Περιφέρειας Αττική.
Και για τα δύο έργα υπήρχαν αιτήματα χρόνων και θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Τώρα δρομολογήθηκαν λύσεις και μπράβο σε όσους πήραν τις αποφάσεις αυτές. Καθυστερημένα βέβαια, αλλά καλά έπραξαν!

Άραγε  είναι τυχαίες όλες αυτές οι καλές ειδήσεις αυτή την χρονική στιγμή; 
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου;  Ή το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, το οποίο ο ΕΣΔΝΑ (περιφέρεια) "φόρτωνει" στην ίδια επιβαρυμένη περιοχή για 29 χρόνια, "τρέχει" τις διαδικασίες και αναγκάζει να βλέπουν, όσους αποφασίζουν, με άλλο μάτι τις αποφάσεις για το Σχιστό;  Μήπως, τελικά, υπάρχει έμμεση αναγνώριση της νέας επιβάρυνσης που έρχεται; Μάλλον έτσι θα είναι, γιατί κανένας δεν θέλει να σκέφτεται το παλιό "χάντρες και καθρεφτάκια"!

Και βέβαια ...για να τα λέμε όλα, δεν μπορεί το "υπερσύγχρονο πάρκο κυκλικής οικονομίας στο Σχιστό", με το σκουπιδοεργοστάσιο που θα επεξεργάζεται 250+ χιλιάδες τόνους σκουπιδιών τον χρόνο, να βρίσκεται δίπλα σε τόνους επικίνδυνου φωσφογύψου και σε ένα κοιμητήριο χωρίς αστική ανάπλαση!