Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Τελικά 250.000 tn/year, ...έγινε λάθος!


Τελικά στις 2/6/2021, μεσημέρι, δημοσιεύτηκε στη διαύγεια διορθωμένη η απόφαση για το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών της Π.Ε. Πειραιά. Η διόρθωση αφορά τον αριθμό των τόνων  σκουπιδιών που θα επεξεργάζεται η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στο Σχιστό! Η αρχική ανάρτηση της απόφασης είχε γίνει στο διαδίκτυο στις 31/6/2021.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις φορέων,  αναβρασμός στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και... εντοπίστηκε το λάθος! Από 320.000 χιλιάδες τόνους τον χρόνο το εργοστάσιο, το οποίο θα είναι μέρος του πάρκου κυκλικής οικονομίας (μεγαλεία!), θα επεξεργάζεται 250.000 τόνους σκουπίδια το έτος. 
Βέβαια το συγκεκριμένο λάθος δεν ήταν ένα απλό λάθος, ήταν κομβικό! Διότι η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι ένα από τα βασικά μεγέθη, βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έκαναν τις προτάσεις τους! Τέλος πάντων, τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά στο δια ταύτα δεν αλλάζει κάτι για την περιοχή! 

Η αλήθεια είναι μία: Ένα τεράστιο εργοστάσιο, το οποίο  θα έχει δυνατότητα να επεξεργάζεται 250.000 τόνους σκουπιδιών, θα λειτουργεί για 29 έτη σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής! Σε μια περιοχή όπου φιλοξενήθηκαν τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου για πολλά χρόνια!
 Οι άλλοι δήμοι (δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι) τόσα χρόνια μετέφεραν τα σκουπίδια τους στο Σχιστό! Θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο, χωρίς να αναλαμβάνουν το όποιο περιβαλλοντικό κόστος και την ευθύνη της διαχείρισης των σκουπιδιών τους, απλώς θα μεταφέρουν τα σκουπίδια τους. 

Από εδώ και πέρα, καλό είναι, να σταματήσουν οι τουφεκιές εκατέρωθεν. Αν μπορεί να σωθεί κάτι να σωθεί, να γίνει η προσπάθεια! Ποιος είπε τι και πότε, ποιος κατέθεσε ιδέες οι οποίες όμορφα ακούγονται και δεν εφαρμόζονται, ολίγον ενδιαφέρει! Οι ολιγωρίες και οι ευθύνες, ίσως, αποδοθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος! 

η αρχική απόφαση (31/5) (εδώ), διορθωμένη απόφαση(2/6) εδώ