Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Περιμένοντας το σφύριγμα της λήξης...

Τελείωσαν και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις. Όλες ήταν μεγάλες. Πάντα είναι μεγάλες οι προεκλογικές συγκεντρώσεις! Βέβαια οι συγκεντρώσεις δεν δίνουν τη νίκη, όμως διαμορφώνουν κλίμα και γι΄ αυτό όλοι οι συνδυασμοί δημοσιεύουν τις καλύτερες φωτογραφίες και με τους καλύτερους τίτλους. 

Κλείνοντας η προεκλογική περίοδος, δύο είναι τα ερωτήματα που συζητιούνταν σε όλες τις παρέες. Ποιοι συνδυασμοί θα είναι στο δεύτερο γύρο και εάν θα έχουμε  δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή;
Η αλήθεια είναι ότι στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας στην αρχή της προεκλογικής περιόδου τα πράγματα ήταν απλά. Υπήρχε δήμαρχος με έργο, ο οποίος συγκρινόμενος με το έργο άλλων δημάρχων και του δημάρχου της προηγούμενης τετραετίας πρόβαλε ως το ακλόνητο φαβορί για τη συνέχεια στον δήμο από την πρώτη Κυριακή.
Μετά πέρασε ο καιρός, παρουσιάστηκαν και οι άλλοι υποψήφιοι, ξεκίνησαν και οι γνωστές προεκλογικές υπερβολές συν τα αυτογκόλ από πλευράς της δημοτικής κίνησης και το πράγμα ισορρόπησε κάπως.

Σήμερα στις συζητήσεις οι περισσότεροι συμφωνούν ότι νικητής θα είναι ο συνδυασμός του νυν δημάρχου με διαφορετικές εκτιμήσεις για το τελικό ποσοστό. Μένει να απαντηθεί στις εκλογές εάν το ποσοστό που θα έχει θα είναι τόσο υψηλό, ώστε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, στόχο που έχει θέσει ο ίδιος ή εάν θα έχουμε δεύτερο γύρο. Ακόμα σε περίπτωση δεύτερου γύρου ένα δευτερεύον  θέμα, αλλά σημαντικό, είναι, εάν το ποσοστό της πρώτης Κυριακής θα είναι τέτοιο που θα μπορεί να διοικήσει χωρίς να έχει ανάγκη τους υπολοίπους συνδυασμούς.

Βέβαια όλο αυτό το διάστημα η δημοτική κίνηση «άλλος δρόμος» έκανε ότι μπορούσε για να ανατρέψει την πολύ καλή εικόνα που είχε στην κοινωνία. Τα πορτρέτα στους δρόμους, οι χειρισμοί για το θέμα με το υπερταμείο, η απόλυτη θέση ότι αν και είναι υπέρ της απλής αναλογικής δεν συνεργάζεται με καμία δημοτική κίνηση, η κομματική στήριξη από τον σύριζα, οι κοινές εμφανίσεις με ανθρώπους της εξουσίας  και τελευταία η προσωπολατρία που εκφράζεται με κείμενα στήριξης, τα οποία διακινούνται από μέλη της κίνησης σε συνδυασμό με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου (11 δημοτικοί σύμβουλοι της τρέχουσας θητείας δεν συμμετέχουν) ήταν κινήσεις που αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία της κίνησης, προβλημάτισαν μέρος πολιτών που ένιωθαν ότι τους ταιριάζει ο "άλλος δρόμος" και τσαλάκωσαν τη δυναμική που υπήρχε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, χωρίς να την διαλύσουν.

Όμως η σύγκριση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, η σημαντική παρέμβαση στα λιπάσματα, η διέξοδος προς τη θάλασσα, η συντήρηση των υποδομών και το γεγονός  ότι η δημοτική κίνηση «άλλος δρόμος» στα χρόνια που ήταν στην εξουσία ήρθε πολύ κοντά με το έργο και τους ανθρώπους από πολιτιστικούς, αθλητικούς, ακόμα και ποδοσφαιρικούς συλλόγους, αλλά και ότι καμιά άλλη υποψηφιότητα δεν παρουσίασε δυναμική που να ξεφεύγει από το συνηθισμένο, μάλλον έχουν μετατρέψει τις εκλογές σε τυπική διαδικασία και απλώς περιμένουμε το σφύριγμα του διαιτητή.

Οι άλλοι συνδυασμοί έκαναν αξιόλογες κινήσεις, παρουσίασαν πρόγραμμα, απέφυγαν τον λαϊκισμό, εκτός από έναν, συζήτησαν, έβαλαν στο «παιχνίδι» νέα παιδιά, προσπάθησαν. Ανάλογα και με το τελικό ποσοστό που καταγράψουν θα έχουν ρόλο και την επόμενη μέρα και θα βάλλουν υποθήκες για το μέλλον. Και επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, έως ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη, το «παιχνίδι» είναι ανοικτό και κάποιοι συνδυασμοί (Καλαμαράς, Διαλινάκης, Τσιρίδης, Καμάς) σε ειδικές συνθήκες μπορούν να γίνουν δυνατοί αντίπαλοι. Άλλωστε στους αγώνες υπάρχουν και εκπλήξεις και καμιά φορά είναι τρανταχτές και αναπάντεχες.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθορίσει εξελίξεις, γενικότερα, σε όλες τις παρατάξεις. Εκτός των τελικών ποσοστών, τα πρόσωπα που θα εκλεγούν, κάποια έχουν ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν εντός των παρατάξεων θα διαμορφώσουν το τοπίο της επόμενης μέρας, το οποίο αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μιας και θα μπουν στο ζύγι οι επιλογές, εκπτώσεις, οι ηγεμονισμοί, οι σκοπιμότητες... Καλή ψήφο!