Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Οι απαντήσεις των έξι υποψήφιων στις 15 ερωτήσεις από "Σταγόνα +Δραπετσίνι" (5η & 6η )

Η πρώτη κοινή παρέμβαση στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου ’19 των Δραπετσίνι + Σταγόνα ήταν οι συνεντεύξεις που πήραμε τον χειμώνα από τους υποψήφιους δημάρχους με 5 γενικές ερωτήσεις. Η δεύτερη, η ανοιξιάτικη, είναι οι 15 ερωτήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που αποστείλαμε στα μέσα Απριλίου σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους.
Από τους 9 υποψήφιους μας απάντησαν οι εξής έξι (αλφαβητικά) : Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη, Δατσέρη Βάνα, Καλαμαράς Γιώργος, Καλούσης Ακρίτας, Καμάς Παντελής και Τσιρίδης Γιώργος. Τους ευχαριστούμε. Δεν μας απάντησαν οι Βρεττάκος Χρήστος, Διαλινάκης Παναγιώτης, και Καμπούρης Φίλιππος.
Ξεκινώντας από Τετάρτη θα αναρτούμε κάθε μέρα τις απαντήσεις των υποψηφίων (εναλλασόμενα κυκλικά) σε δύο κάθε φορά από τις ερωτήσεις μας. Τέλος να ενημερώσουμε ότι για το καλό όλων μας είχαμε ζητήσει από τους υποψήφιους να μην ξεπερνούν οι απαντήσεις τους τις 200 λέξεις. Είναι φανερό ότι άλλοι το προσπάθησαν κι άλλοι όχι.
Οι σκέψεις μας για το γεγονός που 6 από τους 9 υποψηφίους επέλεξαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας εδώ

 
 (5η & 6η ερώτηση - απάντηση)
5η) Ποια είναι η θέση σας για την εγκατάσταση στο Σχιστό μια μονάδας επεξεργασίας ανακυκλωμένων απορριμμάτων των 5 δήμων της περιοχής του Πειραιά;

Καλαμαράς Γιώργος
Η θέση μας είναι άμεση προτεραιότητα στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή τόσο των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί - χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί) όσο και της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφής, κλαδέματα, πράσινα πάρκων). Βασικός όρος είναι η χρηματοδότηση του σχετικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, κάδοι, πλυντήριο κάδων κ.ά.) από κεντρικούς δημόσιους πόρους.
 
Καμάς Παντελής   
Θεωρώ ότι είναι ντροπή το έτος 2019, να έχουμε χωματερές στην χώρα μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες πολιτικές επεξεργασίας Απορριμμάτων ανά δήμο. Δεν συμφωνώ στη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στων Σχιστό για πέντε Δήμους. Αρκετά το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα έχουν γίνει υποδοχής της ρύπανσης που αφορά το Λεκανοπέδιο της Αττικής ΩΣ ΕΔΩ!!!! 
Αν εκλεγώ Δήμαρχος, πολύ απλά δεν θα προχωρήσει. Θα προωθήσω βασικά πολιτικές ανακύκλωσης στην πηγή και θα διερευνήσω τη δυνατότητα να υπάρξει και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Πρώτη όμως προτεραιότητα θα είναι η ανακύκλωση στην πηγή και η δημιουργία υποδομών για την αξιοποίησή της.

Καλούσης Ακρίτας
Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχεδιασμό που αντιλαμβάνεται τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας και μάλιστα των πιο διαπλεκόμενων εργολαβικών συμφερόντων. Η καπιταλιστική καταναλωτική κοινωνία οδηγεί τον πλανήτη σε πολλαπλά περιβαλλοντικά αδιέξοδα και αν δεν ανατραπεί το σύστημα αυτό δεν μπορεί να υπάρξει συνολική λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παλεύουμε από σήμερα για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών κινδύνων. 
Η κοροϊδία με τους μπλε κάδους (που απλώς προσφέρουν νομική κάλυψη στις εταιρείες που χρησιμοποιούν προϊόντα συσκευασίας για να μην αναλαμβάνουν το κόστος συλλογής τους και διάθεσης προς ανακύκλωση) και τα εργοστάσια διαχωρισμού σύμμεικτων απορριμμάτων (πραγματικά εργασιακά κάτεργα μεταξύ άλλων) δεν έχουν άλλο σκοπό από το κέρδος και την ιδιοποίηση των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουμε όλοι. 
Οι "εθνικοί εργολάβοι" είναι αυτοί που καθόριζαν και καθορίζουν τον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθούν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Το γεγονός ότι η διοίκηση Δούρου ολοκλήρωσε το σχεδιασμό της διοίκησης Σγουρού για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι αποκαλυπτικό.
Λύση υπάρχει και βασίζεται στο γεγονός ότι πολύ μεγάλο μέρος των σκουπιδιών στην Ελλάδα μπορούν να κομποστοποιηθούν, άρα καταρχάς πρέπει οι δήμοι να δημιουργήσουν κέντρα κομποστοποίησης στις γειτονιές, μειώνοντας δραστικά τον όγκο των απορριμάτων και παράγοντας ένα χρήσιμο προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση του αστικού πρασίνου ή να πουληθεί, προσφέροντας έσοδα αντί για έξοδα στους δήμους.
 Τα δε ανακυκλώσιμα υλικά πρέπει να διαλέγονται στην πηγή, στο σπίτι του καθενός σε σακούλες διαφορετικών χρωμάτων, και να συλλέγονται υπεύθυνα από τους δήμους ώστε να αποτελούν άλλη μια πηγή πόρων. Τα ελάχιστα υπολείμματα μπορούν μετά να διατίθενται σε ΧΥΤΑ. Στα πλαίσια ενός τέτοιου σχεδιασμού είμαστε προφανώς θετικοί ότι οι δήμοι της περιοχής θα χωροθετούν εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας, στον σχεδιασμό που προωθείται όμως είμαστε σαφώς αντίθετοι.
Δεν χρειάζεται πολλή σοφία, χρειάζεται διάθεση σύγκρουσης με τα συμφέροντα. 

Τσιρίδης Γιώργος
Κατ' αρχάς ακούγεται θετικό. Χρειάζονται όμως συναποφάσεις, νέες διαδικασίες για φορείς, δαπάνες κτλ που θα συζητηθούν από τα νέα δημοτικά συμβούλια με νέες συνθέσεις που θα έχουν προκύψει με απλή αναλογική. Όλη η αρχιτεκτονική της επεξεργασίας απορριμμάτων και της ίδιας της ανακύκλωσης θα τεθεί επί τάπητος.
 Η περιφέρεια θα παίξει ρόλο και η άποψή της θα βαρύνει επί του θέματος. Είναι νωρίς για μιαν απάντηση εμπεριστατωμένη. Το θέμα της επεξεργασίας είναι πολύ σημαντικό και έχουμε ακούσει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα αξιολογηθούν στο άμεσο μέλλον. 
Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη
Η διαχείριση των απορριμάτων αποτελεί ακανθώδες πρόβλημα για κάθε Δήμο και Περιφέρεια. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας μιας μονάδας επεξεργασίας ανακυκλωμένων απορριμάτων στο Σχιστό με την προϋπόθεση ότι ΔΕ θα μετατρέψουμε το Σχιστό σε νέα χωματερή. Το Σχιστό θα εξακολουθεί να δουλεύει όπως και σήμερα, δηλαδή ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Απλά ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) θα αποθηκεύεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για περαιτέρω επεξεργασία.
Για να υλοποιηθεί μια τέτοια μονάδα απαιτούνται αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι οι διαθέσιμοι πόροι των δήμων είναι ελάχιστοι, συνεπώς απαιτούνται κεφάλαια από προγράμματα ΕΣΠΑ, προκειμένου να καλυφθεί το ύψος της επένδυσης.
Ως «ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» θα κυνηγάμε ΟΛΑ τα προγράμματα ΕΣΠΑ και δε θα αφήνουμε καμία ευκαιρία να πηγαίνει χαμένη. Επειδή όμως δε θέλουμε να λέμε ευχολόγια, μέχρι να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για την υλοποίηση ενός τόσο μεγαλεπήβολου σχεδίου, προτείνουμε μια αμεσότερη λύση με αρκετά μικρότερο κόστος.
Προτείνουμε τη συλλογή, διαχωρισμό και πώληση ανακυκλωμένων απορριμμάτων σε εταιρείες, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα και να αποτελέσει πηγή εσόδων για το Δήμο. Βέβαια για να πετύχει αυτό χρειάζεται να γίνεται διαλογή στην πηγή συνεπώς απαιτείται η συμμετοχή όλων μας. Σε συνεργασία με οικολογικές ομάδες μπορούμε να επιμορφώσουμε τους κατοίκους σε θέματα ανακύκλωσης και να εφαρμόσουμε πιλοτικά το πρόγραμμα. Επίσης πρέπει να φροντίσουμε να αποτρέψουμε τις οργανωμένες κλοπές χαρτιών από σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμώνται σε χιλιάδες τόνους ετησίως. Για όλα τα ανωτέρω υπάρχει σχεδιασμός από τον συνδυασμό μας. 

Δατσέρη Βάνα
Η ερώτηση σας είναι υποθετική και άνευ αντικειμένου προς το παρόν, αφού επί της ουσίας δεν έχει τεθεί ποτέ σε δημόσια συζήτηση, το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εγκατάστασης. Εκτός αν βρίσκεται στην κρυφή ατζέντα – που δεδομένα υπάρχει – του κ. Βρεττάκου. 
Θεωρητικά μια μονάδα επεξεργασίας ανακυκλωμένων απορριμμάτων είναι χρήσιμη για την κοινωνία. Ωστόσο θα ήταν άκαιρο και μη χρήσιμο να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Μια τέτοιου είδους μονάδα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί και σε άλλες περιοχές. Την στιγμή που μιλάμε για Ανάπλαση 640 στρεμμάτων, για οικολογική και ευρύτερη αναβάθμιση στην Δραπετσώνα, είναι άδικο να μιλάμε για αντιστρόφως ανάλογη αναπτυξιακή στρατηγική στο Κερατσίνι, με περαιτέρω επιβάρυνση του Σχιστού. 
Εάν κι εφόσον τεθεί επίσημη πρόταση θα το συζητήσουμε το θέμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως και το διαδημοτικό νεκροταφείο φτιάχτηκε στο Κερατσίνι για να εξυπηρετείται όλος ο Πειραιάς. Θα πρέπει ν’ αλλάξουμε επιτέλους την ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ νοοτροπία – πρωτίστως εμείς οι ίδιοι – πως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα είναι οι φτωχοί πλην τίμιοι «πρόθυμοι» που μπορούν να «φιλοξενήσουν» οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν θέλουν να φιλοξενήσουν οι υπόλοιποι.
 Η ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες είναι ετεροβαρής. Είμαστε ο μεγαλύτερος σε έκταση και δεύτερος σε πληθυσμό Δήμος και μας θυμούνται, ΜΟΝΟ για τα σκουπίδια, τα λύματα και τα πετρέλαια τους. Όταν σχεδιάστηκε το ΜΕΤΡΟ μας ξέχασαν. Επιτέλους ας ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ περισσότερα για τον ίδιο μας τον εαυτό. 


6η) Ποια είναι η θέση σας για τη δημιουργία στο νεκροταφείο του Σχιστού από τους 5 δήμους του Πειραιά και της αντιπεριφέρειας Πειραιά ενός αποτεφρωτηρίου; 


Καλαμαράς Γιώργος
Είμαστε υπέρ της δημιουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε χώρο κατάλληλο. Γνώμη μας είναι η εθνικότητα του νεκρού να μην ασκεί καμία επιρροή στην επιλογή της αποτέφρωσης και απαραίτητη προϋπόθεση να είναι η ανεπιφύλακτη και χωρίς όρους και αιρέσεις ρητή δήλωση του ίδιου, όσο ζει, προς το Δήμο στον οποίο έχει μόνιμη κατοικία ή με τη διαθήκη του. 

Καλούσης Ακρίτας

Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις (2006 & 2016) και μετά από πολλούς «αφορισμούς» από την επίσημη εκκλησία, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει θέση για τον ιδιώτη επενδυτή! Δεν θα μπορούσαν άλλωστε κυβερνήσεις και επενδυτές να αφήσουν ανεκμετάλλευτο ένα νέο πεδίο για άμεσο κέρδος .
Η αποτέφρωση των νεκρών αποτελεί παγκοσμίως τον πλέον συνήθη τρόπο διαχείρισης των νεκρών. Τα πλεονεκτήματα: Προστατεύεται το περιβάλλον, είναι πολύ οικονομικότερη της ταφής, είναι κοινωνικά συμφέρουσα λόγω του κορεσμού που παρατηρείται στο νεκροταφείο της πόλης μας, απαλλάσσει την οικογένεια από τα έξοδα της κατασκευής και συντήρησης ενός τάφου και από τη μακάβρια εμπειρία των εκταφών.
Η θέση μας είναι ΝΑΙ στη δημιουργία του, εφόσον τη διαχείριση και ευθύνη για τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου έχουν οι 5 δήμοι και η αντιπεριφέρεια, δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί με βάσει το θρήσκευμα και την εθνικότητα των ανθρώπων που επιλέγουν την καύση. Σχετικά με τον χώρο, οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν μέτρα ώστε να παρέχεται εύκολη πρόσβαση, υψηλή φύτευση του σημείου και ό,τι άλλο απαιτείται ώστε να υπάρχει ομαλή λειτουργία του αποτεφρωτηρίου. 

Καμάς Παντελής 
Υπάρχει νεκροταφείο στο Σχιστό, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Δεν είμαι έτοιμος να μπω σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Το είπα και το ξαναλέω. Καμία επιβάρυνση της πόλης περαιτέρω.

 
Τσιρίδης Γιώργος
Επ' αυτού έχουν αποφασίσει προ πολλού οι δήμοι. 


Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη
Την παρούσα χρονική στιγμή βρίσκεται σε φάση κατασκευής – έπειτα από λήψη σχετικής άδειας – το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ριτσώνας.
Επίσης θα θέλαμε να ενημερώσουμε το αναγνωστικό κοινό σας ότι πριν από ένα μήνα περίπου υπεγράφη υπουργική απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου από το Δήμο Αθηναίων στην περιοχή του Ελαιώνα.
Ως εκ τούτου θα δίνεται η δυνατότητα της αποτέφρωσης για όσους το επιθυμούν. Συνεπώς ΔΕΝ υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο στο νεκροταφείο Σχιστού. 
 
Δατσέρη Βάνα
Όπως και στο θέμα της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας ανακυκλωμένων απορριμμάτων, το ζήτημα του αποτεφρωτηρίου που θέτετε δεν έχει μπει ΠΟΤΕ σε δημόσια διαβούλευση. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να υπάρξει μια ΠΛΗΡΩΣ δικαιολογημένη άποψη. Σε φιλολογικό επίπεδο πάντα, θα αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ λεπτό, με θρησκευτικές, ιδεολογικές και πολιτικές προεκτάσεις.
 Ένα αποτεφρωτήριο σαφώς και δεν ρυπαίνει, ωστόσο θα πρέπει να σεβαστούμε τις εκ δια μέτρου αντίθετες απόψεις που σίγουρα υπάρχουν στην κοινωνία μας. Υπάρχουν συμπολίτες μας που θα υπερθεματίσουν, υπάρχουν και συμπολίτες μας που θα αντιδράσουν σθεναρά. Στο συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την άποψη των δύο Μητροπόλεων, οι οποίες σχετίζονται με τον Δήμο μας. 
Πρόταση μας είναι να γίνει ένα ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ώστε να αποφασίσει η ίδια η κοινωνία αν θέλει τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου. Πιστεύουμε πως αυτό είναι το πιο σωστό και πιο δίκαιο και θα αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο τοπικού διχασμού. 


Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 1 & 2 εδώ

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 3 & 4 εδώ


Αύριο Σάββατο θα αναρτήσουμε τις απαντήσεις των 6 υποψηφίων στις ερωτήσεις μας 7η και 8η.
7η: Αν έχετε επεξεργαστεί μία πρόταση ώστε να αποδοθούν στο δήμο μας οι χώροι του νεκροταφείου της Ανάστασης και της ΔΕΗ, ποια είναι η κεντρική ιδέα αυτής;

8η: Ως γνωστόν το συγκρότημα κτιρίων της ΝΑΦΘΑ, το οποίο ανήκει στο δήμο μας για πάνω από 15 χρόνια, παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ποια είναι η πρότασή σας για τη ΝΑΦΘΑ.