Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Αντιπαράθεση για την αντισεισμική προστασία των σχολείων!

Ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας  με ανακοίνωση του στο διαδίκτυο έκανε γνωστό ότι μία από τις προτάσεις που υπέβαλε στο πρόγραμμα "Αντ. Τρίτσης" αφορά την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων! 
Αμέσως, "σήκωσε το γάντι" ο Παντ. Καμάς, επικεφαλής της Δημοτικής κίνησης "Αλλάζουμε" και σχολίασε την καθυστερημένη πρόταση της δημοτικής αρχής (7 χρόνια στη διοίκηση)  θίγοντας συνολικά το θέμα της συντήρησης και της επισκευής των σχολικών κτιρίων! 

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα "σχολεία και εκπαίδευση" πρέπει να ενώνει. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα. Όλα τα κτίρια, πολύ περισσότερο τα σχολικά κτίρια, όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες μαθητές, χρειάζονται διαρκή συντήρηση!  Η εκάστοτε Δημοτική αρχή και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο ίδιο τραπέζι οφείλουν να σχεδιάσουν τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες παρεμβάσεις στα σχολεία με πλάνο πενταετίας! Παράλληλα, στο δημοτικό συμβούλιο, όλες οι δυνάμεις πρέπει  να δεσμευτούν, ώστε συγκεκριμένοι πόροι να διοχετεύονται κάθε χρόνο για τις συντηρήσεις - επισκευές- αναβαθμίσεις σχολείων!  
Άλλωστε ...πρώτη προτεραιότητα είναι η παιδεία για δημοτικούς συμβούλους και παρατάξεις! Δεν είναι;

Η ανακοίνωση του Δήμου:
ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα από τα σχολεία της πόλης μας έχουν κατασκευαστεί πριν πολλά χρόνια και χρειάζονται επισκευές και διαρκή συντήρηση.
Η Δημοτική Αρχή του «Άλλου Δρόμου» από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία των μαθητών και την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό παρόλο που ως Δημοτική Αρχή έχουμε πραγματοποιήσει σωρεία σημαντικών παρεμβάσεων στα σχολεία, προβήκαμε επιπλέον στην υποβολή μιας δέσμης προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μία από τις οποίες αφορά στην κατάθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών, αίτησης χρηματοδότησης για την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισής των σχολείων.
Το προτεινόμενο έργο αφορά την Αντισεισμική Προστασία σε κρίσιμες σχολικές εγκαταστάσεις που το έχουν ανάγκη. Η υλοποίηση του ανωτέρω έργου καθίσταται επιτακτική ανάγκη ειδικά μετά τους πρόσφατους σεισμούς στη χώρα μας.
Μετά τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο των κρίσιμων υποδομών του Δήμου θα καθοριστούν εκείνες που χρήζουν Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο και στη συνέχεια θα καθοριστούν αυτές που χρήζουν άμεσα Μελέτης Αποτίμησης – Ανασχεδιασμού και Υλοποίησης.
Επιπλέον, φιλοδοξούμε να συνδυαστεί το συγκεκριμένο έργο με ενημερωτικές δράσεις των μαθητών για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος δήλωσε ότι «η στήριξη των μαθητών και η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία θα συνεχίζει να πιέζει με κάθε μέσο και να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της παρεχόμενης διδασκαλίας. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας ήταν και θα παραμείνει δική μας προτεραιότητα».


Η ανακοίνωση - απάντηση του Παντ. Καμά

7 χρόνια Δημοτική Αρχή, τώρα θυμήθηκαν την αντισεισμική θωράκιση των Σχολείων
Απομονωμένη από όλους και από όλα η δημοτική του ξαναχτύπησε. Στην προσπάθεια της να παρουσιάσει έργο, σήμερα με ανακοίνωση της διαφημίζει στο διαδίκτυο όχι κάποιο έργο της, αλλά την πρόταση (παγκόσμια πρωτοτυπία) που κατέθεσε για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Μάλιστα ξεπερνάει κάθε όριο «προπαγάνδας» και με στόμφο διαφημίζει ότι από την αρχή της θητείας της έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία των μαθητών και την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Δήμου.

Αντί όμως να διαφημίζει τις προτάσεις που υπέβαλε στο πρόγραμμα «Αντ. Τριτσης», αλίμονο εάν δεν έκανε κι αυτό, και αφού θέλει να δείξει πόσο πολύ νοιάζεται για τα σχολεία ας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
• Μετά από 7 χρόνια στη διοίκηση του δήμου τώρα ανακάλυψε ότι τα σχολικά κτίρια χρειάζονται αντισεισμική θωράκιση;
• Γιατί δεν δρομολογεί εργολαβία για συστηματική συντήρηση των σχολείων (η τελευταία εργολαβία ξεκίνησε το 2017). Δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του δήμου;
• Πόσα χρήματα δόθηκαν για συντηρήσεις επισκευές σχολείων τα τελευταία 3 χρόνια από την πολιτεία; Τα χρήματα σε ποια σχολεία και για ποια έργα χρησιμοποιήθηκαν;
• Γιατί χρήματα τα οποία προορίζονται για την καθημερινότητα των σχολείων (λειτουργικές ανάγκες) δίνονται για επισκευές (απόφαση σχολικής επιτροπής);
• Υπάρχουν σχολεία στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας όπου οι σύλλογοι γονέων πληρώνουν για επισκευές και συντηρήσεις;

Είναι αλήθεια ότι στην πρώτη θητεία της η δημοτική αρχή ασχολήθηκε με τα σχολεία με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές. Έκτοτε, οι λύσεις που δίνονται σε αιτήματα επισκευής σχολείων είναι αποσπασματικές και σε πολλές περιπτώσεις στηρίζονται από τα ταμεία των σχολείων.
 Εάν πραγματικά η δημοτική αρχή πιστεύει ότι «η στήριξη των μαθητών και η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα», ας σταματήσει να διαφημίζει τις προτάσεις και ας διαφημίσει πραγματικά έργα!