Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

60 ΧΡΟΝΙΑ οι σκουπιδότοποι της Αττικής


ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΧΙΣΤΟ: 60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 
την ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ στις 6μ.μ. ΕΞΩ από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στη ΣΥΓΓΡΟΥ 15, (σταθμός «ΑΚΡΟΠΟΛΗ»)


Ανακοίνωση του Συλλόγου  Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η πρόοδος»:
Ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η πρόοδος» συνεργάζεται με φορείς και συλλογικότητες, της Δ. Αττικής, της Δ. Αθήνας και του Δ. Πειραιά, ενάντια στην εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική! Η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους της Αττικής για τα κέρδη των εργολάβων!

Επεκτείνουν και μονιμοποιούν τις παλιές εγκαταστάσεις στη Φυλή.
· Κατασκευάζουν νέο ΧΥΤΑ (δημιουργώντας τεχνητό τείχος, μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων), με δυναμικότητα 4 εκ. κυβ. μέτρων για άλλα 5-7 χρόνια τουλάχιστον .

· Αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το υφιστάμενο εργοστάσιο (ΕΜΑΚ), για να επεξεργάζεται 400.000 χιλ. τόνους απορριμμάτων (σύμμεικτων και οργανικών), για την παραγωγή «προϊόντων» για καύση και ΟΧΙ για την περαιτέρω ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.

· Συνεχίζουν την καύση επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ), στο μοναδικό αποτεφρωτήρα, που καίει 13 τ./μέρα από 180 σημεία της χώρας. Μάλιστα, προωθείται διαγωνισμός για τη συντήρηση και νέα λειτουργία του τα έτη 2022-2027 και την αναβάθμισή του, για να συνεχιστεί η λειτουργία ακόμη 20 χρόνια με 30 τ./μέρα.

Προχωρούν στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στα Δυτικά της Αττικής.
· Προχωρούν, εντατικά, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή 2 νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων και οργανικών σε Φυλή και Σχιστό, δυναμικότητας 450.000 και 270.000 χιλ. τόνων αντίστοιχα, πάλι με τη λογική της παραγωγής καύσιμων υλικών και με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για 30 χρόνια περίπου. 
Το εξωφρενικό είναι ότι τις 2 εγκαταστάσεις ονομάζουν «πάρκα κυκλικής οικονομίας» και τη μονάδα της Φυλής «μονάδα του κεντρικού τομέα Αττικής», δηλαδή, του Δήμου Αθηναίων!… Τότε γιατί ο Δήμος δεν δέχεται τη μονάδα σε μια περιοχή του π.χ. στον Βοτανικό, στο νέο γήπεδο του ΠΑΟ; Διατρέχουν κάποιο κίνδυνο οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι εκεί κι όχι στη Φυλή;;;

· Με ευθύνη της κυβέρνησης, προετοιμάζεται η κατασκευή κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά, ώστε να καίει όσα θα «παράγουν» οι παλιές και οι νέες μονάδες επεξεργασίας!… Με αυτόν τον τρόπο η ανακύκλωση θα καθηλωθεί σε χαμηλά ποσοστά και θα έχουμε για πολλά χρόνια πολλά σύμμεικτα σκουπίδια και θα κερδοσκοπούν και πάλι οι εργολάβοι.

Αδιαφορούν για τις αναγκαίες νέες υποδομές στην υπόλοιπη Αττική.
Την ίδια ώρα που στήνουν νέες θηριώδεις εγκαταστάσεις στα Δυτικά, αδιαφορούν πλήρως για την ουσιαστική ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών, που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε αποκεντρωμένες υποδομές ήπιας διαχείρισης, σε επίπεδο μεγάλων ή γειτονικών δήμων. Τα «πράσινα σημεία», οι υποδομές υποδοχής προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών, η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων καρκινοβατούν και όπου κάτι προωθείται, είναι κυρίως για δημιουργία εντυπώσεων και για να παραχωρηθούν νέοι τομείς εκμετάλλευσης στους ιδιώτες, με τους δήμους θεατές των ανεξέλεγκτων ιδιωτών και των επικοινωνιακών επιλογών του κ. Πατούλη. 
Όλοι τους συνεχίζουν να επαναπαύονται με τη χωματερή της Φυλής, που επεκτείνουν συνεχώς, αναβάλλοντας ένοχα όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Αρνούνται τη δημιουργία αποκλειστικά και μόνο ΧΥΤΥ εκτός Δυτικής Αττικής, που είναι απαραίτητο μέτρο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να κλείσει οριστικά η εγκατάσταση της Φυλής και να μπορέσει να «κυλήσει» ομαλά η αποκεντρωμένη δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην προδιαλογή και την ανάκτηση υλικών.

Δε μένουμε με σταυρωμένα χέρια!
Είμαστε απογοητευμένοι και θυμωμένοι από τις πολύ αρνητικές εξελίξεις, αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε! Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να μπει τέρμα στο κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών. 
Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής είναι υπέρτατη αξία! Τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να χρησιμοποιηθούν και πάλι για να μπει σε διαρκή καραντίνα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων στα Δυτικά, στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ
  • Άμεση διακοπή των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη ΦΥΛΗ (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
  • Άμεση απομάκρυνση του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (ΕΑΥΜ)
  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
  • Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης αυτής περιοχής.
  • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
  • Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
  • Κατάργηση του καταστροφικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
  • Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών για ένα νέο συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλη την Αττική και αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών και υγειονομικών διασφαλίσεων.
  • Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ της Αττικής.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ! ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.