Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Δημοτικός έλεγχος: η συνεδρίαση που ξεχάστηκε...

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με ένα και μοναδικό θέμα: "ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ".
To concept της συνεδρίαση περιελάβανε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, τελικά των επικεφαλής παρατάξεων, και τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής. Η συνεδρίαση ορίστηκε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης που αποδέχτηκε η δημοτική αρχή!
 Η συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετική. Ήταν όμως μια καλή αρχή, υπήρξαν οι αστοχίες της πρώτης φοράς! Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μίλησαν, σπάνια μιλούν γενικά, κυριάρχησαν οι μεγάλες τοποθετήσεις των επικεφαλής και γενικά η βραδιά δεν κύλησε στην κατεύθυνση "καλή ιδέα να το δούμε κι αυτό"!  
 Πάντως καταγράφηκε στην ιστορία ότι για πρώτη φορά άλλαξε το πρωτόκολλο, οι δημοτικές παρατάξεις όρισαν την ατζέντα, η δημοτική αρχή απάντησε!

Στο τέλος της συνεδρίασης, επειδή υπήρχαν και άλλες ερωτήσεις, δεσμεύτηκαν οι συμμετέχοντες για μια νέα συνεδρίαση, τον επόμενο μήνα, και με τη συνέχεια των ερωτήσεων που είχαν κατατεθεί και μάλιστα θα γινόταν και η σχετική προετοιμασία για καλύτερη οργάνωση της συνεδρίασης. ΄Έτσι τουλάχιστον είχαν πει κλείνοντας τη βραδιά του δημοτικού ελέγχου (εδώ)! Η ερώτηση με την οποία θα ξεκινούσε η επόμενη συνεδρίαση ήταν "Το πράσινο στην πόλη" και είχε κατατεθεί από τον Παντ. Καμά!

Πέρασαν 4 μήνες από τότε και η επόμενη συνεδρίαση ακόμη δεν έχει οριστεί! Μήπως είναι καιρός να το ξαναδούν το θέμα δημοτική αρχή και αντιπολίτευση. Εκτός εάν, η πρώτη εμπειρία ήταν για όλους απογοητευτική! Βέβαια, σε αυτή τη λογική βοηθάει ο νόμος Θεοδωρικάκου που έχει λύσει τα προβλήματα "κυβερνησιμότητας των δήμων", τσουλάνε τα πράγματα(!), και το δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικά έχει υποβαθμιστεί. 
Όμως, μια συνεδρίαση με θέμα "δημοτικός έλεγχος" είναι, περισσότερο από όλα, θέμα δημοκρατίας και είναι αναγκαίο να την επιζητούν οι εκλεγμένοι. ...Έχουν και μια "υποχρέωση" να υποστηρίξουν και να θέτουν τα αιτήματα των δημοτών που  ψήφισαν! Διαφορετικά για ποιο λόγο να είναι εκλεγμένοι;

ΥΓ. Πάντως, εάν θέλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι να γίνεται δημοτικός έλεγχος και να είναι ουσιαστικός, στην επόμενη συνεδρίαση οφείλουν να συναποφασίσουν, και να τα κάνουν γνωστά στο ευρύ κοινό, τα παρακάτω θέματα:
α. Περιοδικότητα και υποχρεωτικότητα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον έλεγχο των δημοτικών πράξεων μια φορά τον μήνα ή το δίμηνο.
β. Ατζέντα, το πλήθος και η διαδικασία για τις ερωτήσεις που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση.
γ. Δυνατότητα να καταθέτουν ερωτήσεις και δημοτικοί σύμβουλοι και όχι μόνο οι δημοτικές παρατάξεις.
δ. Δυνατότητα να υπάρχει δημόσια υποβολή γραπτών ερωτήσεων από τους δημότες και οι ερωτήσεις τους να αποτελούν ενότητα της συνεδρίασης του δημοτικού ελέγχου!