Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Το καλοκαίρι στον αέρα οι διαγωνισμοί για Φυλή και Σχιστό

Σε λίγες μέρες, 5 Ιουνίου, θα γιορταστεί η παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον! Όλοι, λίγο πολύ κάτι θα πούνε, κάτι θα γράψουν. Θα δείξουν ότι νοιάζονται! 
Όμως για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας το μέλλον μοιάζει ζοφερό! 
Το παλιό "τρίγωνο της ρύπανσης" (εργοστάσιο λιπασμάτων, δράκος του Κερατσινίου-εργοστάσιο ΔΕΗ, χωματερή στο Σχιστό), όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι παλιοί,  το οποίο με αγώνες προσπάθησαν να διώξουν, διεκδικώντας μια ποιοτικότερη ζωή για τα παιδιά τους, με κάποιο τρόπο είναι ακόμα εδώ! 
Σαν να μην πέρασε μια μέρα!
Ήδη, εν έτει  2021, όπου σε όλο τον κόσμο μιλούν για την κλιματική αλλαγή, είναι εδώ δίπλα μας, "μέσα στην πόλη": η δυσοσμία στη Δραπετσώνα, τα λύματα της Αττικής στη Ψυττάλεια, σχεδιάζεται να έρθει ένα τεράστιο εργοστάσιο σκουπιδιών στο Σχιστό, 2 νεκροταφεία  στα σύνορα της πόλης, ο ΟΛΠ με την τεράστια αύξηση της δραστηριότητας στο λιμάνι, η ιχθυόσκαλα, ο ΣΜΑ του δήμου Πειραιά και κάτι ακούγεται και για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας! Έλεος...


Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα ypodomes.gr. Ας διαβάσουν, προσεκτικά, το άρθρο όσοι νοιάζονται για αυτή την πόλη.  ...Η αντίδραση στο Γραμματικό! Εδώ όλα έχουν τελειώσει;
...
Όσον αφορά τα έτερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, δηλαδή τις μονάδες σε Φυλή και Σχιστό, είμαστε πάρα πολύ κοντά στη διακήρυξη της δημοπράτησης τους. Μάλιστα, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι τεχνικές προδιαγραφές των δύο έργων και αναμένεται σύντομα η έγκριση των τευχών δημοπράτησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ανακοίνωση των διαγωνισμών για τα εν λόγω έργα αποτελεί κύρια πολιτική βούληση, ενώ τηρεί και το πρόγραμμα δημοπράτησης εντός του καλοκαιριού και εντός τριετίας θα μπορούμε να μιλάμε για μία πιο καθαρή Αττική.
Αυτό σημαίνει πως μέσα στον επόμενο μήνα είναι αρκετά πιθανό να δημοπρατηθούν και οι δύο μονάδες, ενώ, εφόσον “ξεκολλήσει” ο διαγωνισμός της ΜΕΑ Γραμματικού από το ΣτΕ, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και τον ανάδοχο για το σημαντικότερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια.

Πιο καθαρή Αττική και λιγότερα πρόστιμα από την ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο η Αττική θα μπει σε μία τροχιά διαχείρισης των απορριμμάτων της, δίνοντας μία σημαντική ανάσα στην πρωτεύουσα και τουλάχιστον στο ⅓ του πληθυσμού της Ελλάδας. 
Αυτό συμβαίνει καθώς εάν προσθέσουμε τους 60.000 τόνους απορριμμάτων της ΜΕΑ Γραμματικού με τους 260.000 της Φυλής και τους 180.000 του Σχιστού ανά έτος, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα σύνολο 500000 τόνων απορριμμάτων σε ετήσια βάση.

Το παραπάνω εκτός από την καθαριότητα θα συμβάλει και στη μείωση των προστίμων που καλείται να πληρώνει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της διάθεσης των μη επεξεργασμένων απορριμμάτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα “γλίτωσε” συνολικά πρόστιμα αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από στη διάρκεια ενάμιση έτους, καθώς από το Β’ εξάμηνο του 2019 και για όλο το 2020 “έκλεισαν” 10 ΧΑΔΑ. Μάλιστα υπολογίζεται πως για κάθε εν λειτουργία ΧΑΔΑ η χώρα μας χρεώνεται 80000 ευρώ σε πρόστιμα.

Οι αντιδράσεις
Παρόλαυτα, υπάρχουν και φωνές οι οποίες αντίκεινται στην εγκατάσταση των μονάδων απορριμμάτων και στις τρεις περιοχές. Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα έχουν γίνει 2 προσφυγές στο ΣτΕ για τη μονάδα επεξεργασίας στο Γραμματικό, οι οποίες προέρχονται από τους Συλλόγους του «Δικτύου Πολιτών και Φορέων από το Βαρνάβα ως το Βουτζά», καθώς και το Δήμο Μαραθώνα.

Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες σε Φυλή και Σχιστό, όπου υπάρχουν αντιδράσεις από το Δήμο Φυλής για την πρώτη και τους Δήμους Κερατσινίου και Περάματος στη δεύτερη. (εδώ  το άρθρο στις υποδομές)