Τρίτη 25 Μαΐου 2021

«Πολιτιστικό πάσο» 300 ευρώ σε νέους 18 ετών

Γαλλία: «Πολιτιστικό πάσο» 300 ευρώ σε νέους 18 ετών για σινεμά, μουσεία, θέατρα, βιβλία

Περίπου 800.000 Γάλλοι ηλικίας 18 ετών θα μπορούν να κατεβάσουν μέσω εφαρμογής το «πολιτιστικό πάσο» αξίας 300 ευρώ, το οποίο έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν για αγορά εισιτηρίων σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες και μουσεία, αγορά βιβλίων, μαθημάτων χορού και μουσικών οργάνων, ή για ηλεκτρονικές συνδρομές.

Το πάσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγγραφή σε ψηφιακές πλατφόρμες, αρκεί να είναι γαλλικές. Ως εκ τούτου, Netflix, Amazon και Disney+ αποκλείονται, Canal Plus, Salto και OCS επιτρέπονται. Κατ’ αναλογία, το Spotify είναι εκτός, αλλά η μουσική ψηφιακή πλατφόρμα Deezer είναι εντός.
Οι κινηματογράφοι και τα μουσεία στη Γαλλία άνοιξαν αυτή την εβδομάδα μετά από έξι μήνες, ωστόσο το πάσο δεν συνδέεται με την επανεκκίνηση του Πολιτισμού, καθώς ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν τo 2017.

Μάλιστα, την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος με βίντεο το οποίο αναρτήθηκε σε TikTok και Instagram στο οποίο λέει απευθυνόμενος στους νέους «θα πάρω 30 δευτερόλεπτα από τον χρόνο σας».
Με την εγγραφή στο app οι χρήστες έχουν στη διάθεση τους δύο χρόνια για να δαπανήσουν τα χρήματα.
Το ποσό που δόθηκε τη δοκιμαστική περίοδο που προηγήθηκε -με εφαρμογή σε 14 περιοχές της χώρας- ήταν 500 ευρώ για κάθε δικαιούχο, αλλά η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει, από το 2022, τα 200 ευρώ από αυτά σε μαθητές σχολείου στο πλαίσιο ανάλογης πρωτοβουλίας.

Το app προτείνει επίσης, εκθέσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή όπου κατοικεί ο χρήστης. Σημειώνεται ότι το ποσοστό πληρότητας σε συναυλιακούς χώρους, θέατρα και κινηματογράφους παραμένει στο 35%, ενώ και τα μουσεία λειτουργούν με περιορισμένη χωρητικότητα.

Υπάρχουν ωστόσο και οι δυσαρεστημένοι, κυρίως όσοι έγιναν πρόσφατα 19 ετών, που σημαίνει ότι έχασαν το δικαίωμα στο πάσο για μερικούς μήνες. «Είναι δύσκολο να είσαι 19 χρονών το 2021», έγραψε ένας χρήστης στα social media, ενώ άλλοι σχολίασαν ότι οι δεκαοκτάρηδες ζουν ακόμη με τους γονείς τους. «Δεν λέω ότι δεν το χρειάζονται, αλλά οι ηλικίες 19 - 25 χρονών, θεωρώ ότι το χρειάζονται περισσότερο», αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση.

Κατά τη δοκιμαστική εφαρμογή των δύο ετών, τα τρία τέταρτα από τους συνολικά 164.000 δικαιούχους που κατέβασαν την εφαρμογή, χρησιμοποίησαν το πάσο τουλάχιστον μία φορά. Πιο δημοφιλής επιλογή αποδείχτηκαν τα βιβλία, ενώ ακολουθούν η αγορά μουσικών οργάνων και το σινεμά.

Μπορεί η απόφαση για το πολιτιστικό πάσο να ήταν ειλημμένη καιρό, ωστόσο η συγκυρία θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει μία ώθηση τον Πολιτισμό ενόψει και της θερινής περιόδου
Με πληροφορίες από BBC