Κυριακή 30 Μαΐου 2021

"Κυβέρνηση και Δήμος να νιώσουν τη λαϊκή πίεση"


"Κυβέρνηση και Δήμος πρέπει να νιώσουν τη λαϊκή πίεση"
του Γ. Τσιρίδη*

 
Το προσεχές Σαββατοκύριακο 4-6 Ιουνίου το Μερα25 θα πραγματοποιήσει όλο το τριήμερο εκδηλώσεις για δικές του διαδικασίες στον χώρο της Ανάπλασης και το Σάββατο 5 Ιουνίου ο Δήμος οργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας για την Όιλ Ουάν. Θετικά όλα αυτά που συντηρούν την κινητικότητα γύρω από το μείζον θέμα της πόλης, όπως θετική ήταν και η σημερινή συζήτηση κατοίκων για το θέμα της Όιλ Ουάν στον Κράκαρη. 
Το θέμα όμως παραμένει. Τι κάνουμε;

Οι δημότες πρέπει να πιέσουν αφόρητα τον δήμο να ξεκουνηθεί. Όχι να κάνει και πάλι φραστικές εξεγέρσεις ή περιπατητικές ασκήσεις πεδίου. Με δυο πανό και λόγια του αέρα ή τροπολογίες που δεν έχουν άμεσο στόχο δεν γίνεται αγώνας. 

Αυτό που χρειάζεται η πόλη και πρέπει να κάνει άμεσα ο δήμος είναι:
1.- Να χαρακτηριστεί αμέσως, τώρα, η προς ανάπλαση έκταση των 640 στρεμμάτων ως ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ σύμφωνα με τον νόμο 2508/97 και με τον ίδιο νόμο άρθρο 10 να προχωρήσει ο δήμος σε Πολεοδομική Μελέτη Ανάπλασης, όπως προβλέπει και ο νόμος του 2015 που άλλαξε τις χρήσεις γης. Η μελέτη αυτή θα γίνει από μεγάλο γραφείο με διεθνή διαγωνισμό. Έχει καθυστερήσει ο δήμος τόσο πολύ και τόσο αδικαιολόγητα που θα έλεγε κανείς πως το κάνει επίτηδες. Ως τώρα δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο, όμως, οι υποψίες αρχίζουν ήδη να γίνονται σαφείς.

2.- Να κληθεί από τον δήμο ειδικός ερευνητής (εταιρεία), κατά προτίμηση ξένη, που να ελέγξει αν η άδεια που έχουν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας είναι νόμιμες και συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αν εφαρμόζονται οι προβλέψεις των αδειών αυτών. Και εδώ η καθυστέρηση, οφειλόμενη στο ότι έψαχναν κάτι αντίστοιχο ο Δημόκριτος και το Αστεροσκοπείο, δεν δικαιολογείται. Πρέπει κι αυτό άμεσα να το κυνηγήσει ο δήμος αν θέλει να μας πείσει ότ9ι ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα και όχι προσχηματικά και μόνον.
Φυσικά, η λαϊκή κινητοποίηση είναι το άλφα και το ωμέγα των αγώνων. Ωστόσο τα δύο παραπάνω σημεία είναι υπόθεση της δημοτικής αρχής και όσο δεν τα προχωρά είναι φυσικό να απογοητεύει τον κόσμο που θεωρεί ότι λύση δεν υπάρχει.
Η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να στρέφεται:
α.- Κατά της κυβέρνησης που δεν διώχνει τον βραχνά από τις ζωές μας.
β.- ,Κατά του δήμου που καθυστερεί και δεν κάνει αυτά που του αναλογούν.

*Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής δημοτικής κίνησης "Η δική μας πόλη"